Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kapitánské zkoušky rychle a levně pro všechny mořské vlky a vůdce malého plavidla

Volal mi kamarád, že mu vypadl jeden "námořník" z posádky a zda nechci strávit 3 týdny na jachtě při plavbě mezi řeckými ostrovy. Musel jsem ho s lítostí odmítnout, mám už jiný program, ale pěkně jsme se pobavili o kapitánských zkouškách. Nedávno si totiž dodělával rozšíření na plachetnice, aby neměl to dřívější omezení na celkovou plochu plachet a vzdálenost od břehu.

Je úsměvné, že již několik let se zkoušky u SPS (Státní plavební správa) skládají ze stejné sady otázek a známých odpovědí, takže minimálně teoretická část jedné zkoušky se dá naučit za 1-2 dny, tj. max. 1 týden na kompletní přípravu. Stačí si jen přečíst otázky (odpovědi) a zapamatovat všechny základní obrázky.

Většina otázek a nabízených odpovědi (a-c) je navíc tak triviální, že by na ně odpověděl průměrně inteligentní člověk i bez nějaké přípravy. Samozřejmě, jsou tam i těžké otázky, které se musí každý naučit, včetně značení lodí nebo vodních cest, což také není jednoduché.

Zde ale na ukázku některé "jednoduché otázky":

1. Výrazem katamarán označujeme:
      a. dvojtrupové plavidlo
      b. dvoustěžňovou rybářskou loď
      c. velkou plachetnici s několika stěžni a ráhnovým oplachtěním

2. Obecně platí, že s přibývající nadmořskou výškou tlak vzduchu:
      a. klesá
      b. stoupá
      c. zůstává stejný

3. Tlak vzduchu zpravidla měříme v:
      a. hektopascalech (hPa)
      b. metrech za sekundu (m/s)
      c. procentech (%)

...výsledky snad nejsou potřeba, ale jen pro pořádek - 1a, 2a, 3a :-)

Napadlo mě, že někteří zájemci o "řidičák" na loď by možná přivítali pár postřehů. Dnes tedy základní informace (na úvod) pro začátečníky, kterým stačí průkaz VMP, příp. rozšířený o kategorii MPZ – příbřežní plavba, která umožňuje plout ve vzdálenosti max. 1,5km od pobřeží.


Je nutné absolvovat nějaký "kapitánský kurz"?

Pro základní průkaz VMP, vydávaný Státní plavební správou, to není vůbec nutné. Stačí složit teoretické zkoušky, příp. to doplnit o praktické zkoušky pro získání vyšší způsobilosti (bez omezení výkonu motoru a velikosti plachet). Komu by nestačila samostatná příprava dle zdarma dostupných materiálů na Webu ani online zkušební testy, tak může absolvovat nějaký speciální kurz.

Nechci tady dělat reklamu na nějaké firmy, které takové přípravné kurzy na kapitánské zkoušky nabízejí (stačí pohledat na Webu), ale ceny se pohybují od 3-15.000 za kurz (někde i více), kdy kvalita se mnohdy dost zásadně liší. Někde je v ceně takového "kurzu" zahrnuta literatura pro přípravu na zkoušky a jen se proberou (přečtou) otázky a odpovědi. Další firmy nabízejí i praktický výcvik na lodi, který je spojený třeba s týdenním pobytem na jachtě někde v Chorvatsku.

To je výhodné využít, chceme-li získat námořní průkaz pro řízení jachty bez omezení vzdálenosti od pobřežních vod (viz poznámka na závěr), kdy získat chorvatský průkaz je mnohdy jednodušší. Je tedy na každém, aby zvážil, zda potřebuje extra placený kurz, či se na zkoušky připraví sám a praxi na lodi získá s někým zkušeným na zapůjčené lodi.


Co je potřeba k získání průkazu "Vůdce malého plavidla"?

Základní kvalifikace "Vůdce malého plavidla" (VMP) umožňuje řídit malá plavidla do délky 20 m, s max. 12 osobami na palubě, bez strojního pohonu i s vlastním strojním pohonem o výkonu motoru do 100 kW, příp. po složení praktické zkoušky bez omezení výkonu motoru. Jsou potřeba následující náležitosti:

  • vyplnit formulář žádosti (stáhnout form)
  • kolkové známky na formulář (350-450 Kč dle oprávnění)
  • lékařský posudek (stáhnout form)
  • výpis z rejstříku trestů
  • 2 fotografie (3,5 x 4,5 cm)
  • složit odpovídající zkoušky

Viz také - Průkazy způsobilosti (SPS)


Jaké existují odborné "způsobilosti"?

Průkaz vůdce malého plavidla a mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla má několik "způsobilostí", když ponechám zatím stranou kapitána, převozníka, strojmistra, vodní dopravu a další speciální odbornosti. Mezi základní tedy patří způsobilosti:

M20, M100, M - motorový člun

M20 - Motorový člun o výkonu motoru do 20 kW (věk 16 - 18 let).
Typ zkoušky: teoretická zkouška

M100 - Motorový člun o výkonu motoru do 100 kW (nad 18 let).
Typ zkoušky: teoretická zkouška

M - Motorový člun s neomezeným výkonem motoru (nad 18 let).
Typ zkoušky: teoretická i praktická zkouška


Pokud splníte některou z výše uvedených základních způsobilostí, můžete získat jedno z následujících doplňkových oprávnění pro vedení plachetnice, při vykonání další teoretické nebo i praktické zkoušky:

S20, S80, S - plachetnice

S20 - Plachetnice o celkové ploše plachet do 20 m2 (věk 16 - 18 let).
Typ zkoušky: teoretická zkouška

S80 - Plachetnice o celkové ploše plachet do 80 m2 (nad 18 let).
Typ zkoušky: teoretická zkouška

S - Plachetnice bez omezení celkové plochy plachet (nad 18 let).
Typ zkoušky: teoretická i praktická zkouška


Při získání jedné z výše uvedených základních způsobilostí pro motorové čluny (M20, M100, M), příp. s rozšířením pro plachetnice, se získává automaticky bez další zkoušky oprávnění pro vnitrozemské vodní cesty (v ČR a v Evropě) - oblast I.

C - plavba na moři (nad 18 let)

Další teoretickou zkoušku musí vykonat každý, kdo by si chtěl rozšířit výše uvedená oprávnění o plavbu na moři (do 0,75 námořní míle od břehu nebo pobřežních ostrovů za dne, kdy síla větru nepřesáhne 4 stupně Beauforta a vlny nepřesáhnou 1,2 m) - oblast C.

Viz také - Získání a rozsah oprávnění (SPS)


Základní informační zdroje pro přípravu na zkoušky

Podrobné informace o požadavcích na uchazeče o získání průkazů k vedení a obsluze plavidel najdete na internetových stránkách Státní plavební správy, zde ještě doplnění o přímé linky a další zdroje:

- Státní plavební správa

- Jak probíhají zkoušky?

- Online testovací zkoušky

- Základní odborné publikace

Kompletní přehled všech otázek z online testů Státní plavební správy pro průkaz vůdce malého plavidla, včetně obrázků a správných odpovědí je možné nalézt na sice starších ale stále platných stránkách.


Poznámka na závěr:

Na samostatný příspěvek nechám kapitánský průkaz pro námořní plavbu - velitel námořní jachty, kdy je nutno postupovat dle podkladů, které vydává Ministerstvo dopravy - Námořní úřad. Je potřeba doložit praxi na moři, dle jednotlivých kategorií (C, B, A), a složit praktické zkoušky, prokázat ještě další znalosti námořní navigace, námořního práva, meteorologie, základy angličtiny.

K tomu je nutné ještě získat osvědčení pro provoz radiostanice, kdy se skládá zkouška na Českém telekomunikačním úřadě - obsluha rádiových zařízení (pro plavbu pomocí radaru).

Yachts in the marina

Každému je snad ale jasné, že žádné teoretické znalosti, zkoušky a průkazy stejně nikomu nepomůžou při opravdové plavbě. Zkoušky jsou sice základním předpokladem, ale na moři platí mnohonásobně, že jedině opravdová praxe a zkušenosti mají nějakou platnost ;-)



20 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Každému je snad ale jasné, že žádné teoretické znalosti, zkoušky a průkazy stejně nikomu nepomůžou... Tak to jste napsal opět pořádnou blbost. Teoretické znalosti Vám mohou naopak zachránit život milý pane a stalo se tak již nesčetněkrát, naopak blbečci, kteří elementární znalosti neměli, protože se domnívali, že teorie je něco zbytečnýho, třeba tzv. zařvali a víte co? Zcela zbytečně! Vy jste mi teda "myslitel"...

Cayman řekl(a)...

Možná jsem se špatně vyjádřil, myslel jsem to tak, že JEN "teoretické znalosti" nepomůžou, neboť na moři rozhoduje praxe a zkušenosti. V žádné teorii a u žádných zkoušek se nikdo nenaučí (nikdo ho z toho nezkouší), jak reagovat na velké vlny a jak ovládat loď při velké bouři.

Anonymní řekl(a)...

Tak byste se měl vyjadřovat přesněji, od člověka technicky vzdělaného a pracujícího v IT bych to i očekával. Navíc jsem si jistý, že právě pro ne zcela běžné, extrémní, ale nebezpečné situace PRÁVĚ existují základní teoretické poučky, kterých je třeba se držet. Tím neříkám, že Vám je řeknou na nějakém kurzu pro amatéry, který je určen pro hobíky, aby se projeli po jadranu apod. Když děláte zkoušky na řidičák pro běžné auto, tak Vám v drtivé většině případů, také neříkají jak jezdit na mokru, na sněhu apod. Jinak bych v zimě u nás každoročně u baráku nevídal tolik pražských, německých, polských blbounů, kteří si myslí, že čím víc plynu, tím spíš ten kopec vyjedou a pak za nandávání řetězů čuměj jak vejrové, když to domorodec vyjede s přehledem ve voprejskaným favoritu a bez jedinýho hrábnutí. A přitom je to jen a jednoduchá teorie, kterou se člověk může naučit. Stačí si koupit knihu, pohledat na Internetu, nechat se poučit od zkušenejšího atd, příp. absolvovat speciální kurz jízdy na sněhu. Nikdo Vám nezaručí, že se Vám v kritický situaci povede zůročit znalosti, přece jen nikdy předtím to člověk nemusel zažít, nicméně pokud si právě vzpomene že má v takové situaci snažit o A, B, C, má dobrou šanci to zvlánout. Krásný příklad z nedávný doby je přistání toho letadla na Hudsonu. Pilot se stal americkým hrdinou mimojiné i proto, že věděl co je třeba dělat, ikdyž to předtím nikdy nezažil (teorie o tom jak přistávat na vodě samozřejmě existuje).

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Omlouvám se, pane profesore, netušil jsem, že můj rychlý přehled podrobíte tak důkladné analýze a všimnete si, že chybí slovíčko "JEN" v závěrečném odstavci ;-)

Můžete mi dát odkaz na vaše stránky, abych se poučil, jak se má psát technicky naprosto přesně? Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

1. Nejsem profesor, pouze inženýr a nijak na titulu nebazíruju, neužívám ho.
2. Odkaz Vám dát nemohu, web neprovozuji.
3. Tady nejde o překlep. Kdybyste měl k teorii obecně kladný vztah, tak byste nikdy nemusel vymýšlet tak hloupou větu, ale spíš byste to celé formulovat úplně jinak. To se prostě pozná. Vsadím se, že kdybych si dal tu práci a prohrabal se Vašíim archivem, tak bych to dokladoval i na dalších vaších článcích.

Radek řekl(a)...

Anonymní: To já budu klidně oponovat. Caymanův blog znám velice dobře, protože jsem četl všechny články zde (pomohlo mi to posunout se v určitých situacích, viz také emaily) a já se klidně vsadím, že zde nelze najít ani zmínka o tom, že by Cayman pohrdal teorií. Pouze mnohokrát zmínil (i mezi řádky), že samotná teorie je k ničemu, pokud se rozumně nepoužije v praxi (a nemusí jít jen o komerční praxi).... Příkladů jde najít veliká spousta, třeba jen jazyk (i rodný).. Člověk, který je sečtělý, zná velmi mnoho výrazů a má obrovskou pasivní slovní zásabu.. Když by ji chtěl použít však v mluveném slově, měl by problémy, pokud by určitá slova nepoužíval často.... Také auto, i na ledě, sněhu, se může chovat nevyzpitatelně a člověk může mít něco přečtené, ale jak to celé dopadne, závisí často na daném okamžiku..... Stejně tak tomu je ve všech ostatních oborech, člověk může být teoreticky připraven na vše, ale skutečnost může být někdy překvapivá :)...

Micha řekl(a)...

Nechci se plest do debaty o nutnosti teorie a praxe, ale poznamku na zaver chapu. Zadna teorie bez praxe nepomuze. Ten anonymni si chtel jen tak rypnout a vypustit par chytrosti ;D

deep řekl(a)...

Pekný článok, furt som rozmýšľal čo treba absolvovať aby som mohol brázdiť more na loďke.

Jirka řekl(a)...

Myslím, že bazírovat na přesném vyjadřování můžeme u specifikací výrobků, u návodu k videu, u soudu, atp., ale u odlehčeného článku na blogu mi to příjde jako hnidopišství. Cayman to dovysvětlil jak to myslel a to stačí. Mi tam to slovo "JEN" ani nechybělo. Vcelku jsem pochopil z kontextu celého článku co se asi snaží říci.

Michael řekl(a)...

Jirka: Přesně, celý článek se zabývá teorií a co všechno se musí každý naučit. Ten závěr je docela logický a taky si myslím, že žádné mávání teorií nikomu na vodě nepomůže, chce to praxi a je dobré to zdůraznit. Auto na sněhu můžu zastavit, ale s lodí to tak jednoduché není.

Anonymní řekl(a)...

Pro zájemce: YachtNet s.r.o., školící středisko akreditované u Ministerstva dopravy ČR, nabízí kapitánské kurzy, zdokonalovací plavby, včetně pronájmu plachetnic a motorových lodí.
http://www.yachtnet.cz/coursecap/

Mïlan řekl(a)...

Každý, alesoň trošku soudný člověk poznal, jak to Cayman myslel. Podobné slovíčkaření na blogu, který slouží pro zaznamená toku myšlenek autora, je dohánění ad absurdum.

Anonymní řekl(a)...

podle mě se tady spíš někdo léčil komplexy, ale budiž .) "pražských, německých, polských blbounů"
nechci tu dělat flame, ale tato generalizace tu mluví za všechny Vaše chytrosti...

Caymane, můžeš se poptát přátel i na létáčák?:) Docela rád bych si o tom rád přečetl, jako třeba o zkušnostech s výcvíkem, či tak .)

Cayman řekl(a)...

2skyplace: S tim " létáčákem" ti nepomuzu. Neznam nikoho, kdo by to mel. Ale pry majitel Seznamu je fanda do letani (koupil si i nejake letiste), tak zkus jeho blog :-)

Anonymní řekl(a)...

Mám dobré zkušenosti se SATRAPA Yachting, kteří nabízí kapitánské kurzy VMP, MPZ pro vnitrozemí a dělají také jachtařské kurzy v Chorvatsku pro kapitánský průkaz na moře.

Anonymní řekl(a)...

Přidám se s kladným hodnocením článku!Myslím, že nebýt dobrých lidí, kteří něco takového umístí na net,tak nevíme nikdo pomalu nic!(jasně rýpal řekne-vezmi knihu:-)!)Ten pán co kritizoval je smutný příběh, neb mírně inteligentní tvor si to přebere,tak jak to autor myslel!
Tedy díky ještě jednou!!!

Anonymní řekl(a)...

Super stránka. Na vodě bych byl rád "HOBÍK", ale nemám ani základní přehled co je mít papíry na loď. Po dovče v Chorvatsku a zážitcích z motorového člunu chci základní informace. Znovu ... super - pro laika. Pan ing. asi vynechal základku nebo vyrostl na hausbotu. Našel jsem co jsem potřeboval a jdu koupit člun. Roman

Anonymní řekl(a)...

Další aplikace, které mohou pomoci:
http://www.testonline.cz/web/namore/
http://www.testonline.cz/web/namornik3/

Anonymní řekl(a)...

Me se tento clanek velice libil, hodne mi to pomohlo najit to, co jsem hledala. Zodpovedel vsechny me otazky a z komentaru jsem se zase ujistila, ze inzenyri ve vsem musi hledat chyby a hrat si na nejdokonalejsi tvory teto planety.

Anonymní řekl(a)...

Celkem mi uniká souvislost s rejstříkem trestů :o).Nechápu co stím čecháčci pořád mají, buzerace a šikana různých rádoby úřadů a institucí. Člověk odsouzený si svůj trest odpykal a není třeba ho persekuovat nadále. Podotýkám že ten můj je křišťálově čistý.
Dále taky nechápu proč SPS začal průkazy omezovat /tedy vlastně chapu , protože musíš ua každé prodloužení znovu platit/.

Okomentovat