Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Snižuje počítač inteligenci a co bychom si bez něj vlastně počali?

Time for GuinnessKdyž jsem nadhodil minule, proč si už nepíšeme dopisy ručně a vše řešíme elektronicky, tak mne ještě napadlo, zda počítače neovlivňují nějak naši inteligenci, či alespoň sociální přístup k vyjadřování.

Vše dnes píšeme na počítači, můžeme pohodlně opravovat napsané, vracet se v textu a korigovat špatné fráze, doplňovat lepší argumenty, upravovat text graficky, měnit význam sdělení.

Není ta svoboda ale paradoxně trochu svazující? Neomezuje nás to v myšlení? Jsme vůbec schopni uvažovat nad tím, co řekneme dříve, než něco napíšeme nebo někde plácneme bez možnosti zpětné korektury?


Bez počítače jsem nějak nesvůj...

Několikrát se mi již stalo, že bez počítače mi to nějak nepřemýšlelo. Nevím, ale když celý den sedím za klávesnicí a veškeré myšlenky, nápady, či chytrá řešení, vznikají u klávesnice a monitoru počítače, když většina mé komunikace se odehrává přes počítač, tak jsem nějak podvědomě spojen s tím "prostředím" a bez svých obvyklých komunikačních prostředků jsem pak nějak nesvůj.

Nedávno jsem takhle seděl s kamarádem v hospodě, bavili jsme se o nových projektech a já chtěl nakreslit nějaké jednoduché schéma na kus papíru. Hrůza! Designově i obsahově hrůza a raději jsem zvolil variantu, že až přijdu domů, tak mu za hodinku pošlu komplet návrh řešení, včetně databázového návrhu a vygenerovaného prototypu Web aplikace.

Kecat bez počítače umím, ale psát nějak ne, neboť ruce jsou nějaké zmatené, když mají (netradičně) psát ty divné litery a používat na psaní úplně jiné médium. Přeci jen Backspace a Delete klávesy mají něco do sebe :-)


Bez počítače nenapíšu ani řádku kódu...

Podobný příklad se mi stal asi před měsícem, když po mně chtěl nějaký zákazník návrh složitějšího SQL dotazu z několika spojených tabulek v datovém skladu, s využitím nějakých funkcí a systémových pohledů, kdy jsem začal něco čmárat na papír, ale po chvíli jsem to vzdal a raději vytáhl notebooka. Spustil jsem SQL Developer, připojil se k testovací databázi a za pár minut mu to odladěné předvedl. V ruce bych toho nebyl schopen ani náhodou!

Kde jsou ty časy, kdy jsme tužkou kreslili vývojové diagramy na papír a kdy nejdůležitější pracovní pomůckou programátora byla tužka, guma, šablona na čtverečky a kolečka (vývojové diagramy).

Dnes bych bez počítače neudělal skoro nic a má počítačová inteligence se asi snížila na tzv. udržovací minimum, neboť vím, že stačí pustit počítač, připojit se k nějaké síti a celý svět mám jako na dlani. Kdekoliv na světě se dá najít internetová kavárna, skoro všude funguje wifi síť, i na moři se můžu připojit k síti (satelitní telefon), tak co to vlastně řeším?

Co ale dělat, když nejde síť, není počítač, nefunguje elektřina? Jo, pak pomůže jen vědomí, že svět se netočí jen kolem počítačů, že existuje i trochu jiný (reálný) svět a že existují i jiné (opravdové) hodnoty na světě.

Jsme ale vůbec schopni rozlišit tu realitu kolem nás?

4 comments :

La Tibor řekl(a)...

Podle my jedne zkusenosti, jde o to prekonat pocatecni obdobi. Po abstaku nastane normalizace. Vetsi problem pak je v tom dokopat se u ty bedny/placky zase sedet. To boli jeste vic, pote co si clovek uvedomi, kolik hezkeho je kolem

Anonymní řekl(a)...

Přesný článek..., přesně tak, myslím si též, že časté používání počítače dost snižuje přirozenou inteligenci a takový ten hlubší pohled na realitu, svět. Často si právě programátoří, webdesignéři a podobně velmi často myslí, že jsou velmi inteligentní, že už toho přece tolik zažili a podobně (teď nemyslím nezbytně autra článku, ale obecně), ale to je vše jen na počítači, ne realita. Po 25 letech používání počítače se osobně vydávám již delší dobu jiným směrem - a například lidi pracující s pc nepovažuji za nijak vyjímečné, právě naopak...

David Lörincz řekl(a)...

Ale kdo dneska s počítačem nepracuje ? Dnes s počítačem pracují už i zaměstnanci kdysi čistě manuálně koncipovaných oborů jako jsou instalatéři, tesaři, truhláři a další. Počítač se nezbytnou pracovní pomůckou takřka všech aktivně pracujících lidí. A nenašli by jsme snad odvětví ve kterém by v rozvoji nepomohl. Proto si myslím, že ať již se nám to líbí nebo nelíbí, nic s tímto pokrokem nenaděláme. Samozřejmě není nic krásnějšího než vyjet na dovolenou bez techniky, ale vždy je příjemné se vrátit do světa informací do světa techniky, internetu, ebaye a daších. :-)

Cayman řekl(a)...

2dave.banik: Však já vím, že to je nutnost. Narážel jsem na to, že se mi zdá, že po delší době začíná odumírat "přirozené myšlení" a svět vidíme přes ty obrazovky trochu jinak.

Úniku už pro nás není, asi jen snad začít vyřezávat sošky ze dřeva ;-)

2La Tibor: Přesně, překonat ten absťák a začít dělat něco jiného a úplně jinak by ještě šlo. Návrat z "reality" zpět do "umělého" života bolí trochu víc :-)

Okomentovat