Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Irský "Social Networking" v praxi aneb co způsobí jedna vizitka

Ireland_achill_950V noci mi napsal jeden programátor z Irska (současně majitel vlastní IT firmy), kterého jsem kdysi potkal na letišti, a vedli jsme dosti dlouhou a zajímavou diskuzi přes Skype.

Nevím, proč si na mě vzpomněl po takové době, ale znovu si ověřuji, jak je dobré navazovat kontakty všude, kam člověk přijde. Je úplně jedno, kde to je, zda v hospodě při obědě, při cestě vlakem, při čekání někde ve frontě na poště nebo před odletem na letišti.

Ten pravý Social Networking se neodehrává nikde na Webu na LinkedIn, MySpace, Facebooku, Bebo, v Orkut nebo Plaxo síti ani na Twitteru. Pravé "sítě" a kontakty se vytvářejí vždy face-to-face, tj. při osobních nebo profesních setkáních, kdy z každého náhodného kontaktu se může vyvinout cokoliv, co si umíme představit.

Nesmí nám ovšem záležet na oblečení, neboť šaty nedělají člověka, kdy první dojem je také někdy zavádějící. Kolikrát jsem se kdysi takhle zmýlil, když jsem se nechal "okouzlit" nějakými takovými vnějšími znaky, kdy jsem neodhadl, že si někdo jen na něco hraje ;-)


Stačilo, že jsme si vyměnili vizitky...

Kdysi jsem si vytisknul osobní vizitky s kontaktními informacemi, i když to na někoho může v dnešní době působit trochu jako přežitek. Zkušenost mě ale poučila, že je mnohem rychlejší někomu dát vizitku se všemi informacemi, jak hledat kus papíru a čmárat www adresu, telefon, email, či AIM/ICQ nebo Jabber/Skype kontakt. V cizině navíc odpadne spelling a taky anti-spam ochrana je u papíru na mnohem lepší úrovni ;-D

"Irčan Finn" se na mě obrátil s dotazem, zda nechci pro jeho firmu pracovat, neboť prý nejsou lidi, příp. zda nevím o nějakém dobrém programátorovi, který by měl zájem pracovat remotely z ČR, kdy nevylučoval ani možnost práce přímo v Dublinu pro někoho, kdo by měl zájem se přesunout do Irska.

Prý díky finanční krizi je nucen trochu eliminovat náklady, ale jelikož práce a projektů je stále všude plno, tak se rozhodl začít spolupráci s několika lidmi z levnějších částí Evropy. No a Praha, či obecně ČR, se mu moc líbila, tak si vzpomněl na mě a díky mé vizitce našel i ten správný kontakt :-)


Nový Jobs portál na trhu?

Vysvětlil jsem mu, že já osobně pro žádnou dlouhodobou práci nebudu v nejbližší době k dispozici, ale ukecal mě (money talks), abych mu za mírný poplatek udělal jednoduchý Jobs portál v ČJ/AJ pro všechny zájemce, kde by bylo možno vybírat uchazeče dle znalostí a zkušeností. Současně bych měl (za mírnou provizi) udělat i první filter uchazečů, kdy vybraní zájemci z ČR/SK by dostali nabídku práce na některých projektech již od příštího roku.

Chlapec netuší, že podobný portál již pro jednu firmu v US úspěšně provozujeme, jen je to potřeba upravit pro více externích firem, což by ale neměl být žádný zásadní problém, kdy nebude ani těžké doplnit rychle novou lokalizovanou verzi. Proč tedy nerozšířit své porfolio o něco dalšího?

Čeká mě tedy ve volných chvílích docela zajímavá a jednoduchá (spíše koncepční) práce a tak do týdne bych zde publikoval adresu pro zájemce o pracovní nabídky. Rozsah znalostí je prý skoro neomezený, neboť klienti mají různou technickou infrastrukturu a požadavky na odborné znalosti záleží na konkrétním projektu (Unix i Windows, Oracle i MySQL nebo MS SQL, C++ i Java nebo .NET, ASP i PHP).

Jediné, co bude ještě rozhodující jsou odměny za práci, kdy jsem ho informoval, že opravdoví profesionálové budou zřejmě požadovat competitive rates, které se nemusí příliš lišit od běžných sazeb na evropském trhu - junior se ale bude jistě lišit od seniora, ať už znalostmi nebo požadovanou odměnou ;-)

Kdo by měl tedy zájem, tak může zatím updatovat svůj životopis a připravit si seznam znalostí, které by chtěl nabídnout.

6 comments :

David Nogol řekl(a)...

To zní lákavě :) Nicméně pochybuju, že by měli junior programátoři s nulovou (nebo malou) praxí nějaké větší šance se k takové práci dostat. To mě přivádí k otázce, jestli náhodou nemáš trochu přehled, jak se takové firmy staví k zaměstnávání junior programátorů "remotely"? Při klasickém zaměstnání přiřadí k začátečníkovi nějakého toho seniora a je vystaráno. U té práce z domu si to dost dobře nedovedu představit. Proto mám za to, že tyhle nabídky jsou spíše pro ty seniory, kteří už mají dostatečnou praxi v oboru a něčím si už prošli :)

Anonymní řekl(a)...

Existuje spousta prace na kterou neni potreba nejakych extra dobrych programatoru. V zasade neni problem dusledne popsat rozhrani nejakych vice ci mene trivialnich trid a ty pak nechat nejakeho junior programatora naimplementovat. Vse samozrejme podporit unit testy, aby bylo jiste, ze kod dela co ma.

Vysledek pak uz jen nejaky medium/senior programator prekontroluje.

krtek řekl(a)...

to dejv: Mhm, ne ze by to neslo - ale uprimne receno, nez
1) dusledne popsat rozhrani
2) udelat unit testy
3) vysledek prekontrolovat,
to uz je fakt lepsi si to napsat sam :-)

Anonymní řekl(a)...

krtek: Souhlas, presne to sem chtel napsat :)

Jinak super prilezitost! Skoda ze sem se ted upsal na jeden projekt relativne velke ceske firme. Caymane az to bude tak to urcite zverejni i tady na blogu, rad bych vyuzil tve kontakty :) A ja du zatim delat na tom, abych mel co napsat do CV...

Anonymní řekl(a)...

Nějaké novinky ohledně tohoto projektu? Bavil jsem se nedávno s tvůrcem jednoho jobboardu, tak jsem si na tenhle článek vzpomněl :).

Anonymní řekl(a)...

Je to nyní v testovacím provozu na anglickém trhu a až bude plně funkční česká / slovenská lokalizace, tak to sem hodím.

Okomentovat