Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Trocha nostalgie aneb už nikdy poprvé...

Padá na mě nějaká nostalgie, bydlím u kámoše, který se sem před lety přesunul z Evropy, sbalil kočku, oženil se zde, pořídil si takové ty "správně" americky rozmazlené haranty, no a je jaksi někde úplně jinde. Vlastní sice úspěšnou počítačovou firmu, ale většinou se stará o svůj vinný sklípek, seká trávník, kouří doutníky na terase ;-)

No a já vzpomínám na poslední dny v Praze. "Svatý Tonda" je sice druhým největším městem v Texasu (+2 miliony obyvatel), ale ve své podstatě je to pěkné maloměsto. Až budete někdy v Texasu, tak doporučuji navštívit.

Proč tady ale nemají pořádné zahradní restaurace? Když už se podaří najít něco ucházejícího, tak 10-20 miles daleko, což je problém všech těch divně roztahaných měst v US ;-)

V tom je Praha jedinečná a než jsem odjel, tak jsem s kamarády navštívil většinu z mých oblíbených míst. Sice byl ve vzduchu již cítit podzim, sluncem spálená tráva, první listí šustící ve větru a většina zahrádek působila přes den opuštěně, ale nebylo to poprvé, kdy jsem se nechal znovu unášet příjemnými pocity na příjemných místech.

Letenský zámeček


Poprvé? Podruhé? Potřetí?

Napadá mne, jaká je to vždy změna, když něco už neděláme poprvé. Jak se mění náš pohled na místa i životní situace, když už je známe a víme, co nás čeká. Poprvé nás všechno dokáže překvapit, okouzlit, potěšit, někdy i zklamat. Poprvé se na všechno těšíme, chceme poznat nepoznané, toužíme něco objevit, nebojíme se překážek, neznáme odvrácenou stranu ;-)

Pamatuji si, že jsme kdysi měli zamilované místo na Krétě, kam jsme jezdili s rodinou každý rok. Rodinná atmosféra domácích, před domem soukromá pláž a jachta u mola. Ideální poloha na západním pobřeží s možností objevovat skryté krásy ostrova, opuštěné pláže a nedaleké ostrůvky. Byli jsme tam pětkrát a stačilo. Řecký způsob života je nám blízký, ale pár let si nyní od Kréty dáváme pauzu. Kdy to ale bylo nejlepší? Poprvé, podruhé, potřetí?

Někdy je lepší to "poprvé", jindy zase až podruhé můžeme teprve vychutnat všechny stránky a objevit i nepoznané krásy. Co je (bylo) lepší "poprvé" a co už nikdy "poprvé" nezažijeme?

- první láska už nikdy nebude ta první
- první milostné dopisy a básně už nikdy nenapíšu
- první pivo a první kocovinu také už nezažiju

Nikdy si už poprvé "nepůjčím" jachtu ani nebudu řídit "půjčené" auto bez papírů. Nikdy už nebudu poprvé na záchytce (snad ani podruhé), nikdy mě poprvé nebudou šacovat na imigračním v US, nikdy už nebudu vychutnávat první vydělaný milion,...

Nikdy už poprvé nepojedu stopem na koncert v cizině, nikdy se již poprvé neprobudím ve spacáku před nádražím Santa Lucia, nikdy už poprvé neuvidím západ slunce na Key West ani mne už nerozhází první pohled na moře u West Bay, nezažiju ani poprvé pláč narozeného dítěte,...

Nostalgie, já vím, asi mi jen chybí moře. Jak to tady ale skončím, tak prchám na jih. Poprvé, podruhé, potřetí ;-)

7 comments :

Cechoamerican řekl(a)...

Po tomhle clanku se nemuzu se dockat az me poprve odvezou na zachytku.... :-)
Btw pri setkani s lidskou blbosti mi to vzdycky pripada jako by to bylo poprve. Asi proto, ze soucasne mam dojem, ze to uz i musi byt naposledy. A ouha pak to uderi znovu, jako by to bylo poprve.
Jen si zvykej Caymane na ty vzdalenosti, jet 20 mil na pivo s kamaradem je tady v tech koncinach naprosto bezny.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, ty jsi totalni romantik. Jake jsi znameni?

dubee řekl(a)...

Ja ho znam, on je drak a nekdy vorel. Rikam mu "Cau draku" a kdyz mi vola, tak hlasi "Tady Vorel" :D

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: Máš pravdu, při setkání s lidskou blbostí je to vždy jako poprvé a také se vždy divím, co všechno je možné.

2Anonymní: Kde bychom byli bez romantiky? Ano, jsem asi vorel, jak psal dubee :-)

Anonymní řekl(a)...

Měl by si psát knížky!!! Umíš přesně vyjádřit pocity,.... glosovat politiku .....- zkrátka vládneš slovem.

Někdy je opravdu nejlepší to tisícáté první. Je to rutina, která člověka ujistí, že je vše jak má být. Jako u dětí - ty pravidelné rituály přímo zbožňují.

Anonymní řekl(a)...

tohle je MOJE nejoblibenejsi misto v praze!!!!! sonja:)

Cayman řekl(a)...

Ha, Sonja! Nejen tvoje místo, ale i jedno z mých. Ať se daří na Korfu :))

Okomentovat