Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Finanční krize v sociálních sítích aneb modelky v mé síti na LinkedIn

ExploreTalent - World's largest talent resource

LinkedIn "Social Network" jsem tady už kdysi propagoval, kdy jsem se třeba zmínil, jak jsem Lapený v Google síti na LinkedIn, či jak Barack Obama, budoucí prezident USA, má ve své síti i mé kamarády ;-)

Musím znovu zopakovat, že LinkedIn.com je velice povedený portál s neskutečně bohatým rozsahem, kdy ani po pár měsících využívání nemám žádné zásadní výtky.


Jak se projevuje finanční krize na LinkedIn?

V poslední době sleduji ale zásadní změnu na LinkedIn, neboť po počátečním boomu, kdy se mi ozývali kromě známých a kamarádů i všichni možní HR zástupci z celého světa s žádostí o přidání mezi mé kontakty, tak po prvních projevech hypoteční, finanční a nyní obecně ekonomické krize, dostávám stále častěji nabídky na přidání do sítě kontaktů od současných, či bývalých, zaměstnanců všech těch známých firem, o kterých se v novinách často píše ve spojitosti s propouštěním, či finančními problémy.

Z posledních kontaktů se na mě obrátili např. pracovníci American Airlines, Bank of America, Vodafone, Citigroup, Qantas, British Airways, Johnson & Johnson, Lehman Brothers, Virgin Airways, Sony, Yahoo!, Prudential Assurance, Ford, Virgin Atlantic, Wachovia,...

Většinou asi známe názvy, díky současné krizi, že?


Proč mi píšou i všechny ty "modelky" na LinkedIn?

Na těch žádostech o přidání mezi mé kontakty od zaměstnanců výše uvedených firem není zas tak moc nic divného. Myslím, že už i na základní škole v USA se učí, že budovat osobní Social Networks je dobré pro budoucnost, pro získávání nových pracovních příležitostí, či jen pro větší informovanost v síti všech známých, přátel, profesních kontaktů.

Co mě ale v poslední době překvapuje, tak jsou pravidelné žádosti o přidání do mé profesní sítě kontaktů od odbornic ze stejných nebo podobných firem, jak uvedeno výše, kdy si říkám, zda to není nějaká taškařice, ale marně přemýšlím jaká?!

Za poslední měsíc mi napsaly např. Java programátorky, dB administrátorky, HR managerky, letušky, modelky, HW designerky, SW architektky, Web návrhářky, sekretářky, CASE developerky, GUI programátorky, že si mě chtějí přidat do své sítě kontaktů na LinkedIn.

Z posledních profilů mi psala např. Amanda, Helen, Sue, Andrea, Julie, Diana, Judith, Cathy, Alexa, Sophie, Julie, Emma, Sarah, Jen, Debbie, Claire, Emily, Jessica, Caroline, Jade, Susan, Sam, Samantha, Jane, Rebecca,...

Však posuďte jen pár vybraných fotek z jejich profilů, zda je to normální:
LinkedIn Profile Photos
Lokality v jejich profilech nejsou nějak výjimečné, ba naopak, jsou to osoby z celého světa, neboť v profilech se objevují města jako např. Atlanta, Los Angeles, Orlando, San Francisco, Washington DC, New York City, Boston, London, Paris,...

Nevím, ta kombinace firem, profesí, jmen a fotek na mě spíše působí jako nějaký chytře vymyšlený spam na LinkedIn, ale vůbec netuším, proč by to někdo dělat. Kdybych dostával 1-2 takové žádosti týdně o přidání do své sítě kontaktů, tak bych si toho ani nevšímal, ale mám v mailboxu 10-20 žádostí týdně a jak jsem to tak prověřoval, tak to opravdu nejsou žádné vymyšlené profily. Pár takových kontaktů znám z jiných firem a několik dalších lidí mi potvrdilo, že to je prý normální.

ExploreTalent - Acting & Modeling Auditions


Čeho se ještě dočkáme, až budeme opravdu na vrcholu finanční krize? Je asi čas, abychom konečně uvolnili světu ten náš Jobs portál, neboť jak vidno, o zájemce nebude nouze.

Modelky mám ale pěkné ve svých kontaktech na LinkedIn, že ;-)


11 comments :

Anonymní řekl(a)...

A nemuzes nam sem teda dat rovnou tvuj link na LinkedIn? :) To je jako fajn, ze tu mame tak pekne fotky, ale rad bych vedel, co ktera z nich dela :]

Anonymní řekl(a)...

Nemůžu, ale jejich firmy a profese jsem v přehledu uváděl, kdy minimálně jedna z nich je Java programátorka ;-)

Však zkus si dát do svého profilu, že jsi byl někdy manager u nějaké prosperující firmy (marně teď přemýšlím u jaké) a uvidíš, jak se k tobě pohrnou ;D

Anonymní řekl(a)...

Jestli to není třeba tím, že dřív si firmy mohly dovolit držet zaměstnance kvůli hezkému ksichtíku|popředí|pozadí, takže ani modelky neměly v IT oboru nouzi o práci, kdežto teď když máme tu krizi, tak se ve firmách začíná uvažovat racionálně a modelky začínají cítit, že se pod nimi otřásá židle, takže začínají rozhazovat sítě :-)

Jiri Benes řekl(a)...

neztraci pak Linkedin vyznam, kdyz si pridavas lidi co vubec neznas? Jeste to chapu u HR specialistu, ale modelky?

PS: neprosel jsem testem a nenasel te na Linkedin :-) Ale chapu ze si chranis soukromi.

Anonymní řekl(a)...

2zadirr: To mě také napadlo, že holky "modelky" to mají trochu jednodušší v IT světě a tak na ně dojde řada až úplně na závěr ;-)

2Jiri: Je otázka, co vidíš za smysl v té síti kontaktů na LinkedIn. Není špatné mít mezi kontakty i lidi, co neznáš, když jsou ze zajímavých firem, měst nebo alespoň z oboru, který tě zajímá. Vem si třeba jen to, že hodíš otázku někam do interní diskuze, či napíšeš, na čem zrovna děláš a co řešíš - všechny tvé kontakty to pak vidí na hlavní stránce a můžou ti poradit.

Je více pohledů, jak využívat "social networks" a nemusíš tam mít jen tvé známé ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Jiri: Akorat moc nechapu, proc by si nekdo chtel chranit soukromi.... tim, ze clovek na te siti je, tak proste pocita s tim, ze je mozne ho vyhledat.. pokud nechce aby nekdo o nem vedel, tak tam nemusi byt, nikdo ho nenuti ;-)

Anonymní řekl(a)...

LinkedIn je prostě teď in noo :) Když jsem nastoupil do nové spol., ostatně také o ní bylo slyšet v souvislosti s fin. krizema, tak se najednou začali objevovat žádosti o přidání do kontaktů od nových kolegů. Takový kolega Vás ani pomalu nepozdraví, ale další ovečku do svý sítě by chtěl. Já tomu neholduju a přidám si tam pouze ty lidi, který dobře znám a nepotřebuju si honit triko tím, že mám 100, 200, ... "connections". Z toho co jsem popsal je jasně vidět o co hlavně lidem jde... Zatím jsem se vždycky prosadil bez nějakých kontaktů, přímluv, známostí apod., takže mě to ani nepoškozuje. Ale nejsem freelancer :-)

Anonymní řekl(a)...

Taky by mě zajímalo, na co ta síť je. Nejsem v žádné, a nějak to nechápu.

Anonymní řekl(a)...

Jaromíre, je to otázka pohledu, hodně věcí není na nic, LinkedIn může být taky "na nic", podobně jako Twitter, FaceBook, Delicious, Blog, osobní Web stránky, přispívání do diskuzních skupin, komentování někde na Webu,...

Všechno ale může mít nějaký malý význam, který v součtu už může být k něčemu ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jaromír: Nic si z toho nedělej, ja jsem na linked in i na facebooku a taky to moc nechapu, ale je to in, tak jsem si tam ten profil vytvořil, když už se mě na to ptal desátý člověk.

Jiri Benes řekl(a)...

linkedin je vyborny, pomaha udrzovat kontakt s kolegy z predeslych zamestnani. Vidite, kde ted jsou a co delaji. A kdyz potrebujete muzete se jich dotazat nebo se zeptat na praci. Vzdy je lepsi pokud vas do prace nekdo doporuci.

2Dave: ja to myslel na Caymana, ze tu na blogu nezverejnuje sve soukromi. Proto ho podle udaju z blogu nelze najit na linkedin. A kdyz nevyhral kristalovou lupu, tak se asi neodkryje :-)

Okomentovat