Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Hledám nějaký plugin pro zlepšení GTD metody :-)

Koukám, že se mi vždy po návratu z ciziny periodicky opakuje období totálního nestíhání, kdy se nabalí všechny nedokončené úkoly a nepomáhají žádné principy Getting Things Done (GTD), jak jsem se např. zmiňoval v příspěvku Když nestíhám, tak nestíhám.

Nepomáhají ani metody pokročilejšího systému Zen To Done (ZTD), více např. na Zen Habits — Simple Productivity.


GTD je dobrá metoda, ale není ještě něco lepšího?

Nevím, zda to je jen můj problém, ale často narážím na limity, co mají všechny plánovací systémy. Je sice hezké si v době relativního klidu pěkně chystat úkoly, stanovovat priority, snažit se optimálně hospodařit s časem, ale asi každý již zažil situace, které nelze nijak ovlivnit a kde se naráží na omezení všech těch teoretických systémů.

Potřeboval bych tedy nějak upgradovat GTD metodiku na verzi 2.0, tj. nainstalovat nějaký plugin nebo nějaké rozšíření, aby vzniklo něco jako Getting All Things Done (GATD), s důrazem na to All ;-)

Kdysi jsem se dotazoval jednoho chytrého odborníka na hospodaření s časem, co mám dělat, když se pracovních i osobních úkolů nakupí tolik, že by je nezvládlo ani 5 lidí v daném čase. Chvíli jsme diskutovali a ani takový profesionál nebyl schopen poradit nic jiného, než se na něco vykašlat.

Při velkém množství pracovních úkolů lze sice práci někomu částečně delegovat, dobrá asistentka také může pomoci se všemi těmi nudnými administrativními věcmi, ale osobní (rodinné) "úkoly" již delegovat nelze. No a teď, když se to všechno nakupí, tak co půjde z kola ven? Co se nesplní a úmyslně odloží na neurčito? Na co se můžu vykašlat?

Zákazníci? Rodina? Firma? Děti? Partneři? Kolegové? Zaměstnanci? Kamarádi? Zájmy? Schválně jsem to naplácal tak ledabyle, aby pořadí nedávalo smysl ;-)


"Dělej, co cítíš!"

Ha, to je ono, vzpomínám si na jednu chytrou radu (zde již několikrát zmiňovanou), která mi už mnohokrát pomohla. Dělej, co cítíš a důvěřuj instinktům! To je asi to správné rozšíření veškerého přístupu k úkolům i k životu obecně. Zní to možná příliš frázovitě a jakoby z chytrých motivačních knížek, ale když stále dokola narážím na další články, které to opět zdůrazňují, tak si jen ověřuji, jakou velkou pravdu mi jeden chytrý člověk kdysi dávno poradil. (Tehdy před lety jsem to ale moc nechápal, asi zaslepen slepou vírou, že já jsem ten nejchytřejší.)

Viz - "Trust Your instincts" - 10 Tips for Navigating the Waters of Life

Jak tedy řešit velké množství úkolů, které se na nás valí ze všech stran? Jde to jednoduše, řídit se citem a ne pouze rozumem. Všechno je pak mnohem jednodušší, řešení rychlejší a smysluplnější. Takové zkrácené řešení odpovídá také více našemu přístupu k životu a hodnotám, které zastáváme. Je to také přesným obrazem toho, jací jsme, co a jak děláme.

18 comments :

David Filip řekl(a)...

Pro sebe jsem si naprogramoval neco co mi hodne vyhovuje. Jednoduse mas frontu ukolu serazenou podle faktoru (cislo od 0 do 100 podle toho jak nutne potrebujes neco dodelat) a pak proste delas jeden ukol v jeden moment.

Je to hodne jednoduche, ale funguje mi to hodne dobre. Zatim jsem to nikomu neukazal, ale kdyz mi posles mail na davidfilip at gmail.com tak ti muzu vytvorit ucet a celkem by me zajimalo co na to bude rikat nekdo jiny.

john řekl(a)...

Podle me to funguje tak, ze clovek v obdobi optimismu si na sebe nalozi strasne moc novych projektu a ukolu. A pak prijde obdobi kdy se to nahrne a je toho moc. To uz je pozde na reseni. Je potreba to resit jeste v tom obdobi optimismu... a byt opatrny co slibovat a do ceho se poustet.

Wu řekl(a)...

Dělej co cítíš? V takových chvílích cítím pouze fyzické projevy stresu, takže cit není zrovna něco, co by mi pomohlo :).

Cayman řekl(a)...

2David: Také mám něco podobného (dB pracovních úkolů, projektů a všech detailů) a vybírám dle priorit, termínů apod. Asi každý si něco takového vytvořil pro své potřeby. Někdy ale potřebuji dělat více různých činností současně a to odbíhání od jedné věci je to nejhorší.

2John: Souhlasím, znám to a stává se to. Je to ale asi tím koncem roku, když se to vždy tak nakupí. Proto také plánuji s velkou rezervou, což ale mnohdy nestačí, když do toho něco mimořádného skočí, např. nemocné děti, havárie techniky, útok hackerů, pivovar zdraží sudovou Plzeň,... :-)

Cayman řekl(a)...

2Wu: "...fyzické projevy stresu" si nějak nepřipouštím. S tím "dělej, co cítíš a důvěřuj instinktům" myšleno tak, že jen samotný rozum si s tím neporadí a lepší je naslouchat podvědomí, jako takovému "background" procesu. Ne vždy to ale funguje, někdy je nutno použít příkazy init nebo kill :-)

Divi řekl(a)...

Když ti nepomáhají principy GTD, tak jsi je zřejmě moc nepochopil. Už jenom v tom, že při opravdu důsledném používání, které zahrnuje i schopnost říkat NE, by se nikdy úkoly pro pět lidí na tvou hlavu nenakupily.

Rammi řekl(a)...

taky si myslim, ze v okamziku, kdy je ukolu pro pet lidi uz je nejvyssi cas zacit delegovat.

Anonymní řekl(a)...

jdes na to klasicky, otazka neni:
co bych si mel koupit abych ...
veci nic nezmeni
co mas delat jinak je spravna otazka

Wu řekl(a)...

Cayman: no moje podvědomí křičí, že bych si měl dál měsíční dovolenou v lese a přemýšlet nad budoucností, což bohužel není řešení hromady problémů nijak ku prospěchu :).

Divi: "opravdu důsledné používání" je stejně tak reálná představa jako třeba "homo economicus" v ekonomii nebo "hmotný bod" ve fyzice ;)

Cayman řekl(a)...

2Rammi, Divi: Jen pro upřesnění, ty "úkoly pro 5 lidí" se moc netýkají špatného plánování ani neschopnosti říkal NE. Jen ty pracovní úkoly bych v pohodě zvládl, ale zapletou se do toho rodinné "maličkosti", např. děti nemocné, mimořádné vyzvednutí tchýně u vlaku a přesunutí na letiště, pomoc bábi doma s čímsi, havárie domácího serveru, večer konference se zbytkem týmu, dodělání rozdělaného projektu, který nejde delegovat...

Ono se toho nakupí, to by člověk nevěřil a v rodině se dost těžko deleguje, když není komu. Otce ani manžela opravdu nechci delegovat :)) Alespoň, že to jídlo lze nakupovat na Webu a nechat si ho dovést domů.

2Wu: To je náhodou dobrý nápad ta "dovolená v lese", někde na horách v zapadlé chatičce. To bych si dal hned líbit! Nastavil bych všude Away message, že jsem za lesem (aka za vodou) a vše vyřešeno :-)

Anonymní řekl(a)...

To se asi bude hodit - You Need Momentum, Not Just Motion:
http://blog.startupprofessionals.com/2009/10/you-need-momentum-not-just-motion.html

"It is true that motion in any direction is often better than no motion at all. But motion without momentum is even less productive than no motion at all."

Petr S. řekl(a)...

Divi: Jak se to aplikuje na neustále chodící emaily od zákazníků? ;)

Anonymní řekl(a)...

Petr S.: Co vypnout email klienta? Maily pak v klidu počkají do dalšího dne nebo týdne :D Ale souhlasím, že Divi to vidí trochu naivně.

Anonymní řekl(a)...

Je to o pristupu, treba toto:

"mimořádné vyzvednutí tchýně u vlaku a přesunutí na letiště"
To jako nemuze jet taxikem, nebo co? Mimochodem, takove male rypnuti, jak ji povezes, kdyz jsi "bojovnik proti autum v praze"? :)

O nemocne deti se predpokladam stara primarne manzelka...

"pomoc bábi doma s čímsi" muze v pohode pockat na "nekdy", nebo muze obstarat manzelka (moznost 1 plati, pokud jde o nejake zatliceni hrebicku, moznost 2 pokud je to nejake obehani uradu)

Domaci server - dily priveze kuryr z computershopu, behem par minut poskladano a pak zapnes obnovu ze zaloh a zadny stres...

Posledni dve veci jsou prece pracovni ukoly, ktere bez nahromadenych malickosti v pohode zvladas, no ne? :) Mimochodem, u telekonference se da pracovat, pokud nejsi klicovy recnik... :)

Asi jako vsichni ostatni, tak take ty si delas vetsinu problemu "sam v hlave", neni to mysleno hanlive, jen jako konstatovani faktu, ktery je mozno vyuzit k zamysleni...

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Vidíš, jak jednoduché, že mě to samotného nenapadlo :-)))

Jak můžeš tušit, na co nebo na koho se může druhý člověk vykašlat, co může počkat nebo že stačí někoho odkázat na taxíka? Zajímavé, jak zkrácené vyjádření může druhým evokovat úplně jinou představu o životě druhých lidí.

Mimochodem, nejsem žádný "bojovník proti autům", to jsi to asi kdysi špatně pochopil. Jen nesnáším hlupáky, co musí všude a za každou cenu jezdit autem do centra města ;-)

Michai řekl(a)...

Caymane, už Goethe trefně řekl: "Šedá je teorie a zelený strom života!", nebral bych to rýpání anonyma zas tak vážně.

Petr S. řekl(a)...

Anonymni: Jj, vypnout emailoveho klienta funguje - o tom zadna :) Ale nejak mi neprijde, ze to je reseni, se kterym by slo delat ;) Ja jsem se dostal do stadia, kdy maily resim v blocich 2x-3x denne, coz je uz pokrok oproti tomu, kdy je clovek porad "online". Ale stejne - oni stale chodi :)))

Anonymní řekl(a)...

Caymane, neboj, je nas tu vic, kdo vedi, ze tychne jednoduse taxikem nepojede ... atd.

Okomentovat