Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co je takové to oné "WebExpo 2008" a jak jsem (ne)kontaktoval Joela z New Yorku

Zmiňoval jsem se kdysi o konferenci Business of Software 2008, která se koná 3.-4. září v Bostonu, za kterou stojí Joel Spolsky, software guru z New Yorku. Psal jsem se o něm několikrát, neboť to je jedna z osobností, která mi kdysi otevřela oči a musím říci, že mnoho takových ve světě technologií nenajdete.

Upozornil jsem např. na jeho nápad na support system s využitím open-source technologie v příspěvku Metoda "zahrnout a rozšířit", což je vždy dobrá cesta pro nové produkty a služby.

Kdo nezná Joel on Software blog a pohybuje se v oblasti software development, tak by to měl co nejdříve napravit. Kdo ze studentů hledá např. internship v USA, tak by mohl zkousit štěstí na příští rok u jeho newyorské firmy Fog Creek Software, kam se každý rok hlásí stovky uchazečů z celého světa. Proč asi?

Mimochodem, poslední článek na jeho blogu je o tom, jak si koupil Nokia E71 místo iPhone 3G za "banana-republic currency":

"Around the corner from the Apple Store on Fifth Avenue, Nokia had opened a pricy boutique where they sold unlocked, unsubsidized cell phones, mostly to foreign tourists who invaded New York to take advantage of our banana-republic currency."


Jak souvisí Business of Software konference v Bostonu a WebExpo v Praze?

Dostal jsem následující email, kde mě jeden z pořadatelů žádá, zda bych nepozval Joela na WebExpo 2008 - Největší český veletrh o technologiích, webdesignu a marketingu na webu:

"Dobrý den, viděl jsem na vašem blogu, že píšete, že se možná chystáte na konferenci Business of Software. Pokud byste tam jel, chtěl jsem se zeptat, jestli byste nemohl zkusit oslovit Joela Spolskyho, aby přijal pozvání na českou konferenci WebExpo, kterou pořádáme. Psal jsem mu na email, ale žádná odpověď."

A následný update:

"Tak nic. Již mi Joel odepsal, že bohužel do Prahy mu to nevyjde."

Nejprve je třeba zdůraznit, že lidé jako Joel Spolsky dostávají stovky emailů denně a nejsou schopni reagovat okamžitě na každý email. Je tedy normální, že odpověď trochu déle trvá. Jsou i osobnosti, které emaily ani nečtou a mají na to asistenty/-ky, kteří dělají první filtr a posílají dál jen opravdu nutné informace.

Záleží každopádně na kvalitě emailu, ať už na doméně, ze které byl poslán, subjectu, či vlastním obsahu. Jestli bylo oficiální pozvání posláno v takové formě, v jaké jsem dostal i já tu "žádost", tak se opravdu nedivím, že "mu to nevyjde" ;-)

Tu českou WebExpo konferenci neznám, ale musím pochválit dobrý nápad a hlavně tu snahu. Je normální, že každý projekt se v počátku potýká s úvodními "problémy", kdy je nutné si vše ověřit v praxi, poučit se a příště něco zlepšit.

Má prvotní idea tedy byla, že bych rád pomohl a s Joelem promluvil i přesto, že ta "žádost", kterou jsem dostal byla dosti amatérská, bez jakéhokoliv náznaku, co bych z toho měl jako mít, proč bych to měl dělat, proč bych se takovou nabídkou měl vůbec zabývat.

O tom, co by z toho měl mít Joel ani nemluvím (letenka, ubytování a pobyt zdarma v Praze, nějaká odměna, jak je obvyklé, když se někdo zve na seminář nebo konferenci. Vloni v San Jose (CA) byl mezi přednášejícími i Guy Kawasaki, což by mě zajímalo, jestli ten by reagoval na nějakou takovou nabídku ;-)

Dobře, docela ten český přístup chápu a jelikož většinu věcí nedělám kvůli nějakému prospěchu, tak bych chtěl podpořit na pohled docela zajímavou událost.


Doporučuji jen to, čemu osobně věřím a důvěřuji!

Než bych ale oslovil nějakou osobnost, a vězte, že Joela bych osobně ukecal, tak nejprve si musím ověřit, o co konkrétně jde, zda-li je to něco, čemu se má cenu věnovat. Navštívil jsem tedy oficiální stránky toho největšího českého veletrhu o technologiích, no a zde jen pár maličkostí, které mě trkly do očí:

- Otevřu stránky WebExpo.cz a nahoře na mě ve slunečních brýlích kouká "nejvtipnější" figurka českého internetu posledních let, která má přednášet něco o Microsoft technologiích pro business sféru. Nevím, jestli jde o vážně myšlenou "propagaci" i když osobně proti nikomu nic nemám.

- Kdo chce pozvat významné osobnosti ze světa, tak jazykové verze opravdu nejde dělat přes automatický Google Translate, jak nabízí ty dvě maličké US, DE vlaječky. Kromě profi překladu bych ještě zvětšil ty vlajky a dal na významnější místo, aby každý pozvaný cizinec mohl rychleji najít lokalizované stránky, příp. bych hned poskytl přímý link na jazykovou verzi.

- Zdůrazňovat v sekci "Pro návštěvníky", že "Prvních 70 přihlášených získá myš nebo odbornou literaturu zdarma!" mi připadá trochu úsměvné. Potřebuje snad někdo z cílové skupiny myšku? Ale dobře, dary sponzorů se neodmítají :-)

WebExpo 2008 - veletrh o technologiích, webdesignu

Jsou to všechno jen maličkosti, ale ta chybějící jazyková verze v AJ bez diskuze odrazuje všechny zahraniční hosty a kazí celkový umělecký dojem, a už vůbec neodpovídá pojmu "největší český veletrh o technologiích, webdesignu" ;-)

Odborný program konference, o který jde především, můžu ale jen pochválit. Líbí se mi to rozdělení do několika odborných sekcí - rooms (Adobe, Microsoft, Developer, Webdesign & Marketing, Corporate Rooms), takže každý si na konferenci může najít oblast svého zájmu. Stejně tak seznam přednášejících je zajímavý a mnohé přednášky bych rád osobně navštívil, kdybych v daném termínu nebyl někde jinde.

Takže, kdo má zájem, česká vývojářská konference WebExpo se uskuteční v Praze 18. - 19.10.2008 v prostorách České zemědělské univerzity:

"Naše cílení je mezi programátory, designéry, freelancery (lidé na vlastní noze), techies, entrepreneury (podnikatelé) a také studenty, kteří jsou často v kontaktu s nejnovějšími technologiemi a trendy mnohem dříve, než se ty dostanou do velkých firem."

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

ad Interneship u FogCreek: to bohuzel neni pro Cechy mozne. Viz podminka na jeho strankach: Permanent legal right to work in the United States. Because student visas (J1, F1, etc) are time-limited, we regret that we can't consider interns on student visas.

Je to celkem logicke, Joel investuje penize a cas lidem co vybere do internshipu a na oplatku ocekava, ze k nemu ten dotycny student po skonceni skoly nastoupi jako radovy zamestnanec. Jedna se o takovou dlouhodobejsi investici.

Anonymní řekl(a)...

Toho jsem si, Dejve, nevšiml, dík za doplnění. Ale jsem si jist, že to tam dříve nebylo. Nu škoda, je to každopádně tím, že se mu tam hlásí stovky lidí z celých USA, takže logické je eliminovat zahraniční stáže, které mu nic moc nepřinesou.

MicTech řekl(a)...

Toto omezení, tam byli i pro předešlé roky.

Cayman řekl(a)...

Hmm, tak pak musely existovat nějaké výjimky, neboť znám studenta z Čech, který se tam kdysi dostal.

Každopádně, žádné takové "rules" by pro mě nikdy nebyly překážkou, abych to nezkusil. Obvykle se mi vždy dařilo, když jsem se nenechal něčím takovým odradit.

Příklad: Kdysi dávno jsem se ucházel o jednu pozici v US, kde měli vysloveně napsáno, že "for US citizens only" a "no telecommuting". Jak to dopadlo? Pozici jsem získal, neboť obvykle rozhodují znalosti, zkušenosti, nadšení a hlavně, chuť jít za svým cílem :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj a díky za pěkný rozbor konference a webu :-)

Joel dostal oficiálnější pozvání.

Jinak je to první ročník, takže sis ty negativní reakce spletl asi s jinou konferencí.

Na různé jazykové verze již opravdu nezbyl čas, i když by to bylo určitě dobré. Protože není ani žádná propagace v zahraničí, tak se vlastně ani moc nepočítá, že by nějaký zahraniční návštěvník zavítal.

Rýsuje se možná spolupráce s O'Reilly na příští ročník, ale nebudu do zakřikávat. Pokud by to vyšlo, tak by to pak mohla být celoevropská akce.

Takže jestli pojedete do Bostonu můžete s Joelem stejně promluvit o příštím ročníku :-) Co byste z toho měl? To bychom se domluvili. Nejméně volný vstup.

Škoda, že se nebudete moci zúčastnit letošní akce.

Jinak připravil jsem překlad části článku Joela "Finding Great Developers", který brzy uveřejníme na blogu WebExpo.

Cayman řekl(a)...

Chápu, že není čas na všechno, neboť čas je to jediné, čeho se nám všem nedostává :-)

S těmi jazykovými verzemi jsem to myslel spíše pro pozvané přednášející a ne ani tak pro nějaké návštěvníky, neboť právě každý oslovený host se nejprve podívá, jak vypadají stránky konference a udělá si první dojem. Bez jazykové verze alespoň v AJ to nejde.

Je fakt, že jsem spletl ty starší reakce s jinou akcí, musím pohledat, každopádně chválím nápad uspořádat takovou konferenci a věřím, že se vydaří.

Good Luck!

Anonymní řekl(a)...

program je stale dost poloprazdny. Tak nevim. Vyhoda vikendu je, ze se to netluce s praci, zas si to musim zaplatit sam.

Okomentovat