Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Den bez aut v pondělí 22.9.2008 nebo již v neděli? Jsem "mírně" zmatený ;-)

Den bez aut - Evropský týden mobilityJsem "mírně" zmatený letošním programem a tím českým alibismem (viz níže), ale jako věčný snílek a idealista přináším i letos upozornění na jednu zajímavou akci.

Den bez aut se koná (měl by se konat) za týden, tj. v pondělí 22. září 2008, kdy celá akce se koná opět v rámci Evropského týdne mobility (16. - 22. 9. 2008).

Škoda jen, že to není třeba "měsíc bez aut", to by se snad už i někomu rozsvítilo, kdyby se zamyslel, že to jde i jinak ;-)

Je mi ale jasné, že každý fanatický šofér, který si třeba postavil pěkný domeček za městem a "musí" každý den dojíždět někam do rachoty, má takové akce úplně "na háku". Nedivím se, jen takové lidi lituji, že nemají tu svobodu jít si procházkou čistou krajinou, že se nemůžou brouzdat líně městem a obdivovat krásy probouzejícího se dne, že nemůžou provětrat plíce a nemůžou na projížďku použít třeba Google kolo.


Jak vypadá typický český alibismus?

Nejlepší je, že Evropský den bez aut je oficiálně až v pondělí 22. září 2008, ale ta základní akce "bez aut" v Praze se koná již v neděli 21.9., jak uvádí pražský program celého Evropského týdne mobility pro tento rok, který uveřejnilo Ministerstvo životního prostředí na svém Webu.

Nejprve v hlavičce "správně" základní informace:

"V roce 2008 se města a obce v ČR mohou opět zapojit do celoevropské akce Evropský týden mobility (16. – 22. září) a Evropský den bez aut (22. září), která se letos bude v Evropě konat už posedmé."

Pak ale "trochu" změna v detailním programu:

21.9. 2008 (neděle) – Evropský den bez aut
"Program bude probíhat na Smetanově nábř., které bude uzavřeno pro individuální automobilovou dopravu (tramvajová doprava nebude omezena)."

22.9. 2008 (pondělí) – Den dopravní výchovy
"Program se uskuteční na dětském dopravní hřišti na území MČ Praha 2 hl.m. Prahy, Ke Karlovu 1."

No není to "hezké" slavit Den bez aut právě v neděli, kdy to skoro nikomu nebude vadit, kdy (evropský) vlk se nažere a (česká) koza zůstane celá? Česká alibistická povaha mě někdy opravdu dostává a opravdu jen doufám, že příští rok se ta akce nebude konat v noci, nejlépe 29. února ;-)

Co k tomu dodat? Snad, popřát všem více takových pěkných ulic:

Den bez aut - Evropský týden mobility

24 comments :

Anonymní řekl(a)...

snizeni donpravy, by mohla pomoct prace z domu. Hodne profesi by mohlo pracovat z domu. Ale moc se to neprosazuje, tak snad az poradne zdrazi ropa. Nebo EU nasadi nejake brutalni dopravni-povolenky.

Anonymní řekl(a)...

Zrovna den bez aut je podle me pekna kravina. Co je komu do toho co dela nekdo jiny, kdyz ho to neomezuje? Uz vidim namitky - auta smrdi, auta zabiraji misto, auta nici planetu.
Takze
1) aby auta nesmrdela, zavadi se emisni limity, takze nebuzerujte ridice aut, ale policii s STK, at to dukladne kontroluji (a pokutuji "hustokchary f nacipovanym tedeicku" (sam mam diesel, ale bez neopravnenych uprav, pekne v tovarnim udrzovanem stavu))a zastupce obcanu, at protlaci rozumna reseni (viz nize).
2) auta zabiraji misto jednak na silnici a druhak pri parkovani. Prvni vyresi lepsi a propustnejsi infrastruktura, oni ti ridici nestoji v kolonach, protoze je to bavi, ale proto, ze to treba jinak nejde. Druhe vyresi parkovaci domy napriklad.
3) Auta nici planetu. Ano, trochu. Co nici planetu vic? Treba tovarny. Kdyz nebudou jezdit zadna auta, usetri se dejme tomu 5% svetovych exhalaci, kdyz bude tlak na ekologizaci tovaren, tak se snadno usetri 10%. Uz to konecne chapete, zeleni mozci?

Auta poskytuji svobodu, setri cas, obcas jsou dokonce levnejsi nez MHD... Ale tohle asi zaslepeni zeleni a komunisti co jezdi v MHD nacerno (castokrat se tyto skupiny prolinaji) nikdy nepochopi, stejne jako nechapou, ze jsou obetmi manipulace par blbecku, co si nechavaji platit provoz jejich obcanskeho sdruzeni z nasich dani a jeste delaji jen potize a nic uzitecneho. Paraziti.

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: "Co je komu do toho co dela nekdo jiny, kdyz ho to neomezuje?"

Tak to sorry, ale mě to tvoje auto omezuje, neboť blokuješ provoz MHD a smradíš v ulicích.

"Buzerovat" dle tvého doporučení nebudu ani policii ani STK, ale poslance a senátory, příp. zastupitele města, ať přijmou zákon nebo vyhlášku, že každý vjezd do města bude zpoplatněn, auto jen s řidičem bude platit ještě více tak, jak je to obvyklé v každé civilizované zemi na světě.

Jinak, nejsem žádný "zelený mozek", jen se chci v klidu projít po městě, chci vidět maminky s kočárkem, jak jdou Žitnou ulicí, chci, aby méně dětí mělo dýchací potíže a alergie. Až tohle někdy pochopíš, tak se můžeme pobavit.

Mimochodem, máš děti, nemají nějaké alergie?

Anonymní řekl(a)...

Tak zařiď, ať jsou dobudované okruhy a propustné silnice a je po problému.

Mimochodem, jak blokuju provoz MHD, když v centru nejezdí autobusy, akorát tramvaje a metro, obojí majíc vlastní vyhrazené koleje (až na hodně velké výjimky, kdy jede auto nuceně po kolejích - opět chyba infrastruktury a ne aut)?

Zpoplatnit vjezd do města - kam všude? Pokud neexistují jiné trasy okolo, je to jen hloupé populistické heslo, které naprosto nic neřeší, naopak situaci jen zhorší, protože tahy v širším centru nemají takovou propustnost jako ty tří a čtyř-proudé jdoucí centrem. Kolaps v obytných částech prahy tě, předpokládám, nezajímá (takový ten kruh s domy primárně na bydlení okolo centra), ani jsi o něm nepřemýšlel, hlavně že budou moct chodit hloupé maminky centrem, kde je z prncipu největší koncentrace bacilů, bravo.

Děti budou mít méně problémů, pokud se budou hýbat během svého volna v čisté zeleni za prahou, než se válet ve městě. :)

Anonymní řekl(a)...

Víceproudé a průjezdné cesty, stejně jako parkovací domy nic nevyřeší. Stačí jedna drobná nehoda a rázem se ucpe třeba šest pruhů.
Osobně vidím budoucnost v "létajících strojích". Budou pěkně létat nad městem a na silnicích budou pouze parkovat. Jenže to zas budou romantici nadávat, že se nemůžou dívat na hvězdy, protože tam pořád něco lítá... Všichni spokojeni nikdy nebudou a nikdo nemá patent na absolutní pravdu...

Anonymní řekl(a)...

No, sázím na teleportér, ale to bude zase problém s ochranou soukromí, pokud nebude ve stěnách možné mít tele-block. :)

Anonymní řekl(a)...

Já vidím budoucnost v tom, že nikdo nebude mít vlastní auto, ale bude používat prostředky hromadné dopravy, které už jsou dnes ve většině civilizovaných zemí natolik funkční, že se na jakékoli místo (a to na rozdíl od auta na celé planetě) dostanu jen o něco málo později. Asi je to podivně komunistický názor, ale byl bych nesmírně šťastný, kdybych se mohl projít hezky u silnice bez toho, abych musel čichat, poslouchat a dávat pozor na bezohledné blbečky v natuněných (i nenatuněných) kárách (auto jako auto). Jsem pro naprosto totální omezení osobní dopravy minimálně po městech, ale to asi dneska u pohodlných lidiček už nepůjde.

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Tady se podívej na fotku, jak auta blokují autobusy, přip. tady mrkni na fotku, jak auta blokují tramvaje a někteří dementi ještě porušují předpisy ;-)

A kam všude zpoplatnit vjezd do města? To jsem nepochopil, vjezd do města je snad jasný a každý může nechat auto na okraji a jet MHD, když nebude pohodlný, příp. zaplatí poplatek a je na provoz a údržbu MHD. Dělá se to tak ve všech civilizovaných zemích. Nebo znáš někoho, kdo jezdí autem do práce v centru např. v Dublinu, New Yorku, Paříži, Londýně?

Děti, které bydlí ve městě se snad celý týden musí pohybovat ve městě, podobně jako maminky s kočárky, kdy všichni musí dýchat smard z aut, tak co to blábolíš za nesmysly?!?

Anonymní řekl(a)...

Machi - nesmírně hloupý názor. Jak v MHD převezu nákup z Makra? Blbě, že? Tím, že najednou nakoupím víc věcí, tak ve výsledku šetřím svůj čas, což je to, čeho by si měl člověk vážit nejvíc. Až budeš mít někdy auto, tak to možná pochopíš. Plus vůně z autobusů, to je ta pravá krása silnic. :) Co taxíky, ty zařadíš kam? A motocykly (zdroj největšího hluku)? Jak ekologický je autobus, který žere 30 na sto, když veze jednoho nebo dva pasažéry (večer nebo v okrajových částech města)? Jak se dostane například letecký modelář na letiště se třemi modely (průěrný počet na hlavu na letišti) - to je bude držet v zubech? Trošičku se nad tím zamysli, nejlépe z více úhlů - to co teď zastáváš je neuvěřitelně blbý názor. :)

Anonymní řekl(a)...

A proč musíš nakupovat někde v Makru, to tě nikdy nenapadlo? Prostě, klasický konzum s plným košíkem žrádla, že :-)

Jinak nikdo tady nechtěl zakazovat auta úplně, nevím, proč tedy "argumentuješ" nějakým modelářem, který jeden v soboru s modelem na letiště nebo když někdo jede autem jednou za týden někam nakoupit, když někdo použije taxi nebo když někam jede sanitka nebo policajti.

Stačilo by, kdyby lidi každý den do práce nejezdili jen autem a neucpávali město. Dokud se tohle nezmění, tak nepomůžou ani žádné okruhy ani další dálnice ani více pruhů na Jižní spojce.

Kamarád architekt třeba jezdí na golf tramvají a dobře se baví, jak na něho dementi v autech podivně koukají :-))

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Takže, asi se oba shodneme, že auta jezdí tam, kde můžou a kudy to v rámci předpisů lze. Pokud tam je nějaký hlavní autobusový tah, tak tam má být pruh pro autobusy, jako je to třeba na Vrchlického, například. Fotka s tramvajemi - auta jsou tam zcela v pořádku, ono je totiž auto na roveň jiným dopravním prostředkům a v tom místě je normální silnice kombinovaná s kolejemi, jedna z mála výjimek v praze. Ten co jede po kolejích, kde by nejspíš neměl (může existovat zcela legální varianta, kdy tam může) - toto se praktikuje, pokud chceš odbočit z hlavního tahu a nechceš stát zbytečně v koloně - nejen, že šetříš životní prostředí, neprodukuješ nežádoucí exhalace, protože tam nejsi, navíc jako bonus umožňuješ tramvaji a tvé milované MHD projet rychleji daný úsek, protože tam nejsi. :) Nevýhodou tohoto činu je porušení předpisů. Neznám jediný případ, kdy by se takto stala nehoda, nebo by to někdo udělal tak blbě, aby blokoval sanitku nebo tramvaj, ovšem stát se to možná mohlo. Z ekonomického hlediska přínos, z logického taky, ... - co ti na tom vlastně vadí?

Pevně doufám, že tvé čínské autíčko není provozováno na 35 MHz, pokud případně ano, vlep si z obou stran facku a zahoď ho do koše. Číňani na nějaké normy dost prdí, takže občas něco takového udělají. O čem to blábolím? 35 MHz frekvence je vyhrazená JEN a POUZE pro letecké modely, kvůli jejich relativní nebezpečnosti. Dokonce za použití pro jiný než tento účel hrozí pokuta a i jiné následky, třeba v případě sestřelení reklamního RC vrtulníku a zabití několika osob zapnutím toho "nevinného" autíčka.

Jestli tě chápu dobře, tak bys tedy zpoplatnil vjezd do Hl.m. Prahy v podstatě "u cedulí"? To snad ne. Kolika miliardami se bude muset dotovat MHD, které bude muset rozumně pokrýt celou prahu? Jak v MHD přepravíš rozměrnější zásilku? Jak v MHD povezeš cenné věci, notebook s drahými daty, ..., když u nás nemůžš zlodějského xindla bez problémů zastřelit?
Ono je to jedno. Když chceš jet někam do zpoplatněné lokality, tak tam stejně pojedeš, protože ve srovnání s MHD ti to přinese ve výsledku úsporu času, protože se pak nemusíš vracet pro auto, ale můžeš pokračovat rovnou na další místo. Když potřebuješ jet do lokality mimo a zpoplatněnou bys pouze projížděl, tak buď pojedeš i nadále napřímo, nebo použiješ objížďku, která bude bez odpovídající infrastruktury časově delší a vyprodukuješ ve výsledku větší ekologickou zátěž. Ale to je ti jedno, hlavně že nezasírám okna tobě, viď? Krásný pokrytecký přístup pramenící ze zjednodušeného úhlu pohledu na dopravní problematiku - z pohledu "auta jsou přece zlá, důvod si už najdeme!".

Ad. všechny civilizované země apod. nesmysly:
http://www.autoweb.cz/auto-blog/proc-londynsky-starosta-lzet/14671
http://www.autoweb.cz/ze-zakulisi/zrusi-londyn-mytnet/15262
http://www.autoweb.cz/novinky-aktuality-zpravodajstvi/bohaci-obchazeji-mytne-v-londyne/13249
Tvou navrhované řešení v praxi evidentně nefunguje, z důvodů napsaných výše.

Kde žiješ a kde se pohybuješ je jen tvá svobodná volba, vždy obětuješ něco, abys získal něco jiného. Nic není zadarmo, když máš pocit, že ti bydlení v centru něco dává, tak předpokládám, že souhlasíš, že za to musíš také zaplatit. Z čeho město platí tvou MHD, parky apod.? Z daní, které vybere z peněz, co ti ti v autech přivezou v podobě zadaných zakázek, realizovaných prací, ...
Město má také čtvrti "na bydlení", kde - světe div se - žádné problémy s auty, zácpami apod. nemají, protože tam auta nemají důvod jezdit za byznysem. Také tam jsou i školy, ... A také je tam zeleň a lepší prostředí, než v centru. Dle mého, centrum je pro "mladé chlastače", člověk s rodinou má bydlet na odpovídajícím místě, které mu krom omezení nabídne i něco navíc. Pokud bydlíš v centru a máš rodinu, je to podle mě blbost, ale je to tvé rozhodnutí, tak si ho užij se vším všudy.

Anonymní řekl(a)...

V Makru nakupovat nemusím, ale nakupuji tam, protože je to nejlepší řešení.
Obecně vzato - nakupovat se musí. Otázkou je jak a kde. Já si zvolil nejrychlejší a zároveň nejpohodlnější řešení, ostatní ať si klidně objíždějí dopoledne Biofarmy a pak si z toho vaří oběd a tak to můžou dělat každý den, já nakoupím na týden nebo 14 dní všechno a mam od toho pokoj. Výjimkou je chleba, který koupím, když jdu okolo pekárny nebo miniobchou za rohem, jednou za 3 dny cca stejně okolo chodím se psem, tak to beru při tom.

Lidi jezdí do práce tím, co je pro ně po posouzení všech aspektů nejvýhodnější, věř nebo ne, ale auto šetří zpravidla čas, což je třeba pro mě nejdůležitější. Ovšem i kdyby jezdili zcela zbytečně tím autem, tak propustnější silnice by pomohly všem. Mýtné by mi možná pomohlo, měl bych volnější průjezd, ale radši bych systémové řešení a ne populistické. :)

Anonymní řekl(a)...

Nejprve poznámka: Anonymové, dejte si alespoň přezdívku, ať se lépe odpovídá ke konkrétním komentářům (stačí zvolit Název/Adresa). Díky.

Řekl bych, že problém aut ve městě je spíše filozofická otázka přístupu k problému. Kdo chce, tak hledá řešení, kdo nechce, tak hledá argumenty.

Mně se jednoduše nelibí město plné aut, kde nikdo nebydlí, neboť všichni mají haciendy za městem a pak musí dojíždět, kde ulice jsou zacpané auty, co jen projíždí městem, kde všude v centru jsou zaparkovaná auta, odkud se všichni stěhují kvůli špatnému prostředí a všude jsou jen kanceláře, sídla firem a žádný normální život.

Někde ve vyspělých evropských městech to už pochopili, někde jinde (např. v Praze) to bude ještě pár desítek let trvat.

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní #1: Neshodneme se, že "auta jezdí tam, kde můžou". Auta jezdí tam, kam dementi s auty musí jet autem, neboť se jim nechce jít ani pár metrů pěšky.

Př. Kdysi jsme chodili na vánoce na Kampu ke karlovu mostu zpívat koledy a kolikrát tam někdo musel přijet autem, kdy "rozrazil" dav zpívajících. škoda mluvit, prostě nějaký dement, který jen jel tam, kam mohl, že :-)

Že je "auto na roveň jiným dopravním prostředkům" to je právě špatně, neboť pět aut za sebou s jedním řidičem zaberou stejný prostor, jak jedna tramvaj s 80ti lidmi, že?

Jestli obhajuješ dementa, co na té fotce porušuje předpisy a jede po kolejích v protisměru, tak tím bych asi uzavřel veškerou diskuzi, neboť to mi opravdu stačí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Až na toho prvního příspěvka jsem psal vše já.

Filozofická otázka to je, ovšem řešení jsem několikrát nastínil.
Zásadní je okruh, pakliže bude mít dobře řešenou i přípojnou infrastrukturu, aut v centru ubude.
Propustnost centra je další bonus, bez okruhu obtížně realizovatelný.

Problém v Praze je, že se tu mísí byznys čtvrť s hisotrickým centrem. Moderní byznys čtvrť tu není, kdyby tu byla, tak by při jejím plánování bylo jednoduché udělat 4 proudé silnice, miniokruhy, ... Všechno hlídané, bezpečné, dobře přístupné, dostatečně prestižní - takové byznys-minimesto. :) Hnacím motorem všeho jsou peníze, a za stávající situace budovat v centru složitá řešení nemá smysl, nádoba bez odtoku se ucpe, bez ohledu na velikost. Smysl mají systémová řešení jako je okruh, zakrytí magistrály, mimoúrovňová křížení, pokud možno odstranění semaforů a křižovatek z hlavních tahů, ...

Místo dávání peněz blbečkům jako je Auto-Mat, tak radši za ty peníze postavím kruhový objezd, pomůže to tak 1000x víc... Bohužel tito příživníci mají svou lobby, co jim peníze přiklepne, to by bylo dobré místo pro začátek změny...

Anonymní řekl(a)...

2Aha :-) Souhlasím, že rychlý městský okruh by něčemu pomohl, ale zas tak moc ne, neboť se opět zvýší počet aut díky lepší propustnosti. Větší počet aut obecně si zase žádá svou daň i v případě třeba nových dálnic, např. Českým rájem, že :-)

O tom, že kilometr české dálnice stojí 5x více jak dálnice v Německu ani nemluvím, to je zase jiná kapitola "českých dějin".

Chce to jen změnu myšlení a nic jiného. Kdyby dementi nejezdili do centra, když nemusí, tak by Auto-Mat a podobné aktivity nikdy ani nevznikly.

Každopádně se mi líbí, že firmy jako Google raději koupí všem zaměstnancům v Evropě (+2000) firemní kola, což je určitě lepší, jak jim koupit firemní auta :-)

Cayman řekl(a)...

A ještě malá statistika, které mi nepřijde moc normální (někomu ovšem jo):

- 10.230.060 obyvatel, viz - sčítání obyvatel 2001,
(Český statistický úřad)

- 4.280.081 osobních aut, viz - sčítání aut 2007,
(Centrální registr vozidel)

Anonymní řekl(a)...

K té statistice - když ty čísla přibližně vydělíme, vyjde 1 auto na 3 lidi (lidi jsou z 2001, auta z loňska, takže dejme tomu, že približně ano). To znamená, pokud budeme uvažovat, že občas žijí 2 lidi spolu, občas 4 členná rodina, ..., že u nás vychází poměr něco jako jedno auto na rodinu. To mi nepřijde moc, kór když v tom jsou započítána firemní auta. Třeba u nás v rodině to vychází jako jedno auto na osobu, což bych řekl že je ideální poměr, i pro nas Prazaky. :)

Změna myšlení přijde, jakmile bude výhodnější jiná, než používaná varianta. :) Třeba nejezdit do práce do centra, ale do byznys parku...

Anonymní řekl(a)...

Tak den bez aut zkuste navrhnout tady u nas v LA :-) To by nastal konec sveta.

Cayman řekl(a)...

Však proto se to jmenuje "Evropský den bez aut", neboť města v Evropě vypadají "trochu" jinak jak LA, kde se bez auta snad nikdo neobejde. Zase třeba fungují placené jízdní pruhy, že :-)

Taky něco jiného je LA ve srovnání třeba s NY, kde je trochu jiná dopravní infrastruktura, taxík stojí míň jak v Praze a určitě není nad přecpané ranní metro :-))

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel me postihlo obdobi zivota, kdy jsem kazdy den musel do prace (tedka uz pracuju vicemene z domova).

Z pocatku jsem jezdil do prace MHD, pak se z obcasneho autem stalo kazdodenni autem - uspora casu byla asi hodka a pul v pripade ze z prace jedu domu, 2 a vice v pripade ze ne. Cas ma pro me hodnotu. A dve hodiny je hodne casu.

Kdybych mel jezdit do prace znovu MHD tak by to nesmelo trvat 4x tolik casu jako autem. Reseni to chce hledat ve zkvalitnovani verejne dopravy, coz se nestane kdyz se budou plytvat penize na hovadiny typu den bez aut nebo davat OZ Auto*Mat, ktery umej jenom rvat "zakazte auta", ale s navrhem reseni neprijdou.

jinak v Parizi se da jezdit prace autem, ale kdo parkrat autem centrem Parize tak vi jak to tam vypada. Rekl bych ze tohle je duvod proc to lidi nedelaji.

Platim s autem silnicni dan, dalnicni dan (znamku), spotrebni dan z benzinu etc. Toho kolik uz majitel auta uz plati je dost na to aby mel pravo vyuzivat sit v plnem rozsahu a ne platit dalsi a dalsi zelene dane.

A este osledni poznamka k te stavbe dalnic - je u nas hodne draha, jenomze se toho u nas hodne postavi. Kdyz stavej jinde dalnici tak stavej dalnici, tady se dela dalnice, pripojky, rekonstrukce silnic na ktere se pripojuje etc. Proste jde vsechno z rozpoctu dalnice, zatim jinde si mesta sami buduji pripojky etc. Na uplatky je vyhrazeno 5% z celkoveho rozpoctu. Hodne toho pada ekologicky sdruzenim typu , kteri prijdou "hele budto nam date XXX, nebo je vase silnice neekologicka a budeme delat problemy" (eko-vypalne byva od 100K-5M). Tak vsehcny ty odvolavani, blokaxi jsou jenom ono "vypaleni" na neplaceni vypalneho, nic vice. Sdruzenim o ekologii nejde.
A kdyz to takhle funguje tak nemuzes cekat zmenu k lepsimu.

Anonymní řekl(a)...

2NX: Taky si vážím času jako té nejdůležitější hodnoty, kterou máme, a dobře vím, co to je ztráta času na cestě do práce - viz příspěvek "Času máme všichni stejně (málo)".

Proto jsem si vždy ve svém životě vybíral takovou práci, abych nemusel daleko dojíždět a zíkladní kritérium pro mě bylo max. 30 min. cesty do práce. Kdysi jsem kvůli tomu třeba nenastoupil do Microsoftu :-)

Jak píšeš o té podmínce "zkvalitnovani verejne dopravy", abys opět jezdil MHD, tak to ti můžu říci, že to se NIKDY nestane, dokud to lidi nebudou osobně vyžadovat a raději budou jezdit autem, než aby se ozvali svým voleným zástupcům.

Jsou to prostě spojené nádoby, kdy nikdo nic neudělá, dokud to lidi nebudou chtít, lidi to nebudou chtít, dokud budou jezdit autem ;-)

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel ne kazdy ma tu moznost kam nastoupi kdyz nastupuje do prvni prace.

Ale nesouhlasim v tom ze k zkvalitneni MHD nedojde (a obecne zlepseni prostredi ve meste) - dojde casem. Porad se stavi a planuji nove trasy metra, tramvaji, modernizuji autobusy. Jsou bus-only pruhy, busy maji prednost na krizovatkach etc. Porad se stavi nove komunikace, ktere Praha potrebuje - kompletni dalnicni okruh, vnejsi okruh pro tranzit, jsou plany a projekty na presun magistraly a D1 pod zem. Tohle vsechno je v procesu.

Bohuzel k tomuhle absolutne NIJAK neprispivaji akce jako je den bez aut. Naopak zeleni dost z techto projektu brzdi a zbytecne prodrazuji. Napriklad pri stavbe D11 se prosadi prechody a podchody pro zver a museli se specialne moliticky prechody pro Jeleny, protoze zeleny rozhodli ze bezne podchod z prefabrikovanych dilu je o 5cm (!!) nizsi, takze jim jelen neprojde (vzprimeny clovek uz ano). Par milionu navic.

Ac je to paradox, zelene mesto by bylo drive nebyt zelenych.

Anonymní řekl(a)...

ad CZ dálnice: zrovna včera jsem byl svědkem rozhovoru typu - Musím jet dřív, prší a tak se na dálnici nedělá a tak mi přivezli tu Tatrovku štěrku za tři litry o dvě hodiny dřív než bylo domluveno. ... takže asi tak, další z důvodů proč jsou naše dálnice tak drahé. Nebo je snad náhodička, že když se někde staví dálnice, tak je materiál typu štěrk či nafta za poloviční a nižší ceny?

Okomentovat