Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dotace, regulace, restrikce, ochrana vlastního trhu jsou cestou z krize?

London Summit - Stability, Growth, JobsI když se o politiku (raději) moc nezajímám, tak někdy si neodpustím reakce na některé události, které ovlivňují život každého z nás.

Mám pár kamarádů, kteří se potýkají s následky krize, někteří nemůžou sehnat zakázky, příp. se jejich konta mírně ztenčila po krachu některých bank a fondů.


G20 Summit - marná snaha o nápravu?

Současná situace v ČR je takovou malou ukázkou, jak si politici hrají se svou mocí, nenesou za své pokusy žádné následky, kdy setkání ekonomických velikánů světa je skoro to samé v bledě modrém.

Jedním z hlavních témat na G20 Summitu v Londýně, kde se sešli nejsilnější země světa, byla větší regulace finančního a bankovního sektoru a zvýšené finanční injekce, což by prý mělo pomoci najít cestu ze současné krize. Jsem ale mírně skeptický.

Jak může fungovat volný trh a svobodná soutěž, když současně některé vybranné sektory dostanou umělé dotace? Partička těch pár vyvolených z Group of Twenty (G20) se navíc schází již deset let a co za tu dobu vyřešila?

Snad jen Čína se v pozadí může smát, jak se jí podařilo za pár let nalákat všechny země na své levné čínské zboží a jak tak přinutila omezit (zrušit) výrobu v mnoha zemích a sektorech. Nyní, když má v ruce americké dluhopisy a dolarové zásoby, tak drží v hrsti i celou americkou, potažmo evropskou, ekonomiku.

Kdybychom v ČR např. zavedli restrikce na dovoz čínského zboží, tak bychom neměli ani blbé sirky, díky zrušené Solo sirkárně ;-)


Jaký lék vymysleli delegáti G20 na řešení světové krize?

Moc toho není, co můžou největší země udělat, neboť omezení dovozu z levných zemí nepřichází moc v úvahu (viz Čína výše). Nevím, jak jinak ale chtěji země podpořit vlastní ekonomiku, zachování pracovních míst, když většina zemí je právě na levném dovozu závislá a kromě (klesající) spotřeby nemají nějak co nabídnout?

Německo, jako největší exportér na světě (dokonce před Čínou i USA), je v tomto v Evropě výjimkou. Proč ale klesá odbyt v USA a v jiných zemích? Na čem je založena kupní síla zákazníků? Lidi bez práce si toho moc nekoupí; práce není, neboť výroba i služby se přesouvají do levné ciziny; kdo se zadlužuje, tak nemá ani na splátky, natož na nějaké nakupování.

Proč ale firmy opravdu krachují? Co způsobily všechny ty firmy, které ruší výrobu (pracovní místa) v mateřských zemích a přesouvají svou výrobu do levných zemí? Co ten hojně využívaný Outsourcing služeb v mnoha oblastech?


Regulace, restrikce, ochrana vlastního trhu?

Co podporuje ten zbožňovaný růst ekonomiky a umožňuje volný pohyb zboží a služeb? Není to náhodou právě svobodný trh? Copak je řešením všechno regulovat, znárodnit banky, zavřít hranice, nastavit pořádná cla na dovoz nebo naopak dávat dovozní subvence?

Barack Obama třeba přijel na summit G20 s požadavkem na zachování otevřeného trhu a investic. Přitom právě v USA je tlak na ochranářská opatření, neboť dle sílících názorů může globální volný trh za ztrátu mnoha pracovních míst a byl zárodkem ekonomické krize.

Viz také - Volný obchod má stále více bariér:

"Summit G20 v Londýně se pokusí světový obchod oživit. Automobilky zatím od vlád dostaly 48 miliard dolarů."


Morálka v nás může za současnou krizi?

Opět se potvrzuje, že je na každém osobně, aby se s následky krize vyrovnal sám, nespoléhal na žádnou pomoc, sám se snažil změnit a zlepšit svou situaci. Každý je osobně zodpovědný se svůj život (někdo i za životy druhých), za své vzdělání, znalosti, úspěchy, či neúspěchy.

Kdo má pomýlené životní hodnoty nebo morálku, tak se nemůže divit, že mu něco nevychází. Kdo se honí jen za penězi, tak se nemůže divit, že mu život utíká pod rukama, že nevidí svět v jeho bohatosti a nedokáže rozlišit, co je opravdu důležité!

O tom ale tady píšu stále dokola ;-)

5 comments :

Dundee řekl(a)...

To přímo vybízí k otázce: co je opravdu důležité?

Dundee řekl(a)...

Ještě přidám jeden citát: Investovat veškerou svou energii do tohoto podmíněného světa, je jako posílat svou výplatu do banky, která každý den mění svou adresu.

Cayman řekl(a)...

2Dundee: K tomu, co je důležité, to jsou právě otázky, na které si musí odpovědět každý sám. Jinak, pěkný citát, díky :-)

Anonymní řekl(a)...

Tady je moc pěkné zamyšlení na podobné téma - Jak to všechno začalo:
"...jak šíleně, neuvěřitelně, nezodpovědně, slepě důvěřivě a zároveň neskutečně hamižně se lidstvo v posledních letech chová, a jak se ekonomika přetváří v náboženství..."

http://www.bloc.cz/bloccz/art_200/jak-to-vsechno-zacalo.aspx

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem si poznamenala citát, který sedí k tomu poslednímu odstavci:

"Don’t make money your goal. Instead, pursue the things you love doing, and then do them so well that people can’t take their eyes off you."

Jit:-)

Okomentovat