Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Morálka v podnikání a v životě?

I am really angryMám za sebou moravské a české turné, kdy jsem objížděl rodinu a kamarády, abych s nimi strávil pár chvil před odjezdem do teplých krajin. Ano, čas se nachýlil, děti dokončily nějaké povinné zkoušky, udělaly talentovky na vysněné školy, takže opět prcháme. Víza máme obnovená na dalších sedm let, takže zase po čase měníme způsob života.

Příští týden odjíždíme a budeme nejprve pár týdnů v Londýně, abychom trochu smyli nános zatuchlého českého prostředí, no a pak jedeme k moři. Všichni se těší, máme spoustu plánů a cílů a hlavně, konečně vypadneme do normálního světa.


Proč téma morálka v podnikání a v životě?

Na tohle téma by se daly psát knihy, neboť existuje spousta (mírně pomýlených) pohledů, co to znamená. Mám to v titulku proto, že při svém putování po ČR a diskuzích s mnoha lidmi, jsem se přesvědčil, že právě morálka je to, co v ČR chybí, co všem znepříjemňuje život, co devastuje "životní" prostředí a život lidem všude kolem.

Morálka. Slovo, co zdevastovali komunisté za socialismu a vytloukli ho lidem z hlavy na několik generací dopředu. Morálka. Pojem, který ztratil smysl a v ČR vůbec nic neznamená. Morálka. Předmět, který by se měl povinně vyučovat na školách a měli by z něho být zkoušeni i všichni občané ve státě.

Když si vezmu, kdo reprezentuje tento národ u nás i ve světě, když si vezmu, kdo sedí v parlamentu a hají zájmy lidí, když si vezmu vládu, kdy předseda je bývalý komunista, podobně jako šéf české TV, že bývalí estébáci sedí jako poslanci v parlamentu, když si vezmu rádoby úspěšné podnikatele, tak snad o morálce není možno vůbec mluvit. To slovo by se mělo raději vymazat ze slovníku, případně zařadit mezi pejorativní výrazy ;-)

Co si myslet o společnosti, kde státní firmy zadávají zakázky bývalým komunistům? Kdy někdo odejde z firmy a "náhodou" vyhraje konkurz na dodávku služeb bývalé firmě? Kdy státní zakázky jsou podmíněné úplatky a jinými "požitky" manažerům, kteří o zakázce rozhodují? Kde krachující firmy dávají zlaté padáky neschopným manažerům? Kde zlatý padák 1,5 milionu dostane i odstupující šéf Českého rozhlasu za pouhé 2 měsíce "práce"?


Návrat do "budoucnosti"...

Je vůbec možné vychovávat děti ve společnosti, kde jejich spolužáci jsou tak nakažení komunistickým myšlením svých rodičů, že podvádějí, na všechno kašlou, všechno chtějí oprcat, o nic se nezajímají a navíc to považují za normální? Má cenu vychovávat děti ve společnosti, kde rodiče ani nechodí na třídní schůzky a starosti jejich dětí je nezajímají?

Když pak ani vlastní děti, dobře vychované a rozumné, nechápou, co se to vůbec děje - ve škole, v politice, ve společnosti obecně, tak je již opravdu čas na zamyšlení. Nejde tolerovat hloupost a debilitu, nejde přesvědčovat děti, aby byly tolerantní a hlouposti si nevšímaly. Je nutné je proti tomu ochraňovat!

Musím říci, že není možné vychovávat děti ani žít v České republice! Zkoušeli jsme to a nejde to. Jsou věci, které nemůžeme v životě ovlivnit a nemá cenu bojovat s větrnými mlýny. Kdo někdy delší dobu žil někde v cizině, tak jistě ví, o čem mluvím.

(Samozřejmě, všechno jde, všechno lze nějak zkousnout, ale jen za cenu strkání hlavy do písku, za cenu ústupků a kompromisů, což v ČR znamená něco úplně jiného, jak někde v civilizovaném světě. Nechci, aby se tím malým a přízemním českým blátem a marasmem brodily i mé děti.)

Nedávno jsme koupili byt v Praze na nábřeží, ale musíme ho na čas opustit. Exkluzivní výhled na svět totiž není všechno a jde spíše o vnitřní pohled na život. Praha a Česká republika má plno krás a nádherných míst, ale ten vnitřní život, myšlení lidí a atmosféra ve společnosti, to už nestojí za nic.

Bohužel se tedy na delší dobu odmlčím a budou se zde teď publikovat jen automaticky naplánované příspěvky, než dojde k automatickému uzavření. Díky tedy za všechny ryby ;-)

18 comments :

John řekl(a)...

Kam se chystas? Jestli to neni tajemstvi.

patty řekl(a)...

tipujem na panamu, španielsko, taliansko, možno mexiko. ale prajem veľa šťastia, bolo to tupríjemné čítanie.

Andre řekl(a)...

Ale zas taková hrůza to tu není a navíc všude máš něco. Ani v GB, ani nikde jinde to není ideální.

Radek řekl(a)...

Ahoj Caymane,

díky za všechny krásné příspěvky tady na blogu, jak už jsem psal několikrát, vše bylo velmi inspirativní a mnoho věcí jsem zkusil aplikovat nejen odsud, ale i díky podobně smýšlejícím kolegům, na které je radost narazit i v této zatuchlé společnosti.. Strasně moc si toho vážím a pomáhá mi to jít dál...

Jak už jsem psal v komentáři dříve:

http://jdem.cz/d3s25

Chystám se také odjet.. Už mám ta pracovní víza na rok na Nový Zealand a věřím, že tam narazím na spoustu podobně smýšlejících lidí, kterých zde (až na pár skvělých výjimek) bohužel v mém okolí moc není. Až tam budu, věřím, že jsem schopen něco nabídnout, ale nepohrdnu žádnou prácí... A co bude za ten rok? To se uvidí, má francouzština je sice zatím taková "pro přežití", ale stále se lepší a lepší a mohl bych se ucházet o práci i ve frankofoním světě ... Díky svému věku a absenci závazku jsem opravdu vnitřně přesvědčen, že nejlepší to bude zkoušet za hranicemi naší země.. Sice budu v pořádné nevýhodě a materialisté mi jistě budou vyčítat, že si vydělám méně než kdybych zůstal tady, ale tento komentář myslím vše podstatné vystihuje:

http://jdem.cz/d3s42

Tak aspoň pořádně zjistím, co ve mě je. :) A i když vím, že to nikde nebude jednoduché, protože na světě je spousta různých problémů, tak věřím, že odlišnému způsobu myšlení budu mít co nabídnout a hlavně věřím, že pozitivní přístup nebude pouze minoritní záležitostí, ale že jím bude nasátá většina určité společnosti...

Situace v Česku je pěkně shrnuta tady: http://jdem.cz/a22w2

Ať se daří, ať už budeš kdekoliv...

Anonymní řekl(a)...

Já myslím, že jde dost o úhel pohledu. Samozřejmě nejde než souhlasit, ale jet někam na Zéland (teď nemyslím váš případ) a tam mýt nádobí asi není to ideální.

Radek řekl(a)...

Tak já tam jedu zcela na vlastní pěst (ale s tím pracovním povolením) a samozřejmě mýt nadobí by asi nebylo úplně ideální, ale ve stavu nejvyšší nouze to lze dočasně akceptovat.. :) A samozřejmě se snažit prorazit, zkusit pomoci druhým při řešení, ostatně uvidíme na místě, co se zvládne... Sám jsem zvědav a opravdu se tam těším..

Dnešní svět, ať se v něm děje spousta špatných a divných věcí, tak nabízí užásné možnosti, jak něco realizovat. A (v mém případě) kdy jindy riskovat, když ne teď, kdy člověku slouží plně zdraví, je schopen se v rámci možností dorozumnět v cizině, nemá závazky a má skutečnou chuť se někam posunout a vše co nejvíce poctivě, kdy skutečně úžasné příležitosti se mohou vyklubat i ze zdánlivých maličkostí :)...

Ať se daří...

Michael řekl(a)...

Caymane, chapu te a kdyz mas v cizine zazemi, tak proc se neposunout dal, pro deti to nejlepsi. V Cesku se da prezivat, ale musi si kazdy vytvorit vlastni svet a izolovat se od tech blbosti okolo. Mej se a ozvi se, az budes pobliz!

Pepa Štěpánek řekl(a)...

Jednou tu bude líp... a možná to ani tak dlouho trvat nebude. :-)

Při výchově dětí dělá prostředí opravdu hodně. I mnoho dospělých není dost silných na to, aby byli ostatním dobrým příkladem.

Nakonec je to však v životě to hlavní. A člověku to nikdo nevezme... Stejně tak mu nikdo nevezme ani to špatné, co udělal. Den co den to nosíme v sobě až do konce života.

Pěkným doplněním je citát A. Lustiga v druhém článku... Přihodím ještě citát od mého oblíbeného B. Okudžavy: "Ochraňujte lidské hodnoty v jakýchkoliv situacích."

John řekl(a)...

Tak jsi me zase donutil pouzit Google, abych se dozvedel odpoved na mou otazku:-)... Jeste ze ten Google mame.

Good luck, anyway

Anonymní řekl(a)...

Tohle si přečti, až budeš mít čas, to tě pobaví. Ať víš, jak ti to rozhodnutí schvaluju:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010021401
--
JiV

Anonymní řekl(a)...

tak ja vyjimecne nesouhlasim. mas pravdu, ze v cechach je moralka, podobne jako pocasi, hnus a bida. ale tohle neni jen v cechach. je to vsude. akorat jinde je hezci prostredi/podnebi/dosad si sam.
myslim, ze se lidi hodne upinaji na zivot v cizine proto, ze dokud do ni neproniknou opravdu poradne, coz trva casto cely zivot, maji o ni romanticke predstavy.
dalsi vec je ta, ze kdyz vsichni lide, kteri povazuji moralku za dulezitou, boj vzdaji a odejdou do ciziny, pak v cesku opravdu uz nic dobreho nezustane.
ja myslim, ze melo cenu bojovat proti komunismu a stejne tak si myslim, ze ma cenu bojovat proti upadle moralce. i kdyz clovek bude za blazna a podivina.
ja se o neco podobneho pokousim v recku. ano, je to boj s vetrnymi mlyny, ale deti se vychovavaji predevsim prikladem a ne slovy.
preju vam, at se mate skvele, at uz se chystate kamkoliv a treba ten krasny byt na nabrezi prece jen nekdy uzijes:) paja-ostrovanka

Seluc řekl(a)...

Caymane, good luck in whatever you plan to do :)

Opet very good clanek, ale neptal bych se jestli jde vychovavat deti v tomto prostredi, ale ptal bych se PROC je vychovavat v tomto prostredi. Nenapada me jediny rozumny duvod.

Mej se fajn

Dave

Unknown řekl(a)...

Hello,
Z Ceske republiky sem odesla v 16 letech a uz ziju skoro 15 let mimo republiku (US a GB). Protoze mam v Praze rodinu, zkousela sem se nekolikrat vratit ale pokazdy to vydrzelo jen par mesicu nez sem byla tak nestastna ze sem musela zase odejit do zahranici. Mate pravdu, bohuzel, a ja uz tam proto nedokazu zit...lidska mentalita, moralka je strasne dulezita..k vasemu clanku muzu dodat jen jedno - I couldn't have said it any better myself! Thanks.

Fit řekl(a)...

Taky naprosto souhlasím s tímto článkem. Chápu, že to musí být pro tebe a tvou rodinu těžké, vydržet tady. Já mám poslední dobou (čím jsem starší, tím více) velkou chuť, jít po VŠ taky někam pryč. Ne že by se mi tu hodně nelíbilo, vybírám si přátele jen takové, o které stojím, ale ta česká mentalita a chybějící morálka mi zde opravdu taky velmi chybí! Je to hnus a taky si myslím, že za to může hnusný socialismus a komunismus.

V tom článku máš naprostou pravdu Caymane! Děkuju ti za to, že jsi tady takto psal po dlouhou dobu, tvoje příspěvky byly opravdu úžasné a pro mě osobně mnohdy i hodně inspirativní (až mi to změnilo myšlení a nahlížení na svět). Opravdu děkuju...

PS: Určitě pak dej link na ten svůj blog v AJ. Já se totiž alespoň budu zdokonalovat v jazyce, tebe prostě číst budu :-). Měj se a ať se ti daří ve všem, co děláš, hodně štěstí...

dubee řekl(a)...

"Všechno špatné v historii vždy začalo úpadkem morálním. Rozpadem hodnot, rozvolněním vazeb, které společnost drží pohromadě. A právě to se dnes děje. Lidé jsou k sobě zas jednou sprostí, lže se a krade, vyplácejí se ostré lokty a hroší kůže."

Unknown řekl(a)...

Až ti bude za nama lito opras tenhle blog, velmi rad sem k nemu chodil a nachazel inspiraci. Dik

Obrozenec řekl(a)...

Toto není dobrý přístup. "Tady se nám to nelíbí, dělat s tím něco je moc těžké a namáhavé, tak raději půjdeme někam, kde už to za nás oddřeli jiní lidé a jejich předci. Tam můžeme v klidu realizovat svoje úžasné a voňavé plány a cíle."
To je Váš přístup. Jako kdyby si soused pouštěl hlasitou hudbu, a já radši, než abych se namáhal, chodil se s ním hádat, stěžoval si atd., volím odstěhovat se jinam a nechat ho tam dále otravovat. Volím odstěhovat se jinam, kde už jiní tu špinavou práci udělali a těmto sousedům domluvili. To není dobře a je snad zřejmé proč.

Někdy není odvážné stěhovat se pryč za jednodušším. Někdy je odvážné zůstat, poprat se s tím, co je, a snažit se vytvořit nejen pro sebe, ale i pro ostatní, současné a budoucí, lepší prostředí.
Zamyslete se nad tím. Svoje plány zřejmě nezměníte, ale měl byste změnit alespoň svůj názor na ty, kteří zůstávají, i na ty, kteří odcházejí.

Mluvíte o morálce. Ale těžko budete zlepšovat českou morálku, když budete svojí morálku a morálku svých dětí pěstovat v cizině. Pak nemá smysl si na českou morálku stěžovat, když sám pro ni nic neděláte. Není to boj s větrnými mlýny, jak to ryze alibisticky pojmenováváte. Je to záležitost, která se dá vyhrát, ale bude to trvat nějakou dobu, možná i nějakou tu generaci.

Závěrem Vám doporučuji tento článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-a-cemu-se-proboha-divite-d6i-/p_spolecnost.asp?c=A100318_162410_p_spolecnost_wag

Fráze jako "nános zatuchlého českého prostředí" svědčí o tom, že jste nakažený memem, že vše české je špatné. Není vše české špatné. Leccos je tu dobré a stojí za to zůstat a rozvíjet to. A dle mého názoru má toto větší smysl a hodnotu, než krátkodobé plány na svůj šťastný a spokojený život.

George řekl(a)...

Jak já ti rozumím kamaráde, přeju hodně štěstí.

Okomentovat