Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nejvyšší čas, kdy začít optimalizovat daňový základ - dary neziskovým organizacím

Money talks - Prachy, jak je vydělat, ušetřitNa základě předchozího příspěvku, kdy jsem (omylem) zabrousil do daňové oblasti, se hodí upozornit spíše na něco mnohem důležitějšího, jak je nutnost zahrnout poskytnuté letenky do účetnictví ;-)

Konec roku se blíží a je nejvyšší čas optimalizovat základ daně, nakoupit materiál, literaturu, tonery, papíry do tiskáren, či provést další drobné investice, které sníží daňový základ. Kdo nemyslel na charitu nebo sponzorství během roku, tak by mohl ještě zvážit, zda nestojí za to něco rozumného podpořit dle pravidla, když se mi daří, tak by stálo za to podpořit i něco neziskového.

Každý asi chápe, že státu je potřeba odvádět na daních jen to, co je nutné a že existují daňové úlevy, kterých je škoda v daném účetním roce nevyužít, když to může pomoci dobré věci. Sponzorství a dary neziskovým organizacím k tomu bez diskuze patří.

Nečekejte tedy až do března, ale již dnes můžete začít optimalizovat svůj daňový základ a poděkovat finančně za svůj podnikatelský úspěch někomu potřebnému.


Co říká zákon o daních z příjmů o darech?

Podle Zákona o daních z příjmů č. 586/92 Sb., §15 je možno základ daně snížit o nezdanitelné částky jako je i hodnota darů, kdy výše darů je různá pro fyzické a právnické osoby:

- fyzické osoby (podle §15 zákona č. 586/1992 Sb.):
Od základu daně mohou fyzické osoby odečíst hodnotu darů, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2% ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10% ze základu daně.

- právnické osoby (podle §20 zákona č. 586/1992 Sb.):
Od základu daně mohou právnické osoby odečíst hodnotu darů, pokud hodnota daru činí alespoň 2000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 5% z již sníženého základu daně o jiné odečitatelné položky.

(Source: Často kladené dotazy z oblasti účetnictví)

Takže každý si může odečíst od základu daně osobně 10%, firmy 5%, což už stojí za zvážení, když jde opravdu jen o tu daňovou optimalizaci ;-)


Kolik přispívám já a rodina na charitu a neziskovkám?

Přiznám se, že takhle z hlavy nevím. Zmiňoval jsem se o tom už dříve, jak jsem vydělal prvních 500 tisíc, což nějak tak podvědomě stále dodržuji. Každý rok průběžně do něčeho investujeme, tj. na něco přispíváme, kdy až při daňovém přiznání zjistí daňový poradce, že tolik odečíst nelze, tak se vlastně většina darů platí až ze zdaněného zisku. To je mi ale ve své podstatě jedno, neboť nejde o to si "jen" něco daňově odpočítat, jde o to pomoci dobré věci.

Kdysi jsem pochopil základní věc, že když se daří a peníze nějak moc lehce přitékají, tak je potřeba to světu nějak vrátit. Je to taková odměna všem dobrým silám ve vesmíru, které každému úspěchu napomáhají a každý by si měl uvědomit, že za svůj úspěch a štěstí něčemu vděčí.

Proč se tedy nepodělit o svůj úspěch s opravdu potřebnými?

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdar Caymane, dříve jsem ten Tvůj blog bral jako exhibici chlapa, který sice něco umí, ale taky se tím občas více než hodně pochlubí.

V poslední době začínám sakra hodně měnit svůj názor. Řídím malou chráněnou dílnu a takových frajerů (myšleno v tom nejlepším) potkávám hodně málo.

Klobouk dolů a přeji hodně, ale hodně velký daňový základ.

Black

Okomentovat