Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Freelance Programmer jako prodejná "děva"

Follow your dreamsKdyž jsem v minulém příspěvku zmínil, že mne již nebaví dělat ze sebe prodejnou děvu (kontraktora) a že tuto oblast podnikání budu omezovat, tak jsem na to téma měl debatu s bývalým kolegou, který je stále kdesi zaměstnaný a nějak nechápal, co jsem tím myslel.

To mírné nepochopení výhod práce na kontrakt ve srovnání se zaměstnáním pramení u většiny zaměstnanců hlavně z toho, že málokdo chápe, co taková freelance práce opravdu znamená. Kdo si to nikdy nevyzkoušel prakticky, tak vidí jen možný extrémní příjem, kterého je nějaký freelancer schopen dosáhnout, vidí svobodu volby pracovat, pro koho chci, kdy chci, na čem chci. Odvrácené stránky takového života již ale málokdo posuzuje.


Všichni se (za)prodáváme

Platí ve všech profesích a oborech, že každý se nějakým způsobem prodává nebo zaprodává, ať už prodává svůj čas, svou práci, své výrobky, svůj život - za peníze, za dobrý pocit, v zaměstnání za stálý plat, na volné noze na fakturu, či v podnikání za firemní zisky.

Zaměstnanec se prodá jednou a pak pobírá pravidelný menší (větší) příjem, za což pracuje na méně (více) zajímavých úkolech. Kontraktor na volné noze se prodává častěji, obvykle za vyšší příjem a většinou si vybírá projekty dle svého zájmu.

Někdy mne "pobaví", jaké zkreslené představy o práci na volné noze mají někteří spokojení zaměstnanci, kteří mají pevnou pracovní dobu, poté čistou hlavu, kteří si v pracovní době klidně vyřizují soukromé záležitosti a zneuživají firemní techniku. Mnozí takoví obvykle nechápou, že kontraktor nejen pracuje, ale shání si zakázky, jedná se zákazníky, zabývá se marketingem, zodpovídá za účetnictví, platí si veškeré spojené náklady, musí se neustále vzdělávat, zodpovídá za kvalitu a výsledek své práce.

Každý způsob práce má své výhody i nevýhody a nelze posuzovat jednu oblast jen zaslepeným a jednostranným pohledem. Nejde hodnotit, kritizovat ani vychvalovat nějaký způsob práce, když si to někdo nevyzkoušel osobně a nechápe, co to znamená. Navíc, každému vyhovuje něco jiného, každý má jiné předpoklady a sedí mu jiný způsob práce.


Umění se (za)prodat

Někdo se prodává dobře, další špatně, většinou ale platí, že dobrý zaměstnanec se nemusí umět tak dobře prodat, jak musí zvládat kontraktor nebo kdokoliv "na volné noze". V IT oboru to platí obzvlášť, neboť málokdo umí skloubit technickou specializaci s vyjednáváním, marketingem a osobní propagací svých služeb, znalostí a dovedností.

Neumím to ani já pořádně a stále se to učím, ale měl jsem kdysi štěstí, že jsem narazil na skvělého partnera, který je excelentní obchodník a umí prodávat služby a produkty naší firmy, čas a schopnosti celého našeho týmu. Současně je schopen vyjednat dobré ceny a výhodné podmínky pro firmu i pro zákazníky.

Mám tedy docela dobré freelance podmínky, přesto jsem se ale nechal za minulý rok navrtat do 2-3 projektů, které sice byly extrémně ziskové, ale nějak jsem necítil přílišnou osobní realizaci. No a jelikož se nechci stále dokola "zaprodávat" jen nějakému zisku, stahuji se do ústraní a budu jen mírně sledovat hodnotu akcií ;-)

Nechávám si na starosti pár osobních projektů, na kterých budu pracovat bez diáře a bez plánování, se zájmem a nadšením, no a veškerou energii vrhnu na nové výzvy, které mne čekají v jiných oblastech, do kterých jsem investoval kdysi před lety.


Na závěr ještě pěkný komentář o práci programátora, který zazněl u jednoho staršího příspěvku - Investice do vzdělání se vyplatí:

"Dělal jsem programátora a poté co jsem to přestal dělat jsem zjistil, že pro většinu lidí kolem je programátor něco jako šlapka, prodáváš své tělo (v případě programátora mozek) za velice slušné peníze. Dáváš do toho sebe a své city a vrací se ti za ně jen materiální statky..."

5 comments :

deep řekl(a)...

Onehdy som si povedal že skúsim spraviť nejakú externú zakázku, skrátka si privyrobiť cez internet. Zistil som že to čo robím ja sa vlastne cez internet nedá nikomu predať. Ak niesi programátor, grafik tak sú šance na internetovú zakázku minimálne. Konfigurácie a správa špecifických systémov sa skrátka cez internet, popri hlavnom zamestnaní, nerobia. Zostáva už len vyriešiť otázku kladenú sám sebe či chcem aby to tak zostalo, alebo sa naučím robiť niečo čo sa dá cez internet predať.

Anonymní řekl(a)...

Jo tak to si muj kolega myslel pred par lety taky, akorat mu pak spadly akcie o par milionu doladu koncem roku 2008 a tak jsme se setkali na projektu :))
Ted uz to ma sice zpatky, ale zase se mu to po pauze zalibilo.
Preju pekne lenoseni, je to obcas potreba
-j-

Cayman řekl(a)...

2deep: A čo to vlastne robíš? Skoro všechno se dá dělat i přes internet i "konfigurácie a správa špecifických systémov" se dá vyřešit třeba přes VPN. Je ale fakt, že při hlavním zaměstnání to moc nejde, to bys musel najít firmu, která by chtěla nějaký takový support jen o víkendu a po večerech.

Znám ale kluka, který se specializuje jen na "dB upgrade a tuning" a všechny akce si plánuje právě na víkend, což vyhovuje i zákazníkům.

2Anonymní: Mám to portfolio docela slušně rozložené, takže nějaký propad moc nehrozí. Navíc, mne živí i v současné době něco úplně jiného a programování mám jen jako koníčka :-)

Jan Kubr řekl(a)...

Ten citát na konci moc nechápu. Jak se to liší od jiných profesí?

Petr Jůza řekl(a)...

Pracuji také na volné noze a s celým článkem naprosto souhlasím. Své zkušenosti jsem se nedávno také pokusil shrnout na mém blogu.

Překvapuje mě, kolik zaměstnaných programátorů se cítí být jistí svojí prací. Jejich nejčastější argument proti práci na volné noze je ten, že chtějí mít jistotu. Dneska podle mě není nic jistého a pokud se chce člověk realizovat a vystoupit z davu, tak musí také trochu zariskovat.

Okomentovat