Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Už jste někomu k Vánocům koupili kozu nebo krávu?

Skutečný dárek - Člověk v tísniChtěl jsem se o tomto zmínit již dříve, jsem ale nějak zavalen příspěvky v Draft složce, tak mi to rozepsané mírně zmizelo z očí.

Přišel ale jeden známý na návštěvu a k dnešnímu tématu mne ještě včas přivedl. Když jsem se ptal, co dělá, jak se má, tak mi sdělil, že se zkusí ucházet o jedno pracovní místo, kdy mne tím docela odzbrojil.

Nikdy bych to do něj neřekl. Nemá sice ještě rodinu, ale je asi trochu blázen a osobně si myslím, že ho nevezmou, zas není takový přeborník v "rozvojových zemích". Každopádně, zajímavý pohled na osobní realizaci a fandím mu. Bylo by sice lepší, kdyby se všichni raději stáhli do svých domovských zemí, ale co už se s tím světem dá dělat, když se většina politiků na světě chová jako idioti ;-)


Je možná i jiná pomoc...

Jako každý rok si opět dovolím charitativně vyzvat k něčemu dobrému. Stále je ještě čas optimalizovat daňový základ a poděkovat všem dobrým silám kolem, které nám pomohly k menším i větším úspěchům. Jak jsem psal již minule - Nejvyšší čas, kdy začít optimalizovat daňový základ:

"Každý asi chápe, že státu je potřeba odvádět na daních jen to, co je nutné a že existují daňové úlevy, kterých je škoda v daném účetním roce nevyužít, když to může pomoci dobré věci."


Darujte skutečný dárek!

Tisková zpráva v článku - Člověk v tísni zahájil vánoční prodej koz a dalších neobvyklých dárků, odkazuje na stránky Skutečný dárek, což je nový charitativní e-shop této organizace.

Člověk v tísni - Skutečný dárek

"Kupte si netradiční darovací certifikát organizace Člověk v tísni. Uděláte radost sobě i svým blízkým a zároveň pomůžete lidem v nejchudších zemích světa. 100% hodnoty darovacího certifikátu jde na konto sbírky organizace Člověk v tísni Skutečná pomoc. O cenu certifikátu si navíc můžete snížit daňový základ."

Celá částka, za kterou certifikát zakoupíte, bude použita v rámci projektů organizace Člověk v tísni, kdy se sledují čtyři hlavní priority: voda, školství, obživa a zdraví (více na daných stránkách). Každý si může vybrat dle svých možností a preferencí, kdy se dají pořídit nejen sešity a tužky pro 10 dětí (200 Kč), dvacet kuřat (250 Kč), ale i plno dalších potřebných věcí pro děti nebo pro celé rodiny - pumpa na vodu, koza nebo i celá kráva.

Nejde jen o nějaké snížení daní, ale o konkrétní pomoc konkrétním lidem, kteří řeší to, co si neumíme ani představit.

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Dekuji za skveli tip. Uz vim co si dam letos k vanocum. Krome noveho telefonu :]

Anonymní řekl(a)...

Tuto reklamu jsem taky zaznamenal a musim rict, ze ji povazuji za jednu z nejzdarilejsich, jake jsem na humanitarni ci charitativni organizace videl. Clovek v tisni to proste umi, proto je nase firma i ja osobne podporujeme - mam pocit, ze prostredky jdou skutecne na dobrou a konkretni vec.

La Tibor řekl(a)...

No ja vam reknu, a to na zaklade zkusenosti z chudy casti Brazilie, ze je to proste na prd.

Nechci byt zbytecnej oportunista, ale proste ti lidi na to fakt cekaji jako na dar z nebes a neresi to vubec nic.

Jestli chcete neco SKUTECNE udelat, makejte opravdu hodne, vydelejte hodne penez, zvednete prdel a zkuste pomoct na miste nekomu konkretnimu. Ja mam jeden takovej neuspesnej pulrocni pokus za sebou, jsem ted vycerpan. Koupit nekomu par kurat neresi nic, protoze ten clovek je v nejaky situaci a vas darecek ho v ni spis usadi :(

Cayman řekl(a)...

2La Tibor: Souhlasím, že "dárky" z bohatých zemí jsou mnohdy kontraproduktivní a mnohokrát jsem se s tím už setkal. Přesně, jak píšeš, ti lidi čekají, že dostanou něco zadarmo a jinak nehnou prstem.

Mně šlo spíš upozornit na to, že někteří lidi si neuvědomují, že si můžou něco odpočítat od daně a alespoň trochu pomoci těm nejchudším. No a je lepší někomu koupit kozu nebo krávu, či přispět na školní pomůcky nebo na počítač, jak to dávat státu, který to rozfrcá.

Ať se daří v Brazílii :-)

La Tibor řekl(a)...

Diky.

Proste cpat love statu je blbost, to souhlasim. No tak proste dane neplatit, penize usetrit :)

A nez pred vanoci davat nekomu pokazdy nejakou ulitbu, tak proste nasetrit i tyhle zdroje a jednoho krasnyho dne se sebrat, nakoupit treba pocitace, dovezt je kamsi, sednout s tema lidma a ucit je. Ucit je ne jako uplnej darek, ale taky pozadovat neco zpatky (ne kvuli vam, ale kvuli nim). Ja nevim PRESNE co by mohlo lidem pomoct, ale je to urcite nejaka informace o svete. Kdybych vedel jaka, tak ji davam. Samotnej pocitac nebo krava spadly z nebes jsou pro tyhle lidi neco, ceho si proste nevazi. (Alespon to jsem videl). Vysledkem je frutrace, ze nekde maji krav kolik chteji. Idealizovany zapadni svet znaji dokonale z TV. Ti opravdu nastvani prodaji vsechno a jedou za svym snem do FR nebo GB a tam teprv dopadnou na dno.

Hodne lidi je v tezkych a bezvychodnych podminkach, ale hodne lidi je taky extremne linych. Plus kombinace obeho, ale prijde mi, ze lini jsou tu snad vsichni. Nekdy to neni ani lenost z nevedomosti, je to i volba.

Je to divny, ale myslim, ze ty lidi nepotrebuji vase/nase penize, ale nase informace. Takhle se z toho vykupujeme prilis lacino, asi jako Ahyde a jeho sponzorstvi deti /po kterym slehla zem/, nebo jako vyspely staty, ktery zneuzivaji svy dominance ve vzajemnym obchodu, podporuji mistni diktatory, ale pak tam poslou humanitarni pomoc.

Skoro mi prijde uprimnejsi nedelat nic. Ale mozna je to ode me prilis velka zpupnost tady brojit proti takovemu veselemu banneru. Jen se obavam jestli nakonec treba opravdu o ty lidi vlastne nejde a jde jen o nas dobry pocit. Ale co to tady teda pak hrajem za divadlo?

Unknown řekl(a)...

Ahoj, mel bych dotaz ohledne teto vety:
"Nechci byt zbytecnej oportunista, ale proste ti lidi na to fakt cekaji jako na dar z nebes a neresi to vubec nic."

Proc to neresi vubec nic??? Prece se z toho kurete minimalne 2krat najedi. Me se to nezda kontraproduktivni. Jak muze "muj" dar nekoho usadit v jeho situaci?? Jsem z toho zmatenej......

La Tibor řekl(a)...

Jo 2x se najedi a patrne budou cekat na dalsi.

Chtel jsem jen zprostredkovat svoji zkusenost - a ta je v tom, ze ti lidi jsou casto hladovi, protoze proste jsou lini neco delat.

Tohle je informace, kterou mam primo od toho kluka z chatrce. Je mozne, ze v Africe je to jinak. Treba tady je silene bohata priroda, kazdej muze jit do mangrovu, kazdej muze jit chytat ryby nebo ruzny morsky plody a draze je prodavat. Hodne lidi to dela. Ale jsou tu stale miliony bezdomovcu, co jsou uplne apaticti.

Valka ve favelach uz taky davno neni o zvanec, ale o znackovy obleceni. Ale ty vase darecky, to oni si daji :) Nebylo by na skodu obcas vyrazit a podivat se na to.

Michael řekl(a)...

Ja teda nevim, ale zda se mi ze jde o to, ze slepice dava vajicka, koza a krava mliko. Chudaci tak muzou nasytit aspon sve deti, naucit se chovat zvirata, rozmnozit stado a zacit hospodarit. Takova prvni pomoc na rozjezd. Pomucky do skoly jsou take dobre a nikdo jiny jim nepomuze.

Asi budou taci, co slepici hned sezerou, udelaji steaky z kravy, ale ta pomoc je urcena na vychovu k praci a taky lidem, kteri by na to nikdy nemeli.

La Tibor řekl(a)...

Ze je ta pomoc k necemu takovymu urcena mi je jasny. To neznamena, ze tu kravu radostne nestreli na trhu a neprochlastaji behem jedny super noci, behem ktery si na tebe vzpomenou akorat tak "ach, tam na severu se ale maj, propari tam kravu kazdou noc a jeste jim zbyde, ze ji sem muzou poslat... tam bych chtel taky". A tohle je jizni mentalita. Ty lidi se predevsim musi naucit akumulovat kapital. No situace v mnoha zemich na to neni uplne idealni, to je jasny.

Jinak brano trochu s klasiky. Zdroje jsou prace, puda, kapital. Pokud se kapital vezme jako konzerva prace, tak vlastne zdroje jsou jen prace a puda. Premysleli jste nekdy, proc jsou jizni zeme o tolik chudsi, kdyz te pudy maji vyrazne vic? Myslim tim ze ta puda je bohatsi - rodi vic, celorocne... Ti lidi tam z hlediska zdroju maji lepsi podminky k zivotu. Jen jim nikdo nerekl, tak jak rikas ty, ze vsechno se nemuze hned prozrat.

Nechci byt nejak populisticky rasistickej, ale v cesku je takova jedna opalena mensina, ktery se to taky nedari uplne vysvetlit. Mozna by to bylo dobry zkusit nejdriv doma, nez vyvazet zdroje ven.

Unknown řekl(a)...

Diky za vysvetleni. Pak me ale napada, ze veskera charita, ve forme materialnich daru, je vlastne zbytecna - vy jste to tu uz psali, ale pro me to je objev tydne!! Pokud nepochopi zakladni myslenku, ze se musi hospodarit, at s penezi nebo s kuraty, tak tam muzem poslat cely rozpocet jednoho statu a stejne jim do tejdne nezbyde ani tuk.
Pises(LaTibor), ze se tam mame jet podivat.......nevim k cemu bych jim tam zrovna ja byl dobrej - zemedelstvi nerozumim, ohen taky kremenem nerozdelam a v zivote jsem nechytil vic, nez motyla do hrsti. Spis by tam chtelo poslat nakeho Cyrila s Metodejem, at se naucej cist a psat, ale pokud jsou i na tohle apaticti - pak sry to je beznadej.
Jo a co se tyce ty opaleny mensiny, tak tu bych zas az tak nepodcenoval - oni moc dobre vedi, jak systemu vyuzivat a jinak parazitovat(ne vsichni to delaji, ale prevazna vetsina ano).

La Tibor řekl(a)...

No je to jen muj nazor. Treba to nevidim ciste. Ale pomoc muze byt i hodne kontraproduktivni a pomahat jeste pres jakesi organizace..tam uz je moc stupnu volnosti.

Ano, svet je mnohem beznadejnejsi nez se zda bych rekl. Je jen malinka nadeje, ale k ty se clovek nedostane tim, ze posle nekomu kure k vanocum. Opet - jen muj nazor.

Tady si muzes precist o chudobe neco vic, co jsem napsal. http://brazlie.blogspot.com/search/label/chudoba

Vembl řekl(a)...

Největší problém je v tom, že lidi jsou prostě naprosto lhostejní nejen jeden k druhému, ale i k budoucnosti celé naší země. Trpíme prostě pocity frustrace, protože ať uděláme co uděláme, vždycky ti politici prosadí svou bez ohledu na to co si přejí lidé. Nebo si někdo z nás přeje schodek 160 miliard? Ne. Ale politikům laciné sliby umožní udržet se u koryta o pár let déle a získat další prachy do vlastních kapes. Proto se před volbami prostě nikdo nepustí do nepopulárních opatření typu drastického snížení výdajů a zvyšování daní. A přesto si myslím, že tohle by lidi ocenili daleko více než nějaký 13. důchod.

Okomentovat