Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak stihnout naplánové úkoly pro úplné idioty :-)

Time ManagementKaždý pátek, jako správný "idiot", obvykle řeším úkoly, které jsem si naplánoval na splnění v daném týdnu.

Klasicky se pak opakuje známá situace, že jsem za celý týden udělal plno jiné (urgentní) práce, ale většinu toho, co jsem opravdu chtěl, tak jsem posunoval ze dne na den. V pátek si pak při revizi úkolů ověřuji, že každý týden je jiný, nedá se předvídat, co všechno se přihodí, nedá se ani plnit vše naplánované.

Myslím, že hospodařit s časem docela umím, že jsem si již dávno stanovil dobré zásady na plánování a že týdenní plán je pro mě osobně naprosto ideální. Život ale nejde tak lehce naplánovat, jak si třeba myslí všichni ti autoři chytrých knih "pro úplné idioty" nebo všichni ti tvůrci dobrých "time management" zásad.

Jsou prostě situace, které nelze předvídat, kdy všechno musí jít stranou, kdy si třeba i musím odpustit svých 10-15 minut na napsání příspěvku na tento blog ;-)


Jak tedy stihnout všechny naplánové úkoly?

Už jsem tady zmiňoval, že nikdy nestihneme všechno, co bychom chtěli. To je základ si uvědomit. Platí to pro každou profesi, pro každého tvůrčího člověka, pro každou osobu, která má velké sny (velké oči) a chce každý den maximálně využít.

Stihnout všechno "naplánované" v ideálním prostředí, když třeba plánujeme při idylické nedělní chvilce poezie, opravdu nejde. Řešením je jedině plánovat s velkou rezervou nebo neplánovat vůbec. Pak asi stihneme opravdu všechno ;-)

Problém je, že chceme-li něco dokázat, tak plánovat musíme, takže jediná smysluplná cesta je plánovat s velkou rezervou. Když si naplánujeme třeba jen jeden úkol na každý den, který opravdu chceme splnit, tak je velká pravděpodobnost, že daný úkol splníme. (Pozor jen na rozdíl významů "chceme splnit" a "musíme splnit", to je také docela zásadní.)

Chce to ale začít pozvolna a naučit se optimalizovat čas a vážit si rezervy, kterou získáváme, když jsme o krok rychlejší jak ostatní. Jeden týden tedy plníme každý den jeden úkol, druhý týden můžeme zkusit dva zásadní denní úkoly, třetí týden,...


"Productivity Enhancer" pro každý den?

Náhodně jsem takto objevil pěknou pomůcku na plánování úkolů, kdy jsem se nejprve zasmál, ale pak mě napadlo, že to vůbec není špatný nápad. Naplánovat a udělat jednu věc každý den a tak získat dobrý pocit ze správného plánování, neboť na závěr dne pak máme pocit, že jsme splnili alespoň ten jeden důležitý úkol:

Time Management system - One thing today

(Source: Pretty Bitter)

Kam se na tento systém hrabe ADK a všechny propracované plánovací systémy 4.-5. generace ;-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jo tak to je výborný! :)
Poslední měsíce v práci mě přesvědčují, že udělat jedinou naplánovanou věc za den je tak maximum, na co se zmůžu :).

Anonymní řekl(a)...

Ale tuto myšlenku (tzv. velký denní úkol) už kdysi dávno zpopularizoval Tomáš Baťa ;-)

Anonymní řekl(a)...

jj, caymane, zase jednou něco pro mě :-), věčného plánovače a nestíhače :-)
Ne vážně, myšlenka je to dobrá, ovšem to bychom museli mít projekty takového rozsahu, že by jeden zásadní úkol byl tak akorát.
S tím ADK máš bezesporu pravdu. Já si kupříkladu dnes půjčil na odpoledne od kamaráda iphona, protože jsem podlehl přesvědčování některých známých, že to je to pravé...uhahaha, no to jsem se podivil, jaký krám se dá také prodávat za velké peníze...:-)
Skutečně závidím lidem, kterým stačí A5 spirálový blo a to je jejich celý organizační systém...

Anonymní řekl(a)...

Neboj, "věční nestíhači" jsme všichni bez rozdílu. Taky neznám nikoho, komu by stačilo splnit jen jeden úkol denně. Jako začátek pro někoho to může být ale docela dobré.

Na ten iPhone mám podobný názor :-)

Okomentovat