Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Český národ opravdu není schopen rozhodovat sám o svém osudu!

Go Out of Brain!Už jsem tady psal, jak asi můžou dopadnout jakékoliv volby, když volí všechny ty traktory a nitěnky. Nedivím se tedy ani těm stávajícím výsledkům krajských voleb a voleb do Senátu.

Kdybych neměl jiné zájmy, priority a starosti, tak by mi asi bylo líto, jak volby dopadly, možná bych měl i slzy v očích, mlátil bych hlavou do zdi, neboť bych se asi nemohl vyrovnat s množstvím té přetrvávající tuposti v České republice.

Nejde teď vůbec o mě ani o mou rodinu, nás ty výsledky zas až tak netrápí (máme i jiné pasy pro přesun do ciziny). Je mi jen líto české společnosti a marné snahy těch pár přemýšlivých a chytrých lidí, kteří se (asi marně) snaží něco v naší zemi změnit. Škoda o tom stále dokola mluvit.

Viz pěkné zamyšlení z USA - Dopis mé bývalé vlasti ;-)


Proč nevyhrála ODS, či jiné vládní strany?

Když pominu některé extrémní případy korupce, prospěchářství, či hajzlovství mezi politiky (napříč všemi stranami), tak je to docela jednoduché. Vládní strany zatím nedělají tu politiku, kterou slibovaly, kdy mnoho sporných kroků kritizoval před svou koupelí v Nova TV i poslanec Tlustý z ODS.

Především, vládní strany nedokážou vysvětlit své kroky těm laickým voličům "z lidu", kteří slyší více na demagogické hlasy všech rudo-oranžových "politiků" typu Paroubek, Sobotka, Rath. Není se pak vůbec čemu divit, neboť neschopnost mluvit s normálními lidmi je např. pro ODS naprosto typická. To mluvit s lidmi totiž znamená mluvit hlavně s těmi "traktory a nitěnkami", tj. s tou většinou společnosti stále postiženou socialismem, s nefachčenky na sociálních dávkách, či s důchodci, kteří se v dnešním světě již moc nevyznají.

Jaký národ, taková vláda, taková krajská zastupitelstva, takový Senát. Víte, že hrozí koalice ČSSD a KSČ(M) ve všech krajích ČR?

Kdo nebyl u voleb, tak ať si, prosím, na nic nestěžuje. Sám osobně zavinil stávající situaci ;-)

24 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nejste snad natolik egocentrický, abyste si myslel, že VÁŠ politický názor je ten JEDINÝ SPRÁVNÝ?

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Nemyslím si, že můj "politický názor je ten JEDINÝ SPRÁVNÝ". Myslím si, že je jediný MOŽNÝ ;-)

Komunisti jsou snad všem rozumným lidem jasní a o socanské demagogii typu Rath, či Sobotka, snad není možno ani diskutovat.

Nebo ten komentář byl myšlen nějak jinak, jak jsem pochopil?

Anonymní řekl(a)...

Caymane, s clankem souhlasim.

Jsou jen 2 moznosti - bud to lidem nekdo vysvetli, nebo rozhodne zodpovedne za ne. :)

Zajimalo by me, jaka skupina skutecne tvori zaklad pro vysledek cssd a komunistu - ne domenka, ale z nejaka overena informace. Nejsem si totiz jist, ze Italove z Karlina chodi volit, tak abysme spravne identifikovali "nepritele".

Anonymní řekl(a)...

"Jen ta 'úžasná' 15% volební účast snad stačí" - nebyla účast kolem 40 %? To se mi zase zdá na neparlamentní volby docela dost...

Každopádně by bylo zajímavé udělat průzkum s otázkou, proč se lidi rozhodli pro stranu, kterou volí. Tyto důvody totiž vypovídají mnohem více, než nějaké výsledky voleb vyjádřené procenty.

Výsledkům voleb do krajských zastupitelstev nepřikládám příliš velký význam. Značí především jakousi aktuální nespokojenost lidí s důsledky kroků a reforem, které vláda činí. Podstatné však bude, v jakém světle se tyto kroky současné vlády ukáží v roce 2010.
Situaci také dost komplikuje ona trojkoalice, kvůli které vlastně nelze pořádně plnit program ani jedné ze tří stran a u voličů tak tyto strany mohou snadno ztrácet sympatie.

Mimochodem, je tu někdo, kdo se více zajímá o státní správu? Zajímalo by mě, do jaké míry vůbec ovlivňuje činnost hejtmana jeho politická příslušnost. Připadá mi, že tam je to spíše otázka řešení reálných problémů kraje, do čehož se moc té ideologie nemůže promítnout. Možná se ale pletu.

Pierre řekl(a)...

Ja mam odvoleno uz jen z duvodu ze muzu nadale s klidnou hlavou nadavat na politiky :-) a ted po vyhre oranzrudych kór.

doufam ze lidi rychle z jejich volby vystrizlivi

Zdenek řekl(a)...

Tohle je dost složitá věc... Už jsem nad tím přemítal dost dlouho, snažil jsem se na věc dívat ze všech úhlů. Ona to nejní ani tolik míra tuposti, jako spíše fakt, že spousta lidí se tu nemá dobře a spíš živoří, než cokoli jiného. A nejsou to nutně nefachčenka pobírající všechno možné dávky; například moji rodiče. Změna musí začínat u lidského charakteru, ale pokud žiješ v bídě, přemýšlíš jinak.

Anonymní řekl(a)...

Porad nemuzu uverit co ten cesky narod provedl, koho volil. Copak nikdo nema rozum a veri tem socanskym zvastum? Po tomhle debaklu nad Ceskem lamu hul a zustava pro mne nadobro pouze byvalou vlasti. Jen tak ze sentimentality jsem ji jeste napsal dopis: http://www.cechoamerican.com/2008/10/19/dopis-me-byvale-vlasti/

Anonymní řekl(a)...

Bohužel, vládní strany nedokázaly přimět hloupější občany k tomu, aby volili chytře...

Anonymní řekl(a)...

Výsledky voleb do krajských zastupitelstev sice "jakoby" nemají moc význam, ale Paroubek třeba zmínil, že ČSSD bude chtít krajské nemocnice "znárodnit", tj. přeměnit zpět z a.s. na neziskové organizace. A to je jen první krok...

Proč se lidi rozhodli pro stranu, kterou volí, je asi jasné. Jsou s něčím nespokojení (třeba s radarem nebo s aférou Čunek) a to ovlivňuje jejich rozhodování i v jiných věcech.

Jak již zaznělo výše: "...bud to lidem nekdo vysvetli, nebo rozhodne zodpovedne za ne" :-)

Anonymní řekl(a)...

2byF: Chápu to, rozhodování normálních lidí, kteří řeší denní starosti, není tak jednoduché. Jsou situace, kdy je nutné pomoci a kdy nepomůže žádný trh ani žádná vláda. Někteří ale příliš zjednodušují a nejsou schopni rozlišit "maličkosti" (třeba poplatky ve zdravotnictví) od významných koncepčních věcí.

Jak jsem psal v příspěvku - vládní strany nejsou schopné mluvit s voliči normální lidskou řečí a vysvětlovat své kroky. V tom vedou na celé čáře socani a komunisti s tím svým populismem, kdy jim ještě nahrávají všemožné bulvární kauzy.

Ad "spousta lidí se tu nemá dobře a spíš živoří" - souhlasím, jsou případy bídy, které je nutno individuálně řešit, ale uvedu jeden příklad ze života:

V sousedním domě bydlí důchodkyně, se kterou se někdy zastavím, když ji potkám, jak venčí psa, a vyslechnu její nářky - jak nemá na nájem, že dcera je bez práce, že z důchodu jí moc nezbývá na život. Jaké je ale realita?

Ze svého důchodu živí dceru, která je rozvedená a s děckem stále doma na soc. dávkách (práci si ani nehledá) a která každý večer obráží okolní bary, část důchodu posílá do UK, kde má nějakého nezbedného syna, který tam prý moc nevydělává, tak mu chce pomoci. No a k tomu bydlí ještě ve 140m bytě s regulovaným nájmem a přestěhovat se do menšího ani nehodlá.

Samozřejmě, takové paní by se více líbil socialismus se všemi těmi "výdobytky", kdy všichni mají stejně, nikdo nic nemusí umět a nic dělat, a syna by navíc měla doma díky zavřeným hranicím :-)

Anonymní řekl(a)...

Také si myslím to, co píše byF. O víkendu jsem se kvůli volbám pohádal s rodiči, nemohli pochopit, že se jím snažím vysvětlit, že hodně lidí si stále neuvědomuje, že pokud se chce mít lépe tak se musí sám snažit, nikdo jiný toho za něj nedocílí (politici, atd.). Prostě jestli se chce mít lépe, než do teď musí se v něčem omezit, trošku riskovat a investovat čas a snahu do vzdělávání nebo podnikatelské aktivity nebo se alespoň zamyslet nad tím co by mohl zlepšit a jak, tohoto nejsou někteří schopni vůbec, přitom to někdy ze začátku stačí. Akorát si stěžují, jak se mají špatně, jaký jest politici… atd. Bohužel těmto lidem se to nedá vážně vysvětlit, musí přijít nová generace. Ono také není čemu se divit, minulá generace měla děti, už ve dvaceti, takže vrhli rovnou do života bez peněz, bez náhledu, který mohli získat studiem, cestováním atd. Prostě od 20 byli v té mašinérii a jejich rodiče, jim také neměli co moc předat.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s předchozím komentářem, lidi si stěžují na politiky, ale nikdo nic pro zlepšení neudělá. Ta většina ve společnosti se nikdy sama nebude snažit a všichni jen čekají, co jim někdo naservíruje.

Lidi nadávají na politiky, ale nikdo z nich nenapíše senátorovi, nechodí na schůze s podněty, co zlepšit, jen na truc pak volí komunisty a socany.

Jsem z toho také zdrcen a jedině nová generace může něco změnit!

Anonymní řekl(a)...

Dříve jsem si myslel, že nová generace může něco změnit. Bohužel se obávám, že i ta nová generace je čím dál více spjata s tou starou gardou, která sedí na tom či tom křesle a v podstatě jim lezou do řiti za to, že v budoucnu budou mít také takovou moc.. Mě z toho plyne, že takto vychovaná osoba se bude přinejmenším z 50-70% chovat stejně jako ta "stará garda".

Proto můj optimismus je tu a tam (pro vysokou politiku). Na vesnicích už sem tam jde vidět, že pokud se dosadí jako starosta nějaký mladší člověk, často najednou začne vesnice zkvétat. Ovšem i tento starosta je jen mraveneček a sám nic nezmůže.

Proto si myslím, že to není otázkou jedné generace, ale je to běh na delší trať. Prostě jak já říkám, tu svou blbost máme v sobě "zakódovanou" (ona většina lidí).

Anonymní řekl(a)...

Jsem teda za výsledky rád. Už jen proto, že pokud někdo vyhraje volby na základě 2 zkorumpovaných rádoby politiků a pak si dělá co chce, tak je jasné, že lidi jim to vrátí.Tak to funguje...pokud by ODS dělala reformy, zavedla polatky ve zdravotnictví a dokázala si své kroky obhájit HLAVNĚ u běžných lidí, kterých je většina, možná by to vypadalo jinak. každopádně ODS důvěru nebudí..nedokázali nic...i kdyby ten radar už měl být, tak jaké podmínky si Topol vymohl??? byl bych hrdý na Poláky...ale stydím se fakt, že jsem Čech. Ale je mi to jedno...pokud se kdokoliv snaží se zajímat o svůj osud, dokáže žít spokojeně za vlády ČSSD i ODS. Arogance nebo populismus byl v každé vládě a vždy bude. To že franta z Horní Dolní nerozumí akciím, komoditám, podnikání, daním mu snad nemůžeme mít za zlé. Řídí se podle toho jestli politik má aspon trošku společný názor. Moji rodiče taky nadávají, snažit se jim něco vysvětlit je nadlidský výkon. Neznám ale ve světě úspěšného politika, který by nekomunikoval s lidma. Takže s tou svou arogancí může jít Topolánek doprdele a nikdy nemá šanci na úspěch.

Anonymní řekl(a)...

hmm, podle mě to zase není tak špatný výsledek (voleb) - na to, že to jsou "jen" krajské volby, do parlamentních má ods čas se poučit. protože jestli chce čssd v krajích smysluplně (už jen to je nesmysl, vím :-) vládnout, tak se musí domluvit buď s komunisty, nebo ods. a jestli se domluví s komanči, tak to lidi, co si to doteď neuvědomovali, moc lehce neponesou, takže to paroubkovi ve výsledku uškodí (doufám)

Unknown řekl(a)...

Další nic moc názor do hromádky. Netuším co všichni mají stále proti koalici. To co jsme si zvolili teď bude a pokud se bude stále takto vykřikovat nahlas KSČM + ČSSD, tak si tím moc nepomůžete.

Anonymní řekl(a)...

"pokud někdo vyhraje volby na základě 2 zkorumpovaných rádoby politiků" - ano, to je ten problem, kdy plno lidi volilo pidi-straničky a neuvědomovali si, že tím pádem oslabují ODS, neboť žádná miniaturní strana neměla šanci při volbách do sněmovny. Kdyby hned od počátku měla ODS podstatnou většinu, tak by asi bylo všechno úplně jiné. Žádné ústupky KDU ani Zeleným, prostě normální prosazování slibovaného programu.

Snad to bude ale pro ODS poučením, což si moc nemyslím, neboť se nejde zavděčit všem voličům tak, jak to populisticky vždy předvádí ČSSD a komunisti.

Radek Tomasek řekl(a)...

S článkem naprosto souhlasím a je mi z toho opravdu do breku, z toho, jak to celé dopadlo (u voleb jsem samozřejmě byl)... Jenom se modlím, ať socialisti nepohřbí současnou vládu a tedy i naděje na další reformy a na schválení amerického radaru...

Také je mi velice líto toho, že na to doplatili někteří hejtmani jako pan Tošenovský z Moravskoslezského kraje... Žiji tady na ostravsku a musím říci, že tento pán toho pro toto místo udělal opravdu hodně (a co se mi líbí nejvíce, že o tom nemluvil, ale prostě konal)....

No celá situace mi něco připomíná, snad ale ještě není pozdě.. :/ Nejhorší je bohužel ta bezmoc...

Anonymní řekl(a)...

To Radek: stejně jako ta bezmoc, že volby vyhrála předtím ODS a souhlasila s radarem naopak 70% občanů ne... pořád nechápu lidi co chtějí radar. Proč proboha? upozornovat na sebe zbytečně? tady opravdu není prostor neco dokazovat. získáme tím něco? Víza do USA? díky nepotřebuju... co tím získáme? jen si dotáhmee další vojsko? Rusáci tady byli fajn???

Radek Tomasek řekl(a)...

Anonymní: Jestli sis nevšiml, ČR je rozlohou v globálním měřítku nic. Bohužel polohou máme strategické území a ať se tu seběhlo v minulosti cokoliv, vždycky jsme to šeredně odskákali a bohužel to tak vypadá, že ještě není všem dnům konec.. To, že 70% lidí je proti, je irelevantní.. O této problematice nemají běžní lidé (kam samozřejmě patřím také) co rozhodovat, plně například souhlasím s tímto plakátem (http://jdem.cz/afqf7)...

Samozřejmě nejsem naivní a je mi jasné, že USA si hledí vlastních zajmů, ale to samé dělá i Rusko a další velké země. Máme tu smůlu, že jsme prostě na srategickém území. A já osobně si přeji (nemůžu mluvit za druhé, pouze za sebe), ať se ten radar tady vybuduje, protože USA je dle mého názoru nejmenší to zlo... A rozhodně mi tady budou vadit američani (i kdyby ten radar stál těsně vedle mého domu) ze všeho nejméně.

Pasivita je jedinou cestou tak možná do záhuby. Pokud se ten radar tady vybudovat nepodaří, pak holt v této zemi opravdu není důvod (pro mě) setrvávat...

Zrušení víz mě zase až tak netrápí, protože stačí se podivát na Kanadu, jak to vypadá v praxi..

Děkuji že tento názor anonyme respektuješ, protože já se na toto téma už dále bavit nebudu....

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, Radku, naprosto souhlasím. ČR musí ukázat podporu stejně, jak to ukazují např. Poláci, kteří u sebe budou mít dokonce rakety. Za to mají nejen bezvízový styk, ale i bezcelní dovoz zboží z USA ;-)

Jestli někteří anonymové bláhově sní o světě bez zbraní a bez válek, tak je za jejich naivitu jen lituji. Je nutno se postavit zásadně na jednu stranu a USA vždy pro nás byly zárukou svobody a demokracie. Srovnávat ruskou okupaci u nás a pár Američanů kolem radaru je blábol nejvyššího stupně a svědčí o hlouposti pisatele.

A že je 70% občanů proti radaru? Viz link na traktory a nitěnky výše, ten to snad vysvětluje.

Anonymní řekl(a)...

Ja osobne jsem svuj hlas bez vycitek svedomi utopil v pidistrane, protoze ODS pro me rozhodne neni dobra strana. A myslim, ze presne vim, proc to lidi ODS spocitali podobne jako ja:

1. strana plna arogance (predseda Topolanek navic v aroganci kraluje, cili to smrdi od hlavy)
2. strana ktera nebudi duveru - Dalik, Tluchor, Langer + vytecnici jako Morava, Tlusty, dale problemy v regionalni politice jako NESKUTECNA zalezitost s tim pronajmem na Chomutovsku, ktera buhvijak skoncila, mozna skoncila tim, ze o tom CT natocila dokument :-) Dale spatna komunikace s verejnosti. Lidi nejsou tak blby ikdyz to nejsou zrovna IT specialisti (mozna ze traktori a nitenky), aby nezaznamenali tu promenu v nazorech ODS pred volbama 2006 a po volbach. Vsimli si i tech evidentnich podrazu - napriklad Julinek mel tu koncepci poplatku v makovici jiste davno pred volbami a presto v programu ODS bylo ze se spoluucast ve zdravotnictvi ZCELA URCITE nebude zvysovat. A mohl bych pokracovat asi i dale...

Cili problem nevidim v tom, ze bychom byli blby narod, ale spise v tom jak se s clovekem komunikuje a jedna celkove. A na to slysi i "sebeblbejsi" ale slusnej clovek, ostatne i zvire se podle toho chova :-) ODS to nezvladla a nezvlada to ani ted, takze ja jsem svym zpusobem i rad, ze dostala ve volbach na prdel. Ne ze bych to pral CSSD, to vubec ne, ale chci tu mit slusnou stredove az pravicovou stranu a tohle muze vyvolat potrebu bud po jine pravicove alternative (nepravdepodobne, ze se neco objevi) a nebo to muze nastartovat nejake sanacni procesy uvnitr ODS, ktera sama potrebuje reformu jako sul.

Anonymní řekl(a)...

Článek "Proč volím komunisty?", mě opravdu pobavil, včetně některých nepochopených komentářů u toho příspěvku. Návazný článek "Nastal váš čas, krysy komunistický" to ale snad všem pochybovačům vysvětlil, jak to autor opravdu myslel. Moc hezké :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s některými názory výše, že ODS "neni dobra strana", ale to neznamená, že když někdo volí bez vycitek nějakou pidistranu, že to tím ODS nějak natře. NE, natře to sobě a ostatním občanům.

Když totiž musí každý vybírat to nejmenší zlo ze všech, tak pak musí rozhodovat něco úplně jiného. Jestli někomu vadí "arogance" nebo že nějaká strana "nebudí důvěru", či nějaké "podrazy" ve zdravotnictví (za což ale nemůže jen ODS), tak je třeba také poměřovat i druhou stranu mince a zda KSČ(M) nebo ČSSD budí větší důvěru.

Co se také stane, když hlas pro pidistranu půjde do koše?

Vidět je to třeba na tom, že komunisté z bývalých KV KSČ, OV KSČ a ONV (tehdejší komunistické stranické špičky) sedí v předsednictví nějakého kraje - viz Kde jste, děti sametové revoluce, což považuji za mnohem horší, jak nějaká pseudo "arogance" nebo poplatky ve zdravotnictví, které připravoval už kdysi socan Rath a teď jen populisticky otočil ;-)

Souhlasím, že komunikace s veřejností je největší problém ODS, pak i ty ústupky ve volebním programu. Kdo ale způsobil tu plichtu v minulých parlamentních volbách?

Opět voliči pidistran, kteří to chtěli ODS natřít a tak utopili hlasy, čímž způsobili, že ve sněmovně nemá vládní koalice většinu, že menší koaliční strany si diktují podmínky a vyžadují nesmyslné ústupky atd.

Hlavně ale, že to takoví voliči natřeli ODS, že :-)

Okomentovat