Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jakou stranu budu asi volit a není náhodou řešením Česká pirátská strana?

Nechtěl jsem už rýpat do politiky v ČR, skoro vše tady bylo řečeno a všude kolem jsou mnohem erudovanější psavci, kteří sledují a dobře komentují aktuální politické dění, nemůžu si to ale odpustit.

Nejde stále jen strkat hlavu do písku a ničeho kolem si nevšímat. Nikdy jsem to nedělal a nikdy dělat nebudu. Nemám rád lhostejnost, nemám rád pasivitu, nemám rád lidi, co myslí jen na sebe, na svůj vlastní prospěch, na svou peněženku, přitom si nevidí ani na špičku vlastního nosu!

Pominu teď současné taškařice s Ústavním soudem, to je na extra příspěvek, jen mě napadlo, že když už se všichni ti modří, oranžoví, zelení, černí a rudí panáčci domluví na změně ústavy, tak by tam mohli rovnou zabudovat přímou volbu prezidenta a snížení počtu poslanců a senátorů na polovinu ;-)


Koho volit v nadcházejících volbách?

Já vím, je to těžké. Jak vybrat to nejmenší zlo mezi tou bandou prospěchářů, flákačů, hlupáků? Volil jsem dlouhé roky ODS, neboť malé strany neměly nikdy šanci a kdo z naivity volil pidi-straničky, tak jeho hlas šel do kanálu, kdy v součtu tak vyhráli komunisté a socani.

Strana TOP 09Tento rok ale místo ODS zvažuji stranu TOP 09, kde je mírnou zárukou pan Schwarzenberg, jeden z mála politiků, kterému věřím a který svým jménem zaručuje úroveň celé strany.


Strana Věci veřejnéDruhým kandidátem je pro mě strana Věci veřejné, která mě přesvědčila mnoha rozumnými aktivitami, kdy v současnosti stranu vede Radek John, také jeden z rozumných a zodpovědných lidí, kterým věřím.

Budu tedy zvažovat mezi těmito dvěma kandidáty, kdy TOP 09 zatím vede, díky možnosti většího volebního úspěchu, ale trochu mě odrazují přeběhlíci z jiných stran, kteří z té strany zase dělají stejnou partičku prospěchářů. Strana Věci veřejné naopak zaostává ve známosti a popularitě, ale vyhrává v praktické (lokální) politice.


Nebyla by náhodou řešením Česká pirátská strana?

Česká pirátská stranaJeště ale prozkoumám program, který nabízí Česká pirátská strana, ta by to politické ovzduší mohla docela provětrat, kdyby se jí podařilo získat nějaké známé a výrazné osobnosti.

Sice začíná od nuly, je plná naivních ideálů, které se jí nikdy nepodaří prosadit v současném politickém ovzduší, ale každý nějak začíná a jádro voličů teprve dorůstá do plnoletosti.

Ty dosavadní staré struktury vychované v komunismu nenabízí totiž žádnou změnu a jediná cesta by snad mohla být všechny vyměnit za nové (nezkažené) modely, tj. za normální lidi, kterým je špatně ze současné politiky a chtěli by to nějak změnit.

Hezké ideály jsou ale jedna věc, jednání se starými politickými matadory, či s kalibry typu Václav Klaus nebo Martin Roman (ČEZ), by už asi jen naivitou řešit nešlo. Politika je umění kompromisu a jak dělat kompromisy s těmi stávajícími politickými prospěcháři, socanskými demagogy, či komunistickými hajzlíky? No a takových bude stále většina v celé společnosti a v politice obzvlášť.

Kdyby alespoň šlo nějak zaručit, že ČPS získá 51% voličů, tak to by byla jinačí legrace ;-)



11 comments :

Jan Bilek řekl(a)...

Sám jsem uvažoval o TOP 09, protože i já panu knížeti věřím, ale na druhou stranu tam jsou i lidi jako Pavel Severa, a vůbec jde v celku o sbírku starých tváří v novém dresu... a já už tolik toužím po změně.

Já osobně jsem už téměř rozhodnut volit piráty. Jednak si myslím, že mezi nejdůležitější rysy země patří její schopnost (nebo neschopnost) učit se a inovovat - a současné pojetí všeho kolem nehmotného vlastnictví se tomu začíná čím dál více stavět do cesty... a druhak potřebuju nový svěží vítr.

Nebojím se spláchnutí hlasu do kanálu - mám pocit že to se v téhle zemi stane v každém případě, ať ho dám kterékoliv z velkých stran, stejně už mnohokrát ukázali, že moje zájmy zastupovat nebudou. A pokud piráti získají aspoň procentíčko, bude to užitečné už proto že upozorní na tuhle problematiku a rozpoutají diskusi, a možná trošku rozvíří vody tohoto smrdutého rybníčku.

Fit řekl(a)...

Také uvažuji o tom, že budu volit TOP09. Myslím si, že mají docela šanci se prosadit, ale uvidí se...

Tady něco pro zasmání, co předvádí ČSSD:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby-2009/clanek.phtml?id=646684

honz@ řekl(a)...

Honz@: Myslím si že veci verejne popularitu ještě naženou ja jsem se o nich dozveděl nedávno a potom co jsem slyšel Radka Johna mluvit tak si myslim ze není jiná volba a má můj hlas :)

Cayman řekl(a)...

2Fit: To je strašné, ten link, cos poslal. Normálně si kupují hlupáky za pivo a párek! Je ale fakt, že tohle těm lidem stačí a ČSSD + KSČ to tam vyhrají na plné čáře. Ách, jo...

Bigdrobek řekl(a)...

Co propojit toto téma s touto myšlenkou?
http://404m.com/2009/08/27/mohou-blogeri-zmenit-svet/

Fit řekl(a)...

Jo, ten článek je fakt strašnej, proto jsem na něj odkázal. Je to děsný a dělá se mi z toho špatně. Opravdu to ale na hlupáky (kterých je moc) stačí...:-(

Anonymní řekl(a)...

Co myslíš tím "...kdyby se jí podařilo získat nějaké známé a výrazné osobnosti" u té Pirátské strany?

Jako angažovat Jandu z Olympicu nebo Janečka z OSA, ať dělají mluvčí a pak poslance? To by byla docela p.del :D

skelb řekl(a)...

TOP09 nic nezmění, je to jen banda profesionálních křiváků, jako je kupříkladu pan Kalousek (který svůj charakter v politice už několikrát ukázal), zaštítěná jediným slušným člověkem, nezkaženým českou malostí. Ale co ten s tím udělá? Co mohl udělat s fraškou typu Strana zelených? Téměř nic. A tak to bude znovu; tvář pana Schwarzenberga bude bohužel jen výtahem pro "tradiční" bandu malých českých křiváčků, tetelících se touhou po moci a po korytě. Já volím Piráty. Sice zastupují mladistvý idealismus, jehož hrany budou nade vší pochybnost praxí v profesionální politice výrazně otupeny, nicméně představují pro mě jediný svěží vítr v té naší zatuchlé politické žumpě.

Mára řekl(a)...

Taky volím Piráty, jediná možnost změny!

Jirin řekl(a)...

Piraty volit orpavdu nejde, stacilo mi jejich vystoupeni v rozhovoru na idnesu - tusim s Tacheci. Primitivove, kteri sami nevedi co chteji. Bohuzel

Anonymní řekl(a)...

Také mě zaujali věci veřejné, ale bojím se právě propadlého hlasu

Okomentovat