Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Černý pátek pro IT profesionály po celém světě?

Golden Gate BridgeNějak moc nesleduji všechny ty mírně bulvární zprávy, jak každá druhá firma propouští, jak se zavírají krachující firmy, příp. omezuje výroba a zaměstnanci se posílají na "dovolenou".

Dle mého názoru se jedná o logický proces, kdy všechny firmy musí (konečně) optimalizovat svůj provoz, zlepšit organizaci práce a využití lidského potenciálu. Některé firmy se také začínají více soustředit a specializovat na svůj primární business, což je jedině dobře.

Finanční krize pomáhá trochu pročistit trh, kdy (snad) zkrachují firmy, které neumí hospodařit, vyrábějí nepotřebné zboží a strašně se diví, že mají problémy s odbytem. Některé velké firmy se sice nikdy nezlepší, neboť vyhazují většinou produktivní zaměstnance místo toho, aby se zbavili spíše těch manažerů, kterým jde v první řadě o bonusy a pak teprve o úspěch a budoucnost firmy, ale snad na ně také dojde ;-)

Pěkná zpráva v San Jose Mercury News, jak někde v managementu snižují platy ve srovnání s bonusy:

"Oracle Co-president Safra Catz started the new year out in style by exercising her right to buy half a million shares of the Redwood City software giant, paying $5.85 million, or $11.70 a share. She then sold the shares for about $18 each, leaving her with a $3.15 million profit for her 2009 tax year."


Leden - měsíc propouštění po celém světě?

V průběhu ledna jsem dostal několik zpráv, že někteří kamarádi a známí v USA zažili Black Friday, tj. při příchodu v pátek do officu jim už nefungovaly vstupní karty a všichni byli posláni ke svému managerovi. Dostali výpověď z důvodu reorganizace a snižování stavu, sbalili si tedy osobní věci a poslední šek jim přiveze FedEx.

(Některé firmy k poslední výplatě ještě přidávají "bonusy" dle počtu odpracovaných let, příp. platí ještě nějakou dobu pojištění.)

Kamarádi byli sice všichni z USA (Santa Clara, San José, Pleasanton, Redwood Shores,...), ale zkusil jsem udělat menší průzkum a jak vidno, tak se to snižování stavů a redukce počtu zaměstnanců v poslední době týká celého světa, příp. v následujících měsících to ovlivní všechny země.

Pár příkladů těch známějších firem:

- AT&T to cut 12,000 staff
"Telecoms giant AT&T announced on Thursday that it will cut roughly 12,000 employees from its ranks."

- Google Layoffs: 6000 Cut
"Google has been quietly laying off staff since August and up to 10,000 jobs could be on the chopping block."

- HP announces 24,600 layoffs in wake of EDS acquisition
"The layoffs will be part of a three-year restructuring program, HP said in a statement. The company will lay off about 7.5 percent..."

- IBM and Texas Instruments join layoff list - 3,400 jobs
"Texas Instruments will force the company to cut roughly 12 per cent of its staff, 3,400 jobs in total."

- Microsoft set to report weak results and job cuts
"Microsoft may now lay off 6,000 to 8,000 employees, some six to eight per cent of its global workforce."

- NEC to cut 20,000 jobs
"Japanese electronics giant NEC revealed on Friday that it would be forced to undertake a major restructuring in which roughly 20,000 jobs will be shed."

- Oracle staff confirm layoffs - 8,000 employees
"Oracle has yet to confirm reports that it is reducing its overall headcount by about 10 per cent - 8,000 employees will be cut..."

- SAP to cut 3,000 jobs
"Enterprise software vendor SAP revealed on Wednesday that it plans to shed some 3,000 jobs."

- Sun Microsystems to lay off 6,000 employees
"Sun Microsystems has added its name to the growing list of tech firms making major job cuts, announcing that 6,000 employees will go..."

Pěkná čísla, že? Kromě těch několika zkrachovalých firem v likvidaci se ale jedná v průměru jen o 10-15% z celkového počtu všech zaměstnanců, kdy mnohé firmy (Google) do snižování stavu vůbec nepočítají kontraktory, některé to navíc dělají klasicky bez oznámení úřadům nebo ve vlnách (Oracle), aby to moc nevyplašilo akcionáře.

U některých firem ale opravdu nevím, neboť to snižování stavu zaměstnanců není z důvodu nějakých finančních problémů. Je to spíše proto, že předpokládaný zisk nebyl v takové výši, což je snad v průběhu oslabené poptávky pochopitelné ;-)


Jaké může být poučení z toho propouštění v IT?

Většina si asi řekne, že když se mě něco osobně netýká, tak se tím nemusím ani zabývat. Kolik ze čtenářů ale pracuje v nějakých nadnárodních firmách, které jsem uváděl výše, příp. v některých dalších, které budou brzy reagovat úplně stejně? Kdo asi přijde na řadu po snížení počtu zaměstnanců v USA?

Nebudou "náhodou" následovat drahé pobočky v Evropě?

I když se ale nějaké snižování někoho vůbec netýká, tak ze všeho se dá poučit. Já třeba vidím plno příležitostí na trhu pro menší dravé firmy, na které nebude nabalena ta podnikatelská elita v managementu a spojená byrokracie u těch velkých firem, luxusní auta a sídla, špatné interní předpisy, plýtvání s prostředky, špatná kultura a práce s lidmi.

Menší firmy můžou mnohem lépe reagovat na změny na trhu, při použití moderních technologií můžou rychle z malých příležitostí udělat globální podnikání. To množství pracovní síly, které se tím propouštěním na světě uvolní, by mohlo být dobrým základem, neboť IT specialisté jsou (vždy budou) žádaní ve všech oborech, ať už jako zaměstnanci, či jako externí dodavatelé kvalitních služeb.

Platí totiž vždy, co si může dovolit menší IT firma s pár nadšenými zaměstnanci, to "molochy" nadnárodních firem nikdy nezvládnou se svými interními procesy a nepružným chováním na trhu. Potěšilo mě proto, že dle posledních zpráv mají všichni ti mí známí již nová místa, dva také založili vlastní firmu, aby společně dokončili zakázky, které jejich zaměstnavatel nebyl schopen zrealizovat ;-)

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím. Sice v těchto věcech nejsem nijak moc informovaný ani znalý. Ale myslím si, že právě tato krize pročistí trh od těch společností, které nedokáží správně hospodařit se svými penězi. Právě teď nastavá doba těch firem, které se díky píly, úspornému fungování a kvalitní práci mohou dostat výš.

Anonymní řekl(a)...

Pěkně se ten trh hýbe, to je fakt. U těch menších firem bych ještě viděl jako dost velkou výhodu nižší ceny oproti těm velkým, které musí platit všechny manažery a jejich bonusy.

Anonymní řekl(a)...

Ano, souhlasim, ze male pruzne firmy dokazi dodat reseni levneji, kvalitneji a lepe. Jenze postupne bude ubyvat i prilezitosti (hlavne ty co jsou od tech velkych firem a manazeru). A to je problem i pro male "pruzne" firmy, zakazky se budou shanet hur a hur. Konkurence bude cim dal tim vetsi. Zminovani manazeri se dokazi postarat o to, aby to nebyli oni co to v teto krizi odnesou, bohuzel.

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že kromě hlavního důvodu, totiž poklesu poptávky, "přikrmuje" propouštění další aspekt, a to krize jakožto výmluva. Protože kdy jindy má management seškrtat nepotřebné nebo méně schopné zaměstnance, než teď. Lidé tolik neprotestují, nehledají osobní důvody pro propuštění a šéfové se cítí dobře kryti. Firma se tak omladila, a když se zázračně začne zase dařit, tak se naberou noví (snad lepší, levnější, méně nároční atd.) pracovníci.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim s MH, ze soucasna ekonomicka krize se pouziva jako duveryhodna vymluva. Ovsem plno tech propustenych nahradi jini zamestnanci za zlomek ceny v Indii, na Filipinach, apod.. Plno firem propousti lidi z customer service a dalsi supporting staff. Na zakaznickou linku volaji lide ve stejnem mnozstvi bez ohledu na krizi a takovy personal je jednoduche levne outsourcovat.

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: To je přesné, práce zůstává, ale je potřeba snížit náklady a zvýšit zisk, proto je "nutné" vyházet drahý personál a nahradit ho levnějším ;-)

Jsem jen zvědav, jak dlouho ta politika levného outsourcingu vydrží, neboť to moc nevidím jako dlouhodobé řešení. Ceny i v Indii pomalu stoupají a stačí, až v US už nebude nikdo v oboru a všechny indické firmy pak můžou pěkně vyšroubovat ceny.

2MH: Souhlasím, jen bych dodal, že mnohé firmy vyhazují i potřebné a schopné zaměstnance, jen jejich práci hodí na bedra ostatním. kteří zůstali. Zajímavé je také, že jsem ještě neslyšel o žádném případu vyhozeného šéfa ;-)

2Fondil: "Právě teď nastavá doba těch firem, které se díky píli, úspornému fungování a kvalitní práci mohou dostat výš..." - To je přesně řečeno, neboť každá schopná firma teď může najít skuliny na trhu, může být rychlejší a levnější, dokáže lépe motivovat své pracovníky.

Anonymní řekl(a)...

Tady je poslední rekapitulace propouštění - 125,000 Tech Jobs Lost in January:

"In the last four months, technology companies have shed more than 200,000 jobs -- most eliminated in the last month alone. Vendors such as Microsoft, Intel, NEC, Hitachi and even Google top the list of companies cutting jobs."

Anonymní řekl(a)...

> Cayman: Koláč se většinou ukusuje od kraje, šéfové uprostřed mají nejvíc času na obranu;) Taky záleží na tom, čemu říkáme "šéfové", menší management celkem odpadá... Ale ti "top" mají mezi sebou vždy takovou vazbu, a zároveň na sebe ví tolik, že je mnohem levnější nechat nepohodlného šéfa v křesle, než se jej zbavit.

Okomentovat