Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Mindjet MindManager - Vizuální analýza myšlenek před plánováním projektu

Mindjet MindManagerZačátkem týdne vyšel na Forbes článek Power of MindMapping, kde se autor zamýšlí nad rozdílem mezi lineárním a nelineárním přístupem k prezentaci a sdílení myšlenek.

Navázal bych tímto na předchozí příspěvky, neboť již delší dobu používám jeden skvělý nástroj na Mind mapping a musím říci, že používání myšlenkových map (mind maps) při zpracování rozsáhlých projektů, úkolů, či nápadů, je jeden z nejlepších přístupů, jak se z toho přívalu informací nezbláznit a mít každý projekt alespoň trochu pod kontrolou ;-)

Možná mnoho čtenářů, kteří si umí dobře organizovat čas, projekty i myšlenky, již tento nástroj zná, či používá něco podobného. Pro někoho, kdo začíná, učí se zlepšovat svou produktivitu a kvalitu uchopení nápadů, či myšlenek kolem, to může být dobrá pomůcka.


Návrat ke kořenům vizuální komunikace?

Lepší (vizuální) utřídění myšlenek, jednoduché plánování před zahájením projektu, vizuální přehled různých souvisejících nápadů, přehledné sdílení nápadů s ostatními v týmu, lepší produktivita a pohodlný multitasking...

To všechno jsou oblasti, kdy nestačí jen obyčejný seznam úkolů někde na papíře, v papírovém nebo elektronickém diáři, ale je potřeba použít trochu silnější pomůcky, které nám umožní vyčistit si trochu hlavu. Nástroj MindManager od firmy MindJet je právě jedním z takových vizuálních nástrojů, který nám může pomoci.


Mindjet MindManager - Break free from information overload!

"MindManager - Our award-winning mind mapping software lets you create big picture maps to brainstorm, organize information, manage meetings, deliver presentations, manage projects and much more."



Kromě lokálního desktop klienta pro Windows & Mac byla nedávno uvolněna i online verze MindManager Web, kdy není nutno nic instalovat, je k dispozici většina funkcí, včetně sdílení myšlenkových map, víceuživatelské úpravy, Web conferencing i Chat pro týmovou spolupráci.

Kdo má zájem, tak asi nejlepší je mrknout na úvod What is Visual Thinking, projet pro inspiraci Template Gallery, či vyzkoušet Trial verzi tohoto nástroje.

Sice se říká, že "nothing beats pen and paper", kdy já sám s oblibou používám papírový diář, také si i všechny nápady rychle skicuji nejprve na papír. Při detailním rozpracování něčeho rozsáhlého, co bych chtěl někomu druhému prezentovat, k čemu bych se chtěl vracet a pohodlně své myšlenky doplňovat, je opravdu nutné používat nějaké software nástroje.


Open Source "mind mapping" alternativy

Osobně preferuji placené produkty, ale chápu, že cena výše uvedeného profesionálního nástroje se může někomu zdát vysoká (není to tak, při srovnání kvality a stability). Zde tedy ještě nějaké Free open-source nástroje, které se v mnohém dotahují na komerční produkty a můžou také pomoci ve stejné oblasti.


XMind - Brainstorming and Mind MappingXMind - Social Brainstorming and Mind Mapping
"Open source software for mind mapping and brainstorming, GTD, knowledge management and sharing, awards winner, compatible with Freemind/Mindmanager."



FreeMind - Free Mind Mapping SoftwareFreeMind - Free Mind Mapping Software
"FreeMind, Java-based open source software, is a premier free mind-mapping software. The recent development has hopefully turned it into high productivity tool."


Pokračování příště...

6 comments :

Vladimír Dědek řekl(a)...

Díky za pěkný článek, zkouším si hrát s tím XMind, protože jedu podle GTD. Takovéhle nástroje se v budoucnu jistě budou hodit.

Fondil řekl(a)...

Ty se připravuješ na nějaký projekt?
Poslední dobou sleduji ve tvých článcích nějakou takovou souvislost, jako bys něco plánoval, ale možná se pletu...

Cayman řekl(a)...

2Vladimír: Ten XMind vypadá také slušně, řekl bych, že je nejlepší ze všech těch alternativních nástrojů. Záleží ale na konkrétním využití.

2Fondil: Ta "souvislost" navazuje spíše na předání posledních projektů a současně i poslední osobní zkušenosti s projekty kamarádů v UK. Jinak, plánuji neustále něco, ale však víš, náš čas je omezen :-)

Vladimír Dědek řekl(a)...

2Cayman: ano, umí to pěkné věci. Pokud bych chtěl ale například sdílet privátně, musel bych pořídit verzi PRO. Ta vychází na +- 1000, což je to samé jako když koupím ten MindJet. =(

Miloš Němec řekl(a)...

Používám FreeMind nejen jako nástroj pro analýzu, ale i pro prezentaci například různých alternativ u zákazníka. Myšlenkové mapy jsou výborná věc. Oceňuji také, že tvorba map je intuitivní. Není třeba učit se složitou syntaxi, čmáral jsem je po papírech léta předtím, než jsem o nich poprvé slyšel :)

Cayman řekl(a)...

2Miloš: Přesně tak, toho papíru, co jsem vždycky počmáral (k ničemu), pak jsem ale přešel na MindManager a najednou mám vše nějak "uklizené" :-)

FreeMind neznám, takže jsem rád za zkušenost a že dobře slouží. Ať se daří!

Okomentovat