Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vše(ználek) ve Slunečním městě aneb nikdy nespasíme celý svět

Titulní zprávy po celém světě mají jedno hlavní téma. Všichni se najednou předbíhají v humanitární pomoci, rojí se i paraziti všeho druhu. Na Haiti jsem nikdy nebyl (vydal by se tam snad jen bláznivý dobrodruh nebo hazardér), neznám tedy bídu a utrpení, co tam vládne, podobně jako neznám bídu a utrpení v jiných částech světa. Byl jsem jen v sousední Dominikánské republice, takže atmosféru ostrova jsem jako turista alespoň mírně očichnul.

Ta falešná skupina na Facebooku je ale síla a vyprovokovalo mě to k dnešnímu komentáři. To je v ČR opravdu tolik naivních hlupáků, co se tam přihlásilo?


Vše o Slunečním městě...

Trochu otevřít oči pomůže jeden skvělý foto-blog, který obsahuje fotky ze života a chytré komentáře (nejen) z Haiti ještě před ničivým zemětřesením. Smekám klobouk před takovými osobnostmi:

Haiti Photo Blog

"Haiti má pramalou šanci na lepší budoucnost. Nehodí se obchodníkům do navoněného snu na billboard. Nehodí se politikům, protože nemá žádné významné bohatství. Nehodí se katolické církvi, kvůli své živé pohanské tradici..."

Nechtěl jsem se k Haiti vůbec vyjadřovat, abych se nezaplétal znovu do politiky, ale když vidím některé názory, ty davy naivních dárců ničeho, to převládající pomýlení civilizované společnosti, tak musím alespoň stručně vyjádřit svůj názor.

Myslím, že každý by si měl nejprve zjistit z více zdrojů, o co se jedná, nenechat se masírovat médii a senzacemi. Stačí si jen připomenout množství přírodních katastrof na světě za poslední dobu a jak jsme se k nim všichni stavěli. Mimochodem, rovníková Afrika nebyla sice zasáhnuta zemětřesením, ale tisíce lidí tam stále umírají hladem každý den. Proč nepomůžeme zásadně i tam?


Jsme schopni vyřešit problémy celého světa?

V diskuzi ke článku Těžká pomoc zaznělo něco k zamyšlení:

"Jdu do práce a vidím u popelnice, jak si v ní bezdomovec hledá zbytky potravy. Mám mu přinést čisté jídlo a teplé oblečení? Další bezdomovec se třese u vchodu do metra zimou, jak asi strávil noc? Mám ho pozvat na noc k sobě domů? K bezdomovcům máme mnohem blíž než k Haiti a zatím jim nikdo z jejich zoufalé situace nepomohl. Jsou už za hranicí našeho soucitu a můžeme je brát jako 'jiný svět'?

Do afrického pralesa se vydá expedice a najde tam živořící kmen se spoustou vyzáblých dětí. Prý tak žijí už 100 let. Má zburcovat OSN, aby jim tam začali nosit potraviny a léky? Zachránit je od smrti hladem, aby jich bylo za 20 let o 300% víc a živořil by jich čtyřnásobek?
"

Kdo má ale dělat tu funkci světového policajta, ochránce práv a demokracie, obránce slabých, chudých, nemocných, či neschopných? Je naší morální povinností pomáhat všem na celém světě, za každé situace, v každé době? Je vůbec možné pomáhat někomu, kdo nám pak nakope prdel, že se mu vnucujeme do jeho vnitřních záležitostí?

Není to jen Afghánistán, Irák, či bývalá Jugoslávie, příp. plno dalších zemí na světě. Jde o to, že všechny problémy světa nevyřešíme ani žádnými dary ani pseudo solidaritou.


Nechtělo by to spíše nějaké jiné řešení?

No a mezitím jeden nositel Nobelovy ceny míru plánuje utrácení za další "humanitární" účely někde jinde na světě ;-)

"President Barack Obama will ask Congress for an additional $33 billion to fight unpopular wars in Afghanistan and Iraq on top of a record $708 billion for the Defence Department next year."

(Komentářů opět netřeba, na to jsou jiná diskuzní fóra.)

1 comments :

Cayman řekl(a)...

Chytré čtení k tématu - Jefim Fištejn: Buď štědrý, nebuď hloupý
"Haiti je na cestě stát se hnisajícím vředem udržovaným při životě globální byrokracií..."

Okomentovat