Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vánoční svátky a konec roku je období, kdy je SPAM povolen?

Volovina jako krávaKe konci roku dostám plno vánočních přání, poděkování od dodavatelů i odběratelů, přání k oslavám konce roku a k úspěšnému startu do toho nového. Prostě, takový ten tolerovaný SPAM, který nikomu nevadí, někoho třeba i potěší vzpomínka, či pobaví originální přání nebo způsob poděkování.

Také používám tohle období k poděkování svým partnerům, kdy v mnoha případech je to ideální způsob, jak se připomenout, jak na něco nového v nabídce služeb nenásilně upozornit, jak něco v nabídce zvýraznit, jak někomu poskytnout třeba nějakou slevu nebo zaslat malý dárek.

Jde hlavně o udržování dobrých vztahů, vytváření dobrého pocitu ze vzájemně výhodné spolupráce, udržování stále otevřených dveří i v novém roce, příp. jen o poděkování za minulou spolupráci, kdy vzpomínka každého potěší.


Nevyžádaná reklama tolerována?

Je potřeba ale umět rozlišit své zákazníky a hlavně to nepřehánět s nevyžádanou poštou, aby nějaké přání k vánočním svátkům nebo k novému roku nemělo spíše opačný účinek. Já to vždy dělal tak, že v adresáři všech obchodních partnerů, ať už odběratelů, dodavatelů, firem, či jednotlivců, mám zařazen každý kontakt do určité skupiny, která určuje, co komu poslat a zda vůbec.

Jedna skupina v adresáři dostane např. jen poděkování emailem a přání very happy holiday season, další skupinu obesílám tištěnou PF normální poštou, vybraní zákazníci dostanou i extra tištěný katalog, významní partneři pak dostávají i malý dárek, slevu nebo nějaký jiný způsob netradičního poděkování za dosavadní spolupráci. Co je ale základ u všech způsobů, tak vše musí směřovat k rukám konkrétní osoby, mělo by obsahovat osobní oslovení, nesmí to být taková ta hromadná korespondence, kterou každý hned maže a hází do koše.

Vzpomínám si, jak mě kdysi pobavilo, když mi jeden partner, od kterého jsme pravidelně odebírali velké množství čehosi, poslal balíček, který jsem obdržel do officu zrovna v den, když jsme oslavovali ukončení roku. Rozbalím to a v balíku byl osobní dopis s poděkováním a přáním, k tomu dvě štangle uherského salámu a sklenice znojemských okureček. Dokonalé a docela potěšující ;-)


Když už spamujete, tak originálně!

Každý ocení spíše něco originálního, ať už se jedná o originální "péefku" k novému roku, či nějaký dáreček, jako byl třeba ten uherák s okurkami. Bylo to totiž něco jiného ve srovnání se všemi těmi dárky potištěnými logem, které mnohé firmy zasílají, ať už to je třeba USB flash disk, USB klíčenka, bezdrátové mini-myšky, laserová ukazovátka, či nějaké hračičky jako jo-jo, puzzle, hrnky, kalendáře, propisky atd.

Posíláte-li společně s přáním i nějaký firemní katalog nebo reklamní leták, či jen zmínku o vašich nových produktech nebo stránkách, chcete-li, aby si toho zákazník vůbec všimnul, tak je třeba, kromě osobního směřování k rukám konkrétní osoby, doplnit ještě nějakou výhodu, slevu, něco nového, co zaujme.

Třeba ve stylu toho, jak to dělá v těchto dnech Seznam.cz, který kromě poděkování za přízeň věnoval všem "malý vánoční dárek" v podobě neomezené velikosti emailové schránky :-)

(Mail na Seznamu nevyužívám, ale mám tam jeden starý účet, který si nechávám přeposílat jinam, a i když Seznam nemám rád, tak takové zprávy mě potěší a dokážu je ocenit.)

Snow around us

Odstrašujícím opakem "přání" může být třeba následující úrývek opravdového SPAMu, kterým někdo chce zvednout prodejnost neprodejných produktů a tak využije nějaké mé vynucené registrace někde v eShopu:

"Vážení zákazníci,

v závěru roku si vám dovolujeme touto cestou shrnout aktuální přehled nabídky produktů Corel, které jsou v naší předvánoční nabídce.

<...následuje reklama na několik produktů CorelDRAW k zakoupení za "úžasné" ceny...>

S přáním co nejhladšího průběhu posledních dnů posledního měsíce v roce a poklidných vánočních svátků za tým společnosti...
"

Tak takhle ne, soudruzi. Kdybyste ten email alespoň začali tím přáním a pak si dovolili něco propagovat, tak neřeknu. Jestli si ale myslíte, že takové "vánoční přání" bude mít vliv na nákup produktů firmy Corel u vaší firmy, tak se nepletete.

U vás je totiž nikdy kupovat nebudu ;-)

0 comments :

Okomentovat