Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google Wave na rozbouřeném moři aneb vlno(lamy) komunikace

Google Surf WavesJe to již pár měsíců, co mi jeden známý líčil připravovanou novinku Google Wave, že prý to úplně změní způsob online komunikace, že je to něco revolučního a už aby to tady bylo. Dnes si s tím sice stále hraje, ale nadšení mírně opadlo a možná už trochu chápe, co jsem myslel svými připomínkami. Google Wave mi třeba nikdy nechyběl a v nejbližší době nevidím pro sebe osobně smysluplné uplatnění.

Mám rád technologické novinky, rád si hraju s novými technologiemi a zkouším nové aplikace, ale musí mít pro mne nějaký smysl. Musí to být něco, co dokáže nahradit stávající nástroje na spolupráci něčím lepším, musí být vidět nějaké smysluplné uplatnění a hlavně, musí se jednat o plně funkční a ověřený produkt. Nerad ze sebe dělám testera, který objevuje chyby, naráží na limity a při testování teprve hledá, k čemu by to mohlo být vlastně dobré.

Viz také - Věci (ne)kupuji, když je (ne)potřebuji

Někdo si možná říká, co bych chtěl, když je něco "zdarma", tak proč toho nevyužít a "zdarma" to nezkusit. Chápu každého, kdo má dostatek času a rád si hraje. Chápu také firmy, které zkoušejí takhle své produkty s cílem obsadit trh dříve, než to udělá konkurence, no a pak dle reakcí uživatelů pokračovat ve zlepšování a dotahování slabších míst celého řešení.

Jenže "zdarma" neznamená vždy zdarma a já spíše preferuji stabilní a ověřená řešení, která mi s něčím okamžitě pomůžou, která se dále vyvíjí dle (opravdových) potřeb uživatelů, no a klidně si za jejich funkčnost zaplatím. Proto se pozvánka do "wave klubu" stále krčí dosud nepřečtená v mailboxu ;-)


Dokážou úžasné technologie zlepšit komunikaci mezi lidmi?

Google Wave je technologicky jistě skvělý produkt, všechna čest autorům, pro mne osobně ale zatím pouze technologicky skvělý. Možná za pár let změním názor, možná mne někdo přinutí ten názor změnit, což si také dokážu představit. Stačí, aby Mr.Gee zrušil Gmail službu a všechny účty přesunul automaticky do Wave. Asi těžko bych se mohl zlobit.

Je mi taky jasné, že ty davy nudících se vývojářů po celém světě zase potřebují další platformu pro vývoj nějakých chytrých a potřebných rozšíření. Existuje ale nějaký trh pro všechny ty novinky, co se na nás neustále valí ze všech stran? Existuje mezi běžnými uživateli opravdu nějaká reálná potřeba pro všechny ty nové technologie, které chrlí technologické firmy plné mladých, nadšených a nezkrotných vývojářů?

Nepotřebuje zlepšit spíše něco jiného? Nechtělo by to trochu zpomalit?


Jen pro zajímavost (z trochu jiného ranku):

Na jednom z posledních projektů jsme v rámci analýzy zjistili, že většina zaměstnanců zákazníka má stále Windows 2000 (image se všemi programy a client-apps dávají i na nové stroje). Jen některé úseky používají Win XP nebo Vista (pomíjím teď všechny jejich Unix/Linux terminály).

Kdy bude asi taková firma upgradovat na Windows 7 a nepočká spíše na Win 9 nebo 10, když stávající řešení nadstandardně vyhovuje všem potřebám? Jo, zákazník má celkově +30.000 zaměstnanců ;-)

3 comments :

Tomas Fejfar řekl(a)...

Zrovna GWAve je IMO krok dobrým směrem (špatně udělaný zatím). Potřebuju pořád někde něco s někým domlouvat a potřebuju mít to co sme dohodli na očích. A chci vidět, jak jsme k čemu došli.

Cayman řekl(a)...

2Tomas: Také se potřebuji stále s někým domlouvat, mít on/off-line evidenci, jak jsme k něčemu v týmu došli, jaký byl průběh (např. evidence projektů, verzí, změn, nápadů a veškeré komunikace). Na trhu je proto plno dobrých "Collaboration Tools", které tohle dokonale zvládají.

Všeho moc ale škodí a u GW se mi zdá, že je toho zbytečně moc dohromady, moc hračiček, které odvádějí právě od té komunikace. Ve velkých vlnách také hrozí utopení nebo náraz na skaliska :-)

Však jsem ale psal, že pro sebe osobně nevidím uplatnění, což neznamená, že pro někoho jiného to nemůže být "krok dobrým směrem".

Cayman řekl(a)...

No a jak to nakonec dopadlo? Přesně podle předpokladu:
- Goodbye Google Wave ;-)

Okomentovat