Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co nám opravdu dala - vzala vysoká škola?

Keep Right Go LeftV několika posledních komentářích jsem trochu nepřesně vyjádřil svůj názor na kvalitu studia na VŠ, což mohlo možná vyznít příliš obecně.

Souvisí to hlavně s mým názorem (ověřeným praxí), že nikdo po škole nemá takové znalosti a zkušenosti, aby mohl bez nějakých zkušeností hned samostatně řídit nějaký projekt jako např. Project Manager, tj. zodpovídat za technické nebo obchodní řešení projektu, vést tým lidí, komunikovat s vyšším managementem u zákazníka apod.

Ověřil jsem si mnohokrát, že na dobré vedení projektu je potřeba nejprve získat nějaké praktické zkušenosti, rozumět nasazení různých technologií a umět vést tým odborníků, což žádná současná škola není schopna naučit, už vzhledem k tomu, kdo na těch školách učí.

Omlouvám se všem výjimkám, ale obecně platí, že většina vyučujících moc dlouho v praxi nebyla a není tedy moc schopna předat nějaké zkušenosti ;-)

Otázky k zamyšlení:

- Kdo vlastně učí na školách všech stupňů, VŠ nevyjímaje?
- Co se na školách vyučuje a existuje napojení na praxi?
- Nedává škola důraz spíše na široké teoretické znalosti?


Co nám dala - vzala škola?

Na téma, co nám dala - vzala škola, je možno diskutovat stále dokola, neboť kvalita vzdělání každého jednotlivce je tak individuální téma, že není možno přijít k nějakému jednoznačnému závěru.

Každý jsme jiný, každý máme jiné předpoklady ke studiu i k praktickému životu. Někomu bystrému stačí dobrá střední škola a v praxi se stane profesionálem díky svému osobnímu nasazení, nadšení, schopnostem a umění rychle se učit nové věci. Dalšímu nepomůže ani IQ 160 a titul z prestižní vysoké školy, neboť se může v praxi projevit jako flákač bez rozhledu a jeho zaslepení pozlátky, penězi, či vlastními tituly, z něj může paradoxně dělat nadutého a neschopného jedince.

Znám zhruba stejný počet absolventů VŠ, co si studium pochvalovali, když to porovnám s počtem známých, kteří negativně hodnotili celé studium, některé katedry, či konkrétní vyučující. Podobně, znám asi i stejný počet naprostých hlupáků, kterým ani VŠ nepomohla k nějakému většímu rozhledu ani k nějakému úspěchu, když to srovnám s počtem mnohem chytřejších a úspěšnějších středoškoláků.

Otázky k zamyšlení:

- Kolik známe kolem sebe tzv. "věčných" studentů VŠ?
- Kdo plně využil času na VŠ k opravdovému studiu?
- Kolik absolventů opustilo obor, který na VŠ studovali?


Vysoká škola nám dává křídla?

Záleží na tom, jaká vysoká škola konkrétně a s jakými vyučujícími. Dále pak záleží na tom, kdo a co si od studia slibuje. Navíc, někdo ta "křídla" již dostal výchovou, cestováním po světě, podnikáním, znalostmi a praktickými zkušenostmi, kdy takový "nadšenec" do života a do svého oboru zjistí hned první rok na VŠ, že vyučující jsou jen neschopní teoretici a raději školu opustí.

Viz také - "Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs):

"Řádného studia na Reedské Univerzitě jsem zanechal po prvních šesti měsících, i když jsem se na ní dalších 18 měsíců zdržoval, než jsem skutečně odešel. Proč jsem toho nechal?"

Pár lidí co znám se pak někdy na VŠ vrací, aby si po letech praxe trochu doplnili nějaké znalosti, ale většinou mám pocit, že si doplňují spíše ten chybějicí titul ;-)

Je to ale opět velmi individuální, kdy znám např. jednoho ředitele úspěšné firmy, který nyní studuje VŠ při zaměstnání, neboť ho opravdu baví studovat teorii a doplňovat si chybějící znalosti. Naopak, další známý, majitel několika firem, zase tak touží jen po nějakém titulu, že si zaplatil studium práv, kdy mu jde opravdu jen o ten titul (do školy za sebe někdy posílá svého zaměstnance, aby se za něho podepsal a pak snad i vypracoval nějaké úkoly).

Vždy platí, že nejde obecně VŠ odsuzovat a říkat, že je k ničemu. Současně bych ji ale nepřeceňoval, jak to předvádí v jedné firmě, kde se standardně dbá na prestižní vzdělání dle trendu zakladatelů. Je to totiž podobné jako se známkami a asi každý zná plno jedničkářů a premiantů s červeným diplomem, kteří se v životě moc neuplatnili ve srovnání s některými trojkaři.

Každý by jistě našel ve svém okolí někoho "jen" se střední školou, kdo je paradoxně mnohem více úspěšnější, jak mnozí absolventi VŠ, ať už zastává nějakou vyšší pozici ve firmě, více vydělává nebo úspěšně podniká. Má právo takový úspěšný jedinec tvrdit, že VŠ je úplně k ničemu? Samozřejmě, nejde totiž o to, že by takový jedinec měl jen SŠ. Jde o to, že je více schopnější, jak některý průměrný absolvent vysoké školy.

Otázky k zamyšlení:

- Kdo z úspěšných lidí v našem okolí opustil předčasně VŠ?
- Kolik úspěšných absolventů VŠ známe v pomeru k absolventům SŠ?
- Jaké firmy preferují prestižní vzdělání před výsledky?

Co je jasné i bez nějaké diskuze, že VŠ nám dává více času se věnovat trochu odbornějšímu studium (částečně) dle našeho výběru, umožní nám získat širší teoretický rozhled před nástupem do zaměstnání.

Sama od sebe nám ale vysoká škola nezaručí vůbec nic ;-)

36 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ono tohle je ciste jen o osobnim zapalu a skole jakou studuje. Pokud se chce clovek venovat napriklad vyvoji SW a jde studovat informatiku nekam na nejakou zemedelku, tak mu to nic moc nedava a dojde k presvedceni ze v praxi by se naucil vic.

Naopak studia na MIT, Standfordu ci u nas MatFyzu nebo FI MUNI jsou zamerena hodne, ale hodne teoreticky a dalo by se rict, ze clovek by si z toho nemel nic do praxe odnest, ale opak je pravdou.

Druha vec je zapal. Pokud nekdo fakt chce, nejen v tomhle oboru, neceho dosahnout, tak mu ty lepsi skoly doopravdy pomuzou.

Pokud vsak clovek niceho dosahnout nechce, tak nikdy nebude uspesny se stredni skolou a vyska mu muze dopomoci maximalne k nejakemu teplemu mistu ve statni sprave.

Anonymní řekl(a)...

"Druha vec je zapal. Pokud nekdo fakt chce, nejen v tomhle oboru, neceho dosahnout..."

Souhlasím, jen mám mírné pochybnosti, co jsou to ty "lepší" školy, jak sám píšeš, zaměřené "hodne teoreticky". Vždy jde o to, co chce pak každý po škole dělat.

Jestli není někdy lepší studovat tu "zemědělku" (levou zadní) a ve volném čase budovat firmu, pracovat brigádně na zajímavých projektech, cestovat po světě :-)

Anonymní řekl(a)...

K tomu "věčnému" studentovi a současně k té zemědělce mě napadl jeden kámoš, který tam studoval asi 8 let. Stále přerušoval a jezdil do ciziny, jednou dokonce propadl a pak chodil do školy celý rok jen 1x týdně na 1 hodinu. Všichni jsme mu ten pohodový život záviděli. Teď pracuje u nějaké makléřské firmy v Londýně a to školu prolízal s pěkně odřenýma ušima ;D

Anonymní řekl(a)...

Zrovna na VŠ poukazují dobré známky na velmi schopného člověka. A jen díky jedničkám můžeš dostat stipendium u TOP firmy (Intel, IBM). Dobrý prospěch potřebuješ, abys mohl studovat dále. Např. doktorské studium, studium v zahraničí, např. Erasmus.

Anonymní řekl(a)...

2Andre: "...na VŠ poukazují dobré známky na velmi schopného člověka..."

S tím se dá souhlasit, ale jen z poloviny. Co třeba studenti, kteří u studia ještě podnikají a vedou své vlastní firmy a nemají moc času se připravovat na všechny zkoušky úplně precizně?

Kdo má samé jedničky, tak sice může být velmi schopným, může to být ale také jedinec, který nic jiného nedělá, jen sedí na kolejích a studuje od rána až do večera ;-)

Aby bylo jasno, nechci odsuzovat někoho s výborným prospěchem, ale všechno má dvě strany a nedá se paušalizovat.

Jiri Benes řekl(a)...

technicka VS vas uci jen hardskills - technologie, matematiku, logiku, ... ale nic neznamena v softskills - aktivita, vedeni, komunikace, ...

Napr. Potkavam hodne lidi z matfyzu, kteri jsou hodne chytri, ale casto se s nima neda vyjit.

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Ve světě jsou TOP VŠ práce na plný úvazek. A ještě za to platíš velké peníze. Buď chceš podnikat, nebo studovat. Díky tomu, že jsou školy u nás "zdarma", tak to mnozí studují jen kvůli titulu a vedle mají byznys.

Anonymní řekl(a)...

Ad "Zrovna na VŠ poukazují dobré známky na velmi schopného člověka." - to bych si dovolil nesouhlasit. Minimálně v obecné rovině. Protože jistě najdeš na každé škole předměty, které ti stačí se nadrtit, vyfasovat za 1 a druhý den zapomenout. A některé školy jsou tak dodnes postaveny celé... :(

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s tím, že studium na vysoké škole moc možností k získání praktickému vzdělání nedává. Sice jsem měl v rámci studia nějaké ty povinné praxe, ale určitě jsem v nich nevedl tým lidí. Pokud si student najde při studiu práci (v oboru) tak je to podstatně přínosnější něž chodit na přednášky, které jsou často o ničem. Možná soukromé vejšky by mohly dávat více praktických zkušeností. Například Unicorn se aspoň tak tváří. Státní školy jsou dost zkostnatělé a plné přestárlých profesorů...

Anonymní řekl(a)...

2Andre: Souhlasím, vyplývá z toho jediné - nutnost zavést školné v ČR (samozřejmě, k tomu studentské půjčky atd.). To pak totiž bude jednak motivovat studenty, aby opravdu studovali obor, který chtějí a ne, kam je vezmou. Dále pak studenti budou vyžadovat kvalitní výuku, tj. kvalitní vyučující a odpovídající předměty.

V ČR to ale bude ještě dlouho trvat, než se ten "zkostnatělý" systém konečně změní a všichni ti "přestárlí" profesoři odejdou do důchodu a také hlavně, že studenti se začnou ozývat a vyžadovat kvalitu ;-)

2Simon: Přesně tak, současný stav vyloženě nutí dělat něco v oboru, než poslouchat některé přednášky, které jsou mnohdy úplně k ničemu. Ta Unicorn škola by mohla být dobrá, co jsem tak slyšel. Asi o tom něco napíšu.

Anonymní řekl(a)...

ad Cayman: "Jestli není někdy lepší studovat tu "zemědělku" (levou zadní) a ve volném čase budovat firmu, pracovat brigádně na zajímavých projektech, cestovat po světě :-)"

To neni nikterak v rozporu s tim co jsem napsal. Proste kazdemu co jeho jest. Potencialne schopnym VS pomuze, ale kdyz ji nemaji tak je to zase nezabije.

V pripade co jsi zminil pak ani neni moc duvod proc na tu skolu chodit a tem zajimavym projektum, cestovani, firme apod. se venovat full time.

Ja osobne jsem sel studovat VS az 3 nebo mozna 4 po ukonceni SS. Mezitim jsem poruznu programoval v CR ci v cizine. Az casem mi doslo, ze inklinuju k ruznym akademicnostem a ze misto lepeni db aplikaci se chci venovat spise pokrocilejsim vecem a na ty uz teoreticke vzdelani clovek potrebuje.

Anonymní řekl(a)...

Panečku, v poslední době uvažuji nadtím jak řešit moji situaci jestli studovat dál nebo jít pracovat atd. Také jsem o tom napsal spot na webtrhu http://webtrh.cz/20781-dokoncil-obor-studuji-dal-mgr-jit?p=147881#post147881.

V současné chvíli váhám..

Anonymní řekl(a)...

2Pitrsonek: Odpověděl jsem ti v diskuzi na Webtrhu, tak snad se rozhodneš správně. Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

Dovolte pohled člověka s humanitním zaměřením...

Naprosto souhlasím s tím, že je jedno jakou studujete školu ("hnojárnu" nebo UK). Jediné, co rozhoduje je, jak toho umíte využít! Známky jsou důležité jen u lidí, kteří chtějí dále pokračovat v akademické kariéře. V praxi budou ve většině případů naprosto k ničemu.

Jméno školy by nemělo hrát roli. Nevypovídá to naprosto nic o jejích kvalitách.

Souhlasím s tím, že by se mělo zavést školné. Jen si nejsem jistá, jestli bude výsledek podle očekávání. U nás jsou často věci jinak než by měly být. Po zavední školného by tak dost možná všichni studenti automaticky očekávali snadný zisk titulu. V ideálním případě by to znamenalo neuvěřitelně pozitivní revoluci ve školství! Sbohem nekvalitní výuko! Sbohem "profesoři"!

Pevně věřím, že se (univerzitní) školství změní. Jen je potřeba vyčkat odchodu starých struktur, pro které je jen nástin myšlenky student = zákazník vzdělávací instituce, rouhání, za které by se mělo upalovat.

Shrnuto a podtrženo: je jedno kde a co studujete, důležité je, jak zužitkujete čas, který trávíte mimo výuku.

Anonymní řekl(a)...

Aj ja momentálne študujem na VŠ. Najprv som začal preto, lebo som chcel mať titul. Bol som ale strašne nažhavený a tak som začal študovať strašne ťažkú školu. Narozdiel do ľudí okolo mňa. To mi spôsobuje obrovské problémy, pretože to veľmi ťažko zvládam. Ale zvládam. Len to stojí veľa úsilia.
VŠ ma naučila rozmýšľať, VŠ ma naučila dotiahnuť veci dokonca. VŠ mi otvorila oči. VŠ mi ukázala že dokážem vyriešiť aj veľmi zložité problémy. Aj keby sa mi ju nakoniec nepodarilo dokončiť (čo sa môže veľmi ľahko stať), dala mi veľmi veľa. Cez to úsilie, nutnosť pracovať na zložitých úlohách pri ktorých si uvedomujem aké je to zbytočné, cez to všetko dochádza vlastne k obrovskému rozvoju.

Anonymní řekl(a)...

Laďa: A akademická kariéra není praxe? To není jen učení studentů. To je výzkum, vědecká práce, projekty pro TOP firmy za miliony.
Ale jak se zdá, pro webtržníky jsou školy zbytečné. Já jim to brát nebudu.

Anonymní řekl(a)...

Jsem jen SŠ, začal jsem podnikat hned v roce 1990 jako třicetiletý a kvůli firmě jsem nějak nestihl dostudovat VŠ.

Absenci VŠ vzdělání považuji za handicap. Spoustě věcí se musím učit stylem pokus omyl.

Autor má samozřejmě pravdu, vždy záleží na tom, jak k tomu kdo individuálně přistupuje, ale i přesto, že student nechce dosahovat toho nejlepšího prospěchu, VŠ ho naučí určitý přístup k řešení problémů, určitý způsob myšlení.

Co se týká praktických zkušeností, myslím, že např. četba tohoto blogu je v mnohém inspiratiní i pro mne po 18 letech řízení firmy.

Ad úroveň univerzitního školství a speciálně v IT - před pár měsíci jsem někde v čekárně četl od kolegy půjčený časák a kupodivu se mi podařilo dohledat na webu i další, které na ten původní navazovaly:

http://jdem.cz/ahgp1

Anonymní řekl(a)...

2Laďa: Vidím, že na to máš podobný názor, jen mě napadá, že by šlo zpřesnit to tvé shrnutí: "...je jedno kde a co studujete, důležité je, jak zužitkujete čas, který trávíte mimo výuku."

Je jedno kde a co studujete, důležité je, jak zužitkujete čas, který trávíte ve škole a jak si doplňujete teoretickou výuku mimo školu.

Anonymní řekl(a)...

2deep: Je otázka, zde tě následující naučila opravdu VŠ nebo to tak nějak logicky vyplynulo z toho, že "něco" studuješ a na "něčem" musíš pracovat:

"VŠ ma naučila rozmýšľať, VŠ ma naučila dotiahnuť veci dokonca. VŠ mi otvorila oči. VŠ mi ukázala že dokážem vyriešiť aj veľmi zložité problémy."

Místo "VŠ" by totiž šlo doplnit skoro cokoliv (Práce u firmy..., Praxe v Irsku..., Pobyt v Africe...)

Jestli studovat těžkou nebo lehkou školu je otázkou priorit. Všechno má své výhody a to ukáže jen následná praxe.

Anonymní řekl(a)...

Mirku, že nemáš VŠ, tak to není vůbec žádný "handicap" a buď si jistý, že i vysokoškolák se spoustě věcí musí "učit stylem pokus omyl". VŠ sice dokáže trochu naučit jiný způsob myšlení a řešení problémů, což je jedna z hlavních výhod studia na VŠ.

Přesto se to nedá říci o všech školách obecně ani o všech absolventech VŠ, že by v tom nějak excelovali a je to také velmi individuální.

Díky za link na ty skvělé články. To je přesně to, jak jsem to myslel a nedokázal tak dobře vyjádřit. Dávám sem ještě přímý link:
- Polemika o vzdělávání v IT

Moc chytře napsané a doporučuji k přečtení všem zájemcům o dané téma.

Anonymní řekl(a)...

2Andre: V humanitních oborech ani náhodou, chlapče! Ač sám student humanitního oboru, musím přiznat, že kdybych mohl autoritativně rozhodnout, tak v 80% humanitních oborů radikálně změním jejich náplň směrem k praxi.

Na technických školách je to pravděpodobně jiné kafe.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, studuju na CVUT na oboru Softwarové technologie a management. Nevim jestli jste o tom uz slyseli, ale na CVUT se chysta nova fakulta informatiky. Do tedka vsechny pocitacove obory jsou na elektrotechnocke fakulte. Takze ze zacatku si clovek musi projit zaklady elektra. Coz spoustu lidem nevyhovuje. Jestli vas to vic zajima kouknete na stranky http://www.fi.cvut.cz/pruchody-fi.php Nova fakulta by mela prijmout stovky uchazecu o studiu IT

Anonymní řekl(a)...

Sam jsem studiem vysokych skol stravil asi 8 let, vcetne roku studia na Univerzite jednoho nejmenovaneho karibskeho ostrova (coz zpetne hodnotim jako asi nejintezivnejsi rok sveho dosavadniho zivota). K titulu jsem mel velice blizko, ale nakonec jsem studia zanechal. Skola pro me vzdy byla pouze doplnek zivota - krome ni jsem pracoval, sportoval a bavil se. Studoval jsem obor, ktery me docela bavil, nebavilo me vsak vstavani a chozeni do skoly :). Ucil jsem se pouze na zkousky.

Co mi urcite skola dala:
- schopnost naucit se velke kvantum informaci v co nejkratsi dobe (a jeste rychleji je zapomenout ;)
- schopnost vyhledavat, tridit, analyzovat a zpracovavat informace
- pristup k internetu (kdo mel v roce 1998 megabitovou pripojku?)

Co mi vzala? Asi nic, diky zvemu pristupu jsem v podstate o nic neprisel. Kdybych nestudoval, mozna bych nemel tolik teoretickych znalosti z oboru, ktery jsem nikdy nedelal a nikdy uz nejspis delat nebudu, ale mnohem vice praktickych znalosti a predevsim zkusenosti v oblasti, kterou se zabyvam nyni (a do budoucna se ji chci venovat jeste vice).

Vetsina lidi po skole nastoupi do vetsi ci mensi firmy a zacne budovat tzv. karieru. Tohle jsem nikdy nechtel a nastesti ani nemusel udelat. Pro me to proste neni vyzva. Nechci travit kazdy den 10 hodin sveho zivota na jednom miste a se stejnymi lidmi. Ale chapu ty, kteri tak cini: maji jistoty a stabilitu. A kdyby vsichni byli jako ja, kam by ten svet dospel? :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všem, jsem tu jen na skok, proto jsem nečetl všechny komentáře.
Nicméně několik prvních mě donutilo napsat svou verzi pravdy:
Jsem absolventem soukromé VŠ v Praze, ekonomického zaměření. Tato je samozřejmě placená.
Bohužel, musím konstatovat, že jedinou- i když podstatnou - výhodou je zcela jiný systém - dostatek skript, CD verze textů, atd.
Nicméně - já tam šel kvůli tomu, že jsem chtěl studovat ekonomii. Na VŠE bylo nadlidské síly se dostat! Tady jsem podepsal smlouvu o vzdělání a nazdar...
Prostě nechápu, proč se dělají přijímací zkoušky, jako síto...podle mě tam vypadne dost lidí, ze kterých by byli kvalitní ekonomové...sebe nemyslím :-)
Nicméně - výsledkem bylo, že spousta mých spolužáků studovala tím stylem, že za sebe posílali náhrady, apod. Na zkouškách bylo běžné, že se nosily taháky..mnohdy stačilo vzít kantora na pivo...a udělala se v hospodě.
Pozor a to mluvím o jedné z největších českých soukromých VŠ. Já dodělal Bc a dál se věnuji své firmě. Má kamarádka, která to dotáhla až na Ing.(má svou firmu), dala na výplatní pásku paní ze studijního, takže dopředu věděla složení komise u státnic (dostala tu nejlepší), jakou otázku bude mít, atd...
Proto se velmi obávám toho, zda zavedení školného v českých poměrech povede k tomu, co si slibujete...na této škole, když jsi neudělal zk na 3 termín..nic se nedělo...zaplatil jsi litr a dostal jsi další možnost...což svědčí o tom, že i té škole jde především o business...
To, že její absolventi mají v praxi mezi firmami nevalnou pověst, jsem se dozvěděl až po dokončení...
Prostě si myslím, že česká nátura a prachůchtivost zvítězí i na akademické půdě!

Anonymní řekl(a)...

2Pavel: Napsal jsi to skvěle a je to dokonalý příklad, že "jen" nějaké absolvování VŠ není žádná extra kvalifikace pro práci ani pro život.

Znám plno lidí, kteří jsou na tom podobně a školu přerušili nebo nedokončili právě z takových důvodů, jak jsi popsal.

"Skola pro me vzdy byla pouze doplnek zivota - krome ni jsem pracoval, sportoval a bavil se."

To je právě to, že někteří jedinci a pomýlená HR oddělení některých (velkých) firem tak moc přeceňují titul z VŠ, neboť vůbec nechápou, že je plno chytrých lidí, kteří by školu klidně dokončili, kdyby se jen přinutili dělat pár let "hlouposti" na škole a "přetrpěli" pár let posloucháním nesmyslů. S chytrosti, zkušenostmi ani s rozhledem nemá titul z VŠ nic moc společného, když se jedná o vyzrálé osobnosti.

Nebo je tady snad někdo, kdo kromě AJ umí i ŠpJ a může se i pochlubit, že studoval v Karibiku?

Anonymní řekl(a)...

2Honza: No vidíš, díky za další argument, jak také můžou vypadat "absolventi VŠ", kteří si titul víceméně koupili podobně, jak ta tvoje kamarádka.

Pěkný a pravdivý citát: "česká nátura a prachůchtivost zvítězí i na akademické půdě" ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Bohužel je to smutná realita dnešní doby. Je tu ještě jeden argument - nevím, jak moc se to kohokoliv z Vás absolventů týká, ale já když si volil "své zaměření", tak již při výběru SŠ zvítězila u mých rodičů varianta "ať se učíš nějakej obor, který má perspektivu"...a ono to víceméně přetrvalo až do období VŠ. Dost jasně si pamatuji, jak se mámě zhroutil svět, když mě na VŠE nevzali...
Z dnešního pohledu je to zcela absurdní, ale i při výběru VŠ jsem byl ovlivňován jakousi "praktičností" zvoleného oboru. Takže zatímco já jsem zcela humanitní typ, donutili mě si vybrat ekonomii, která mě sice vzrušovala ale jaksi na "hobby" úrovni.
Takže se dnes snažím při podnikání a dvou dětech dostat na obor, který mě vždy lákal...rozdíl, který vidím, je ten, že tentokrát mám já tu chuť a ostatní jen kroutí očima..nejde mi o titul, ale o znalosti.
Takže bych řekl, že jsou některé obory významně v hadicapu, protože mám dojem, že bychom byli nejradši zemí právníků, ekonomů, apod.
A to je dost smutný.
Tak trochu to zavedu jinam, ale o kvalitě určitých managerů svědčí ty pozavírané továrna a podniky..naposledy skláři...výkvět českého průmyslu...to zřejmě ti manageři chyběli na přednáškách, že to takhle dopadlo.. :-)

Anonymní řekl(a)...

2Andre: ..."Dobrý prospěch potřebuješ, abys mohl studovat dále. Např. doktorské studium, studium v zahraničí, např. Erasmus."

Toto alespon na me vysoke skole v IT oboru neplati. Rozhodl jsem se zkusit semestr studovat v zahranici, castecne inspirovan timto blogem, diky Caymane ;) Tak jsem se prihlasil a cekal nejake vyberove rizeni - misto toho byli radi, ze se jim prihlasil alespon nekdo, protoze studenti o tyto zahranicni vyjezdy(Erasmus) nemaji zajem - nezajimal je muj prospech, dokonce ani znalost anglictiny...

Zdravim z Norska

Anonymní řekl(a)...

To Cayman: Chtěl bych se tě zeptat, proč jsou dle tebe teoretici neschopní? Díky těm neschopným teoretikům máme třeba překladače (teorie automatů) či například docela slušné AI hráče šachů. Podle tebe jsou ti lidé nepotřební a patří vyházet? Studuji matfyz, máme zde plno teoretiků ale jsou velmi kvalitní vyučující se skvělými přednáškami na které chodím rád. Nevím, proč středoškoláci tak hodně moc nenávidí teorii?

Co se týče praktických předmětů, tak ty jsou celkem na nic, lepší je, když člověk místo těch praktických předmětů přímo pracuje jako programátor někde ve firmě...

Co se týče školného, tak bude mít ten důsledek, že výrazně posílí levice (stejné jako u poplatků za zdravotnictví) a kvalita NAOPAK půjde dolů - lidé si budou chtít titul koupit tak, jako to psal někdo výše.

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Já copak psal, že jsou "teoretici neschopní"? To snad ne?! Jen jsem se zmiňoval, že nikdo po škole není schopen vést v praxi nějaký projekt, tj. nemá žádné praktické zkušenosti s vedením projektu ani s vedením lidí.

Však jsi to sám zmínil ve svém komentáři "Co se týče praktických předmětů, tak ty jsou celkem na nic...", z čehož jasně vyplývá, že praktické zkušenosti, které ovšem budeš potřebovat nejvíce v praxi, tě škola nenaučí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Aha, omlouvám se, já jsem myslel, že jsi další středoškolák, který opovrhuje VŠ, občas na ně narážím třeba na webtrhu, i jinde :-)

To, že člověk není po škole schopen sám vést projekt, je naprosto normální. Naopak divil bych se, kdyby ano. Medik také hned nemůže dělat těžké operace, musí se pár let učit u nějakého chirurga než ho pustí na nějaké těžší věci. Vést projekty by měl pouze zkušený člověk s praxí.

Btw. pokud budu prakticky dělat nějaký parser na cokoliv, a budu to dělat v Flexu/Bisonu, tak se rozhodně hodí vědět něco z té teorie automatů. Zkoušel jsem si na střední udělat kalkulačku a dalo mi to strašnou práci. Po absolvování kurzu automatů a gramatik na VŠ mi to naopak přijde lehké a nechápu, co jsem na tom nechápal... Teorie se hodí vždycky.

Anonymní řekl(a)...

Není potřeba se omlouvat, o tom je diskuze, aby se vyjasnily názory a stanoviska. VŠ je důležitá, už jen pro ten titul, který otvírá dveře a např. u hloupých úředníků i získá trochu vážnosti :-)

S tím medikem je to dobrý příklad, sice "extrémní", ale dokonalý, neboť doktorem se nikdo bez teorie z VŠ a následné praxe nestane.

Jiný "extrémní" příklad opačného přístupu k VŠ jsou třeba umělecké profese, kde herci, sochaři, malíři, nepotřebují asi přímo titul z VŠ, když mají nadání a uplatní se i se střední školou ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nečetla jsem si diskusi, takže v ní možná budu trochu mimo, ale ráda bych se podělila o svoji zkušenost.

Po střední škole jsem šla na medicínu, po dvou letech jsem to ale vzdala. Obor mě sice fascinoval, ale toho biflování na mě bylo moc. Začala jsem studovat informatiku a vystudovala jsem Bc. Informatika ale také nebyla to pravé ořechové. Konečně po pěti letech strávených na VŠ jsem zjistila, že v Bratislavě se vyučuje přesně ten obor, který by mě zajímal: biomedicínská fyzika. Začala jsem tedy pozdě ale přece studovat obor, který jsem chtěla dělat a k tomu jsem si dodělávala informatiku na Mgr. Bohužel po roce jsem musela studia z vážných rodinných důvodů nechat a nastoupila jsem do práce v oboru, který jsem měla vystudovaný. Jako programátorka.

Roky studia mi ale daly dohromady mnohem víc. Informatika mě sice nenaučila mnoho do praxe, ale dala mi solidní základ mnoha oblastí matematiky, logiky, složitosti a algoritmů. Z medicíny umím lékařskou latinu, biofyziku, biochemii, anatomii, fyziologii, histologii... Během prvního ročníku v Bratislavě jsem si vylepšila znalosti fyziky, zopakovala matematiku, anatomii, hystologii a latinu... Podtrženo, sečteno: získala jsem vhled do všech přírodních věd na vysokoškolské úrovni.

Dělala jsem programátorku ve velké nadnárodní firmě a zavadila jsem při tom o úžasnou příležitost: firma spolupracovala v zahraničí na vyzkumu zaměřeném na výrobu transplantátů kostí. Sháněli odborníky, kteří by dokázali programovat simulaci osifikace a podobné věci. Chtěla jsem se do tohoto projektu přihlásit, ale nešlo to. Znalosti jsem sice měla ideální, ale titul Bc. byl málo. Šanci měli pouze lidé s PhD. i přesto, že byli většinou příliš úzce na profilovaní a neměli potřebné znalosti ve všech aspektech. Projekt totiž dostal grant na placení lidí s titulem PhD. a kdyby se zjistilo, že práci člověka s tímto titulem dokáže zastat nějaká Bc., už by příště nedostali tolik peněz.

To bylo poprvé a naposled, co mě mrzelo, že jsem nedodělala školu. Ale zato mě to mrzelo fakt fest...

Jinak jsem ale z těch lidí, které uspokojuje i to, že mají teoretické znalosti. Baví mě vědět, baví mě rozumět něčemu, i když mi to v životě bude leda tak dobré na machrování. Během všech studií jsem ale zjistila, že takových lidí je hrozně málo. Většina mých spolužáků se zuby nehty bránila tomu, aby se nedej bože nenaučili něco, co něbudou potřebovat. Ano, jsou situace, ve kterých by se člověk raději učil něco praktického, místo teoretických složitostí. Na druhou stranu ale myslím, že v tomhle by měl být rozdíl mězi střední a vysokou školou. Že praktické znalosti by měli studenti získávat sami. Ideální by ale bylo, kdyby to škola podporovala - například spolupráce s firmami a možnost stáží. V tomhle zoufale zaostáváme. Důvod je ale IMHO jasný. Většina vysokoškolských kantorů u nás ztrávila celý svůj život ne školství a komerce se bojí nebo ji odsuzují (nebo obojí. ono je to krásně propojené). Kdo by se taky vracel z pozice kvalifikovaného vysokoškoláka s odpovídajícím finančním hodnocením zpět k neodpovídajícím platům ve školství. A jsem zase u těch peněz...

Anonymní řekl(a)...

Teda, Žirafko, p5ekvapila jsi mě, jak tak koukám na ten tvůj bohatý životní příběh. Kdysi jsem četl tvůj blog, ale už nějakou dobu tam máš "Když mě už to blogování neba…", což chápu, ale je to škoda.

Vůbec jsem netušil, že jsi zabrousila i do medicíny, to teda čučím. Já vždy myslel, že jsi jen počítačově zaměřená, ale ta kombinace s medicínou nebo obecně s výzkumem má opravdu něco do sebe.

Plně souhlasím s tím tvým závěrem:

"Kdo by se taky vracel z pozice kvalifikovaného vysokoškoláka s odpovídajícím finančním hodnocením zpět k neodpovídajícím platům ve školství."

Kdysi mi nabízeli, ať učím kdesi na katedře, ale jak mi dali finanční nabídku, tak jsem se musel jen usmát a poděkovat, neboť bych neměl ani na jídlo. To je ten problém současného školství, že tam zůstavají opravdu jen ti teoretici, co je praxe moc nezajímá, své granty a teoretické stáže (dovolené) v cizině vždycky nějak obhájí a studentům pak nemají moc co předat ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman:Nemají co předat? U nás na maftyzu máme spoustů vědců, která mají co předat - kvalitní teorii. V tomhle souhlasím se zirafkou, vysoká škola nemá být učňák učící lidi do praxe, ale lidi, co mají kvalitní teoretické základy.

Anonymní řekl(a)...

Však já s tebou plně souhlasím, že "vysoká škola nemá být učňák učící lidi do praxe, ale lidi, co mají kvalitní teoretické základy". Problém ale je, že mnohdy to VŠ nesplňuje. To ale poznáš, až budeš pár let v praxi a zjistíš, co ti chybí a co bys na VŠ ocenil. Jestli tedy nezůstaneš učit na škole ;-)

Okomentovat