Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Mám nápad, ty máš nápad, my všichni máme nápady na podnikání, na život (v šuplíku)

Follow your dreams!Dostanu nápad, jen tak, při nějaké rutinní práci, třeba když jdu s kbelíkem k popelnicím, když jedu výtahem, když jsem na obědě, když odvazuji loďku od mola, když se kochám pohledem na mraky.

Dobrý nápad na podnikání? Asi jo nebo ne?

Vždy, když dostanu nějaký nápad, tak zvažuji, zda by mě to bavilo, což není problém, neboť cokoliv by mě bavilo více jak vynášení kbelíku. Pak mě napadne, že by z toho mohlo být i dobré podnikání a věnuji pár minut přemýšlení na jednoduchou analýzu.

Nejprve v hlavě prolítnu seznam nápadů, co jsem již někdy naťukal do databáze nápadů, zda jsem již něco podobného nepromýšlel, ať se neopakuji. Ne, je to pěkný a nový nápad na podnikání, na což by mohla navazovat i slušná Web aplikace třeba na doméně ...

Jak dlouho by trvala kompletní analýza a příprava? Týden, dva? Maximálně měsíc i s přípravou Web aplikace. Hmm, sákriš, nemám zrovna nějak čas, když mám již tolik nápadů, co čekají ve frontě. Jo a taky příští týden odjíždím. Zkusím o tom promluvit s L. nebo s J., ten bude mít čas, určitě (nebude).

Jen připravím pár myšlenek, stručný finanční odhad nákladů a pár bodů, co se musí dodělat, aby se vše dalo rozběhnout. Co peníze? To nebude problém, důležitý je přece nápad a čas :-)

Přijdu domů plný nadšení a ideálů v hlavě, s prázdným kbelíkem v ruce. Vidím ten bordel na stole, kde se válí podklady k právě rozdělaným projektům. Hmm, moment, nejprve musím dodělat tohle, jo a pak musím urgentně vyřídit tohleto, sákriš, ještě jsem zapomněl zavolat tam a tam. Přišly už letenky? Sakra...

Odkládám poznámky k nápadu na hromádku "k vyřízení", že se k tomu později vrátím. Do večera to ale už nestihnu, takže až ráno, kdy začínám den nejdůležitější věcí z hromádky "k vyřízení". Nový nápad právě klesá níže a níže a níže. Jsou přece důležitější a naléhavější věci "k vyřízení".

Jednou za týden nebo za měsíc proberu hromádku "k vyřízení" a trochu ji uklidím. Nepotřebné vyhazuji, dle pravidla "každým papírem se zabývej jen jednou", nové nápady naťukám do databáze, setřídím důležité věci dle "důležitosti" a jdu opět s kbelíkem nebo odvázat loďku od mola ;-)

A tak končí dobré nápady na podnikání, u někoho i na život.

Poučení? S novými nápady v hlavě se buď nevracejte domů nebo je alespoň neodkládejte "na zítra". Nápady zapadnou a nepočkají, až budete mít někdy čas. Nápad je od toho, aby se hned realizoval, jinak to není nápad, ale úkol, nutný úkol, který už nemá kouzlo nápadu a tu jedinečnost okamžiku.

Jdu konečně odvázat tu loďku...

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Tak tak. Napady bez realizacie su nic, to ale vela ludi stale nechape.

Anonymní řekl(a)...

Letenky uz nechodi, jsou elektronicke :-)

Cayman řekl(a)...

2Pepa: "Letenky" myšleno jako potvrzení mailem :-)

Anonymní řekl(a)...

Budu oponovat. Mam vlastni zkusenost, ze napad musi radne uzrat (vim o napadu, ktery zral nekolik malo let, protoze se to zdalo jako nerealizovatelne a nyni je zhavym kandidatem na zmenu v celem prislusnem odvetvi, ktere je velmi konzervativni). Napadu je spousty, ale ne kazdy se muze prosadit. Takze je treba to radne zvazit, ktery vybrat a do ktereho tu energii (vlastni cas, realizacni tym, penize) vlozit. Nekdy se stane, ze spojenim dvou ci vice "suplikovych" idei vznikne nova vec, jez muze byt mnohem vice zivatschopnejsi. Ja tedy nad odlozenymi napady hul nelamu :o)

Anonymní řekl(a)...

doplneni: na druhou stranu se napad nesmi uzravat presprilis. Vzpominam si, ze v dobe uvedeni elektronicke hricky Tamagoci, resp. jeste rok ci dva predtim mi kamarad povidal, ze ma napad na elektronickou hru presne ve stylu Tamagoci - tedy takove dokonale "deja vu" ale se svedky :o)

Cayman řekl(a)...

Milane, jsou dva druhy nápadů, přesně jak jsi doplnil:

1. nápady, co musí uzrát a je nutno je zatím odložit, neboť doba pro ně ještě neuzrála, není trh, je potřeba je "řádné zvážit";

2. nápady, co se musí hned realizovat, neboť se dá předpokládat, že stejná věc napadla ve stejnou dobu i někoho jiného na světě.

Každý typ nápadu má nějaké výhody a nevýhody a myslím, že kdo je schopen je rozlišit, tak má o úspěch postaráno, neboť přijde na trh ve správnou dobu a se správným nápadem.

Anonymní řekl(a)...

Ten pocit znam take. Bohuzel vetsina napadu konci v kategorii - reseni pozdeji. Asi v tom nemam ten spravny system.

Anonymní řekl(a)...

Pěkně napsáno, jak končí nápady. Zaujala mě ta myšlenka, že není problém s penězi, když je už nějaký nápad. Nemohl bys tady napsat o tom, jak sehnat peníze, když mám nápad a chybí mi jen nějaký "sponzor"? Myslím, že by to zajímalo plno lidí, jak tady čtu komentáře u různých článků.

Díky moc.

Anonymní řekl(a)...

J.T. - jedna z mých šuplíkovek je vytvoření místa kde by se "setkavali" ti co maji napady a realizační tým s těmi kteří mají peníze a zájem tímto způsobem investovat. I když taková "místa" již jsou, přesto to "zkusím"

Cayman řekl(a)...

Milane, pěkný nápad, sice na AJ trhu již plno takových projektů existuje (u nás snad First Tuesday), ale vždy záleží na realizaci. Držím palce.

J.T. - Mám to v Draftu, jako plno jiných věcí, takže vydrž :-)

Anonymní řekl(a)...

@ Milan: Jojo, nad tím taky už strašně dlouho přemýšlím...

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Díky. Vím, že je takových opravdu hodně, nicméně zvláště u nás spousta dobrých myšlenek mnohdy končí kvůli nedostatku peněz - či spíše "neschopnosti" ty prostředky pro projekt získat. Proto si myslím, že prostor pro podobný projekt je více než dostatečný. Navíc mi zatím chybí zkušenost s netovým projektem, tak to chci zkusit (byť jen jako vedlejší "zábavu"). Základ mám vymyšlený, už jen dopilovat drobnosti a nechat vše udělat :o)

nym: já právě také a teď uzrál ten čas kdy to chci posunout dál

Cayman řekl(a)...

Zajímalo by mě, zda to plánuješ jako "charitativní" projekt, tj. že chceš sám financovat takový projekt, který bude spojovat obě strany, či zda máš vymyšlený nějaký plán financování - návratnosti.

Napadá mě např. nějaký poplatek za participaci v projektu pro každý nový projekt, příp. naopak poplatek pro investory za možnost nahlédnout do "nápadů", či nějaké procento z celkové investice za spojení obou stran?

A je dobré to mít jen jako Web projekt? Možná by se našla podpora i z EU,...

Hodně otázek, velké plány, já vím :-)

Anonymní řekl(a)...

Reakci hodím večer do mailu. Přeci jen některé podrobnosti v tuto chvíli zatím zveřejňovat nechci

Okomentovat