Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak prodat myšlenku, nápad, analýzu, třeba na úpravu Web stránek?

Nápady na podnikáníU jednoho staršího příspěvku o spojování kupců a prodávajících, když všeho zboží a služeb je nadbytek, se objevil zajímavý dotaz, na který se pokusím odpovědět extra, neboť mi to připadá (po letech) jako stále zajímavé téma k zamyšlení:

"Dovolím si Tě požádat o radu, ale pochopím, když mi to nebudeš chtít říci. Dejme tomu, že jsem našel firmu, jejíž webové stránky by snesly úpravu. Osobně ale programovat neumím a tedy bych jim chtěl prodat pouze tu myšlenku, jak si vylepšit stránku a tak nalákat zákazníky.

Když jim ale přednesu svůj projekt, tak oni mi samozřejmě můžou říci, že přesně na tom pracují a že jim tedy nepřináším nic nového (možná to je pravda, možna ne). Jak tedy mám postupovat při nabízení myšlenky, abych neprozradil příliš, ale zase aby firma souhlasila.
"


Lze vůbec prodat myšlenku nebo nápad?

Nejde ani tak moc o nějaký nápad a myšlenku, o nějaké konkrétní služby nebo zboží. Jde hlavně o to, jak přesvědčit možného zákazníka (kupujícího), aby si něco koupil, aby za něco zaplatil. V dnešní době se začíná stále častěji využívat přímý marketing, tj. cílené oslovování firem nebo osob, kterým jsou nabízeny produkty, či služby, přímo na míru. Do toho se dá zahrnout i nějaký prodej nápadů na zlepšení online reklamy, SEO, interních procesů, zlepšení Web stránek,...

Je úplně jedno, zda chci oslovit jednu firmu nebo stovky firem. Všechny principy, postupy, problémy a otázky, které si u toho klademe, jsou stejné. Možná stačí pro inspiraci mrknout do spam složky ve firemním emailu ;-)

Zavolat nebo napsat potenciálnímu zákaznikovi? Nabídnout stručnou analýzu nebo vše popsat do detailu? Co takhle udělat i základní návrh (kostru) nového Webu s popisem, jak dále postupovat, včetně časové a finanční náročnosti? Odpoví mi jeden z deseti nebo jeden ze stovky oslovených? Bude mě to bavit i při případném neúspěchu? Zaplatí mi vůbec někdo za můj nápad?

Viz také - Jak oslovit firmy a obeslat zákazníky...


Jak nabízet někomu zlepšení Web stránek?

Když se vrátím k tomu dotazu výše, tak opravdu nevím, co konkrétně poradit. Není to tím, že bych "nechtěl říci" ale proto, že je to naprosto individuální. Záleží, komu je ten nápad nabízen, zda takového potenciálního zákazníka lze nějakým nápadem zaujmout, jak ho dokáže daný prodejce přesvědčit, zda se podaří oslovit správnou osobu v tu správnou dobu.

Jsem opravdu jediný na světě, kdo má takový nápad a nikdo předtím již danou firmu neoslovil se stejnou (lepší) nabídkou? Je to solidní firma, která ocení mé nápady a mou iniciativu? Mají vůbec peníze, aby mi zaplatili?

Chce to zkusit a pak posuzovat, jaké budou reakce!

Když nevyjde jedna firma, tak je možno podobnou nabídku vyzkoušet pro někoho dalšího, upravit strategii, vyzkoušet jiné cesty. Vždy hrozí, že daná firma má stejné úpravy v plánu nebo na nich již pracuje, ale to je riziko podnikání. Jedinou obranou snad je neprozrazovat vše úplně na začátku, ty zásadní nápady si nechat na později a počkat na první reakci.

Žádnou myšlenku nejde ochránit a když někomu pošlu svůj nápad, tak si toho musím být vědom. Je také rozdíl, když nějakou nabídku pošle jednotlivec nebo nějaká zaběhnutá firma s referencemi, což velmi často rozhoduje. Co se třeba spojit s nějakou vývojovou firmou a generovat jim takové nápady pro vybrané zákazníky?


Nenechat se odradit prvním neúspěchem!

Poprvé to také nemusí vůbec vyjít, na to musí být každý připraven. Zažil jsem to již mnohokrát a vzpomínám, jak jsem třeba pro jednu firmu na základě jejich poptávky připravil kompletně analýzu řešení jejich IS (procesní a dB model, grafický design front-end aplikace), kdy firma poděkovala, ale prý je to moc drahé a nemají zájem. No a za pár měsíců měla nasazené "vlastní řešení" kompletně postavené na mé analýze zdarma ;-)

Kdysi dávno jsem také nabízel jedné počítačové firmě, že jim sám a zdarma upravím jejich firemní Web, neboť jsem se už nemohl dívat na ty jejich zastaralé stránky. Počítačová firma, co prodává skvělé vývojové nástroje, tak neměla na Webu žádný eShop, nebylo možné si ani stáhnout nějakou demo (trial) verzi jejich software. Jediná cesta, jak si koupit jejich software (za 2-5 tis. dolarů) bylo napsat na jejich email, zaplatit balík peněz dle verze a pak řešit případné problémy. Neskutečné!

Chtěl jsem jim ale pomoci získat více zákazníků, neboť jsem jejich dlouholetý zákazník a s jejich vývojovými nástroji jsem nadmíru spokojen. Zaslal jsem jim tedy jednou pěknou nabídku návrhu nového Web designu, s integrovaným eShopem, diskuzním fórem...

Výsledek? ŽÁDNÁ odpověď. Teď, po letech, už vlastní eShop mají, ale ta jejich "hloupost" mě docela poučila, když už to zlepšení nechtěli ani zadarmo :-)

V případě prodeje nějakých (nevyžádaných) nápadů na zlepšení Web stránek, či Web aplikací, nemůžu tedy doporučit nic jiného, než jen štěstí, plno síly a energie, hodně nadšení, invence a víry jít za svým nápadem, no a hlavně - nenechat se odradit prvním neúspěchem!

15 comments :

Majkl řekl(a)...

Vetsina web stranek na svete by potrebovala zlepsit, ale podle mne jen nejaky obycejny napad nejde prodat. Napadu ma kazdy plno, ale zalezi na realizaci. Mel bych napad, jak zlepsit design toho tvyho blogu, kolik bys dal? Asi nic, ze jo?

Cayman řekl(a)...

2Majkl: Nápady lze prodávat, záleží ale na tom, na jakou firmu narazíš, zda se přesně trefíš s nabídkou do potřeb té firmy a jak svůj nápad dokážeš "prodat".

Navíc, ten dotaz se týkal firmy v cizině, takže si myslím, že možnost úspěchu je trochu vyšší. Nechci porovnávat podnikatelské prostředí v ČR a v cizině, ale jsou země, kde je obvyklé platit za služby i za nápady ;-)

Anonymní řekl(a)...

Mírně OT pro zasmání: nějakej chytrák prodává na Webtrhu kontakt na výrobce textilu v Číně a chce za takovou blbost 50 tisíc, přitom stačí skočit na Alibaba.com a trochu pohledat ;))
http://webtrh.cz/56330-prodam-kontakt-vyrobce-textilu-cine

Z Rotterdamu řekl(a)...

Díky za napsání článku "na přání". Děkuji, že jsi mi ukázal další cesty, jak zkusit prodat nápady.
Jinak ten clovek na webtrhu nejsem ja ;-) Ale mohli bychom polemizovat nad tím, kolik stojí -prověřené- informace :-)
BV.

Cayman řekl(a)...

2Rotterdam: Chtěl jsem jen naznačit, že cesty si musí každý najít a prošlapat sám. Záleží na každém, jaké má nápady a jak uspěje, neboť radit moc nejde.

S tou cenou za "prověřené informace" (viz ten čínský výrobce) máš pravdu. Všechno má nějakou cenu.

honz@ řekl(a)...

Zkouším ted něco podobného ale přemýšlím nad tím jestli nedělám chybu vtom jak tu informaci podávám přece jenom je rozdíl mezi dobrým webdesignérem a obchodníkem.
Co takového zákazníka asi trápí a v čem bych mu tím mohl pomoct.
Cenu mám velice dobrou o ceně to nebude.Možná snad o celém zpracování toho mailu nevím....

Ondřej Baar řekl(a)...

Můj názor je, že dobrý produkt, myšlenka i nápad se prodá sama, s kvalitním marketingem.

Pokud chci nabízet službu - například SEO, měl bych ji nabízet hlavně pomocí vyhledávačů, pokud jsem specialista na internetový marketing, měl bych používat všechny prostředky internetového marketingu.

Přesně takto to dělám a zákazníci přicházejí sami, protože v oborech ve kterých jsem odborníkem, jsem referenčně vidět a evidentně jsem opravdu odborníkem na internetový marketing, copywriting a SEO, což potvrzují i mé reference.

Pakliže musím sáhnout k přímému marketingu, patrně nejsem v oborech mé činnosti natolik dobrý, abych se prosadil. Má myšlenka a nápad pak patrně nemá cenu. A tak mám čas oslovovat zákazníky přímo. Má služba pak nestojí za zaplacení a ani pozornost.

Jsem rád, že nejsem zástupcem poslední skupiny. :)

Z Rotterdamu řekl(a)...

Samozřejmě, souhlasím. Necítím, že by si odpovídal na mně, ale dovolím si reagovat.
Co když ale máš nápad z úplně jiné oblasti, než ve které jsi odborník? Zahodit a věnovat se své oblasti anebo se i tak pokusit nápad buď nějak sám rozvíjet nebo předat/prodat někomu jinému? Předpokládám, že ikdyž není člověk v té či oné branži specialistou, tak, že stojí za to se alespoň pokusit, v nějaké formě projekt zrealizovat (nabídnout službu apod)(samozřejmě po vyhodnocení pro a proti, zdravém uvažování atd.) :-)
Jinak to, že jsi odborník, jsem už slyšel, takže máš pravdu, že dobrá práce se propaguje sama!
BV

Cayman řekl(a)...

2Ondřej: Přesně máš pravdu, že "dobrý produkt, myšlenka i nápad se prodá sama, s kvalitním marketingem". Základní slovo je ten "marketing" na konci, neboť kvalitní marketing by mohl fungovat i pro špatné produkty, což pak chudák zákazník.

Co když ale zákazníci ani neví, jak by mohli třeba zlepšit SEO, kvalitu Web stránek nebo zvýšit prodej? Proč by si vůbec hledali nějakého specialistu, když ani netuší, že by ho potřebovali?

Pak je asi možné uvažovat o přímém oslovení a prodeji nějakého nápadu, tj. někomu doporučit zlepšení, o kterém ten zákazník ani neví.

Anonymní řekl(a)...

Model "vcera jsem mel napad za milion a dalsich 10 let me nic nenapadne, jak to nejlip prodat" je strasne vratky. Napady se proste kradou. Musi se to postavit tak, ze "... muj 1. napad si klidne nechte zdarma, protoze takovejch ja mam stovky a je vase chyba, ze nejste zvedavi na dlouhodobou spolupraci" ;) a bez ukazani 1. napadu to asi nepujde

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Dokonale řečeno! Přesně tak, nabídnout první část zdarma, dostat "nohu mezi dveře" a získat tak zákazníka. Pak se dá už strategie upravovat, na místě diskutovat o dalších nápadech, projednávat cenu atd.

Ondřej Baar řekl(a)...

Odpovím na všechny z Vás:

Z Rotterdamu: Správně jsi necítil reakci na Tebe. Určitě má smysl nějaký projekt realizovat, pokud mám nápad úplně mimo profesi. Osobně bych na to ale neměl čas a tak tyto nápady předávám mým známým, kteří se v daném oboru pohybují a může pro ně být prospěšný. Otázka peněz pro mě není na prvním místě. Jsem rád, že už jsi o mě slyšel v kladném smyslu.

Cayman:Osobně nepropaguji nic, čemu nevěřím, nebo nemá smysl - špatný produkt pro mě nemá význam. Odpověď na druhou část Tvého příspěvku - je to na nás specialistech a odbornících, abychom zákazníky k sobě přivedli - například psaním osvětových článků na blogu. Třetí část - myslím, že přímé oslovení není vhodné například v mém oboru, na který jsi narazil. Otázka je cílení. Můj postup je takový, propaguji své služby a snažím se zvednout informovanost o svém oboru v čr, tím že nelžu a záměrně nepodávám špatné informace tato informovanost roste. S rostoucí informovaností zákazníci vědí co hledat a tím naleznou samozřejmě mimo jiné také mě. Na mě pak záleží, zda zákazníka přesvědčím, že chci vydělávat s ním a ne na něm.

Anonymní a cayman. Nabídnutí části nápadu, nebo jeden nápad z mnoha může fungovat, není ale lepší přivést k sobě zákazníka nepřímo než přímo? Opravdu se vrátí vynaložené úsilí? Mám na to čas? Možná pro začátečníka v určitém oboru to může být cesta jak se prosadit. Pro profesionála však podle mě nepoužitelná marketingová "klička".

Cayman řekl(a)...

2Ondřej: Díky za pěkné shrnutí, víceméně souhlasím a líbí se mi Tvůj přístup k podníkání. Vypíchnul bych hlavně tu pěknou myšlenku o zákazníkovi "vydělávat s ním a ne na něm". Jak pravdivé!

S tím přístupem profesionála, který na podobné taškařice nemá čas, máš také pravdu. Nejlepší je pozice (jméno, reference, atd.), že už nemusíš dělat žádnou reklamu, zákazníci se ozývají sami a spíše musíš odmítat zakázky :-)

Je to podobné, jak jsem psal ve starším příspěvku - Kdo nepotřebuje první místo v Google:

"Nemusí to být 'jen' dobrý zubař, který další pacienty už nepřijímá a stávající je schopen objednat až za 1-2 měsíce, nemusí to být ani dobrý tlumočník, který má práce nad hlavu, programátor, se zakázkami na rok dopředu,..."

Ale to jsme už trochu odbočili a možná pěkné téma na další příspěvek :-)

Ondřej Baar - Copywriting řekl(a)...

Jsem rád, že jsme se nakonec ve všem shodli, i když jsme částečně trochu odbočili od tématu.

Unknown řekl(a)...

Jde o lidi?Těm bohatým je šuma fuk zda máte co pít co jíst a
pocit bezpečí.Roky hledám zájemce jak v OSN a EU marně
při tom nejsou schopni řešit globální problém pitná voda.Nezáje o mé řešení padá i na Zemana,jeho slova proinvestovat se jsou jenom planá slova.Má cenu nabízet řešení-NE.Cynik zůstane cynikem a vůl volem.

Okomentovat