Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Mobil snů" na platformě Google Android nebo raději iPhone od Apple?

New YorkKoukám, že Google to s tím svým Android-powered telefonem myslí skutečně vážně a taky proč ne, když už má (skoro) vlastní satelit ;-)

Asi bych si toho nevšímal, ale narazil jsem na zprávu, že v úterý se koná prezentace, kde T-Mobile představí svou první žhavou nabídku HTC Dream phone právě na platformě Google Android
- T-Mobile USA Will Host Sept. 23 Android Event:

"T-Mobile USA sent us an invitation this afternoon to a press conference on Sept. 23 to witness the official unveiling of the first Android-powered phone from T-Mobile."


Google Android nebo iPhone od Apple?

Kdo zná Apple iPhone a viděl i ukázky Google Android, tak zjistí, že podobnost je čistě "náhodná", ale nevím, zda se společnosti Google podaří prorazit podobným způsobem, jak se to zvládla firma Apple. Jasně, mohla by se porovnávat marketingová síla obou firem, kdy přeci jen mírný náskok má ten, kdo přišel s něčím podobným jako první.

Přes veškerou skvělou technologii, kterou Android nabízí, se také nemůžu zbavit dojmu, že zde Google trochu zaspal dobu. Není sice nic ztraceno, neboť mobilní trh stále roste, když se vezme v úvahu, jak často se obnovuje "vozový park" uživatelů mobilních přístrojů.

Dobrým základem pro větší popularitu jsou i ty oblíbené fráze free a open-source, které jsou s Google Android spojené, a je tedy možno předpokládat, že programátoři ve světě, kteří nemají co dělat, se vrhnou i na tento potenciální trh nových zákazníků. Každopádně, já zůstanu u svých technologií a u svého využití mobilní komunikace, no a hrátky s touto technologií přenechám jiným ;-)


Základní Google Android odkazy:

Krátké Android Demo, kde Sergey Brin a Steve Horowitz představují funkce této open-source platformy, která je současně podporována také Open Handset Alliance, kde jsou sdruženi významní mobilní operátoři a výrobci mobile hardware:



(Kompletní Android Playlist s množství prezentací a podrobným představením SDK a nástrojů pro vývojáře, kteří by se chtěli věnovat vývoji pro Android.)

Viz také - Related Links:

- Google Projects for Android
- Android Developers Blog

Takže "bitva" asi začíná a já jsem zvědav, jak se k tomu postaví vývojáři mobilních aplikací a zda začne nyní hromadný převod iPhone aplikaci pro platformu Android ;-)

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Také jsem na to docela zvědavý. Android má jednu velkou výhodu a tím je obrovský zástup javistů, kteří se na to můžou vrhnout. S tím samozřejmě souvisí i velké množství balastu, které pro Android vznikne, ale to by zase tak vadit nemuselo.

Velkou výhodu v iPhone jakožto vývojář pro tento telefon vidím především ve výkonu. Objective-C a Cocoa má prostě něco do sebe a vlastní správa paměti vám umožní aplikaci opravdu optimalizovat na výkon. A buďme upřímní. Tak jako už se dneska moc nehraje na výkon v klasickém desktopovém software, tak na mobilech je tomu přesně naopak, pokud člověk nechce dopadnou jako Symbian.

Co může Apple pohřbít je jeho politika k vývojářům, zveřejnění aplikace na App Store apod. což je opravdu velká tragédie. Strašně dlouhé čekací lhůty :-(

Anonymní řekl(a)...

Taky si myslím, že kdo zná Javu, tak má docela potenciál se slušně uplatnit. Objective-C je trochu jiná liga jak Java, tak jsem také zvědav.

Sám jsem ale velmi skeptický k mobilním aplikacím, neboť opravdu nevím, co bych asi tak mohl chtít využívat na mobilu. Dělal jsem mírný průzkum kolem a všichni na to mají stejný názor. Telefon je na telefonování a šlus.

V době, kdy je přístupný internet odkudkoliv, v každé hotelové recepci, na každé ulici Internet Cafe, v každé hospodě je Wifi, tak je trochu nesmysl brouzdat po webu na nějakém miniaturním zařízení, což mobil je a ještě dlouho bude.

Anonymní řekl(a)...

Tenhle názor je podle mě špatný. Internet je dostupný takřka všude a to mobilním zařízením jenom nahrává. Nerad se tahám s notebookem a pokud ano, tak i tak je to mnohem více práce ho vytáhnout, nastartovat apod. než vytáhnout takový řekněme iPhone, přečíst si poštu, pomocí GPS si najít restaurace v okolí podle mnou definovaného filtru (nekuřácká, steak house), najít nejbližší autobusovou zastávku apod. To vše, ale vůbec nemusí být z prostředí prohlížeče, ale specializovaných aplikací s nativním ovládáním daného telefonu vč. všech výhod jako je rychlost apod.

Spíše si myslím, že lidi ještě netuší jaké možnosti jim chytré telefony mohou dát, protože doposavad rozvoji v tomto směru hodně bránila neohrabanost těchto smartphonů. Teď se to pomaličku, ale jistě začíná lepšit.

A brouzdání na webu? To si myslím bude to poslední co se na mobilních zařízeních bude dělat.

Anonymní řekl(a)...

Však jsem psal, že mapy a GPS jsou skvělé, emaily by možná také připadaly v úvahu, což jde i nyní bez speciálních aplikací. ICQ / AIM už také dnes funguje na mobilu, podobně Unix client terminál na SSH připojení, či komunikace s bankou.

Hlavně, každý koho znám tak vyřizuje raději vše u PC a když je ve městě. tak si spíše užívá města, než aby koukal na maličkou mobilní obrazovku. Nejde o to, co "lidi netuší", ale co by potřebovali a chtěli dělat ;-)

Co jiného, jak mapy a emaily by se hodilo ještě vyřizovat přes mobil?

Adam Zábranský řekl(a)...

Souhlasím s posledním příspěvkem. Zdaleka ne pokaždé s sebou člověk vezme laptop, ale mobil si bere opravdu kamkoliv. Když mobil nemá minidisplej, tak se na něm pracovat dá docela dobře.

Anonymní řekl(a)...

Už jenom na těch mapách můžeš postavit spoustu služeb aniž by uživatel ty mapy vůbec viděl. Což jak jsem psal může být právě ona autobusová zastávka, hospoda dle tvého předdefinovaného filtru (na jeden klik) v okolí. To jsou věci, které po procházení si městem a užívání krás využiješ raz dva. S notebookem se tahat nebudeš, proč také na výletě nosit notebook. Ale telefon máš pořád u sebe a takovou službu určitě uvítáš.

Nejde o to co budeš na mobilu vyřizovat, ale v čem ti v daný okamžik může být nápomocný. Stojíš pár metrů před kinem a podíváš se jestli mají volno na film, který avizují? Ale ne tak, že pustíš browser a teď se plácáš na nějakých neoptimalizovaných webovkách, ale přes GPS ti to kino vedle tebe najde a napojí se na službu, která poskytuje rezervace.

Jako je to hudba budoucnosti, to ano. Jen se snažím jednoduše naznačit jaké možnosti mobilní telefon může nabídnout.

Anonymní řekl(a)...

Chápu, jak to myslíš, taky mě napadá ve fantazii plno nápadů. Ale třeba do kina nebo do divadle nepůjdu na základě toho, že stojím na ulici před kinem (půjdu tam, když se mi bude chtít a doma nebo v hotelu se podívám, co hrají v okolních kinech nebo jaký muzikál hrají v divadlech a objednám si lístky).

Napadá mě ale, že třeba přijedu do nějakého města a nastavím si na mobilu, že chci plné informace o svém okolí, kudy půjdu. Mobil mi pak bude online ukazovat cestu na mapě (+ Street View), k tomu mi bude poskytovat třeba historické info o všech domech a památkách v okolí.

Nebo si zapnu sledování, že v tom městě chci koupit nějaký seznam věcí a když bude v okolí nějaká prodejna, co to má na skladě za nejlevnější cenu ve městě, tak ať mě mobil upozorní.

Podobně bych si mohl vytvořit seznam oblíbených jídel a mobil by mě mohl upozorňovat automaticky, když se přiblížím k nějaké takové restauraci a mohl by mi zobrazit její jídelní lístek, včetně aktuálních cen a případných slev....

Nápadů plno, ale dokáže si někdo představit tu náročnost realizace, která je možná dnes jen v naší fantazii?

Např. všechny hospody, kina a obchody by musely mít svou nabídku v Google databázi na mapě nebo kdekoliv jinde, odkud by to šlo online číst. (1. problém)

KDO zaručí aktualizace a správnost údajů, když třeba hospoda zkrachuje nebo obchod bude zrušený? (2. problém)

Taková služba bude zdarma nebo za ni bude Google vybírat poplatek nebo to platit z nějaké reklamy, která mě bude obtěžovat na mobilu? (3. problém)

Anonymní řekl(a)...

To máš všechno dle vkusu každého z nás. Já třeba chodím do kina převážně spontálně, že jdu kolem a s přítelkyní si řekneme že tam prostě zajdeme.

Ale vidíš, že tě napadá spoustu věcí, které by tam mohli fungovat a být ti k něčemu. To, že teď ti to přijde těžko realizovatelné přeci ještě nemusí nic znamenat. Stačí se podívat do minulosti kolikrát nám už něco přišlo těžko realizovatelné.

Navíc je to "hint" pro čtenáře tvého blogu na jeden z mnoha business plánů, které se tu dají najít ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, nápady pro ostatní jsou důležité, neboť víc hlav = více řešení.

Každopádně, já spíše čekám a mnohem raději bych už konečně přivítal, kdyby na trhu už konečně byl mobil (prototypy již existují), který umí zobrazit obrazovku např. na protější stěnu místnosti a který umí vysvítit plnohodnotnou dotykovou klávesnici ve velikosti klasické PC klávesnice vedle mobilu.

To by bylo mnohem potřebnější, jak "hraní" si s nějakými novými aplikacemi, či současný konkurenční boj iPhone - Android - Symbian.

Co takhle možnost mít v mobilu 2 a více SIM karet s různými čísly? To také ještě není k dispozici, že?

Anonymní řekl(a)...

Dual sim - treba tenhle?

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=57397


Nebo nekolik jinych? :)

http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Mobiln%C3%AD+telefony

Anonymní řekl(a)...

No vidíš, to jsem netušil, posledních asi pět let se vždy jen 1x za rok cvičně zeptám někde v prodejně mobilů a zatím bezvýsledně.

Naposledy, když jsem se před +3 měsíci náhodně ptal u T-Mobile, tak na mě prodavač koukal opět jako na zjevení, na co prý chci mít v telefonu dvě aktivní SIM a že prý nic na trhu neexistuje. Je fakt, že na Webu jsem to zkoušel hledat naposledy před asi 2 lety a pak jsem to vzdal.

Od té doby více čísel řeším tak, že s sebou mám jen jeden mobil a ostatní čísla mám na něj přesměrovaná, včetně Skype :-)

Každopádně, díky za info, zkusím něco vybrat a hlavně otestovat, neboť recenze na žádný z nich nevypadá moc dobře.

Anonymní řekl(a)...

http://gizmodo.com/5052578/how-android-will-help-google-profile-you
"hezká skládačka"

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za OT, ale už můžeme hlasovat pro tvůj blog v té jedné hlasovací soutěži... :), tak napiš náborový článek.

Anonymní řekl(a)...

To by vás mohlo zajímat - Visa dělá platební software pro Google Android:
http://www.washingtontimes.com/news/2008/sep/25/visa-develops-payment-software-for-google-phone-1/

Okomentovat