Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč být akcionářem firmy Česká republika a.s.

Money talksNezajímá mne vedení žádné akciovky a nechci zde dávat nějaké rady pro akcionáře cizích firem. Zajímá mne jen hodnota mých osobních akcií (v cizině) a ostatní firmy jsou mi šumafuk.

Jako dočasný daňový rezident a akcionář (plátce daní) společnosti Česká republika a.s. však musím protestovat proti tomu, co se to zase děje v české kotlině.

Už totiž vážně končí legrace, neboť schválení toho komického rozpočtu, co zajistili všichni poslanci (ano, všechny strany na tom mají podíl), zadluží několik budoucích generací na pěkně dlouho a nevypadá to vůbec růžově. Místo šetření na všech frontách se zase rozdává "z cizího", dle básnikova "z cizího krev neteče".

Viz - Rozpočet 2010: Vyšší daně, ale žádné šetření

Kdo bude jako splácet ty dluhy, soudruzi z ČSSD a KSČM? Chápete, co to je státní bankrot? Je vám jasné, že v době krize je všechno rychlejší a že ty vaše dotace a utrácení se nabalí jako sněhová koule a zasypou i ty vaše rudé voliče, kterým slibujete 13. důchody (všem důchodcům bez rozdílu), sociální dávky (opět všem i nefachčenkům) a pečené holuby na střeše (pro vaše voliče)?


Proč být akcionářem prodělečné firmy?

Představme si Českou republiku jako normální komerční firmu, např. akciovou společnost, která se zabývá nějakou činností, generuje nějaký zisk, financuje svůj provoz, hospodaří se ziskem nebo se ztrátou, kdy akcionáři (voliči) si volí představitele firmy (vládu, poslance, senátory).

Prezidenta teď nechám stranou, to je v ČR a.s. jen čestná funkce a nemusela by vůbec existovat. Stojí jen peníze akcionářů, okupuje pěknou památku pro turisty a většinou dělá ve světě jen neplechu ;-)

Akcionáři tedy investují do takové nadějné firmy, která jim slibuje dobré výdělky, bude jim za jejich investice (daně) zajišťovat bezpečnost a ochranu (policie, hasiči), postará se o jejich zdraví (ZP) a pomůže jim ve staří (SP). Jednou za pár let se udělá valná hromada všech akcionářů (volby) a každý se může svobodně rozhodnout, koho zvolí do vedení firmy dle svých preferencí (program stran).

Co ale dělat v případě, když vedení firmy neustále hospodaří s nějakým schodkem, tj. méně vybere a více utratí? Co dělat, když vedení firmy utrácí za hlouposti (spotřeba), důležité oblasti nezajišťuje a ještě utrácí za nerentabilní provoz? Co dělat, když vedení firmy místo úspor a optimalizace provozu raději dělá populistické kroky a dalšími úvěry si jen kupuje hloupé akcionáře?

PROČ mám jako akcionář přispívat na provoz takové firmy, která se neustále zadlužuje, kde do vedení firmy jsou dosazeni lidé, které jsem nevolil, kde si vedení dělá za všech akcionářů legraci a utrácí za hlouposti?

PROČ bych měl sponzorovat firmu, kde o mých akciích rozhodují podvodníci s vymyšlenými tituly (viz Benda, předseda ústavně-právního výboru), kde ve vedení firmy sedí lidé, co týrali politické vězně nebo udávali lidi (estébáci Vondruška, Filip).

PROČ bych měl dobrovolně kupovat další a další akcie (vyšší daně), když si to vedení firmy vymyslí a pak si za to financuje předražené dálnice, dávky nefachčenkům, výlety do ciziny a nepotřebné kongresy, provoz svých prázdných kanceláří?

PROČ být akcionářem firmy, která rozhazuje z balíku peněz, který nemá, která neprosperuje, nepodporuje výrobu, výzkum ani vzdělávání svých budoucích odborníků, která plánuje jen další dluhy ve stylu "po nás potopa"?

PROČ být akcionářem firmy, kde se pakuje pár významných osob a napojených lobbistů, která neustále dělá dluhy, které jsem já nezpůsobil, ale které pak budu muset jako akcionář zaplatit a které budou muset platit i mé děti?

Není náhodou lepší akcie takové firmy včas prodat, nebo zahodit do kanálu, a investovat raději do jiné firmy? Nevím, jak vy, ale já mám celkem jasno. Kolik schopných lidí tady ještě zůstane, bude financovat ty taškařice a platit všechny ty dluhy?


Viz také - Nejen IT specialisté odcházejí do ciziny...

Proč jsou vlastně mezi akcionáři firmy Česká republika a.s. i ti, kteří nevlastní žádné akcie (neplatí daně), ale můžou velkou mírou ovlivňovat směřování firmy, rozhodovat o utrácení a investicích? Nebylo by smysluplnější, kdyby volit na valné hromadě mohli jen ti, co platí provoz své firmy?

25 comments :

Mikinsson řekl(a)...

Mám jeden poměrně radikální názor caymane. Neměli bychom zavést něco jako trestní odpovědnost pro politiky? Když manažer zadluží firmu a zpronevěří peníze, minimálně ho čeká vyhazov a nakládačka v ústraní, v horším jde do vězení. Pokud to samé udělá politik? Jediná odpověď je: "Sry, já nic - já muzikant" Nedávno jsme měli na mé univerzitě přednášku pana Janoty, současného ministra financí, který nám vyprávěl jak v jedný z předešlých vlád pan Sobotka vzal jen tak 70 miliard a šoupnul je jednorázově na sociální dávky, protože se mu to líbilo a jelikož to voliči chtěli. Já na to WTF? Tyhle lidi by přeci měli jít do vězení. Imunita se podlě mě dost přeceňuje.

Dundee řekl(a)...

Souhlasím do poslední tečky a to i s tím "meritokratickým" závěrem. Je to sicé tvrdé a spousta lidí bude řvát, ale volební právo by opravdu neměl mít každý. Osobně si dokonce myslím, že síla voleního hlasu by měla být odstupňována podle toho, kolik kdo přispěje do státní kasy, stejně jako je to v těch akciových podnicích.

Anonymní řekl(a)...

Souhlas, poslední dobou to tu jde ještě více z kopce, než obvykle...z Kocourkova se stává něco, co lze nazvat jedině "Rychlepryčodsud".

Cechoamerican řekl(a)...

Ja svoje akcie davno prodal, resp. hodil do kanalu, ale porad drzim dluhopisy, splatne za par desitek let (duchod). Jen nevim jestli to bude z ceho platit. Ted investuju do jine akciovky (USA), ale nevim jestli to neni z blata do louze. Jako relativne levna investice se zda byt napriklad Zimbabwe, je to riskatni ale return muze byt za par let uzasnej. A nebo taky zadnej :-)

Radek řekl(a)...

Tak já už mám hezkých pár měsíců také jasno.. Pilně pracuji na cizích jazycích (AJ, FR), pracuji na své technické specializaci a snažím se odkládat větší sumy peněz, pro start v další zemi.. V březnu startuje na Novém Zéalandě kvóta pro přidělování víz Working Holiday, tj. že tam člověk může přijet a rok pracovat.. Díky svému nízkému věku (24) to chci 100% využít, pročistit si hlavu, zdokonalit se (+ naučit se další jazyky a pokusit se zlepšit odbornou specializaci, i když zpočátku budu rád za jakoukoliv práci, kterou však nepohrdám) a až se budu vracet, chtěl bych zkusit start v nové zemi (třeba to SRN, němčinu mám také na pořadu dne, jak jsem ti dříve jednou psal v mailu, ale díky znalosti jazyků jsou v kurzu i další země)... Vím, že to nebude jednoduché, že ta konkurence stále roste a roste a opravdu si nedělám iluze, že bych hned mohl dělat co se mi zlíbí, ale jsem ochotný to risknout a pracovat na sobě.. Věřím, že dostatečná finanční rezerva mi pomůže překonat počáteční náročné období... Ale nikdy jsem nebyl tak odholadný jít jako teď, protože čím více to budu odkládat, tím to může být jenom horší... Ať se každopádně daří, ještě jednou díky za vše, nejen za toto pěkné zamyšlení...

Jiri Benes řekl(a)...

TOP09 hlasovala proti rozpoctu. ODS byla proti a odesla ze salu. Tim pragmaticky umoznila prijeti rozpoctu, kteremu realne nemela sanci zabranit. A neprijeti rozpoctu by znamenalo jeste vetsi problemy.

Kazda akciova spolecnost je zadluzena, prakticky kazda rodina je zadluzena. Zadluzeni neni obecne problem. Problem je velke zadluzeni a projidani dluhu na spotrebni veci.

Vetsi zadluzovani statu v dobe krize je normalni. Problem CR je, ze se zadluzuje i kdyz krize neni.

CSSD vzpamatuj se, bud zodpovedna!!!

Giuliani řekl(a)...

Mikinsson: že Janota naplánoval schodek 163 miliard, který se možná přehoupne na 220 mld, tak jak to udělala úřednická vláda letos, ti je jedno ?? a uvěříš takovým kecům, že si někdo jen tak vezme 70 mld a někomu je jen tak dá ???

Dundee: barevní a ženy by nesměly volit vůbec :-)

Buď máme demokracii http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie a nebo něco jiného ???

Cayman řekl(a)...

2Mikinsson: Taky mě to napadlo, ale to nejde zrealizovat, když z jednoho balíku peněz se platí politici a současně i soudy a vnitro.

Kdysi jsem navrhoval, že sami voliči by si mohli přímo platit své poslance a pak by se hned vidělo. Prostě část daní by každý poslal svému oblíbenému poslanci nebo politické straně. Některá strana by měla na svůj provoz a platy poslanců, výlety do ciziny a jiné útraty, no a další strana by neměla nic. Utopie, já vím ;-)

Cayman řekl(a)...

2Dundee: To je trochu drsné, neboť by pak přišel Gates, Dell nebo nějaký kuvajtský princ a koupil by si 51% a firma by byla jeho, což ale také není špatný nápad. Horší by byli akcionáři typu šéf ČEZu.

2Cechoamerican: Ty jsi tedy odvážný investor, ta investice v Zimbabwe by asi nebyla tak nákladná, ale s velmi dlooouhou dobou návratnosti ;-)

2Radek: Jdeš na to každopádně moc dobře a věřím, že se ti to podaří dle tvého mailu. Hodně štěstí a sil!

2Jiri: Díky za opravu, upravil jsem mírně text, ale můžou za to asi tak všichni do jednoho. Máš plnou pravdu v tom "projidani dluhu na spotrebni veci" místo využívání úvěrů na smysluplné investice do rozvoje firmy.

2Giuliani: No s tou demokracií to právě v ČR asi bude ten problém. Polovina lidí ve společnosti by asi spíše potřebovala diktátora :-)

La Tibor řekl(a)...

Nesouhlasim s prispevky zde pod clankem, kde se navrhuji ruzne reformy systemu, jako zvysena odpovednost politiku apod.

To nikdy neprojde. Kdyz to projde de iure, nebude se to uplatnovat.

Je jedina moznost jak pise Cayman, zvednout zadek a padat pryc. Nechat to cele spadnout. Jak je jiz v clanku napsano, diky tem dluhum, je uz jen otazka ne "zda", ale "kdy". Plati to i pro Evropu a USA.

Ten dluh by se dal zvladnout, kdyby se ve vyspelem svete neco vyrabelo, ale vzhledem k tomu masivnimu outsourcingu se na zapade produkuje cim dal min a splacet nebude z Ceho. Jak pise Ivo Vasicek http://vasicek.blog.idnes.cz/ - tohle neni cyklicka krize, ale strukturalni zmena.

Michael řekl(a)...

La Tibor: Souhlas, ty reformy nebo co jsou nerealne pri soucasne strukture spolecnosti. Cesko spadne do vlastni socialni pasti, co kopou ti kriklouni a socani jim naslouchaji. Jde to do kytek v EU i v USA a tezko nekdo pomuze.

Malej chaos se da uhlidat, ale pri velkem to musi nejprve padnout uplne na dno a zacit znovu. Nastesti jsem uz mimo!

Anonymní řekl(a)...

jj jednou ten system musi padnout, politic na zapade v USA, EU to vedi desitky let jen parazitovali a zili blahobytne diky Asii, chudym zemim, meli se i obycejni lidi dobre, t doba je davno pryc, nikdo to nechce priznat, ani ti nahore co to vse zpusobili, cely ten system, ani obycejni lidi si to nechteji pripustit, ze je to pryc, pristi rok to spadne totalne, penize nepenize budou obcanske valky, kdo vi v co se to zvrtne, pryc z EU, USA a rychle! do Ciny, Jizni Ameriky, chude Afriky,
btw.: takovy poznatek, proc kdyz firmy, zvlast ty vleke, velke korporace, porad tlachaji ze je pro ne zamestnanec na prvnim miste a takove ty zvasty, proc se propusti teda?, neni to treba nikde, ale system penez, ekomicky system, ktery tu exituje desitky let je uz totalne v klinicke smrti, lidi co makaj jsou jen otroci co vydelavaj na ty velke masinerie, to je ten zkazeny kapitalismus, vsimate si? bohaci se shlukuji, delaji velek fuze aby byli porad jeste bohatsi, meli vice penez, a chudi jsou porad chudsi a chudsi, nikdy to takhle vhistorii nedopadlo dobre, takova obycejna hlaska obycejneho cloveka kdyz rekne ze ho propusti a rika "hmm co se da delat, takovy je zivot" je spatny!!!, neni to normalni, prace je dostatek, ale pry nejsou penize, blbost. Jen nadlidi a prachaci systemem penez takhle lidi nici! jinak by uz davno tady bylo vse a pro vsechny, vcetne sluzeb, dopravy, vedy, atd. na super urovni, a outsourcing neni normalni! takhle si firmy vazi lidi, ne vsechny, jde o to prcovat bet systemu penez, verili byste radsi doktorovi, ke kteremu mate jit na operaci, ze Vas za vice penez lepe operuje, nebo tomu ktery je moralni a nebude chtit penize?, kterej bude asi lepsi? :-P

Anonymní řekl(a)...

Před časem jsem zahlédl takový hezký bonmot, nevím jestli ho dokážu reprodukovat přesně, ale bylo to nějak takto: "Zaplatím svůj podíl na státním dluhu (111.000) výměnou za patnáctiprocentní rovnou daň". Koukám do peněženky, koukám do daňových předpisů, a říkám si, že bych do toho šel z fleku!

Martin Zeman řekl(a)...

OMLOUVÁM SE ZA TROCHU DELŠÍ POST - TROCHU JSEM SE ROZVÁŠNIL.

Utéct je dnes opravdu snadné, ale neměli bychom spíš zkusit bojovat? Problém je jednoduchý - polovina voličů je levicově orientovaná a druhá polovina pravicově orientovaná. ČSSD a ODS úspěšně přesvědčují voliče, že jsou to buď oni nebo ti druzí - a že oni jsou to menší zlo. Aby si udrželi konkurenční výhodu, tak ten kdo je zrovna u moci táhne vší silou buď doleva nebo doprava. Tyhle strany nezastupují všechny občany, jde jim jen o tu jejich půlku a to je špatně. Ale lidem (včetně politiků) to přijde naprosto zamozřejmý - proč se starat o někoho, kdo mě nevolil?

Kdo kdy zkoušel někoho přesvědčit o změně politického názoru, tak asi ví, že šance na úspěch je tak někde kolem 0.1%. Proč?

Protože změnou názoru lidi v podstatě říkají, že jejich původní názor byl nesprávný a byli by za blbce. Jak to obejít?

Lidi musí cítit, že to byli oni, kdo přišel s nápadem změnit názor (vybavuje se mi scénka z Takové normální rodinky, kde maminka Dana Medřická přemístí želvičky k oknu prostřednictvím Zdeňka Řehoře). Někdo by řek manipulace, ale tohle jsou přesně zbraně, které používají ČSSD a ODS a na hrubý pytel patří hrubá záplata.

Nápad: přemýšlel jsem, jak lidem vysvětlit, proč by neměli volit ČSSD a ODS - psát články nemá cenu - půlka lidí je už na vaší straně, druhá vás zkritizuje (nebo si to vůbec nepřečte). Takže to chce něco, co naláká lidi aby si to poslechli a nějak tam vpašovat klíčovou zprávu.

A tak mě napadlo natočit sérii politicko satirických videí (sitcom, chcete-li), který by poukázal na kvalitu současných politiků.

Já sám budu volit Věci Veřejné (věřím, že oni mohou pročistit politickou scénu i když získají pouhých 5% hlasů - z programu sice neprosadí nic, ale Radek John v poslanecké sněmovně je pro současné kádry velký strašák - a oprávněn) ale drobnou naději vkládám i do TOP 09. Takže myšlenka byla postavit známé zástupce politických stran vedle sebe (Paroubek, Topolánek, Bém, John, Schwarzenberg a další) a umělecky zdůraznit rozdíl mezi nimi - natočit to jako reality show ve stylu Vyvolených a je vyhráno - za hodinu jsem nápadama na scénky popsal dvě A4 - píše se to samo.

Co chybí? Čas, filmaři a herci. Napsal jsem Noisebrothers ze streamu, ale neodpověděli mi - asi obava z mafie.

Líbí se vám ten nápad? Pojďme ho společně realizovat.

PROPAGACE MÍSTO REZIGNACE!!!
AGITACE MÍSTO EMIGRACE!!!

Cayman řekl(a)...

2Martin: Je to tak, jak píšeš, tj. zhruba "polovina voličů je levicově orientovaná a druhá polovina pravicově orientovaná", co z toho ale vyplývá? Politika obecně je umění kompromisu mezi těmito skupinami, kdy žádná současná parlamentní strana toho není schopna.

Každá politická strana se jen snaží přilákat voliče na nějaká pozlátka, přitom ostatní voliče odpuzují svou reálnou politikou (viz např. program ODS vs. realita ve spojení se Zelenými a KDU).

Než srovnání současných politických vůdců (docela dobrý nápad) mne spíše napadlo udělat takový RESET. Všechny vyházet, změnit ústavu, aby se nevolili strany, ale jednotlivci. No a nechat lidi, ať do vedení "firmy" zvolí opravdové osobnosti, co něco umí, o něco se snaží.

Všechny politické strany mají máslo na hlavě, neboť všude je to nějaký hajzlík a prospěchář, ale dokázal bych klidně vybrat 20-50 schopných lidí, kterým bych důvěřoval a svěřil jim vedení země.

Pak už je to na tom, uspokojit pravicové voliče a něco přinést i levičákům, aby neřvali. Chce to ale konzistentní přístup a toho mnozí politici nejsou schopni.

Také preferuji zatím Věci Veřejné.

Mikinsson řekl(a)...

2Guiliani

Jen pro objasnění. Ministr Janota ten rozpočet nenaplánoval. Na to zapomeň. Jeho původní návrhy byly především úspory na výdajové straně. Bohužel to bylo neprůchodné, protože politikové jsou zřejmě z nátury zbabělý a chybí jim odvaha udělat nutná rozhodnutí ( i kdyby to bylo na úkor důchodců ). Nicméně nic jim nebránilko pustit ze státního rozpočtu obrovské části ke stimulaci poptávkové strany pro učitá odvětví. Pakárna.

Pokud nevěříš tomu, že někdo opravdu může "oficálně" vyhodit oknem 70mld skrze sociální dávky, odpočty, důchody atd. - tak jsi opravdu naivní. Samozřejmě to nemám nijak potvrzeno, ale upřímně tomu věřím. Navíc podle prohlášení pana Janoty v té době celé ministerstvo financí podepsalo že je proti, na což ale pan Sobotka očividně nebral ohled. Co by ale člověk po české levici nechtěl, že jo?

Moje cílová destinace bude v budoucnu zřejmě Singapur nebo Hong Kong, místa s největší ekonomickou svobodou na světě. Očividně i USA se v poslední přiklonily spíše na stranu socialismu. YES, THEY CAN

Cayman řekl(a)...

2La Tibor: Přesně jsi to vyjádřil a souhlasím, že nejde o nějakou cyklickou krizi. Je to spíše rozklad současných hodnot západních společností, neboť výroba komplet končí, není a nebude z čeho dluhy splácet.

Dík za link na ten Vašíčkův blog, ten to také chytře vystihuje ;-)

2Arthur: To bych měnil také, ale bohužel socani nikdy nepochopí, že rovná daň podporuje podnikání, že motivuje lidi k většímu nasazení si více vydělat, že je spravedlivá ke všem skupinám obyvatel. Vždy tady bude (převažující) skupina obyvatel, které se nechce moc dělat, ale všem snaživým by chtěli brát. Řešení pro všechny schopné jsem naznačil ve svém článku a myslím si, že to je, bohužel, jediná cesta.

Možná, až se několikrát otočí generace, tak se to změní, ale já osobně nechci, aby mé děti doplácely na ten marast v ČR, který nezavinily.

La Tibor řekl(a)...

to Martin Zeman:
je naivni se spolehat na strany. TOP 09 to uz vubec no comment a nejake nove? Ano, jsou v nich ted jiste idealisti. Ale jakmile se nejaka nova strana chyti (nemluvim o top 09 - to neni nova strana), tak jdou idealisti do kytek. Tohle se periodicky opakuje a stane se to znova. Proste svine maji komparativni vyhodu, protoze si hrabou pod sebe a mohou tak vic veci ovlivnovat.

Je to problem parlamentni demokracie a je to problem demokracie UVNITR politickych stran. Zasadovy clovek trva na svych zasadach, ale svine se spoji, odsouhlasi cokoliv a dostanou svuj dil. Pokud by nahodou doslo ke spojenectvi "tech dobrych", tak vzhledem k drsnym neshodam bude toto spolecenstvi velmi nestabilni a system vzdy tenduje ke koluzi svini. To je demokracie.

Tvoje snahy to zde reformovat jsou asi milionte a prve. I pokud by se ti to podarilo, stvoris partu nadsencu, co bude rozhlodana zevnitr.

Reseni? Osvicenej diktator ve strane i ve vedeni statu by byl idealni. Verim (a mozna se seredne seredne mylim), ze treba Schwarzenberg by v Cesku poradek udelal, kdyby mel ABSOLUTNI moc. Problem je, ze svini je prevaha a svine maji vetsi ambice. Plus je stale demokracie a absolutni moc uz nikdo nikomu neda. Submisivne-dominantni vztahy se dnes vraceji zatim do mody jen v partnerskych vztazich a ani tam si s tim moc nevime rady, ze ;)

Jediny reseni, jakkoli je mnohem min pravdepodobny, nez ze se nejaka nova strana dostane do parlamentu, je totalni EXIT a individualizace. Rozklad systemu na atomy. Dat najevo, ze v tomhle zit nebudem. Ono se z toho pak neco slozi. Jak by svine vladly lidem, kdyz by vedeli, ze pokud budou prasit, tak se vetsina (nebo podstatny mnozstvi) lidi zvedne a pujde proste pryc? I svine by byla donucena se chovat normalne a slouzit tem, kdo ji plati. Jednoduse by nebyla svine. Lidi jsou dobri jen pod tlakem, ne pod vlivem toho, cemu se dnes mylne rika "svoboda".

Takze pratele, emigrace. Setrvavanim a reformovanim systemu totiz ty spatne vytvarime. Je mozna i mekka emigrace, tj. prace ve virtualnim prostoru, dusledne neplaceni dani v Cesku. Stale to ale neni ciste reseni, nebot VY jako spotrebitele podporujete ekonomiku, ktera je zivi a platite prime dane. Moralne ciste reseni je jen fyzicka emigrace (je to opravdu narocne) a psani komentaru na blogy :)

Giuliani řekl(a)...

Mikinsson :
http://domaci.ihned.cz/c1-38764430-janota-u-poslancu-uspel-navrh-rozpoctu-zamiril-do-druheho-cteni

pan soudruh Janota tu s úřednickou vládou napáchá víc škody než vlády ODS a ČSSD dohromady
http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/eduard-janota-57188/

jinak hodně štěstí třeba v tom čínském Hong Kongu, je tam opravdu nádherně, strávil jsem tam pár krásných měsíců :-)

Martin Zeman řekl(a)...

2 La Tibor: To se mi právě na VV líbí, když se z idealistů stanou hraboši, můžou je voliči odvolat - tím je možné místo neustálého vytváření nových stran jenom doplňovat nové lidi pod značku (brand), který má díky svým stanovám šanci si udržet dobrou pověst.

Jinak mě přijde mnohem naivnější si myslet, že se něco vyřeší emigrací a plácáním se po zádech na blozích. I kdyby nakrásně všichni bohatí odešli a Česká republika zbankrotovala, tak nevidím žádný důvod si myslet, že by to vedlo k nějakému národnímu uvědomění - naopak lidé budou čím dál víc náchylní věřit nesplnitelným slibům a pánové nahoře si pro sebe vždycky najdou dost kaše na vyškrábání.
Emigrací a rezignací na věci veřejné podle mě obětuje nejen svou vlast, ale zároveň odsuzujete všechny lidi v Čechách (i ty slušné) k cestě do pekel.

A navíc všude je chleba o dvou půlkách - to, že z dálky nevidíte problémy ostatních zemí neznamená, že tam nejsou - jak dlouho zvládnete utíkat? A bude kam?

Cayman řekl(a)...

2Martin: Chápu, jak to myslíš a oceňuji tvou snahu a optimismus. Věci veřejné vypadají opravdu nejlépe, ale bojují s tou bandou hajzlíků a prospěchářů, se kterými pak budou muset udělat koalici a uzavírat kompromisy. To je ten problém, který třeba vidí LaTibor a správně poznamenal, že takhle zamořená společnost nejde reformovat.

Bohatí nebo schopní nemusí hned utíkat do ciziny (to je řešení jen pro pár lidí, co mají odvahu a uplatní se tam), ale budou třeba zdaňovat v jiných zemích, neboť nechtějí financovat to utrácení a nechtějí podporovat hlupáky a prospěcháře.

Souhlasím, že všude na světě je chleba o dvou kůrkách, ale proč bojovat za něco, co nejde vyřešit? Vem si, že tady bojuješ s hloupostí národa a se ztracenou národní hrdostí a těch pár chytrých a schopných lidí, které vidíme kolem sebe, to moc nevytrhne.

Líbí se mi ta tvá závěrečná otázka: "Jak dlouho zvládnete utíkat? A bude kam?" O tom snad napíšu příspěvek. Díky za inspiraci :-)

Anonymní řekl(a)...

hmm vlady v EU, USA nikdy tady nejsou aby zde byli pro obycjene lidi, nikdy, levice, pravice, demokrati, republikani, je to uplne jedno, jen si hraji sve hry a to hadani se pred TV a lidmi je jen divadlo, obrovsky cirkus, aby si lidi mysleli ze se opravdu hadaji o ne, ale na pozadi se pripravuji plany jak je zase ozebrat, co kde ukrast, vytunelovat, rozkrast a porad dokola, TV, NOVINY je MASOVE OVLADANI OVECEK.
Internet jako jedine svobodne medium uz chteji NWO taky zakazat, viz, placeni te propagandy(to mi chybet nebude), ale odstrihavani lidi na smyslenych vecech, zruseni net neutrality, placeni, nesmysly typu ze praseci chripka zpusobi preteceni linek internetu, protoze lidi by doma zacali u netu hledat ty spravne informace jak se svet doopravdy ma, jak je hnusnej nez si mysleli, a to nejde, bude toho cim dal vic, zakazovani blogu, apod., uz se to deje a bude hur!

jen tak mimochodem, pokud se dockam voleb, taky volim Veci Verejne, Johnovi jsem kdysi napsal ze mu fandim a nejak se take rozepsal :-P dokonce i odpovedel a detailne a VECNE! fandim mu, John je nejvetsim nepritelem ODS, CSSD, oni si toho jsou vedomi, proto nedostava zadnou moznost byt v TV, Novinach a dalsich propagandach, ktere jsou pro masy v CR zijicich volicu, i stare debilni tvare s Kalouskem a blbo spicim knizetem ma vetsi prostor, nesmi se pustit nove tvare do parlamentu, o to jde vsem co tam doted sedi, protoze by prisli opet o korytka, tunely(zvlast statni zakazky) V CR se to nezmeni dokud se VSICHNI co tam doted sedi 20 let, nezmizi, musi zmizet i ty kontakty kde se tuneluje, zkorumpovane soudy, atd. VSECHNY VYHODIT! vono kdyz John verejne rekne kde se da setrit a ma to detailne v programu! a ja s nim 100 procentne souhlasim. Ono kdyz rekne ze se da usetrit 400 mld. korun(drtiva vetsina vydajova strana dnesni garnitury statu) a jeste mysli vecne opravdu na lidi, tak to se jim samozrejme nelibi, takova je realita!

La Tibor řekl(a)...

2 Martin Zeman
"lidé budou čím dál víc náchylní věřit nesplnitelným slibům a pánové nahoře si pro sebe vždycky najdou dost kaše na vyškrábání"
Ale kdyz stat zbankrotuje, tak nebude co skrabat a bude to sance na zmenu. Ano, bude to velke utrpeni a sok.

Rikas, ze jinde je to stejny. No asi je. Ale Brazilie ma porad extremne levnou pudu a je mozny jit a koupit mega pozemek a zacit odznova. Nebo je mozny proste pozorovat. Cokoliv. Jen nepodporovat to, co se deje v Cesku. A to ta nadavajici masa, co tam plati dane, presne dela.

Jedine, co ma sanci zmenit svet (bez bankrotu) je, ze pokud kazdy, kdo je nespokojeny, zvedne zadek. Lidi se tak samozrejme chovat nebudou, ale ja mam pocit, ze mam splneno.

Jo a nevidim duvod v tom byt rasista - narodovec ve smyslu, ze pomoc nekomu v zahranici je mene platna nez v Cesku. Myslim skutecna pomoc, ne akce "kupte kure k Vanocum".

Co se VV tyce, tak jsou to politici. Proste lidi pusobici na masu. Z rapidshare jsem ted stahnul nejaky Respekty a pisou tam o svetovym humanistickym hnuti. Kterak si za penize urcene pro adopci na dalku stavi u Prahy sidlo ci co. S VV to bude stejny, protoze s jakymikoliv politiky to vzdy bylo stejny a i oni ten system maji prichystan k vysavani. Je zvlastni, ze lidi jsou nepoucitelny a mysli si, ze nejaka globalni politicka sila neco zmeni. Pokud nekdo se super programem reforem vyhraje volby, skonci to jako s Obamou, jako s CSSD a jejich protikorupcni policii, jako s ODS a jejich nizsim zdanenim pro vsechny, jako s komunisty 1948 a spravedlnosti atd atd. Porad to stejne - nova politicka sila vzdy hleda slogan, ktery nikdo pred nimi nerekl a nezdiskreditoval (nebo se na to zapomnelo). Plus - totalni diktatura vetsiny ve stylu VV ma byt jako v poradku? Neni desivejsi predstavy, nez ze mi nekdo vladne a posloucha retardovane diskutujici na novinky.cz.

Anonymní řekl(a)...

jeste dodam ze vse co tady vzniklo na svete je z dluhu, penize rovna se dluh, to je ten problem a jak vime je nerealne aby se obrovske dluhy zaplatily, vi to i ti co tohle to zpusobuji, delaji to vedomne, vsechny vlady, to co ma USA dnes za dluh, to je proste nesplatitelne, to nejde, ani v CR, proto to je i duvod proc se radsi rozkrade a tuneluje a politici to vedi, vsak co, na pocitaci dopiseme par nul, zvysime inflaci, stejne je to jedno,my to vime, tak takhle to funguje realne. A ikdyby kazdy vratil kazdemu co dluzi na svete, tak y nexistovaly zadne dluhy, tzn. zadne penize! a co pak? cely tento system ze vsech stran je spatny a byl spatny, jen se prodluzoval zlvast posledni desitky let, penize pro ty mocne zde byly jen jako prostrdek od presunu majetku lidi k bohatym, aby byli jeste vice bohsatsi a meli kontrolu nad lidmi tema uverama apod., bludny kruh, jak tady nekdo psal, utect a nechat spadnout system a zacit uplne odznova, souhlasim, sice to bude bolet, ael mozna se neco zmeni, zvlast mysleni lidi a priority, snad se toho jeste doziju, a to je mi teprve 30 let :-D

Anonymní řekl(a)...

Tohle urcite pobavi - Chci emigrovat, ale kam?!

Okomentovat