Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Čerstvý vzduch v Londýně 2 aneb hrozí odchod schopných lidí do ciziny?

Prožívám nyní takové malé "Déjà vu", což není žádný projev chyby programu v Matrixu ani problém v časovém sladění mezi mou levou a pravou hemisférou v mozku. Jen se opakuje skoro stejná situace, kterou jsem popsal v nedávném příspěvku - Čerstvý vzduch v Londýně, který začínal větou:

"Budu teď pár dní kousek od Londýna řešit předání posledního projektu zákazníkovi..."

Takže, budu teď 2-3 týdny v Londýně a pak pokračuji na "turné" do US, kdy mě čekají obchodní jednání (nejen) s technologickými firmami. Na programu je i navázání spolupráce s dalšími Jazz Clubs ve světě. Ano, i to je kariéra freelance programátora, kterého už delší dobu nebaví moc programovat a jen dokončuje dlouhodobě rozdělané závazky.

London - Hyde Park Road


Je odchod schopných lidí do ciziny řešením?

Chtěl bych jen krátce zareagovat na komentáře u předchozího příspěvku o Paroubkovi a vajíčkové bitvě v Praze u Anděla, kde se sice ukázalo pár odpůrců politiky socanů, ale v globále je to stále jen pár procent voličů. Koho znám, tak většina je velmi znechucena atmosférou a politickou (ne)kulturou v ČR, že hodně známých opravdu zvažuje odchod někam do ciziny. Podzimní volby prý rozhodnou a jestli vyhraje ČSSD a sestaví vládu spolu s KSČ(M), tak plno lidí kolem prchá.

Nechci se ale zabývat politikou (zde již uzavřená kapitola), chtěl bych jen zdůraznit, že jakýkoliv pobyt v cizině dodává sílu, motivuje k práci i k podnikání, otvírá obzory, nabíjí energií něčemu se naplno věnovat a dosahovat lepších výsledků a úspěchů. Proč vlastně někdo zůstává v ČR a nevydá se raději někam do ciziny na krátký / dlouhý / trvalý pobyt?

London - Oxford Circus


Nejprve, co všechny drží doma (za pecí)?

- omezená znalost cizího jazyka
- neschopnost najít si práci v cizině
- malá sebedůvěra a víra v úspěch
- neschopnost "prodat" své znalosti
- lpění na rodině, kamarádech a známých
- školství a všechno kolem skoro "zdarma"
- pohodlnost, lenost, smrádek a teploučko

Každý si musí osobně sám zvážit, zda stojí za to bojovat za změnu celé české společnosti, příp. že žádný boj v současném klimatu nemá cenu a je jednodušší přesun do ciziny i za cenu ztráty rádoby sociálních jistot. Cizí jazyk se dá naučit, kamarádi i rodina může přijet, kdo je schopný, tak překoná i pohodlnost a zaběhaný stereotyp ;-)

London - Oxford Street


Nevýhody života v cizině (na první pohled)?

- žádná placená dovolená
- žádná placená nemocenská a doktor "zdarma"
- žádné firemní stravenky na jídlo
- drahé pivo, cigára a jídlo v hospodách
- drahé ubytování a náklady na provoz
- placené školství na drahých školách
- nepracuješ, nemáš peníze

Po zvážení všech těchto nevýhod pak ale následují jen "samá pozitiva a sociální jistoty", které jsou na straně všech schopných a aktivních osob, které nečekají na žádné sociální dávky, ale sami se snaží ovlivnit svůj život. Základní nevýhody vyvažuje také plno firem poskytováním bonusů ve formě placené dovolené i nemocenské, extra příspěvky na zdravotní péči pro celou rodinu, stravování ve firemní jídelně, či poskytováním firemního bydlení.

London Street View


Výhody všech rozvinutých zemí (na druhý pohled)?

- jsi schopný, tak si pořádně vyděláš
- funguji všechna základní smysluplná pravidla
- je podporováno podnikání a osobní nasazení
- základní potřeby jsou levnější jak v ČR
- jednotlivec není zatěžován hloupostí politiků
- stipendijní program na školách pro schopné
- kdo je chytrý a myslí na budoucnost, nemá problémy

Jsem teď v Londýně a nemůžu si vynachválit kulturu a úroveň, se kterou se na každém kroku setkávám. Nejde vůbec o čistotu na ulicích, fungující dopravu a celkovou infrastrukturu, nejde ani o ochotu a pochopení všech státních zaměstnanců, či ochotu a snahu pomoci všude, kam se člověk podívá. Jde o celkovou kulturu a ovzduší ve společnosti, které na nás dýchá na každém kroku.

London - Offices to let


Jasně, kdo zažil bídu a utrpení na Sibiři, v Mongolsku, západní Číně, příp. procestoval Indii, Afriku, Jižní Ameriku, tak má trochu lepší pohled na svět a může si úroveň v ČR patřičně porovnat. Od určité kulturní a společenské úrovně společnosti jsou ale limity, které nelze tolerovat a jak to vypadá, tak Česká republika se pomalu vrací zpět mezi zaostalé země bez kultury a úrovně, kde nefungují žádné morální hodnoty ve společnosti. Dvacet let po pádu socialismu a lidi stále volí komunisty a skáčou na sliby socanů! Vždyť i takové Slovensko nás poráží na celé čáře skoro ve všech oblastech.

Musím říci, že se mi nyní v Londýně moc líbí a nedokážu si představit lépe fungující společnost. Koukám z okna na Russell Square a možná ještě přehodnotím svůj plán a zůstanu zde déle. Přeci jen, steaky zde dělají asi nejlepší na světě ;-)

32 comments :

John řekl(a)...

Pekny clanek

David Filip řekl(a)...

Ale no tak, neni vsechno ve svete ruzove. Kazda zeme ma sve problemy. V jednom vetsim meste par desitek kilometru od Londyna jsem zil a tech zaporu bych mohl klidne par prihodit.

Treba nasili ve spolecnosti. Tamni folklorem je se nechutne ozrat a pak se prat. Bydlel jsem kousek od nekolika klubu a zasahy 40 a vice policistu jsem tam mel prakticky kazdy vecer.

Dalsi problem je kriminalita. Jen v Londyne to bylo minuly rok 843,396 trestnych cinu, z toho 2191 znasilneni, u 3022 cinu se strilelo a stalo se 151 vrazd.

Vzdelani je dalsi typicky problem v celem "vyspelem" svete. Pokud nemate penize na nejakou silene drahou, elitni, skolu, tak je skolstvi fakt spatne. Takova Australie je zeme s nejvetsim procentem lidi, kteri dokonci zakladku a ani se nenauci psat ci cist.

Nechci rict, ze tam je vsechno spatne, ale rozhodne to neni pohadkova zeme, kde se k sobe kazdy vzdy pekne chova, peceni holuby litaji do huby a je to raj na zemi.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,

moc pekny clanek. Bohuzel ja ze sve pozice nedokazi posoudit jaci jsou lide tam na "zapade".

Nicmene se tady v CR zacinam dusit tou ceskou malosti-tuposti a nikdy nekoncici zavisti. Mam pocit, ze ta "infekce" naockovana komunisty je tu stale a jako rakovina metastazovala do vsech ovlivnitelnych mozku a mozecku.

Mam povolani, ktery, nejsem vazany na misto podnikani. az budou deti jen trosku vetsi zbalim si "fidlatka" a mizim pryc. Zatim nevim kam (Monaco, Svycarsko, UK ci USA), ale hlavne co nejdal od zavistivych lidi nakazenych komunismem.

Preji vsem normalnim lidem hodne zdaru!

Atlas

Anonymní řekl(a)...

S clankom suhlasim az po vetu "Vždyť i takové Slovensko nás poráží na celé čáře skoro ve všech oblastech." Nie, to co je napisane o Cechach, plati na celej ciare aj o Slovensku. Zial.

Myslitel řekl(a)...

V poslední době hodně uvažuji o spojení které jste napsal: "sami se snaží ovlivnit svůj život". Mladí lidé to mají v mnoha ohledech jednodušší:
- mají relativní volnost
- nezávislost na rodině
- jsou lépe jazykově vybavení
- mají větší přehled a už jsou zvyklí žít v kapitalismu
- ovládají lépe techniku

Ptám se co zbývá švadleně, která byla celý život zvyklá pracovat v úkole? Brala "normální" plat a s příchodem demokracie má min. mzdu, což je výsměch. Má si udělat ŽL a pracovat na sebe? Velký risk, nemá žádné úspory. Má jít na rekvalifikační kurz? Ale být švadlenou ji baví.
Chce jen dostat odpovídající peníze a být zaměstnaná. 10.000,- o kterých sní je moc? Proto se nedivím, že když ji někdo slíbí zvýšení min. mzdy a populisticky tvrdí jak bude všechno zadarmo, ona nepozná, že jí lžou!

Budu volit nejmenší zlo - ODS, ale nemůžu odsuzovat starší lidi kvůli naivitě, komunisté je tato vychovali. Proto se jim snažím spíše vysvětlovat.

Jiri Benes řekl(a)...

skvela hlaska:
- pohodlnost, lenost, smrádek a teploučko

Poznat cizinu je skvela vec, kazdy by si to mel vyzkouset.

Ale nabadat lidi k opusteni rodne zeme je blbost.

Muzete te mne presne rici jak presne vam ted konkretne politici zkazili zivot? Neni duvod stahovat kalhoty pred brodem.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim, pekne zamysleni. Kdys byl v tom Hyde Parku (1. foto), ze tam neni ani noha?

Anonymní řekl(a)...

Jiří Beneš tady je ten mluvčí ministerstva zahraničních věcí?

Cayman řekl(a)...

2David: Máš pravdu, všude je něco, třeba ty problémy s kriminalitou jsou v Londýně (ale třeba i v NY, LA) mnohem větší, jak třeba v Praze nebo v Hradci. Záleží ale na čtvrti, kde bydlíš nebo pracuješ.

Souhlasím také s tím školstvím, sice tady na blogu sem tam nadávám na české školy, ale ve srovnání se státními ústavy někde venku je to ještě dokonalost sama. Proto jsem zmínil, že jedna z "nevýhod" je nutnost platit dětem drahé (prestižní) školy.

Jde ale o to, že nikde na světě není nikdo trestán za to, že více pracuje a více vydělává, to je snad česká rarita a socani s komunisty tomu dodají na podzim korunu ;-)

Cayman řekl(a)...

2Myslitel: Ano, mladí to mají možná jednodušší, ale věk je jen otázkou pohledu stejně, jako např. získávání nových znalostí.

Ten příklad se švadlenou se dá použít na plno jiných profesí, které u nás dříve, či později, zaniknou (levná výroba v Číně). Co s tím dělat? Rekvalifikace, učit se něco nového, třeba večer místo koukání na telenovely, místo nakupování v supermarketech a místo uklízení doma ;-)

Znám několik párů normálních profesí - zedníka s ženou kadeřnicí, instalatéra s ženou zdrav. sestrou,... co se kdysi přestěhovali do Irska a UK, jsou spokojení, vydělávají, jedni čekají i rodinu. (Jazyk se naučili za pochodu.)

Cayman řekl(a)...

2Jiri Benes: Já nikoho nenabádám, aby opustil svou milovanou rodnou zemi, jen konstatuji, že plno lidí se chystá rodnou hroudu opustit, neboť nechtějí podporovat socany ani komunisty, jejichž volební výhra je již dnes jasná - stačí slíbit větší zdanění bohatších, 13. důchod, zrušení všech poplatků (i na veřejných WC) , dát zdarma volební guláš a pivo, no a mají to v kapse.

David Filip řekl(a)...

Cayman: mrkni jak jsou dane nasteveny ve Svedsku ci treba i ve Francii nebo Anglii. :)

Zdaneni bohatych a dalsi body socialni demokracie me nechavaji chladnym. Ono se toho pred volbama vzdycky nakeca, ale jeste jsem nevidel, ze by se taky neco vyplnilo.

Jirka řekl(a)...

Kajmane, jak to řešíš s rodinou, když jsi na 3 týdny ve VB a pak zase v SSA. To je měsíc nevidíš nebo jezdí s tebou? Pokud jezdí s tebou, tak jak řešíš výuku dětí? Mají domácí samostudium?
Musím říci, že jsem také kdysi dojížděl na projekty, ale spaní po hotelech a být celý týden mimo domov (mám teď na mysli místo, kde má člověk přítelkyni/manželku/rodinu a většinu osobních věcí) mi vůbec nevyhovovalo.

George řekl(a)...

Naopak, nic není blbost, ale již slovo "nabádat" samo osobně řekne vše o svém původu. Do světa se chodilo, chodí a chodit bude tam kde je touha po vzdělání, úspěchu a zkušenosti.
Kdo nešel světem je jen půl (trvám na tom) úspěšného.
Pro poveselení Song neúpěšných na webu AmicusWebSite. Použijete s fištrónem vyhledávač, nevím zdali nevadí odkazovat na tomto skvělém webu.
První co by měl otec matka včas udělat (ve správnou dobu) vyhnat svoje dětičky do světa dokud není pozdě (vím o čem mluvím a trvám na tom)
Všechny i neúspěšné zdraví
george

Jiri Benes řekl(a)...

ne.

"
Anonymní řekl(a)...
Jiří Beneš tady je ten mluvčí ministerstva zahraničních věcí?
"

Cayman řekl(a)...

2David: Já vím, že daně v severských zemích jsou vysoké, ale nutno porovnávat i SP/ZP a pak také, jaká je úroveň služeb v ČR vs. Švédsko - Norsko - Finsko.

Líbí se mi ta hláška: "Ono se toho pred volbama vzdycky nakeca, ale jeste jsem nevidel, ze by se taky neco vyplnilo." To máš docela pravdu :-)

2Jirka: Už jsem to tady kdysi zmiňoval, obvykle začínám sám, abych zajistil ubytování atd., rodina pak přijede obvykle za mnou. Děti chodí zatím do školy v ČR (kvůli tomu jsme se vrátili z CI, aby měli ZŠ), ale na střední budou chodit už v cizině. Nyní jsou tady se mnou, neboť si uzavřely známky dříve a tak mají už prázdniny,

2George: Přesně můj názor, děti mají získat zkušenosti ze světa co nejdříve, neboť to je ta nejlepší škola. Jsem rád, že moje děti po tom samy touží :-)

Cayman řekl(a)...

Jinak, ta první fotka je ze všedního dne ráno, kdy je Hyde Park bez lidí, na Portobello Road v Notting Hill také nikdo není a je tak možno vychutnat krásu města :-)

Cechoamerican řekl(a)...

Teda Caymane, tys to rozjel, ty bys mel byt dohazovacem u nejakyho imigracniho pravnika. Tolik lidi o odchodu do ciziny nepresvedcil snad ani Gottwald, a to mel raznejsi metody :-) Bohuzel celkove ceska spolecnost je takova jaka je a kdo na to nema narvy a naladu, tak tu moznost odejit do zahranici ted ma. Imigracni politika USA bohuzel moc jednoduche trvale legalni prestehovani neumoznuje, nicmene moznosti jsou. Preskakovat plot z Mexika se vsak moc nedoporucuje.

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: Vidíš, to mě nenapadlo, přitom provize od nějakého "imigracniho pravnika" by mohly být velmi zajímavé. Poplatky byly kdysi asi $4K :-)

Andre řekl(a)...

K té politické situaci. Když se člověk odstěhuje do jiné země, tak má myslím hromadu starostí s vyděláním peněz, bydlením atd. Takže ho nějaký ekvivalent Paroubka, Klause atd. vůbec nezajímá. A místo čtení hovadin v blesku a koukání no Novu, musí makat jako šroub. :D

Intelektuál řekl(a)...

Celkem dlouho jsem sem nezavítal, ale opět je tu takový ryzí kajmanovský článek:-). Myšlenka v podstatě dobrá, rozumná, forma podivná a namachrovaná :) Narozdíl od jiných(občas to tu čtu) mě ten styl Caymana nechává absolutně chladným, ale nejsem slepý abych tam mezi řádky vesměs rozumných myšlenek kolikrát neviděl to staré známé "já kajman freelancer za vodou" a takový lehký despekt k ostatním obyčejným lidem(když já to dokázal, tak ty můžeš taky - áá vlastně ty jsi neschopný, líný a tvrdneš v tom zapadákově zvaným Česko atd. ). Samozřejmě, že vystrčit nos za hranice je bezva věc, člověka to obohatí, ale navážet se hned do lidí, že se drží v ČR? Samozřejmě, že Cayman napíše, že takhle to vůbec nepsal a nemyslel, ale podívejme se na ty důvody co sám uvádí: všechno je to o tom, že ten čecháček neumí přece anglicky, je neschopnej si to zařídit, nebo je línej, nebo se drží rodiny, přátel jako by to bylo něco nekalýho - vše načichnutý takovým negativismem a lehkým despektem. S tím se já v žádným případě neztotžňuji. V ČR se žije krásně a ne každý má nutkání si něco dokazovat tímto stylem, má výbornou práci i v ČR atd. Je spousta důvodů proč pracovat a žít v ČR a svět poznávat o dovolené. Vždycky se musím usmívat, jak se určitá část tzv. inteligence začne bouřit a vykřikovat o emigraci apod. Já to pokládám za nabubřelost a ubohost. Pokud někdo chce emigrovat, prosím, no problem. Ale vykřikovat na blogu, jak to je tady strašný a jak je tu trestána schopnost a šikovnost (zřejmě ve prospěch líných nemakačenků). To je zkrátka úsměvné. Ani se pak nedivím té antiparoubkovské hysterii, vajíčkům a vulgárním karikaturám. Pravda je však trochu někde jinde. Možná by se Cayman měl podívat na den daňové svobody a srovnat ČR s ostatními zeměmi a nějak to dokládal na konkrétních číslech. Možná bychom se pak i podivovali kolik z koho kde a za co vytahaj peněz :-) Hlásat tady něco o Slovensku jak nás strká do kapsy, a přitom tam je aktuální nezaměstnanost kolem 10% a propad HDP skoro o 6% v prvním čtvrletí 2009, to je také trochu podivné.

Cayman řekl(a)...

Díky, Intelektuále, za podnětný komentář a zamyšlení, vážím si toho. Samozřejmě, že jsem to tak vůbec nemyslel :-)

Souhlasím, že v ČR se žije krásně a je plno důvodů si vážit všech požitků a úrovně celé země. Proto jsem zmiňoval, že lepší pohled a hodnocení každý získá, až navštíví třeba Afriku nebo Indii. Strkat ale hlavu do písku před hrozící výhrou socanů a komunistů mi už tak "úsměvné" nepřipadá.

Já třeba chápu antiparoubovskou hysterii, chápu lidi, co se jim nelíbí vládnutí ČSSD a KSČ v krajích a jejich hrozící vláda na podzim, chápu ty, co se nesmíří s tím "smrádkem" v ČR a hlavně, co nezavírají oči nad vším, co se jich netýká, neboť mají dobrou práci a stačí jim dovolená pro poznání života v cizině.

Typickou charakteristikou "správného" českého myšlení je vidět ve všem (mezi řádky) jen machrování, despekt k ostatním, navážení se do druhých, negativismus a despekt ;-)

Co třeba vidět dodávání odvahy něco dokázat, energie něco změnit ve společnosti nebo v osobním životě? Nebát se realizovat své sny? Nebrblat po hospodách, že nemám práci nebo peníze, ale zkusit něco změnit?

(Mimochodem, o daních, nezaměstnanosti ani HDP jsem se vůbec nezmiňoval, to Slovensko jsem zmínil kvůli něčemu jinému, ale to je na extra článek.)

Cayman řekl(a)...

2Andre: Vidíš, na tom něco je, jen bych doplnil, že jsou země, kde si politiky ani nemusíš všímat, neboť společnost funguje :-)

Jiri Benes řekl(a)...

bohuzel v cizine si politiky vsimat ani nemuzes, protoze minimalne 10 let nemuzes volit. Takze se jen vezes.

Bohuzel to byl 40 let komunismus a nevim jestli se z tohu vubec nekdy vzpamatujeme. (myslim socialne, ekonomicky snad jo). Zapad ma porad velky naskok v budovani demokracie.

Andre řekl(a)...

Cayman: Takovou zemi, kde společnost funguje, bych rád poznal.

Vic řekl(a)...

Pekna diskuze se tady rozjela, ja jen malou poznamku, takze Caymane asi tentokrat nevolis, kdyz jsi pryc? Koho bys jinak volil?

Andre, v Evrope je plno fungujicich zemi, vem si treba podminky zamestnavani a propousteni zamestnancu, povinnou minimalni mzdu v CR, odvody za zamestnance,... Ktera zeme je tom nejlepsi?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,

díky za skvělé články! Jen tak dál, držím Ti palce.
Jak tady sleduji tenhle diskuzní kroužek taky bych rád přispěl s malým postřehem.

Nikdy jsem politiku moc neřešil, makal jsem pro zaměstnavatele, živil rodinu a žil v jak nejlépe se dá.......
Leč zřejmě osud či má osobní potřeba tomu chtěla a já začal podnikat. Najednou jsem přestal mít čas na klábosení po hospodách, místo televizního programu jsem začal po večerech dřít účetnictví, začal jsem se ke své "živnosti" učit jazyk,prostě se vzdělávat abych dosáhnul svého cíle.
Podařilo se! Dnes jsem volný a šťastný, že jsem něco dokázal. Nebudu prozrazovat co dělám, ale faktem je, že mohu podnikat z jakéhokoliv koutu světa a došlo mi, že každý z nás může se svým životem cokoliv udělat, aby se měl skvěle.

V budoucnu se budu stěhovat mimo tuto republiku a už vím kam....... Jen prozradím, že to bude místo kde si lidí nezávidí, nestěžují si jak jim pořád někdo křivdí a kde je i v zimě teplo a sluníčko.

Ať se Ti daří Caymane

Jirka Š.

Dave řekl(a)...

Ahoj,

Caymane, diky za perfektne napsany clanek, ktery jsi mozna napsal nejspise diky memu prvotnimu prispevku v minulem clanku, kde jsem primo vyzival ke sdeleni nazoru na ruzna mista a vyprovokoval diskuzi jez se trochu rozjela vice nez jsem cekal :) At uz duvody jsi mel jakekoliv, jsem rad, zes ho napsal.

Snad bych jen chtel dodat, ze emigrace je v mem hledacku nejen kvuli tomu, ze mne to tady uz vsechno leze krkem, ale take diky tomu, ze mne proste cizina laka, ze mne vzdycky bavilo hovorit s lidma v jinem jazyce, proste podivat se na zivot trochu jinak ,nez tak jak v nem clovek vyrustal. Snad vic nez cokoliv v zivote, je emigrace zkouskou pro cloveka a mas tak jednu z mala sanci zjistit, co je vlastne clovek zac.

Uspech ve sve vlastni domovine je sice neco co treba lokalni clovek muze obdivovat, ale je to stejne jako kdysi rekl jeden motocyklovy zavodnik o zavodech.

"U nas je to jeste sranda, ale ve svetovem meritku je to fakt o necem jinem."

A presne tak to vidim taky ja. V Praze neni problem sehnat dobrou praci a spokojene si zit, mit rodinu, vzit si treba i hypoteku, casem si poridit auto. Za par desitek let to vsechno splati a pak dostane kazdy mesic pekne duchod. Pak zavet, penize vedle na pohreb a hura do rakve. Mozna trochu morbidni, ale v mnoha pripadech to tak je.

Ale clovek tak podle mne nepozna to, ceho je doopravdy schopen. Prichod do jine zeme a ziskat tam urcite postaveni, spolupracovat s lidma z celeho sveta, to je tak trochu jina liga :-)

Neni to jen o materialnich strankach, je klidne mozne, ne-li pravdepodobne, ze nekolik let v cizine se budu mit hur nez kdybych zustal tady. Ale o to nejde, jde o to zjistit, jestli clovek ma na to prosadit se ve spolecnosti, ktera je tak "trochu" nekde jinde.

Hodne uspechu preji

Anonymní řekl(a)...

To Jirka Š.: Tak bezva, jsem rad, ze je tu dalsi clovek, kdo to vidi velice podobne jako ja.

Hodne uspechu

Anonymní řekl(a)...

Ahoj lidi,

tohle je moc pěkné a možná některé z vás přivede k zamyšlení:

Pokud nejste ochotni žít život s rizikem, tak nemůžete růst,
pokud nemůžete růst, tak nemůžete využít svůj potenciál.
Pokud nemůžete využít svůj potenciál, tak nemůžete být štasťní.
A pokud nemůžete být štasťní, tak o čem život vlastně je? Les Brown

Přeji všem mnoho úspěchů!

Jirka Š.

Cayman řekl(a)...

Jen na závěr zdůrazňuji, že nechci nabízet nikomu, kdo je v ČR spokojený a užívá si všech rádoby požitků a sociálních výhod, nějaký odchod do ciziny. Jsem rád, že většina pochopila, o co mi šlo a jak jsem to myslel. Díky také všem za komentáře.

2Jirka Š.: Držím palce, ať Ti vše vyjde dle přání a díky také za citát od Browna!

2Dave: Plně souhlasím, že nejde ani o peníze ani o spokojený život, ale jak píšeš: "jde o to zjistit, jestli clovek ma na to prosadit se ve spolecnosti, ktera je tak 'trochu' nekde jinde".

Anonymní řekl(a)...

Pěkné počtení, je vidět, že se tématu odchodu Čechů do ciziny věnuješ pravidelně každý rok :) Pro ostatní: dobré je i tohle http://www.caymanislander.info/2008/08/it-specialiste-z-cr-odchazeji-do-ciziny.html

Okomentovat