Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

ElectionsMeter aneb jak může vypadat dobrá občanská aktivita v praxi

ElectionsMeter - The World public political preference and comment sitePlno lidí si stále dokola stěžuje, že něco nejde, nefunguje, že politici si dělají, co chtějí, ale nikdo se neozve, nikdo nenavštíví osobně svého poslance nebo senátora, málokdo svým zástupcům napíše a požaduje třeba nějakou změnu, či alespoň dodržování volebního programu.

O to více potěší, když dostanu tip na nekomerční projekt, který je právě ukázkou dobrovolné občanské aktivity v praxi, který vybízí k projevení svobodného názoru každého občana k politice a politikům.

Jedná se o mezinárodní internetový portál zabývající se sledováním preferencí politiků a politických stran, založený na hlasovacím systému na aktuální témata, události, hodnocení osobností, politiků, dle jednotlivých zemí. Vše je doplněno statistikou, argumenty hlasujících pro a proti.

Líbí se mi hlavně to "nadnárodní" řešení celého projektu, neboť témata se liší dle jednotlivých zemí, stránky lze také přepnout, kromě všech světových jazyků, i do japonštiny, čínštiny nebo arabštiny.


ElectionsMeter - Mezinárodní portál svobodného voliče

ElectionsMeter - The World public political preference and comment site

"Záměrem ElectionsMeter je poskytnout politikům zpětnou vazbu. Umožnit běžným lidem vyjádřit se k politikům, tato vyjádření zpracovat a politikům předložit. Projekt je apolitický (nezávislý nástroj) s ambiciózním cílem vytvořit univerzální platformu překračující zpravodajská média, diskuzní skupiny."

Jeden z managerů projektu ElectionsMeter mi sdělil, že projekt se zatím vyvíjí a větší publicita se teprve plánuje, přesto i tak se zdá, že se daný projekt již docela slušně rozjel dle zpráv na různých světových portálech.

Komu se podobný nápad líbí, tak může projekt podpořit např. umístěním ikonky portálu, lze také vybrat hlasovací ikonu s portrétem nějakého politika, což je pěkně konfigurovatelné. Až budu mít více času, tak si s tím pohraju a něco sem umístím, zatím tedy alespoň jednoho Chaplina ;-)



6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Dobrý nápad;) Zajímavý bude vývoj nezávislosti, až budou politické strany chtít koupit trošku propagandy.

Anonymní řekl(a)...

Ty ikonky s fotkama politiků je fakt dobrý nápad. Napadlo mě také, jak se dají lehce ovlivnit nějaké výsledky hlasování, když se na to vrhnou voliči jen jedné politické strany. Ale jako takový průzkum docela dobrý.

Anonymní řekl(a)...

Praktický význam tohoto projektu pro české politické prostředí je nulový. Navíc to nekoresponduje ani se stavem rozpolcené české politické scény, čili s rozložením politických sil. Na internetu končí snad všude Paroubek v poli poražených, ale volby pak dodpadají jinak. Čeští politici nepotřebují žádné takový signály, protože nemají zájem. Takže pěkná snaha, ale např. pro mě absolutně ztráta času tam něco sepisovat, asi tak jako psát osobně politikům, psát jim na jejich weby do vzkazů. Je to diletant vedle diletanta...

EM řekl(a)...

Člověk nesmí propadat skepsi, že nic nedokáže, nic nezmění nebo že politika stojí za ho... Vůbec to není pravda. Nic nikdy není ztracený a dá se to vždy změnit. Lidi jsou líný a politici jejich lenosti využívají (nebo zneužívají? nebo ji cíleně udržují?). Pokud se z kontinuálního hodnocení politiků stane masový nástroj tak jim nezbude nic jiného nežli poslouchat hlas společnosti. Mají politici sloužit společnosti, neníliž pravda? Hned pak bych navrhoval změnit ústavu, v tom smyslu, aby politik, kterého lidi nechtějí nebo který nesplnil jejich očekávání musel odstoupit. Vždyť pevné X leté volební období je v době internetu anachronismus. Máme dnes prostředky jak zjistit názor lidu a demokracie je přece vláda lidu. Snad jsme to ještě nezapoměli nebo nerezignovali.

Anonymní řekl(a)...

Taky bych řekl, že nejde "propadat skepsi" a lámat hůl nad politikou i věcmi kolem nás. Kdyby si to řekli všichni normální lidi, tak to by byla teprve taškařice ;-)

Dle mého, jedinou cestou je právě snaha každého něco změnit - u sebe, ve své rodině, v okolí nebo i v politice. Tak by měla vypadat normální a vyspělá společnost, což u nás v ČR bude ještě nějakou dobu trvat, díky všem těm pozůstatkům z dob socialismu, kdy všichni buď myslí jen na sebe, či takhle i vychovali své děti.

George řekl(a)...

S výjimkou cituji:
Nevstupujte do deprivantovy hry! Nesoutěžte, nesnažte se jej přechytračit, nežertujte s ním, nepřipojujte se k intrikám, neposlouchejte "informace",které vám říká o druhých lidech. Za deprivantův charakter ani chování neodpovídáte. Nepokoušejte se napravit nenapravitelné. Mějte na mysli, že jednáte s případně vysoce inteligentním jedincem, jenž v plně vyvinutých případech nejen, že nemá srdce ani svědomí, ale neví co to je.
[url=http://amicuswebsite.blogspot.com]citováno z AmicusWebSite[/url]
Jinak komentovaný souhlas.
george

Okomentovat