Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google Professional Services aneb co bych si přál od Google v roce 2009?

Volovina jako krávaČeská Google User Group (GUG.cz) se inspirovala anketou nějakého chytrého chalana na Google Blogoscoped a vyhlásila stejnou anketu. Prý, čím by svým uživatelům udělal Google radost ve svých službách a aplikacích v roce 2009?

Anketa končí v neděli 18. ledna 2009, pak se odpovědi zpracují a vyhlásí výsledky. Takže, máte-li nějaká přání nebo nápady, tak se ještě můžete zapojit do právě probíhající ankety:

- Co si přejete od Google v roce 2009?


Co bych si já osobně přál od Google?

Z předvolených nápadů v té anketě, co bych si přál od aplikací Google, si asi nic nevyberu, neboť je mi úplně jedno, zda Google rozběhne Gdrive službu, zda nepoužívaný GTalk bude integrovat AIM/ICQ, či zda nedodělaný prohlížeč Chrome bude pro (mrtvou) Mac platformu, příp. zda na Picasa bude více místa na fotky.

To jsou jen samé neskutečné ptákoviny, kdy se jen divím, co někdo řeší a snad to i myslí vážně ;-)

Naštěstí je v dané anketě ještě k dispozici Free text volba, co bych si přál od Google (obecně), takže jen ve stručnosti, co mě rychle napadá:


1. Zrušit reklamní program Google Adsense for Domain pro zaparkované domény

PROČ? Omezilo by to spekulativní registrace domén, které jsou poté jen "zaparkované" a zbavilo by to svět trochu toho reklamního balastu na Webu, který Google právě tímto mega reklamním programem pro spekulanty s doménami podporuje a hlavně, porušuje tím své slavné "Don't Be Evil!" motto ;-)


2. Nezobrazovat reklamy Google Adsense u Gmail.com emailových účtů

PROČ? Není větší "evil" přístup, jak zobrazovat kontextové reklamy na základě textů v soukromých emailech, což se nyní normálně děje při přístupu do emailové schránky a při zobrazení každého emailu. Myslím, že na toto téma již proběhlo mnoho protestů, ale závěr, či zlepšení, se nějak neuskutečnil.

Klidně by Google mohl zavést nějakou extra placenou službu, kde by došlo k odstranění všech takových reklam, byl by zaručen provoz této Beta služby, včetně archivace dat.


3. Zrušit cenzuru vyhledávání Web stránek v Číně

PROČ? Zavedením cenzury v Číně na žádost komunistické vlády Google vlastně podporuje komunistický režim v Číně, porušuje také to své chvástavé "Don't Be Evil!" motto, ale současně podporuje i porušování lidských práv v totalitním režimu. To vše jen za účelem většího businessu, tj. příjmu z reklamy.

Nejlepší by bylo přijmout "politické" rozhodnutí a buď kompletně zrušit cenzuru nebo demonstrativně odejít z čínského totalitního trhu. Jistě by se přidaly i další firmy na trhu, stačí mít jen dobrý příklad.


4. Zobrazovat v Google Adsense ceny za reklamy a umožnit povolování reklam

PROČ? Žádný Publisher nemá v dnešní době možnost povolovat nebo odmítat reklamy Google Adwords, které se mu zobrazují na stránkách napojených na Adsense reklamní systém. Není možno posoudit cenu reklamy, není také jasné, kolik procent z ceny zobrazené reklamy dostane Publisher a kolik si nechá Google.

Ideální by bylo, kdyby Google zprovoznil podobný systém, který nabízí konkurenční AdBrite reklamní systém, kde je možné individuálně povolovat každou reklamu dle nabízené ceny za jeden click.


5. Zavést pro všechny Google služby placenou variantu

PROČ? Google by pak nemusel být závislý jen na příjmu z reklamy "za každou cenu", ale rozložil by své portfolio příjmů i na jiné oblasti. Kompenzovalo by to i ztrátu příjmů z Číny, příp. by to pomohlo i vytvořit normálně fungující trh se software produkty a Web službami, který je nyní poničen tím nabízením všeho zdarma, což je financováno tou Google "evil" reklamou všude možně.

Věřím, že plno uživatelů by na profesionální placené služby od Google přistoupilo, neboť současná spokojenost s Free službami by byla doplněna alespoň nějakými zárukami ;-)

Vůbec, co takhle zprovoznit oddělení Google Professional Services pro všechny placené služby?


Ostatní podněty ke zlepšení Google služeb...

Neuvádím zde takové "maličkosti", že by třeba Google konečně mohl podat žaloby na plagiátory, co kopírují bezostyšně jeho design a napodobují jeho služby, že by mohl eliminovat z výsledků vyhledávání všechny MFA sites a že by PageRank zvyšoval jen opravdovým Web stránkám a ne všem těm RSS agregátorům, či jiným parazitům na Webu.

To totiž (naivně) považuji za automatický podnět ke zlepšení, na kterém jistě specialisté v Google již usilovně pracují ;-)

30 comments :

Anonymní řekl(a)...

Trochu odbíhám od tématu, ale proč si myslíš, že platforma Mac je mrtvá?

Anonymní řekl(a)...

Kolik znáš uživatelů Mac OS ve srovnání s počtem uživatelů Windows OS? Kolik z uživatelů Mac OS jsou noví uživatelé? Co za software na této platformě lze provozovat ve srovnání s Windows OS? Jaké jsou statistiky návštěvnosti jednotlivých serverů na Webu?

Anonymní řekl(a)...

Já osobně znám minimálně 10 lidí, kteří na Macu pracují a nemůžou si ho vynachválit. Provozovat toho jde hodně, třeba všechny moje pracovní nástroje mají na Macu alternativu. Navíc je možné mít pres Parallels spuštěné aplikace z windows, ale obráceně to nejde. Podle statistik návštěvnosti webů není možné říct, že něco umírá, kolik tam má linux? a přesto to o něm nikdo netvrdí ;)

Anonymní řekl(a)...

Ještě .. uživatelů na Win samořejmě znám víc, možná to odpovídá poměru statistik, ale to na věci nic nemění. Kdybych ale měl brát v úvahu jen lidi, kteří něco opravdu dokázali a mají zkušenosti, tak by poměr byl výrazně lepší pro Mac .. a nové uživatele znám samozřejmě také a myslím, že s rozšířením iPhonu jich přibude... lidi tady bohužel hledí jen na to, aby počítač byl levný a bežely na něm nejnovější (ukradené) hry...

Anonymní řekl(a)...

Pěkné, že znáš "minimálně 10 lidí, kteří na Macu pracují" já jich znám asi pět, kteří mají jen samé problémy s kompatibilností s těmi tisíci a miliony uživatelů Windows, potom také řeší drahé náhradní díly :-)

Linux je něco jiného, ten se používá hlavně na serverech. Věz také, že hry pro PC si také "někteří" lidé kupují a nekradou, jak je obvyklé v zaprděné ČR.

S tím iPhone bych to také nebral tak vážně. Myslíš si, že kvůli iPhone telefonu si budou hned všichni kupovat Mac? Možná snad těch pár naivních vývojářů, co si myslí, že na aplikacích pro iPhone vydělají nějaké prachy.

Chytří dělají už dávno aplikace pro Google Android a smějí se těm hlupákům, co si kvůli tomu pořizovali Mac :-))

Anonymní řekl(a)...

a ty tisice a miliony lidi (ktere znas osobne) s windows problemy nemaji?

iPhone je o zkusenosti a o tom ze to proste funguje... neni dokonaly, spis nez technicke omezeni jsou problem omezeni dane Applem, ktere casem padnou (nebo se daji odstranit pres jailbreak)

Kolik znas lidi, kteri maji mobil s Androidem? Kolik je na nej placenych a neplacenych aplikaci?

Anonymní řekl(a)...

Cayman Islander je mrtvý blog. Znám asi padesát lidí, co čte blogy, ale jen jednoho, který čte ten Caymanův. Ještě k tomu ho čte na Macu; prostě samé mrtvé věci :-)

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: asi neznáš ty správne lidi ;)

Anonymní řekl(a)...

Nemozem dostatocne vyjadrit priam az pateticky infantilnu naiviitu pisatela tohto blogu. Google zije z penazi tak ako kazda firma v trhovej ekonomike... a ziadat od firmy aby sa vzdala najvacsieho internetoveho trhu len aby potesila par kritikov cinskej vlady je ohromna naivita. Podobny argument sa vztahuje aj Ads for Domains ako aj zobrazovaniu reklamy v GMail. Je to ich produkt a regisstraciou si to odsuhlasil... ked sa ti to nepaci, chod inde. co sa tyka platenej aplikacie - naco vytvarat plateny format ked do free vkladaju vsetko co si trh ziada, obmedzujuc sa technikou tzv. extremenho programovania a politiky aplikacii google. Pokial chces nieco s podporou, uz to existuje. Vola sa to Google Apps a ponuka to vsetko bez reklam pre male skupiny az po nadnarodne koncerny.

A na zaver k tejto mne nepochopitelnej teme. Mac ma na trhu obrovsky podiel... pre teba je 7 percent nejaky kus grafoveho kolacu... v cislach vsak ide o desiatky milionov ludi. prave vdaka tomu, ze apple a google tak uzko spolupracuju na mnohych projektoch, prichadzaju do obidvoch firiem slusne peniaze. takze na zaver. Google zavisi od penazi. uz davno pradavno to nie je firma, ktora bez na idealistickych myslienkach zaciatkov tejto firmy.

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkně vyjádřené, ale nejedná se o "az pateticky infantilnu naiviitu", jedná se o "přání" a já dobře vím, že Google to nikdy nezrealizuje :-)

Jelikož vím, na čem je Google založen a že má přání nikdy nesplní, tak se opravdu nejedná ani o infantilitu ani o naivitu. Je to spíše taková touha, aby se firmy a všichni lidi konečně přestali honit "jen" za penězi, aby trochu přemýšleli o životě a o tom, jak ho prožijí. Někdo to dříve, či později, pochopí, někomu to nikdy nedojde.

Viz také - Je důležitý hospodářský růst...

Anonymní řekl(a)...

Celkem dobré názory, nicméně například s těma RSS agregátorama si odporuješ sám sobě - jeden z těch ,,parazitů" denně používám (http://www.ereses.cz) a kdyby mi tenhle článek čtečka nepředhodila, asi bych k tobě nikdy nezavítal - tvůj web znám díky ní. Třeba technorati je jeden velký agregátor, ale ve finále super věc. MFA které jsou pouze a pouze na prachy jsou k ničemu, ale pokud máš malý content web který lidi zajímá a máš tam reklamu na viditelném místě, bere se to u nás jako MFA. I tento typ ,,MFA,, musí platit hosting nebo ve větších peckách celý server a majitel taky jíst potřebuje. To tenhle web je teda taky MFA .)

Anonymní řekl(a)...

2Petr: Nemyslel jsem to tak, že úplně všechny RSS agregátory jsou na nic, pár dobrých výjimek se najde, kdy mě napadá třeba server Weblogy.cz, který se snaží filtrovat příspěvky a vybírat jen podstatné články. Takové služby je potřeba chválit.

Měl jsem na mysli spíše "agregátory" typu Ostrovy.cz, Odev.cz, Zajezd.com aj. reklamní splašky ;-)

K tomu zkvalitnění zvyšování PageRanku jen opravdovým stránkám bych uvést jako špatný příklad třeba všechna ta počitadla, která ve své podstatě žádný obsah pro normální uživatele nenabízí (např. navrcholu.cz PR 7), ale jsou posuzovány Googlem jako autorativní weby.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, ty opět neskutečně přeháníš. Až mě připomínáš Radka Hulána :-) MacOS měl v prosinci 2008 celosvětově podíl 9.63%. Ano, proti dominantnímu Windows je to drobeček, ale co do komerčního potenciálu je to nesmírně zajímavá platforma. Ano, je zde řádově méně producentů sw než na dominantní Windows což je logické vzhledem k tržnímu podílu.

Podle mnoha analýz, iPhone solidně rozhýbal prodej hlavně notebooku od Apple. Velké procento uživatelů díky telefonu přešlo na MacOS, proto také můžeš vidět, že s nástupem iPhone roste tržní podíl MacOS X.

Takže jestli tohle považuješ za mrtvou plaformu tak mi dovol pochybovat o tvém zdravém rozumu :-) Komentovat nespokojenost uživatelů na tomto OS jak jsi to zde komentoval nebudu, protože každý kdo se setkal s MacOS ať už osobně nebo zprostředkovaně má zcela jistě opačný názor.

Anonymní řekl(a)...

A ještě něco k tvému úsudku, zcela jistě velmi naivnímu. Jak jsi přišel na to, že Google Android je perspektivní? Protože má v názvu Google? Hehe ...

1. Symbian 41%, 2. iPhone 32% .... podíl na trhu tzv. chytrých telefonu. Opět dovol pochybovat ;-)

Unknown řekl(a)...

Fakticky nepovedený článek. Mnoho názorů pochází z Vaší dezorientovanosti na platformy Mac OS. Názor na zavedení placené služby je také trochu chmurný. Pokud chcete platit, jděte na Google Apps, nebo k Mrkvosoftu, každý třeba nemá na placené služby, kromě toho že jsou OUT.

Reklamu dnes blokuje hodně lidí, tak si přidejte třeba NoScript a hledejte praktické články i mimo programování, ať taky víte co kritizujete.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé, co všechno rozpoutá podle mě naprosto nevinné vyjádření, že je mi jedno, zda "prohlížeč Chrome bude pro (mrtvou) Mac platformu" ;-)

Každopádně, jsem rád, že podíl Mac OS na trhu stoupá, jsem docela fanda firmy Apple, líbí se mi design jejich produktů, uživatelská přívětivost SW, dokonce mám někde ve skříni i firemní Apple tričko, na polici mi straší "Odysea od Pepsi k Apple"...

Přesto, každý notebook, který jsem si koupil a který si někdy budu kupovat, nebude mít značku Apple a proto můžu klidně zopakovat, že je mi úplně jedno, zda Chrome bude pro Mac ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: "Google Android je perspektivní", neboť je trochu více "otevřený", jak uzavřený iPhone, kdy nezáleží vůbec na tom slůvku Google v názvu. Proto má Android dle mého trochu větší budoucnost.

Anonymní řekl(a)...

Ano s výše zmíněným by se dalo souhlasit.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé je, že zrovna argumentuješ otevřeností. Linux toho díky své otevřenosti v segmentu koncových uživatelů příliš mnoho nedokázal. A tady se jedná čistě o segment koncových uživatelů.

No uvidíme jak to jednou dopadne. Každopádně není od tebe hezké, že se směješ někomu kdo vidí příležitost ;-)

Anonymní řekl(a)...

Naspäť ku Googlu (že im to tu trpíš tento OT)

Platená verzia k časti služieb je Google Apps premium. Je v nej práve ten e-mail bez reklám+zálohy+podpora a tak podobne. Akurát je spoplatnenie postavené tak absurdne, že žiadna normálna firma na to nepristúpi. Platí sa totiž paušál za každá jeden užívateľský účet bez ohľadu na mieru využitia. A vo free variante pre malú firmu skvelé.

A celkovo sa mi bod 5 páči a považujem ho za vizionársky, pretože napríklad nedávno Twitter najal človek, čo má vymyslieť ako konečne zarábať. A podobne budú predsa musieť, podľa zdravého rozumu, uvažovať všetci.

Ad 1 a 4 je jednoznačne o konkurenčnom prostredí a teda dobré odporúčanie pre lokálne konkurencie. Ale ako sledujem napr. Etarget.sk, tak tie idú skôr opačným smerom a sú pre inzerentov oveľa nepriatelskejšie. Prečo? Kapre si svoj rybník nevypustia.

Ad 3 Ideš na to opačne a diktátorsky. Opačne: Chceš najprv dôsledok demokracie pred jej zavedením. Diktátorsky: Chceš Číňanom nadiktovať povinnosť mať demokraciu ;-)

Anonymní řekl(a)...

1)Reklama na zaparkovanych domenach se mi taky nelibi, je to matouci pro uzivatele internetu a vytvari to akorat prostredi pro spekulanty. Pred zhruba 5ti lety jsme prevzali firmu a chteli jseme domenu zvlast na jednu z jejich divizi. Nejednalo se o zadny super nazev. Domenu .com mel registrovanou nekdo z Nemecka a chtel za ni 5000 Euro! Tak jsme registrovali .net za $7. V prosinci 2008 domena .com expirovala a tak jsme ji za par dolaru koupili. Tento mesic jsme chteli .com domenu, ktera byla na prodej, nabidli jsme $100, prodavajici chtel $1000. Registrovali jsme tedy .net. Po dvou tydnech prodavajici napsal, ze ji proda za $100. Nechapu proto co je cilem nekterych spekulantu, jen zkouset jestli nahodou nekdo neda poradny penize, protoze je blbej nebo proste tech penez ma dost? Domenove spekulanstvi mi nepripada jako normalni byznys, je to jak handrkovani na arabskem trhu. Duvodem take je, ze lze tezko vycislit jakou vlastne ma domena cenu. Ale take je mi jasne, ze tezko s tim jde neco delat, domeny si muze registrovat kazdy jak chce.

2)Caymane, myslim, ze sluzba, ktera je gratis potrebuje byt z neceho zivena. AdSense na Gmailu bych nevidel jako spatny zpusob jak sluzby financovat.

3)Cina je svet sam pro sebe, mam z ni zkusenosti uz od zacatku 90tych let a porad nechapu jak ta zeme politicko-hospodarsky funguje. Netvrdim, ze cenzura je dobra, ale do skutecneho pozadi tohohle googlovskyho dealu asi nepronikneme.

Ohledna Macu, ja mel Mac v CR nekdy pocatkem 90tych let, tenkrat to moc lidi neznalo a oproti tehdejsim Windows, to byl uplne super system. Bohuzel cesti importeri, kterych bylo behem par let nekolik, to s Applama v CR totalne dojebali. Takze jsem brzy presel na Windows a u tech zatim i zustanu.

Fernando-Ricci řekl(a)...

ahoj prosím poradte jak mám u bloggru zmenit ikonu stranky jak je napriklad zde?:-)

Anonymní řekl(a)...

Já bych si přál, aby ta banda zlodějů, co nejdříve zkrachovala. Nemůžu se dívat, jak je všichni naivně a slepě opěvují (možná už ta hlavní euforie opadla) a oni jen rejžují ze všeho co se dá.

Nehledě k tomu, že tu u nás byl před časem na návštěvě nějaký jejich 'important' představitel a nestálo mu ani za to obléci se lépe, než když jde řadový člověk vysypat odpadky k popelnici. Opravdu trapné.

Ale hlavní mi vadí to jejich příživnictví a takřka neomezená moc na webu.

Anonymní řekl(a)...

2Fernando: Obecně se ikonka stránek (Favicon), kterou zobrazuje browser v Address Baru, v Tabs a ve Favorites, definuje v <head> sekci stránek jako:

<link rel="shortcut icon" HREF="favicon.ico" >

Na Blogger.com se daný obrázek musí definovat s celou cestou (URL) v parametru HREF - je potřeba nejprve někam nahrát ten obrázek, aby na něj šlo odkazovat adresou http://cela-adresa-obrazku/favicon.ico v tom HREF parametru.

Mám-li už nějaký obrázek.ico, tak stačí zobrazit HTML v Layout - Edit HTML a přidat řádek výše (se správnou adresou a jménem .ico) před závěrečný </head> tag.

Anonymní řekl(a)...

C# Programmer: Ale no tak, proč ta silná slova? Musím se Google zastat, chová se jako normální tržní firma, i když se mi něco nemusí líbit.

Podobně, vůbec nezáleží, co má kdo na sobě a je úplně jedno, zda je to programátor nebo vrcholný představitel ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cechoamerican: Pěkný příklad s tím nákupem domén a přesně popisuješ cíl všech spekulantů:

"...jen zkouset jestli nahodou nekdo neda poradny penize, protoze je blbej nebo proste tech penez ma dost..."

No a protože lidi jsou ve většině hloupí a blbí, tak naletí a platí a platí ;-)

Anonymní řekl(a)...

To Cayman:

//Ale no tak, proč ta silná slova?

Jenom proto, že si v tomto názoru připadám šíleně osamocený a cítím, že je to pravda. Mám svoje zkušenosti:-). Zneužívají monopolu, což sice asi není podle definice zlodějna, ale morálně ano. Přál bych si zdravou konkurenci.

// Podobně, vůbec nezáleží, co má kdo na sobě a je úplně jedno, zda je to programátor nebo vrcholný představitel ;-)

Mýlíš se :-). Taky vím svoje, tedy pokud se musím pohybovat mezi programátory a zároveň chtít mít na sobě to, co mám rád.

// No a protože lidi jsou ve většině hloupí a blbí, tak naletí a platí a platí ;-)

Bohužel jejich blbost se neprojevuje pouze v placení. To je to poslední, co by mě trápilo

Měj se hezky, já se tu chodím jen občas rozptýlit :-). Zajímá mě pouze pravda.

Fernando-Ricci řekl(a)...

Díky moc a nevěděl bys ještě prosím kde se ikony uploadují?

Anonymní řekl(a)...

2Fernando: Tu ikonku si můžeš nahrát kamkoliv, kde máš třeba fotky - do Picasa Web album, Flickr.com nebo si vytvoř účet na Googlepages.com, kam můžeš také nahrávat soubory, fotky, atd.

Můžeš také zkusit nahrát ikonku normálně do svého blogu na Blogger.com jako "fotku" do příspěvku, po nahrání si jen poznamenáš její adresu na blogger.com a pak ji z testovacího příspěvku zrušíš. Ta adresa (URL) je pak vidět v příspěvku, když se při psaní přepneš do HTML záložky a bude mít nějaký takový tvar:

http://bp3.blogger.com/_RGcBMsM/R7R-K5I/CNGIx1k/s200/favicon.ico

No a tu adresu pak použiješ v definici HREF parametru, jak popsáno výše. Takže např.:

<link rel="shortcut icon" HREF="http://bp3.blogger.com/_RGcBMsM/R7R-K5I/CNGIx1k/s200/favicon.ico" >

Držím ti palce :-)

Anonymní řekl(a)...

1) Smutná skutečnost je, že když s reklamama pro domény přestane Google, objeví se někdo další, takže to nikam nepovede...
2) Já osobně nic špatného na cílených reklamách v e-mailu nevidím, dokud je poznat, že je to reklama (a ne jako třeba na Facebooku). Reklama v e-mailech mi přijde úplně stejná, jako reklama v článcích na internetu.

Okomentovat