Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Být offline se jednou bude cenit (zlatem)

My external headPrávě jsem vyřídil asi 900 emailů na firemním účtu (+1000 mailů ve spam složce ani nepočítám), jestli se tomu pročištění dá tak říkat. Jsem rád, že některou poštu nechám nejprve pěkně uzrát, neboť jsem si již ověřil, že to je jediná obrana proti všem grafomanům a přeposílatelům zbytečností.

Většina pošty byla ještě z minulého roku, ale nějak se mi nechtělo tím prohrabovat a čas obvykle plno věcí vyřeší sám. Vzpomněl jsem si u toho na jeden článek - E-mail z běžné komunikace do deseti let zmizí, kdy si vůbec nemyslím, že místo něj budou jen sociální sítě, jak tam zaznělo. Už vůbec si nemyslím, že budou mít nějakou budoucnost a že pro mladé uživatele je a bude mnohem jednodušší napsat rychle zprávu a poslat ji jedním klikem všem svým přátelům.

Takhle uvažovat může snad nějaký teoretik, který posuzuje svět jen podle sebe, nemá děti a netuší, čím vším se ti "mladí uživatelé" trápí a co by chtěli zlepšit. Myslím, že můžu hovořit z praktické zkušenosti, když mám skoro pubertální děti, které díky mé profesi již ovládají PC docela bravurně (asi od 2 let) a mnohdy svými počítačovými znalostmi zastiňují i učitele ve škole, což ale není zas tak těžké ;-)


Virtuální online vs. offline svět?

Jasně, že veškerá omladina je online hned, jak se vrátí ze školy (někteří i po cestě domů). Jak si ale vyřídí potřebné věci, projedou emaily, omrknou nové věci v online světě, tak se začnou věnovat něčemu jinému. Jasně, že kdo nemá žádné koníčky ani jinou zábavu, tak tráví život jen u PC, ale většina omladiny je o něco chytřejší, jak my všichni dohromady. Techniku mají již dávno jen jako nástroj, dokážou vypnout Internet i mobil, dokážou se věnovat něčemu jinému, číst knihy, malovat, skládat hudbu, sportovat,...

Ověřil jsem si mnohokrát, že moderní je být offline. Moderní je např. nepoužívat navigaci, ale brouzdat po pěkně velké barevné mapě a listovat tištěným průvodcem, moderní je, když se děti ptají anglicky v Londýně na trasu domorodců, moderní je mluvit s živými lidmi a ne s nějakým online světem.

Kdysi mě potěšilo, že děti si samy od sebe přály gramofon, že si jako chtějí pouštět ty staré černé vinylové desky, že je baví více chodit do prodejen gramodesek, jak stahovat empétrojky, či empéčtyřky, že raději chtějí vnímat offline hudbu z gramodesek nebo na koncertech, jak se bavit přehrabováním balastu na YouTube nebo jinde v online světě.


Čím to všechno je?

Čím to je? Není to náhodou tím, že nejprve si člověk musí všechno vyzkoušet, otestovat, posoudit, kdy teprve potom je schopen se dobře rozhodnout a udělat si ten správný názor, co má nějakou hodnotu a nějaký větší smysl?

- No Name - Čím to je:



"...tá otázka je možno hlúpa
no ja chcem vedieť čím to je
že dym z cigarety stúpa
že husle rozozvučia iba sláky
a lietať nedokážu ľudia
ale vtáky...
"

Řekl bych, že to je asi ono a platí to ve většině oborů. Dokud třeba nemáme peníze a nemůžeme si všechno možné koupit, tak po tom neustále budeme toužit. Až to všechno "vytoužené" ale máme, tak se dokážeme podívat trochu z většího nadhledu a trochu lépe posuzovat život, hodnoty a osobní přínos všech těch "vytoužených" věcí.

Vlastnil snad někdo jachtu, kdo po ní touží? Staral se někdo o barák na pláži a ví, co to všechno obnáší? Pomohlo snad drahé auto někomu při sněhové kalamitě nebo někde v dopravní zácpě?

Předem odpovídám na nevyřčené otázky:

Ano, vlastnil jsem jachtu, ale zhruba po roce jsem ji prodal, neboť to obnáší pěknou hromádku starostí. Vlastnil jsem luxusní auto a také jsem se ho zbavil, neboť mnohem výhodnější je si takové věci pronajímat, jen když je potřebujeme.

Ano, dosud vlastním barák na pláži, ale docela výhodně ho skoro celý rok pronajímám, takže starostí jsem se už také trochu zbavil.

"...prečo sú veci tak jak sú
život má chuť zápasu
a človek ním len preletí...
"

To "preletí" životem bych zdůraznil, neboť to by měl mít každý asi nejvíce na paměti, když bude přemýšlet a mudrovat o budoucnosti ;-)

13 comments :

Anonymní řekl(a)...

První půlku postu chápu a plně s ní souhlasím..., s druhou ovšem nikoli. To, že vás přestalo bavit dělat něco, o čem jste "snil", tak tím pádem to i pro ostatní nemá cenu a jste nad tím? Jak povrchní. To je přeci jen a jen o každém z nás. Pokud vás např. to zmiňované plachtění nezajímá a jen jste si to chtěl zkusit, je jasné, že vás to bavit nebude. Neznamená to ale, že ani jiné ne. To samé platí např. o domku u moře. Vy ho máte jen proto, že jste si to chtěl zkusit, pronajímat atd. bůhví z jakého dalšího důvodu. Já zase znám lidi, kteří tam každý rok už léta užívají krásný čas života ..., ale asi byste potřeboval tak 20 k vašemu věku přidat, abyste pochopil, těžko říci.

Cayman řekl(a)...

Zajímavé, na co všechno jste přišel a co všechno může evokovat takový nevinný blogpost. Nevím, dle čeho posuzujete, na co něco mám / nemám a proč jsem něco kupoval / prodal, ale docela mě pobavilo, jak o mně víte i to, co já ani netuším.:-)

"...vás přestalo bavit dělat něco, o čem jste 'snil'..."

Nepřestalo mě to bavit, jen nepotřebuji vlastnit všechny ty "věci", abych to mohl dělat :-)

"...vás např. to zmiňované plachtění nezajímá..."

Ale zajímá, ale nepotřebuji vlastnit jachtu a využívat ji jen pár měsíců v roce. Stačí mít na její pronájem :-)

"...platí např. o domku u moře. Vy ho máte jen proto, že jste si to chtěl zkusit..."

Bydlel jsem tam asi dva roky a s rodinou tam jezdíme každoročně na 2-3 měsíce, zbytek roku ho pak pronajímáme.

Potřebuji opravdu přidat 20 k mému věku, abych pochopil nebo zkusíte pochopit Vy, co jsem tím myslel?

Fit řekl(a)...

Tenhle příspěvek má v sobě obsaženo dost pravdy. Člověk často něco chce a když to pak má, tak to postupem přehodnotí a na celou věc má i jiný názor. Alespoň u mě to tak někdy je. Zajímavé a díky za toto zamyšlení..., to se ti povedlo!

Unknown řekl(a)...

Nerek bych, ze je to tak nevinny post. Ale po dnesnim vycerpavajicim dialogu na jinem blogu tuto myslenku zavrhnu.
Jednodusis mi prijde otazka toho byt offline. S tim nesouhlasim. Lide chteji, aby o nich bylo slyset, proto porad pisou neco na Twitter, Facebook, posilaj si hoaxy, retezovy emaily atd. Ceny notasu jdou dolu, pripojeni se uz taky stava dostupny, vsechno tomu nahrava. Moderni je prilis silny slovo. Pred 5 lety bylo moderni ICQ, dneska jsou to sou socialni site. Nazval bych to utekem od stereotypu. Neco jako dovolena od virtualniho sveta. Nabrat silu a hned honem neco twitnout :-D . Kdyby to bylo moderni, tak uz se tady tlaci naka skupina nadsencu, neco jako Amisove. btw. ja si taky kupu LPcka, neni to z nostalgie, nebo ze by se ten titul nedal sehnat v mp3, ale lip to zni, ma to jinej, lepsi, zvlastni nadech. Ono je skoro jedno, jestli si pustis kazetu v kazetaku, ale LPcko ma neco.....

Cayman řekl(a)...

"Lide chteji, aby o nich bylo slyset, proto porad pisou neco na Twitter, Facebook, posilaj si hoaxy, retezovy emaily..."

Však jo, to je běžná (počáteční) fáze, ale až si to každý pořádně vyzkouší, po pár letech se pořádně nasytí, tak pak každého přestane bavit to zahlcení FW a RT zprávami, které už 10x četl. Většinou pak zjistí, že mu to zas tak moc nepřináší. Kdo je online od malička, tak se tím už většinou nasytil, už nepřeposílá hlouposti, omezuje množství informací, v přátelích má jen opravdové přátele, techniku má jen jako nástroj a pomůcku, ne jako náhradu za život. Kdo zažil pořádnou dovolenou, tak ho opravdu nemůže uspokojovat nějaká "dovolena od virtualniho sveta", ale pojmenoval jsi to skvěle :-)

S těmi LP jsi to napsal taky přesně - je to lepší a zvláštní nádech, atmosféra i zážitek. To je to, co online svět není schopem nikdy nabídnout. Zatím...

Cayman řekl(a)...

2Fit: Tak nějak jsem to myslel a je to ten věčný "souboj" očekávání a reality - po něčem neustále toužíme, ale až to konečně máme, jsme tím dostatečně zahlceni, tak si to většinou uvědomíme. Dokud to "něco" ale nemáme, tak není šance to pochopit, což platí pro všechny věci, auta, jachty, či peníze :-)

Cayman řekl(a)...

Ještě doplním jeden příklad ze života: Když se s ženou ptáme dětí, co by chtěly např. k narozeninám, k svátku, vánocům, tak obvykle odpovídají, že mají všechno. Mají opravdu všechno, neboť "věci" kupujeme po celý rok, když je potřebujeme a chceme.

Jediné, co si přejí a co jim pak dopřáváme, tak jsou společné chvíle a povídání, společné zážitky, cestování, objevování nepoznaného, večery s kamarády, návštěvy přátel po celém světě, vzdělávání...

To se pak lehce porovnává hodnota času a hodnota peněz, které nemají bez toho času žádnou hodnotu ;-)

Michael řekl(a)...

No to zalezi, jak mas ty decka vychovane, v cem je podporujes a ceho si vic ceni, jestli veci nebo tech zazitku. Tu lodku si ale nemel prodavat, jsem ti to rikal uz nekolikrat. Cus!

Unknown řekl(a)...

Me se tam nelibi to slovo moderni, tot cele. Je to jako kdyz se prejis nejakeho jidla a pak ho nechces par mesicu ani videt - to ale neni moderni. Jinak souhlas s tim nasycenim.

Jeste gratulace ke skvele rodinne atmosfere, protoze kdyz tohle rekne dite, tak to klobouk dolu.

John řekl(a)...

Kde jsou doby, kdy se veskere know-how lidstva prenaselo jen ustnim podanim. Sedelo se vecer u ohne a vypraveli pribehy. Pak nekdo vymyslel pismo. Lidi se naucili cist a psat. A vsechno bylo v haji. Misto toho aby krasne sedeli a vykladali si, tak si najednou otevreli knizku a cetli. Bylo k dispozici strasne moc informaci, lidi mohli studovat a svet se posunul dopredu.

Unknown řekl(a)...

Tak zase po odmlce musim napsat i kdyz vubec nemam cas, furt neco nestiham, ale tohle za to, myslim, stoji.

Jsem rad, ze doslo k "odklizeni" :) politicky zamerenych clanku.

Naprosto, ale naprosto s tebou souhlasim Caymane. Je to presne tak jak rikas.

Nasledujici veci nejsou chytraceni ani predvadeni se ale jen me zivotni zkusenosti. Muj plat je 4x vetsi nez prumerny plat v CR, to jen tak na zacatek kdyby nekdo byl hodne zvedavi. Takze nejsem bohaty (pokud se bavime o penezich, bohatstvi je uplne v necem jinem, aspon podle mne), ale nemyslim si, ze nejsem ani nejchudnejsi. Nez jsem tohoto pekneho platu dosahl, tak mi to vzalo hodne prace a i casu. I ted mi ty penize neprileti kazdy mesic na ucet, pokud nebudu o ne bojovat. Co chci rict je to, ze jakmile jsem techto penez dosahl, tak po nakupu x zbytecnosti (a buh vi, ze jich bylo dost, mi uz proste neprislo na mem chovani nic logickyho. Proboha, proc vlastnit veci, ktere jsou sice nadherne, ale za 10 let je jejich hodnota polovicni, jsou s nimi jen problemy a cloveku prinaseji jen starosti? Nehlede na to, ze jakmile by se clovek dostal do financnich potizi (a to se muze stat v dnesni dobe uplne komukoliv), tak ho tyhle veci stahnou poradne na dno, protoze vydaje na ne ho potopi jako kamen zaveseny na nohou. A mam ted na mysli ty nejvetsi zivotni polozky jako auto a dum.

Takze jake bohatstvi je "vecne" a vyplati se do nej investovat? Mozna to bude znit jako klise, 100x obehrana pisnicka, ale jsou to takove "jednoduche" veci jako je rodina, zdravi, SVOBODA, vedomosti a znalosti a nakonec trochu stesti. Pokud mate tehlech 6 veci, mate vsechno co potrebujete. Ty ostatni "zbytecnosti" prijdou casem a sami pokud je budete chtit.

Pisu to i pro ostatni, mne to zabralo nejaky cas nez jsem na to prisel. Dulezite ale je tomuhle opravdu vnitrne verit, byt o tom presvedceny, ne jen rikat naprazdno "penize te neudelaji stastnym, penize nejsou stesti..". Spoustu lidi tohle rika, ale stejne by pro penize udelali skoro cokoliv.

Good luck!

D.

Unknown řekl(a)...

A pridavam se tez s gratulaci k dobrym detem. Takovehle veci maji smysl, o tomhle to je.

Cayman řekl(a)...

2Dave: Jsem rád, že je nás více, kdo to už taky pochopil. Na to přijde každý ale až "po nakupu x zbytecnosti" a zabere to nějaký čas v životě, jak píšeš. Díky za chytré doplnění.

Okomentovat