Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kde hledat nápady na podnikání a kde se nechat inspirovat?

Follow your dreams!Vývoj originálního software, který bude úspěšný ve světě, je založen vždy na dobrých nápadech. Psal jsem sice již několikrát, že na nápadech moc nezáleží a jde spíše o způsob realizace. Jsou ale oblasti, kde se bez nápadů neobejdeme.

Když jsem se zmiňoval o filmu eXistenZ, tak jsem mimo jiné uvedl, že zdroje inspirace můžeme nalézt všude kolem nás, např. u tvůrčích autorů v literatuře, filmu, či v umění, kde se plno nápadů, chytrých myšlenek a náznaků může skrývat. Stačí být vnímavý, mít otevřené oči, naslouchat a vnímat.


Jak podporovat invenci a imaginaci?

Základním pravidlem může být třeba schopnost dívat se kolem sebe a umění naslouchat lidem, tj. vnímat jejich potřeby. Proč? Většina skvělých nápadů je právě založena na tom, že autor přesně vystihl potřeby lidí kolem a nabídl jim ten správný produkt, či službu, na správném místě a ve správnou dobu.

(Egoista a sebestředný cynik toho nikdy nemůže být schopen, neboť jeho "úspěch" je vždy založen jen na hlouposti a ne na hodnotách, které mají nějakou cenu.)

Každý může invenci a imaginaci cvičit a podporovat třeba tím, že čte inspirující knihy, kouká se jen na nápadité a chytré filmy, stýká se s inspirujícími lidmi, kteří nutí k přemýšlení. Chce to ale mít (udržovat si) čistou hlavu, nekazit si myšlenky balastem z bulváru, vyhýbat se senzačním zprávám v TV, které nám nic nepřinášejí.

Pro někoho může být dobrou inspirací třeba vyrazit si na kole do přírody nebo jít si zaběhat. Někoho ale může inspirovat i tlemení na telenovely v TV. Každý jsme nějaký a každý může mít jiný přístup. Mně osobně třeba pomáhá moře, neboť mě dokáže nejen uklidnit, ale rozbouřené vlny inspirují, motivují a dodávají sílu.

Dle mého, to chce ale vnímat svět trochu jinak a nedělat to, co dělají všichni kolem, snažit se mít v hlavě něco jiného, inspirujícího a podnětného. Kdo bude jen následovat dav, tak nikdy nic podnětného a originálního nevymyslí, neboť vždy platí pravidlo:

stejná cesta + stejný přístup = stejné (omezené) myšlení.


Kde hledat nové nápady a nechat se inspirovat?

Zde pár inspirativních linků na databáze nápadů a inspirujících myšlenek, kde je možno najít nějaké nápady, od bláznivých až po docela chytré. Někde je možno se i aktivně zapojit a možná zkusit prosadit nějaký svůj nápad a najít nějakého investora. Nápady, jak rychle vydělat peníze tam ale nehledejte. Nenajdete tam ani přesný postup, jak něco (dobře) zrealizovat, to už musí každý zvládnout sám ;-)

- Global Ideas Bank:
"The Global Ideas Bank contains over 4,000 edited best social inventions (socially innovative ideas and projects) from around the world, voted on by the readers."
Ideas - Global Ideas Bank


- InventNET - The Inventors Network:
"InventNET is the first Internet-based international inventors organization helping inventors with their new ideas & new inventions since 1995."
Ideas - InventNET


- IOTD - Invention Of The Day:
"This website is intended as an outlet for the force-four brainstorm which rages in the background of my mind, much of the time."
Ideas - Invention of the Day


- Halfbakery - It might be better to just get another gerbil:
"The Halfbakery is a communal database of original, fictitious inventions, edited by its users. It was created by people who like to speculate, both as a form of satire and as a form of creative expression."
Ideas - Halfbakery


- Springwise - Idea Database:
"Springwise scans the globe for the most promising business ventures, ideas and concepts that are ready for regional or international adaptation, expansion, partnering, investments or cooperation."
Ideas - Springwise - Idea Database


- WhyNot? Idea Exchange:
"How to Use Everyday Ingenuity to Solve Problems Big and Small"
Ideas - Why Not?


Takových a podobných databází nápadů je na světě asi tisíc (podobně jako např. databází firem) a kdo má zájem, tak stačí více pohledat na Webu. Dá se najít i plno soutěží o ceny, kde firmy ve světě shánějí nové nápady a inovace i tímto způsobem.

Kopírovači se pak můžou "inspirovat" a nabídnout klasicky omezenou variantu pro český píseček ;-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane našel jsem Tvůj blog jen náhodou bohužel přs Fandora, ale hluboce se kloním!!! Za prvé díky moc za ty hodnotné články! Na českém internetu je docela úspěch najít tak super články s tak skvělou češtinou-fakt super!! Taky se už rok snažím vytvořit svlj vlastní svět, nejen dělat pro někoho jiného. Myslím, že jsme za rok udělal dobré pokroky a taky jsem si stanovil cíl, tak uvidíme! Díky moc za motivaci v Tvých článcích. Jinak nevím jestli se ted nemýlím, ale z Tvých názorů bych řekl, že jsi taky někdy držel v ruce knihy od Kiyosakiho:) Tom

Anonymní řekl(a)...

Tome, kdysi jsem něco od něj držel v ruce, ale také plno jiných knih a tak nějak nevím, kdo všechno zanechal stopu ;-)

Ať se daří a díky za komentář.

Anonymní řekl(a)...

k Tomovi:
Nazdar taky mě na tyto a jiné podobné stránky dovedl Kiyosaki. Ikdyž ho teď, s odstupem času, moc nemusím, tak za tohle mu děkuji (ono bych možná měl poděkovat i sobě, že?:)

Jinak Caymane, myslíš si, že je možné se dostat do nějaké firmy jako instruktor tenisu, badmintonu a squashe? Popřípadě ještě posilovny a lyžování. Ptám se tě, protože jsem jen tak letmo chtěl s totuto náplní práce někoho najít na netu a bez výsledku...Znáš někoho takového(třeba i ne osobně)?

Zdraví Endorfin

Anonymní řekl(a)...

2Endorfin: "...je možné se dostat do nějaké firmy jako instruktor tenisu, badmintonu a squashe..."

Teda s tímto nemám opravdu žádné zkušenosti a ani nikoho takového neznám. Musíš asi víc hledat, neboť určitě takových bude plno.

Jani řekl(a)...

Dobrý den, dnes jsem objevila Vaše stránky a dost mě překvapily. Opravdu moc dobře napsané články. Sama by jsem chtěla také začít něco podnikat, ale zatím žádný nápad vzhledem k tomu, že by jsem chtěla zůstat v automobilovém průmyslu. Každopádně pěkné počtení a třeba se inspirace zrodí :)

Unknown řekl(a)...

Pro zajímavost ještě jedna podobná stránka na inspiraci co používám: http://www.ideaswatch.com/. Nápady tam přibývají každý den a občas se tam objeví něco zajímavého.

Okomentovat