Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Banánová republika aneb špína 20 let po revoluci

Go Out of Brain!Tak nějak nevím?! Jsem chvíli pryč a co se to v ČR zase děje? Sníh je asi tak jediné, co si někteří můžou pochvalovat. Vše ostatní jen názorně ukazuje zdecimovanou morálku za posledních dvacet let po revoluci. Klaus a Lisabonská smlouva, Klaus v Rusku a vydání jeho knihy ruskými kamarády, "právníci" z Plzně,...

Musím se znovu ptát, za jaké doby vyrůstali všichni aktéři posledních taškařic, příp. kdo je vychoval a dal jim morální základy do života?

Možná se to soudruhům nebude líbit, ale to socialismus zdevastoval veškerou morálku ve společnosti, odebral lidem úctu a úroveň, trestal je za samostatné myšlení a snahu něco dokázat. Byli to právě komunisté, kteří z lidí vytvořili tupou masu bez schopnosti se uplatnit, kteří vychovali nesvéprávné občany čekající na pomoc od státu, příp. bezpáteřní jedince, což se projevilo hned po revoluci všemi těmi divokými privatizacemi a rozebíráním majetku, následně pak pokřivením veškerých osobních a společenských hodnot.

Je mi až stydno za lidi, kteří si dovolí z úst vypustit hloupé bláboly, že za komunistů bylo líp, že za tohle necinkali klíči, příp. že za všechno může Havel se svou pravdou a láskou, příp. Klaus nebo ODS.

NE, za všechno si můžeme my sami, každý osobně! Je to jen naše vina a každý by se měl nejdříve zamyslet, co sám udělal pro změnu a jakým způsobem naložil se zdarma získanou svobodou. Dokud si to všichni osobně neuvědomí, tak není možná žádná náprava, kdy devastace morálky jednotlivců i celé společnosti bude jen pokračovat.


Jsou to možná maličkosti, ale primárně na tom záleží:

- Koho volíme a chodíme vůbec k volbám?
(Estébák a komunistický bachař ve sněmovně a neustálé preference komunistů jsou toho typickou ukázkou, nemluvě o socanech, kteří slíbí 30 Kč a vyhrají volby.)

- Zajímáme se o to, co se kolem nás děje?
(Nedávnou petici za odvolání starosty JUDr.[Pilsner] Jančíka v Praze podepsalo jen 5.000 lidí, až jich bude 50.000, tak jistě zmizí ze scény i se všemi svými podivnými praktikami.)

- Požadujeme po svých poslancích, ať dělají, co dělat mají?
(Kdo někdy napsal svému poslanci nebo ho navštívil v kanclíku a požadoval plnění volebního programu nebo odpovídající reakci?)

To jsou všechno základní věci, které ve většině demokratických zemí fungují, ať už dobře nebo špatně, ale fungují. U nás v ČR nefungují a dokud se neotočí generace, tak nikdy fungovat nebudou. Společnost bude stále vedená lidmi bez morálky, bude plná politiků, co myslí jen na své korýtko, samolibých profesorů, děkanů, co opisují dizertace, právníků s koupenými tituly, či podivných podnikatelů.

Ty generace se ale musí otočit ještě několikrát, neboť 20 let evidentně nestačí na pročištění společnosti. Koho asi tak může vychovat bývalý komunista, estébák, vekslák, vlezdoprdelka, šedá myš nebo nějaká rychlokvaška (bez morálky) s koupeným titulem?

Se všemi těmi postkomunistickými nešvary se budou muset ještě vyrovnávat děti našich dětí, které snad již budou mít kolem sebe trochu méně té hlouposti, závisti, morální špíny (a více dluhů). Optimista by možná ještě dodal:

"...když je navíc rodiče včas přesunou do jiné společnosti v jiné zemi, tak je o jejich budoucnost dobře postaráno!" :-)


Čest všem výjimkám...

Znám plno chytrých, schopných a rozumných lidí u nás, kterých si vážím, mají můj obdiv, které uznávám. Sám se snažím vychovávat správně své děti, ukazovat jim jiné cesty a možnosti, seznamovat je se světem a dávat jim dobrý vklad a motivaci do života.

Je nás ale zatraceně málo a bude ještě dlouho trvat, než se to změní.

No nic, aby tento příspěvek nebyl tak pesimistický, tak písnička na závěr pro mírné pobavení od prý nejprodávanějšího českého autora, bývalého agenta STB. Jak stylové v dnešní době, že ;-)

- Doprdele práce:



(Jo a vypínám po arthurovsku komentáře pro tento příspěvek, není nutno komentovat, vše bylo již mnohokrát řečeno.)

Okomentovat