Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Podnikání v Microsoft Office aneb programovat Word a Excel?

Be the First and Win a fortressDostávám plno mailů jako reakce na některé příspěvky tady, ale na všechny nestíhám individuálně reagovat.

Omlouvám se, ale všechny mé firemní i osobní mailboxy jsou stále přeplněné i když se mi o každý stará plno filtrů. Na všechny maily ale zdaleka nemůžu reagovat, což je asi obecný problém v dnešní informační době.

Jsou maily, které bych rád vyřídil, někdy je ale lepší nechat odpověď uzrát, příp. počkat na více podobných dotazů a reagovat hromadně, jak to udělám dnes. Nejprve citace z jednoho mailu na podobné téma:

"Rád bych se Tě chtěl zeptat co bys mi doporučoval pro získání zakázek které se týkají programování Wordu. Já sám se tím zabýval řadu let a vím že zpracování nestrukturovaných informací je potenciálně velmi obchodně zajímavý byznys...

Vytvářel jsem programy pro hromadný přenos dat do CMS (databáze MS SQL Server, tvorba XML z Wordu), programy které hromnadně kontrolovaly obsah dokumentů (chybějící kapitoly, externí odkazy, vložené obrázky), různé statistiky ale pouze jako zaměstnanec. Pokud takovou službu nabízím potenciálním zájemcům z řad externích firem neuspěji. Firmy mi ani neodepíší. Co bys mi poradil?
"

Ukázkový Excel sheet aneb nápad na podnikání"Jak mi kdosi nabízel contract, abych mu převedl Excel do nějaké smysluplné databáze a připravil Web aplikaci."Čti více...


Proč není na trhu žádané "programování Wordu"?

Nejprve bych podotknul, že to "zpracování nestrukturovaných informací", konkrétně všech těch textových souborů typu MS Word, příp. i zpracování částečně strukturovaných Excel tabulek, je a stále bude dobrý business pro plno IT specialistů na světě. Každému je asi jasné, kolik miliónů uživatelů používá Word a Excel jako hlavní pracovní nástroje a jaký potenciál se skrývá v možné integraci s databázemi.

Jediný a hlavní problém ale je, že firmy, které nějaký takový wordovsko - excelovský způsob zpracování dat zavedly, tak nemají zájem ani prostředky na nějaké zlepšení. Obvykle ani neví, že by jim někdo mohl pomoci, proto se ve většině případů jedná jen o nějaká interní firemní "zlepšování".

Firmy nikdy nebudou reagovat na nabídky "z venku", že jim nějaký dodavatel něco zlepší, ať nabízí jakékoliv kvalitní řešení. Nikdy nebudou inzerovat nějakou žádost o zlepšení vlastního bordelu. To se prostě dělá jinak - interní kontakty, osobní domluvy, zakázky přes známosti.

Alespoň v ČR to prostě normálně nefunguje a proto radím každému, ať se specializuje raději na zahraniční trh, což je jediná cesta. V ČR z obeslaných 500 firem neodpoví žádná, ať se snažíte, jak chcete. V USA odpoví minimálně 5-10 firem z každé stovky obeslaných. Je to vše o české malosti, hlouposti a omezenosti. Kdo to pochopí, je krok na cestě k osobnímu i podnikatelskému úspěchu.


Jaká IT řešení firmy hledají?

Když je nějaký "informační systém" ve firmách opravdu v kritickém stavu, když již ty Access, Excel, či Word dokumenty nestačí, tak se přistupuje k radikálnímu řešení. Obvykle firmy začnou uvažovat o zavedení nějakého ověřeného a stabilního síťového řešení, takže vyhlásí konkurz na dodavatele komplexního IT systému.

Kdysi jsem něco podobného řešil, kdy jedna US firma měla tisíce Word a Excel dokumentů na serveru, kde se popisoval každý velký zákazník, který měl extra adresář na serveru a v něm sadu nutných souborů (např. Integration Plan, Configuration Settings, Projects & Contacts etc.) a takové "zpracování" dat bylo již neúnosné.

Vytvořila se tedy databáze zákazníků se základní strukturou a všechny Word a Excel soubory se v rámci rychlosti "jen" hromadně nahrály přímo do SQL databáze (Oracle), která nativně podporuje .RTF, .XLS formáty a vyhledávání v nich.

Nebylo potřeba dělat žádnou změnu struktury, stačilo jen vytvořit pár funkcí, které načetly všechny soubory do databáze, přidělily potřebné klíče a odkazy, zindexovaly obsah pro full-text vyhledávání.

Implementace takového rychlého řešení trvala asi měsíc, kdy nejvíce času zabrala analýza a podpis smluv. Samotný převod byl hotov během dvou dnů, včetně ověřené testovací fáze. Všechny informace byly pak naprosto stejně dostupné jako dříve, soubory ale byly v databázi, otvíraly se on the fly se zajištěným zamykáním záznamů a referenční integritou, včetně audit záznamů.

Rychlé, jednoduché a bez nějakého náročného programování. Navíc, při každém otevření takového starého Word / Excel souboru z dB se automaticky vytvořily dodatečné indexovací klíče pro lepší zatřídění ve firemním datovém skladu, nabídla se doplňující strukturovaná data z integrovaného Business intelligence (BI) systému, která jsou už plně využívána u nových záznamů.


Nabízet firmám "zpracování nestrukturovaných informací"?

Ano, ale v cizině (viz výše). U nás to většinou ani nemá cenu nabízet nějakým firmám, když není možno sehnat přímý interní kontakt. Bez nějakých interních informací je nabízení čehokoliv jen takovým střílením do větru.

Chce to zkusit nejprve odhadnout, kdo by takové služby chtěl využít, komu by nějaké lepší řešení něco přineslo. TO je totiž základ u všech nabídek, které něco firmám nabízejí, tj. "jaký to bude mít pro zákazníka (finanční) přínos". Je úplně jedno, zda se jedná o nějaké IT řešení, zápis do databáze firem, nabídka reklamy, či zlepšení prodeje nebo interních procesů.

Kdo na tohle přijde, tak se většinou trefí do černého a zakázka je jeho. Je ale nutné vždy posuzovat každou nabídku očima zákazníka. Ten má obvykle úplně jiné představy, co to je "přínos" a co mu to přinese za "zlepšení".

Kdysi jsem se tady zmiňoval, jak firmy hledají Excel specialisty, což je také jedna z cest, jak získat "skryté" informace o tom, co nějakou firmu trápí - viz Americká reakce na "Excel story", kde jsem publikoval linky na Excel jobs (kromě jedné pozice už jsou ale všechny stáhnuté).

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Chce to zkusit nejprve odhadnout, kdo by takové služby chtěl využít, komu by nějaké lepší řešení něco přineslo. TO je totiž základ u všech nabídek, které něco firmám nabízejí, tj. "jaký to bude mít pro zákazníka (finanční) přínos"...."

Moc pěkně řečeno. Zrovna teď jsem dočetl Jak vzniká zisk od E.M.Goldratta a tam se o stejném problému píše na vícero stranách.

Nestačí nabízet sofistikované IT řešení... Jak se projeví zlepšení rychlosti přístupu k informacím o zákazníkovi na prodeji? Na zisku? Doporučuju k přečtení.

Anonymní řekl(a)...

"Firmy nikdy nebudou reagovat na nabídky "z venku", že jim nějaký dodavatel něco zlepší, ať nabízí jakékoliv kvalitní řešení. Nikdy nebudou inzerovat nějakou žádost o zlepšení vlastního bordelu. To se prostě dělá jinak - interní kontakty, osobní domluvy, zakázky přes známosti.

Alespoň v ČR to prostě normálně nefunguje a proto radím každému, ať se specializuje raději na zahraniční trh, což je jediná cesta. V ČR z obeslaných 500 firem neodpoví žádná, ať se snažíte, jak chcete. V USA odpoví minimálně 5-10 firem z každé stovky obeslaných. Je to vše o české malosti, hlouposti a omezenosti. Kdo to pochopí, je krok na cestě k osobnímu i podnikatelskému úspěchu."

Caymane, mas naprostou pravdu. Skoda zes to nenapsal o mesic driv, usetrilo by mi to cas, i kdyz otazka je, zda bych se dal poucit :)

Zakazky jsem mel vzdycky v zahranici, ale snazim/l se rozject delani jednoduchych webu na zakazku pro ceske prostredi .... prosel jsem weby, vybral jsem ty, co byly s odpustenim vylozene rozesrane (diakritika nefungovala, humac nejvetsi), poslu jim screenshot, podrobny popis, nabidku, no a oni ani neodpovi. Pritom jsem nasadil ceny tak nizko, ze uz to niz ani neslo. Takze CR asi fakt nee :)

Anonymní řekl(a)...

[Láďa] Tak, tak. To koľko na tom ušetrí zákazník, je základná obchodná taktika. Rovnako ako "produkt na skúšku" a mnoho ďalších. Tak základná, že všeobecne známy vtípek "Nie je dôležité, koľko to stojí, ale koľko sa na tom ušetrí!" je len jej špeciálnym prípadom. Problém je, že programátor je len človek a chodí pravidelne nakupovať, takže ako "človek inteligentnejší" má tendenciu sa zľavám v obchode vysmievať. A celkom zabudne,že v prípade vlastného biznisu je na druhej strane.

Anonymní řekl(a)...

Ups, pardón. Nie problémom, ale výzvou ;-)

Anonymní řekl(a)...

Kdyby tě zajímalo proč v ČR firmy neodpoví a v zahraničí ano, tak si vem rozdíl pracovního prostředí.

UK/US: Lidi ve firmě mají stejný cíl, nikdo není osobně obviňován z problémů a je oceňen ten, kdo pomáhá k vyřešení problémů společnosti.

ČR: Problémy společnosti v dané oblasti řeší kompetentní osoba. V případě problémů je hledán viník, v případě pokroku společnosti či vyšším zisku je toto bráno jako samozřejmost.

Nicméně spousta čechů jsou s tímto spokojení, mají svojí pozici, pravomoc a zodpovědnost a jinak to nechtějí. Není tu soutěživá atmosféra a mnoho lidem to vyhovuje, teda začínají se vztekat se vstupem do EU, kdy člověk z vedlejšího státu jim začne konkurovat a místo příležitosti expandovat po celé EU vidí pouze nebezpečí. Protože expanze po EU znamená soutěž :)

Cayman řekl(a)...

Laďo, díky za tip na tu knihu, mrknu se na to. Ten zisk je vždy dobré mít na paměti, ať se to týká čehokoliv.

2Botanicus: Vlastní zkušenost je nejlepší škola a někdy žádné rady nepomůžou. S nabídkami v ČR to pěkně popsal Markonius níže.

2Markonius: Přesně jsi to vystihl a lépe to napsat nešlo. Bude trvat ještě pár generací, než se přístup čehůnů trochu zlepší.

Okomentovat