Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Naučím se a rychle naprogramuji cokoliv, co umíte prodat :-)

Be the First and Win a fortress"Naučím se jakýkoli programovací jazyk, vývojové prostředí, či technologii, naprogramuji cokoliv, co by mohl někdo prodat nebo co by koupil. Máš nějaké tipy, s čím a jak bych měl začít? Nevíš také o někom, kdo by mi mohl dělat sponzora a postaral se o prodej něčeho, co bych vyvinul?"

Sem tam dostanu email na podobné téma, obvykle doplněný žádostí, zda bych nesehnal nějakou zakázku na něco, kdy následuje seznam znalostí a technologií, co daný zájemce nabízí, příp. co by se byl schopen naučit.

Chtěl bych pomoci, ale sorry, nejsem ani personální agentura ani žádný head hunter, který by se staral o stádo svých oveček a dohazoval jim zakázky, práci, contract nebo pracovní místo. Na světě je všeho plno a záleží na každém, jak umí hledat, jak umí ukecat zákazníka a přesvědčit ho, že je ten pravý, jak umí anglicky, či jaký chce plat nebo jakou požaduje hodinovou sazbu za práci.


"Naučím se a naprogramuji cokoliv, co umíte prodat!"

Tahle myšlenka mě každopádně zaujala, neboť to asi ukazuje nejlépe, o co vlastně v těch technologiích jde. Existuje určitě mnoho různých cest, jak získat zakázku nebo dobře placené místo, ať už je to založeno na specializaci a znalosti nějaké konkrétní technologie, či širokém spektru znalostí a bohaté praxi.

Nějaké firmy hledají PHP programátory, další .NET vývojáře, někdo požaduje znalost Web designu a Photoshopu, nějaká firma trvá na znalosti Sybase nebo Oracle databáze. Hledají, vybírají, testují znalosti, ptají se na hlouposti typu "co chcete dělat za 5 let", "kdy chcete mít děti" (u žen), "nakreslete strom",...

Je to opravdu dobrá cesta a dobrý způsob, jak najít chytré, spolehlivé a perspektivní pracovníky?

Nemyslím si. Na jedné straně chápu, že když má nějaká firma projekt v PHP, tak by logicky chtěla najít PHP programátora. To by bylo OK třeba na US trhu, kde je opravdový trh pracovních sil a kdy se na nějaký konkurz přihlásí stovky zájemců o nějakou pozici.

Není ale lepší si vybírat pracovníky způsobem, jak to dělá třeba firma Google? Nezáleží ani na praxi ani na konkrétní technologii, ale "bereme každého, kdo je chytrý a je schopen se něco rychle naučit", případně bereme každého, kdo uspěl v Google Code Jam soutěži :-)


Základem je schopnost "rychle se učit nové věci"!

Asi jsem to tady už zmiňoval a stále si ověřuji, jak je tohle pravidlo v dnešní hektické době moudré a vizionářské. Stále sice platí, že i starý guru se znalostí relikvií typu Cobol nebo Fortran si najde práci bez problémů a nemusí se vůbec nic nového učit.

Jaký je ale rozdíl mít v týmu mladého a nadšeného člověka, který se cokoliv rychle naučí (klidně i ten Cobol), navíc má ale i drive na branku a přináší nové nápady podložené nejnovějšími technologiemi. Jsem rád, že firmy jako Google ukazují světu, jak se to má dělat a že nelpí na nějaké konkrétní technologii, neboť ví, že všechno se dá naučit.


Rada pro firmy hledající odborníky:

Nehledejte specialisty na konkrétní technologie nebo programovací jazyky, stejně nemáte na jejich zaplacení. (Plat 20-30 tisíc pro PHP programátora je spíše k smíchu, když hledáte někoho opravdu schopného.) Hledejte chytré a učenlivé osobnosti, co vás ve zkušební době přesvědčí o svém zápalu, nadšení a schopnosti se cokoliv naučit.


Rada pro odborníky hledající práci, či kontrakt:

Neomezujte se jen na jednu technologii, ale učte se nové věci. Nikdy nevíte, co budou ty aktuálně požadované Silver Bullets v oboru technologií, či obecně v jakémkoliv oboru. Přesně v tom duchu, že se rychle "naučím cokoliv".

To je totiž základ pro úspěch v každé profesi :-)

10 comments :

Dolfa řekl(a)...

"kdy chcete mít děti" je imho "zakázaná" otázka, na to se ptát nesmí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Já jsem na větu: "neumím, ale naučím se" získal svého prvního zákazníka na contract :-) Sice to nebyla zrovna procházka růžovou zahradou, skočit po hlavě do něčeho co jsem vůbec neznal bylo mnohem těžší než jsem čekal. Bylo to dost stresující - předtím jsem byl v zaměstnání zvyklý být ten, za kým se chodí kolegové ptát, a najednou jsem si připadal jako největší blbec ve střední Evropě, který se topí v nových pojmech a ne a ne do toho proniknout. Naštěstí se to nakonec zlomilo, ale trvalo to pár měsíců.

Mimochodem - v půlce srpna mi končí kontrakt, takže kdyby pak někdo potřeboval něco naprogramovat... umím skoro všechno a co neumím, to se naučím :-)

Cayman řekl(a)...

2pk: Možná "zakázaná" otázka, ale existuje plno "skrytých" způsobů, jak to firmy dělají.

2zadirr: "...umím skoro všechno a co neumím, to se naučím", to je dokonalý titulek do CV nebo jako reklama firmy :-))

Anonymní řekl(a)...

Právě pokud chceš něco prodat, tak nemůžeš jednat stylem "já se to naučím". Libovolná spolupráce lidí je založená na důvěře a důvěra nemůže existovat na nejistém základě.

Zákazník především tomu co mu prodáváš vůbec nerozumíš a můžeš ho natáhnout. Zákazník nedokáže posoudit, jestli nějaký implementační problém co vznikne je oprávněný i když ho logicky obhájíš - znám lidi, kteří mě obrali o peníze a dokázali to logicky obhájit.

Klíč v jednání s lidma (a o tom to celé je) je v důvěře a ta vzniká na vztahu typy 10.12.2008 vám dodám XYZ a vy zaplatíte fakturu 1.2.2009, podmínkou je, že dodáte tento podklad, připravíte tento server s tímto operačním systémem k 1.9.2008.

A právě, když se to naučíš tak ještě nevíš co budeš potřebovat, aby ti zákazník dodal, nemáš představu kde nastanou problémy s jednáním se zákazníkem a lidma. Jedna věc je vyvíjet nový produkt - což je jednoduché, ale dneska většina lidí chce implementaci do stávajících systémů a to je šílenej problém. Mám zkušenost, že jsem k zákazníkovi 3x letěl než nastavil pravidlo na firewallu (otázka 5 minut). To, že technikům se nechtělo nastavit to pravidlo já nevím proč stálo cca 70.000 Kč na nákladech a to se neudělalo nic.

Anonymní řekl(a)...

Já bych se určitě stylem "skoro vše umím a co neumím se naučím" neprezentoval. Obvzlášťě ne v dnešní době, kdy za dobrými platy v IT se derou i různý lamy, který potřebný znalosti nemají, ale za to mají kuráž na rozdávání. Však to je slyšet poměrně často ty věty typu "ježiš co nám to sem ty agentury posílají...". Mně to přijde zkrátka podezřelé a člověk co má znalosti + zkušenosti + "nějaký důkazní materiál" se může podle mě prezentovat daleko lépe a věrohodněji, než aby hned na začátku vypadal jako brouk Ptylík co se vše naučí pokud to už teda nezná. Ta schopnost učit se v podstatě vyplyne sama, když manažer vidí v CV, že kandidát dělal s X, Y, Z tak dokáže posoudit jestli je v jeho silách naučit se používat W. Na druhou stranu moje zkušenosti z pohovorů jsou takové, že firmy nebo ti odpovědní lidé nemají moc trpělivosti člověka si vyzkoušet a radši se podívají na CV, předhodí vám test(triviální) a pak už následují jen naprosto diletantské otázky, jak píše Cayman. No co nevidět to martýrium budu zase podstupovat, tak se musím psychicky připravit :-) Občas se mi stalo, že moje vystupování nebylo nejjistější (reakce na ty pitomý otázky) a to mě v podstatě stálo nabídku, aniž se dostalo k tomu hlavnímu, znalostem,zkušenostem atd. Např. otázka (Deutsche Boerse): "Mohl byste uvést nějaké vaše negativní vlastnosti?" - nic ze mě ani po velký snaze nevypáčili. Další otázka, ta samá firma: "Řekněte nám proč jste lepší než ostatní z uchazečů", dále ta obligátní: Co chcete dělat za 5 let? Dále ohodnoťe své znalosti od 1 do 10 (SQL, Java, C++ atd. atd.). Člověk tam vypadá pak jako blbeček, to se mi stalo, ale je třeba být na tohle připravený a klidně říct natvrdo: bez komentáře, tyto otázky považuji za bezpředmětné apod. a trochu jim tu jejich úchylnou režii nabourat. Co se týká Prahy a IT, člověk si může dovolit trochu riskovat, neplazit se před firmou a být tak trochu rebel, nakonec ten převis je v nabídce žejo :-)

Cayman řekl(a)...

Marko, to "učení se za pochodu" se dá použít jen pro nábor nových pracovníků a platí jen pro firmy, které si to můžou dovolit. Např. při práci na projektu, na kterém bude dělat 5-10 specialistů, tak není problém přibrat 1-2 schopné nováčky, kteří se začnou učit vše přímo při práci.

Mají kolem sebe specialisty, kteří jim můžou pomoci, zadávají jim lehčí úkoly, dostanou odborné školení a když jsou chytří a schopní rychle se učit, tak to je ta nejlepší škola a možná i ten nejlepší způsob pro firmy, jak sehnat nové pracovníky.

To platí obzvláště u nás v ČR, kde je obecně nedostatek specialistů a firmy se marně snaží sehnat někoho na nějakou technologii, či programovací jazyk.

Co popisuješ ty, tak to je úplně jiná situace, kdy někdo nabízí nějaký konkrétní produkt nebo dodávku něčeho konkrétního a tam je, samozřejmě, potřeba všechno znát předem, aby se stanovila odpovídající cena i termín dodání.

"Implementace něčeho do stávajících systémů" je obecný problém dneška a to je něco úplně jiného. Tam to už chce nejen znalosti ale také praktické zkušenosti s různými technologiemi i s řešením nenadálých problémů, který nikdo ani nemůže předpovědět. To jsou ty smlouvy "time & material", o kterých jsem se kdysi zmiňoval.

Cayman řekl(a)...

"Mohl byste uvést nějaké vaše negativní vlastnosti?"
...na tohle je dobré si něco připravit, přesně ve stylu, že ta negativní vlastnost se jim vlastně bude líbit. To ale záleží na konkrétní firmě a na pozici.

Může to být něco jako, že jsem třeba příliš pečlivý na detaily a vyžaduji to i od ostatních, či někdy jsem workoholik a pracuji bez ohledu na pracovní dobu a někdy i o víkendech,...

To pak uvidíš, jak takové "negativní" vlastnosti se jim všem budou líbit :-))

"Řekněte nám proč jste lepší než ostatní z uchazečů"
...to bych asi vrátil míč se slovy, že ostatní uchazeče neznám a ať mi ukážou jejich životopisy a dovolí mi s nimi promluvit.

Paolo, jestli tě něco podobného zase čeká, tak kdysi dávno mi kdosi poradil, že je dobré si těch pohovorů udělat více a nejprve zkusit firmy, které se mi ani nelíbí a kde si jen člověk natrénuje odpovědi na ty jejich obvyklé otázky. No a na závěr se pak vydat na to nejlepší místo. Ať se ti to podaří!

Anonymní řekl(a)...

Co se týká těch negativních vlastností, tak díky za tip, takhle převrátit mě to nenapadlo:)Spíš jsem si říkal, že bych mohl odpovědět něco ve stylu:"Připadá vám moudré, abych na sebe prozrazoval moje špatné vlastnosti?" a pak si klidně pokecat o její smysluplnosti. Co se týká kvality uchazečů, tak přesně to co jsi napsal mám jako odpověď přichystané. Oni vedou pohovor tím způsobem, že položí hloupou otázku na něco, ale sledují tím vlastně úplně něco jiného. Pokud se tedy ptají na špatný vlastnosti, tak ve skutečnosti asi chtějí jen zjistit, jestli je člověk schopný nějaký sebereflexe. Když pokládají v dané chvíli nesmyslnou otázku "řekněte proč jste lepší než ostatní zájemci", tak zase chtějí jen slyšet nějakou vaši prezentaci a vůbec nejde o ty ostatní. Tak věřím, že jim tyhle informace sdělím, ale určité poznámky k těm otázkám si zřejmě neodpustím :-)

Jinak díky za radu, ale snad už mě nic nepřekvapí, protože ty pohovory jsou velice podobné a radši půjdu hned tam, kde to vypadá zajímavě. Vždycky jsem se obával spíš, že mě někdo na něčem nachytá, nebo něco prostě nezvládnu (nějaký rébus, problém, hádanky), ale to je spíš americký styl (Microsoft je tím pověstný, jsou o tom i knihy). Z mých zkušeností se v tuzemsku na potenciál uchazeče(řešení problému, analytický myšlení, nezávislé na tom kolik syntaxí jazyků zná) moc nehledí, není to propracované, je to spíš o CV a kafrání o předchozí práci. Holt na freelancera se ještě úplně necítím :-)

Cayman řekl(a)...

"Připadá vám moudré, abych na sebe prozrazoval moje špatné vlastnosti?"

To je logická replika, ale jelikož s hlupákem nebo s omezencem není možno diskutovat, tak není radno se ani hádat ani pouštět do diskuze nad nějakou smysluplností nějaké otázky u pohovoru. To jsi jistě sám taky už zjistil :-))

Koukám, že jsi již zkušený guru a že jsi již ty "taškařice" všech personálních poradců odhalil, tak snad s tím už nemáš žádný problém.

Přeji tedy hodně štěstí a všem ostatním, co tohle čtou, přeji hodně odvahy, sebedůvěry a síly zdolat různé pracovní pohovory. To je jedna z nejlepších škol v životě :-)

Anonymní řekl(a)...

Rád čítam príbehy a rady ako na pohovory. Sám som totiž nikdy v živote na žiadnom pracovnom pohovore nebol.

Okomentovat