Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak jsem poradil, kde najít zakázku v IT oboru...

Follow your dreams!K jednomu z předchozích příspěvků na téma - Internships programy v cizině, jsem dostal pár emailů s dotazem, kde hledat brigádu, kontrakt nebo odbornou praxi, když už někdo není student.

Správná poznámka a musím říci, že s takovým "problémem" se bude muset každý potýkat asi celý život ;-)

Doba se totiž změnila a již nelze spoléhat na ty principy z minulého století, že se něco naučíme ve škole, najdeme si teplé místečko a to nám vystačí do konce života. Ta dynamika a neustálé zrychlování života (předpověděli kdysi dávno již staří Mayové) se bude ještě neustále zrychlovat. Musíme si tedy všichni zvykat na to neustálé vzdělávání a musíme si umět osvojit schopnost rychle se učit nové věci.


Fantazie, nové nápady, netradiční cesty...

Každý, kdo někdy hledal novou práci, brigádu, kontrakt, či zakázku, jistě již přišel na to, že jen nějaké znalosti a zkušenosti nestačí. Je třeba používat trochu jiné postupy, zapojit intuici, mít dobré nápady, jak se prosadit, jak přesvědčit zákazníka. Standardní metody nefungují a mnohokrát jsem si ověřil, že v životě i v podnikání rozhoduje trochu něco jiného.

Psal jsem už kdysi, jak objevit "skryté" zakázky, no a stále dokola řeším dotazy na podobné téma: Kde mám sehnat zakázku? Jak propagovat služby naší firmy? Nemáš nějaký tip na kontrakt v USA? Pořád dokola a přitom je to tak jednoduché.

Nedávno se mne obrátil zástupce jedné IT firmy z USA, která nabízí kvalitní Remote DBA services a nebyli nějak schopni získat nové zákazníky. Poradil jsem mu, že by to měli dělat trochu jinak, neboť jejich nabídka, co mi poslal na ukázku, zavání příliš profesionalitou a evokuje drahé řešení pro většinu zákazníků, které takto oslovují.

Poradil jsem mu, ať odpovídají na pracovní nabídky, kde firmy hledají DBA specialisty, ať jim nabídnou řešení na míru a trochu upraví cenu, aby odpovídala platu jednoho takového zaměstnance. Další nápad byl, ať publikují na pracovním trhu (Jobs portály ve světě) individuální nabídky, že jako nějaký specialista hledá práci jako DBA (na kontrakt), neboť firmy hledající pracovníky obvykle na takové nabídky reagují a pak není problém je přesvědčit, že jim nebude fakturovat Franta z Horní Dolní, ale nějaká firma.

Sám jsem to tak dělal několik let, kdy jsem publikoval svůj profil na různých Jobs portálech ve světě, že jako hledám práci, přitom jsem to bral jen jako možnost získat zakázku pro naši firmu v USA. Opravdu to funguje a divím se všem, že na to ještě nepřisli ;-)


Kde najít práci nebo kontrakt v IT oboru?

Je plno pracovních serverů na světě a záleží na každém, jak je schopen se prosadit, jakým způsobem se propaguje a jak uspěje na světovém trhu. Pracovní příležitosti v ČR jsou velmi omezené, proto je potřeba aktivně hledat i ve světě, ať už jako jednotlivec nebo zkušená firma. Níže tedy 10 základních linků na stránky, kde se dá nějaký kontrakt najít. Snad to někomu, alespoň pro začátek, pomůže :-)

- ContractedWork.com - Freelance Designers, Programmers
"Freelance Work, Professional services abroad free telecommuting web design graphic design Work Jobs Freelance Search, Professional services abroad, telecommuting"

- Guru.com – Find Freelancers for Hire
"Search 100,000+ freelance programmers, web developers, graphic designers, writers and more. Get free quotes today. No obligation to hire."

- iFreelance.com - Freelance Jobs & Freelancers
"The most effective and affordable way for talented freelance professionals and businesses to connect. From artists and graphic designers to programmers and writers, 1000's of freelancers use iFreelance.com daily to find freelance jobs."

- Freelancers.net - Freelance Jobs & Freelance Projects
"Find freelancers, freelance jobs, and freelance projects with Freelancers.net"

- Elance.com - Hire experts to do your work!
"Outsource to expert programmers, designers, coders, writers, developers, translators, marketers, researchers and admin contractors with tested skills."

- GetACoder.com - Quick & Easy Job Outsourcing
"Custom Programming and Web Design. Freelance programmers and web designers. Outsource your next IT Project today."

- Freelancer.com - Online Freelance Jobs
"Freelancer.com is the ultimate freelance jobs website. We have thousands of freelance jobs for freelance programmers, web designers, graphic designers, writers and more."

- ScriptLance.com - Custom Freelance Programming
"Outsource your projects to freelance programmers and designers at cheap prices. Freelancers will compete for your business."

- Odesk.com - Outsourcing to Freelancers, IT Companies, Programmers
"oDesk is a global service marketplace for small and medium sized business to hire, manage, and pay remote freelancers or teams."

- Rent A Coder - How Software Gets Done
"Rent a coder is an international marketplace where people who need custom software developed can find coders in a safe and business-friendly environment."


Příležitosti opravdu nepřicházejí automaticky, záleží jen na našich schopnostech a umění marketingu, což platí vždy a všude na světě.

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Nieje problem s fakturovanim do zahranicia ?

darwin řekl(a)...

Nedavno probehla na HN diskuse o freelance sites:
http://news.ycombinator.com/item?id=1028327

Cayman řekl(a)...

S fakturováním do zahraničí problém není, či je to úplně stejný "problém" jako fakturace v ČR/SK. V rámci EU je třeba zohledňovat DPH, ale poskytování služeb nebo prodej něčeho do USA se to netýká.

Cayman řekl(a)...

2Antonin: Dobrá diskuze, díky za link. Myslím, že existuje několik hlavních trendů na trhu a většina těch portálů bude stále zavalena nabídkami na levný off-shore vývoj. O to líp se ale dá prosadit na normálním trhu :-)

Zeen řekl(a)...

No nevím, na těch portálech a nějakých dalších hledám spíš levné lidi na programování. Normálních projektů tam moc není a většinou to jsou práce ala domácí úkol do školy nebo vytvoření "klonu" nějakého portálu. Ale zase jako start pro někoho asi dobrý.

La Tibor řekl(a)...

ma nekdo zkusenost, jak se k outsourcingu tohohle typu tvari ceske nebo nejake zahranicni danove urady?

Cayman řekl(a)...

2Zeen: Však jo, levných lidí a firem (třeba z Indie) jsou tam mraky, ale sem tam někdo může najít zajímavé nabídky i od firem z EU nebo US. Začít se dá pod cenou, neboť stačí získat zákazníka a tzv. strčit nohu mezi dveře. No a pak záleží na každém individuálně, zda z prvního projektu udělá další a již dobře výdělečný business.

2La Tibor: Co máš konkrétně na mysli? Daňové úřady nějak nezajímá, komu platíš, či od koho dostáváš peníze. Zajímá je jen, zda daníš své příjmy ;-)

Jediný problém jsem zaznamenal u státních zakázek pro US Government, kdy dodavatel musí mít sídlo v US. Kolik procent práce si ale při takové zakázce necháš dělat outsourcingem v low-cost zemích, to už nikoho nezajímá.

La Tibor řekl(a)...

JJ na toto se ptam. To ze v USA nedelaji problem s outsourcingem nakladu bych cekal, ale v Cesku jsem zaslechl rumor /opravdu zaslechl, moje prijmy jsou btw. v tom binci od dani osvobozeny/, ze financni urady tohle nemaji zrovna moc v lasce a prichazeji se svymi "pomuckami".

Jinak fakt super clanek. Finty a zase finty.

Okomentovat