Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Web Conferencing a Online Support vzdáleně přes Internet

Každý, kdo někdy remotely někomu pomáhal, tak jistě již nějaký nástroj objevil a využívá ho ke své spokojenosti. Já mám také několik oblíbených nástrojů, ale většinou se pohybuji v uzavřené VPN síti, ať už na Intranetu nebo s prověřenými zákazníky na Internetu.

Někdy je ale dobré mít k dispozici i věřejně dostupné Web nástroje pro Web Conferencing, Remote meetings, Remote desktops nebo Online meetings, které nám pomůžou, ať se nacházíme kdekoliv a můžeme se tak spojit s více lidmi naráz, něco jim předvést, vyškolit je, příp. udělat nějaký placený vzdělávací kurz po Webu ;-)

Možná také někoho může napadnout, že by takhle mohl poskytovat placené online kurzy pro více předplatitelů, kteří by měli zájem se třeba naučit pracovat s nějakým programem, seznámit se s vývojem Web stránek, či se účastnit nějakého jazykového kurzu.

Co by se tedy někomu mohlo hodit, když poskytuje vzdálenou pomoc a potřebuje něco více, jak jen Instant Messaging nebo IP Phone conferencing? Jaké použít nástroje?


Adobe ConnectNow:

Jeden z nástrojů je Adobe Connect, který umožňuje online meetings společně s funkcemi "screen sharing, file sharing, chatting, taking notes, and interacting with audio and video". Služba je zdarma pro max. 3 uživatele současně připojené k online službě, jinak se platí mírný poplatek za Acrobat Connect Pro.

Stačí si jen nastavit free account a je možno rozběhnout online meeting. Pozvaní uživatelé se nemusí ani registrovat, stačí jim jen zaslat URL pro daný online meeting.

Adobe ConnectNow"Adobe ConnectNow is a great way to share ideas, discuss details, and complete work together — all online. Reduce travel costs, save time, and increase productivity with a web conferencing solution."



Dimdim - Free Web & Video conferencing software:

Tato open-source služba se také může někomu hodit, neboť free verze se všemi funkcemi je až pro 20 současně připojených uživatelů. Klasicky, opět žádný download nebo instalace, kdy je možno sdílet desktop nebo využívat plnohodnotný audio / video conferencing.

Dimdim - Free Web, Video conferencing"Dimdim provides easy Web conferencing, open collaboration. Use for online web meetings, eLearning, desktop sharing, online trainings, eLearning. Collaborate and share voice, video, slides, whiteboard. No downloads required to host or attend."




Yugma - Web Conferencing & Online Meetings:

Enterprise řešení online konferencí a sdílení desktopu nabízí tato služba, od základního Free řešení pro 20 účastníků jedné konference, až po video konference pro 1000+ účastníků. Hodí se jak pro prezentace, demonstrace, vzdělávání, tak i pro vzdálenou podporu, kdy nabízejí i certifikovanou nadstavbu pro Skype.

Yugma - Web Conferencing, Online Meetings"Yugma provides Free, Pro and Enterprise web conferencing solutions to individuals, small businesses, and large enterprises regardless of operating system (Windows, Mac or Linux)."



Zoho Meeting:

Když potřebujete komunikovat remotely pouze s jednou osobou, tak se určitě hodí vyzkoušet i Zoho Meeting, což je zdarma a platí se jen extra poplatek za větší počet účastníků Web konference, kdy mají docela slušný subscription plan. Je také možné umístit si na vlastní stránky "embed online Zoho meeting" pro online podporu a Remote Assistance.

Zoho Meeting"Try Zoho Meeting, online meetings, remote assistance, web conferencing, web meetings and desktop sharing solution for remote support, sales presentations, marketing demo, online training and online meetings."



Nějaká podobná česká služba?

Takových služeb je po světě několik stovek, stačí si jen vybrat tu nejvhodnější pro specifické potřeby. Zatím jsem ale nenarazil na žádnou podobnou českou službu. Kdyby někdo věděl a měl nějaké zkušenosti, tak díky za info v komentářích.

Někomu by se lokální služba v češtině mohla hodit určitě více, když má zákazníky převážně v ČR.

2 comments :

donmaxoni řekl(a)...

We use a vpn to secure connectivity - this eliminates the need to expose internal systems to the whole wide world. Related to topic- proxy

Anonymní řekl(a)...

Thanks Don for the update but a proper link to your product pages would be helpful for other readers. I know, you know, but they don't know ;-)

Okomentovat