Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co mají společného dobrý fotograf, kuchař a programátor?

Surf WavesDoplním sem ještě odpověď na tu otázku v titulku minulého příspěvku, zda "Je potřeba umět HTML, CSS, JavaScript, PHP, ASP,...", abych zpřesnil, jak jsem to myslel. Omlouvám se čtenářům, kteří již podobné příspěvky tady kdysi četli, je to ale obtížné, neboť vždy přicházejí noví čtenáři, takže někdy je nutné se opakovat.

Původně jsem to měl vedle v komentáři, ale přesunul jsem to sem pro lepší názornost:

"Je potřeba umět HTML, CSS, JavaScript, PHP, ASP,... pri tvorbě aplikací nebo Web stránek?"

ANO, je to nutné. Není tedy nutné umět všechny jazyky a všechna prostředí na světě, ale rozumět dobře tomu svému oblíbenému a využívanému při každodenní práci.

NENÍ ale potřeba psát ten kód ručně, když na to jsou dobré nástroje. To, že dnes kód už nepíšu, neznamená, že bych tomu kódu nerozuměl, jen se mi ho už nechce psát ;-)


Rozdíl mezi profesionálním fotografem, kuchařem a programátorem?

Ještě sem pro zvýraznění dám z minulých komentářů pěkné a trefné přirovnání od Johna:

"A neni v tom rozdil mezi profesionalem a amaterem? Amater vyvolava fotky, udela je rychle, ale nema tuseni jak to vlastne v pozadi funguje (chemicke procesy). V 99% pripadu je to jedno, ale pak nastane problem kdy se ta znalost vsech procesu vyplati.

Stejne tak to vidim ve vsech ostatnich oborech.

Kuchar muze varit podle receptu a varit dobre. Ale kdyz nechape procesy co se s jidlem deje pri vareni a jaka prisada udela jakou reakci.. tak proste nikdy pro me neni skutecne dobry kuchar. Muze treba nahazet plechovky jidla dohromady, je to rychle a levne. Ale treba umet udelat vsechno pouze ze zakladnich surovin povazuji za umeni. Nerikam, ze to tak musi vzdy delat, ale umet to.
"

Je to pěkné a trefné přirovnání, neboť jak fotograf, kuchař, tak i dobrý programátor musí rozumět svému oboru a čím více, tím lépe. Je ale rozdíl, zda někdo teprve začíná v oboru nebo už se dostal do pozice šéfkuchaře (dobrého programátora), který všemu docela rozumí po letech své praxe, ale osobně už nekrájí cibuli ani neloupe brambory, neboť na to má lidi a věnuje se spíše koncepci celého jídelníčku, výběru kvalitních surovin a závěrečnému designu, aby i nejnáročnější gurmán byl spokojen :-)

(Samozřejmě, že takový šéfkuchař musí být schopen v případě potřeby i sám tu cibuli nakrájet, ale nemusí to dělat od rána do večera.)

Podobné to může být i u toho fotografa - profesionála, který začínal tak, že si sám vyvolával negativy a zvětšoval fotky. Po čase si na to ale najme lidi a při focení má i asistenta, který mu vyměňuje film nebo objektivy ve foťáku.

To je totiž přesně to, jak se dají tvořit aplikace i Web stránky bez znalosti detailů, neboť zkušenější programátor na to má buď lidi, generátory kódu, či hotové komponenty. Je ale samozřejmé, že musí vědět, co dělá, tj. rozumět tomu zákulisí, kterým se už moc nemusí zabývat.

Stejně tak platí, že je docela jedno, zda brambory krájí sám nebo na ně vlastní nějaký automatický strouhač, příp. je kupuje již připravené, kdy nehrozí, že se pořeže ani že je špatně ostrouhá. Jde totiž o to celkově dobře a chutně uvařené jidlo, na kterém si zákazníci pochutnají.

Je také zásadní rozdíl mezi steakem v Ambiente a nějakým steakem z poledního menu někde ve IV. cenové. Finanční hodnocení vývoje je ale na extra příspěvek ;-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

No, Ambiente, to jste tomu srovnání moc nepomohl :-), Ambiente je velký průměr, samo pořád lepší než 4 cenová, ale přeci jen průměr - nikdy se u nich nedá říci "bylo to vynikající, vyjímečné", a někdy jsou jídla bez chuti zcela (obzvláště těstoviny). Ale to už jsme daleko.

Ale jinak souhlas s tím, co píšete. Vždy je poznat, zná-li člověk a má nějaké zkušenosti i s tím "pozadím" dané věci, to co je za oponou.

Anonymní řekl(a)...

Ale jasně, že jsou lepší i dražší restaurace, byla to jen letmá narážka, že je také třeba porovnávat i cenu-výkon, tj. levné vs. dražší řešení.

Anonymní řekl(a)...

A zase - má slova! :) A nejen má. Dovolím si odkaz na jeden svůj starší: http://www.misantrop.info/673768-naucte-se-programovat-behem-deseti-let.php

Dobrá programátor se od "programátora" liší tím, že ví, jak to funguje "dole". Že o "těch věcech" má představu.

Jinak nedostatek OPRAVDU SLUŠNÝCH nástrojů pro návrh, vývoj a ladění webových aplikací (nemluvím o WWW stránkách, prosímpěkně...) mě vedl k rozhodnutí dát webu zase na čas "profesně" vale a poohlídnout se jinde, kde nebudu muset postopadesáté řešit "výpis hodnot z databáze do tabulky, stránkování a CRUD" až do detailů.

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článke, Arthure, díky za ten link. Vidím, že hodně lidí přemýšlí podobně.

Okomentovat