Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Mám nového notebooka, proč to není Mac

Pochlubila se mi kamarádka, že si koupila nový počítač, kdy mě potěšila, že si ho vybrala sama a ani nechtěla žádnou konzultaci nebo doporučení, co koupit. Nevím totiž, jakou značku a jaký typ bych měl někomu poradit. Opravdu, nevím ;-)

Každý má totiž jiné preference, každý chce počítač využívat na něco jiného, má jiné nároky na výkon, požaduje jiné parametry nebo se mu líbí jiný design. Nejlepší je tedy spíše neradit a nechat každého, ať si vybere sám.


U nového počítače je nejdůležitější design?

Když nemá někdo nějaké speciální požadavky na výkon, např. když by chtěl zpracovávat a upravovat video nebo náročnou grafiku, tak obvykle všechny současné modely na trhu plně vyhovují na takovou tu běžnou práci. Dle mého tedy běžný uživatel nemůže udělat žádnou zásadní chybu, když přijde do obchodu a vybere si počítač podle designu ve své cenové kategorii.

Někdo chce být mobilní a tak preferuje malé počítače, někdo chce jen širokoúhlý monitor, dalšímu to je úplně jedno, neboť k počítači připojí externí klavesnici i velký externí LCD monitor, jsou i uživatelé, kteří vyžadují Ferrari logo na deklu nebo nějakou "trendy" barvu. Výkon je obvykle většině ukradený. Jde tedy jen o design, cenu, záruku a případný servis.


Proč si kamarádka nekoupila Apple Macintosh?

Docela jsem se divil, když mi po nákupu zavolala, že potřebuje něco vysvětlit, neboť jsem předpokládal, že si koupila Maca. Nikdy v životě totiž s PC nepracovala a několik let pracuje ve firmě jen s Apple počítači (grafika, sazba). Předpokládal jsem tedy, že si pořídí jeden z těch kvalitních strojů s dokonalým designem.

- MacBook Pro:

MacBook Pro

No jo, ale design je jen jedna z těch důležitých věcí při rozhodování pro někoho, kdo sice má peníze na utrácení, ale také trochu přemýšlí nad smyslem a užitnou hodnotou, tj. využitím počítače. Když kamarádka chce využívat PC jen na takové ty běžné kancelářské věci (pošta, texty, internet, hudba, filmy), tak jí stačí stroj za polovinu (třetinu?) ceny nového Maca, s Windows se také dá docela pracovat, no a zbytek je jen záležitostí nainstalovaných programů.

Já osobně bych si třeba Apple počítač nekoupil, přitom se mi velmi líbí, považuji ho za technologickou špičku, můžu ho jen chválit za inovace a uživatelskou přívětivost. Bohužel, programy, které potřebuji a využívám, tak nejsou pro Apple Macintosh k dispozici a nějakým emulátorům moc nevěřím. No a instalovat na Maca jiný OS, který může běžet i na jiné platformě? To osobně nepovažuji za moc smysluplné řešení.

Každopádně, jsem zvědav, kdy kámoška začne na PC s Windows Vista nadávat, zatím to ale vypadá, že je spokojená, tak uvidíme za 1-2 měsíce.


Ještě poznámka, tento příspěvek není o tom, že PC je lepší nebo horší. Existuje totiž plno příkladů, kdy někdo přešel z Windows na Apple a "udělal tak svoje nejlepší rozhodnutí z oblasti IT":

"A to, že na Windows jsou tisíce specializovaných programů, které na Apple nejsou mi nevadí. Díky programu Parallels mi vedle sebe běží Windowsácké a OS X aplikace."

Svoboda volby, to je, oč tu běží :-)

7 comments :

Libor Vanek řekl(a)...

Clovece, prijde mne, ze mozna ses dobrej obchodnik, ale ze technice do hloubky moc nerozumim... Nazyvat VMWare/Paralel "emulatorem" a "neverit" mu, tak to bych od pokrocilejsiho programatora fakt necekal. Naopak - neznam skoro zadneho profesionalni vyvojare, ktery by nemel na masine VMWare (ci neco obdobneho) - uz jen kvuli testovani aplikaci/webu pod ruznymi verzemi IE ci Windows/Linuxu apod.

Anonymní řekl(a)...

No vidíš, já nevěděl, že VMWare = Parallel, jak používá majitel Seznamu. Je to ale tím, že Mac fakt neznám a netuším, jak "kompatibilně" se tam dají spouštět Win32/64 aplikace :-)

Věz, že jsou opravdu vývojáři, kteří nepoužívají VMWare a na testování Web aplikací v IE, Opera, FF to, dle mého, není potřeba. Jinak, já spíše preferuji více počítačů vedle sebe, jak jeden našlapaný několika OS. Ale je to věc individuálního přístupu.

Anonymní řekl(a)...

Jeden můj kámoš si nedávno koupil notebook a první a prakticky jediné kritérium bylo, aby byl modrý :-) Dřív jsem si myslel, že to je jen vtip, že ženy kupují auta podle barvy, a teď se zdá, že nejenom ženy a nejenom auta...

Když jsme u Maca, tak jiný můj kámoš používá MacBook, a trvale mu v něm běží virtuální Windows, protože bez Windows aplikací se neobejde. Jenže mimo těch Wokenních aplikací už používá jen SSH terminál, Firefox, Skype a poštovního klienta. Jaky má smysl mít tam ten MacOS, to mi uniká, ale kamarád je spokojený.

A abych přidal i něco z vlastního života, nejen ze života kamarádů... Dřív jsem měl notebook řekněme ne-úplně-prémiové značky, a měl pár much, ale byl jsem s ním více-méně spokojený. Teď mám notebook jedné z nejprémiovějších značek, a bohužel musím říct, že nejenom mechanické vlastnosti, o kterých se často mluví, jsou horší než u levnějšího výrobce, ale taky mám teď problémy, které jsem s předchozím notebookem nikdy neměl (nastavování externího monitoru, nastavování wifi, ...). Takže příště už za značku určitě připlácet nebudu.

Anonymní řekl(a)...

ked sme domov kupovali k stolnemu pocitacu notebook, bolo jasne, ze ho bude vyuzivat skor manzelka. Skusal som cez jej preferencie vybrat niekolko modelov. A rozhodujuce kriterium? Jeeej, tento je krasne cerveny:) Musim vsak povedat, ze v uzsom vybere boli vsetky v pohode:)

Anonymní řekl(a)...

2zadirr: Ten "modrý" notebook mě pobavil, stejně tak máš pravdu s těmi značkovými notebooky. Co jsem si ověřil, tak je to vždy kus od kusu a možná mnohem větší cenu, než nějaká značka, má smysl si připlatit za 3-6letou záruku.

2mekelle: Však jsem to říkal, design rozhoduje, technické params jsou už jen taková omáčka kolem :-))

Petr Chutný řekl(a)...

souhlas, osobně se mi nový macbook zalíbil co se týče extrémní kvality konstrukce, skvělého designu, LED a dalších prkotin tak moc, že kdybych na něj měl, koupil bych si ho a kombinoval bych vistu/osx s širokým úsměvem :)

Petr Chutný řekl(a)...

S radostí bych koupil nový macbook, který mě uchvátil po stránce zpracování,designu,displeje, všeho. A s větší radostí bych na něm fungoval s vistou i OS X :)

Okomentovat