Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete zakázku z ciziny? Najděte si osobního agenta na shánění zakázek!

I am really angryDocela se bavím, když někdy ze zájmu nakouknu na serveru do SPAM složek, kam se automaticky přesouvá veškerá nevyžádaná pošta. Kromě \/1agry a podobných hloupostí se mi tam často objevují žádosti na dohození zakázky.

Nedivím se, neboť sehnat zakázku za 100.000 USD v USA je stejně obtížné, jako sehnat zakázku za 100 tisíc Kč v ČR ;-)

Chápu, že někomu na světě nezbývá nic jiného, či nezná jiné cesty, tak spamuje celý svět s nabídkami na levný vývoj Web aplikací, dodávku nějakého technologického řešení s použitím jakékoliv technologie. Specialistou jsou na to hlavně outsourcing firmy z Indie, kde každý rok končí vysoké školy statisíce IT specialistů na cokoliv si vzpomenete a každý druhý pak hledá práci ve světě, či zakládá se svými kamarády nějakou software firmu.

Všechny kvalitní spam filtry dokážou bez problémů takový reklamní balast filtrovat, někdy ale nestačí na ruční zaslání takových žádostí přes kontaktní formulář s vyplněním 3D CAPTCHA kódu, takže nechtíc takovou "poštu" obdržím.


Jak opravdu nepsát žádosti o pracovní zakázky?

Pominu teď ten základní problém, že hromadné zasílání na adresy všech náhodných IT firem ve světě se prostě nedělá. V případě toho ručního vyplnění formuláře mě zaujalo to množství chyb, špatné formátování a hlavně ta "úroveň", jakou ta žádost o práci působila. Schválně, svěřil by někdo zakázku firmě, která napíše následující nabídku (ponecháno v původní podobě):

Subject: looking for software project work from USA and europe contries

Hi,   There,      I am pragnesh from rapid infosoft.   We are basically focusing development on PHP and .Net technology.   we belive in healthy business relationship with our client.   contact me if you can supply outsourcing work.

Takže, milý pragnesh, možná firma, kterou zastupuješ, ti platí nějaké drobné za vynikajicí marketing, ale takhle dobrou zakázku opravdu nezískáte. Maximálně vznikne další záznam do spam filtru a vaše firma bude navždy na black listu.


Ověřený způsob, jak získat zakázku z ciziny:

Je to jednoduché, když nemám v cizině nějaké dobré kontakty, tak nemám šanci. Inzerátů, že někdo hledá práci nebo nějakou remote zakázku, je tolik, že rozhoduje něco úplně jiného.

Co se mi ale osvědčilo a co stále častěji vidím u všech profesionálů, kteří se nechtějí zabývat marketingem, sháněním zakázek ani nechtějí zaměstnávat vlastní sales team, neboť je baví vlastní obor, tak je delegování této nepopulární činnosti na někoho jiného (obvykle za provizi).

Pro zahraniční zakázky to platí dvojnásobně, neboť pro někoho je mnohdy složité dobře zacílit svou nabídku na daný trh, když chybí odpovídající zkušenosti s podmínkami na trhu. Jaký je tedy nejlepší způsob navázat dobrou spolupráci se zahraničím?


Najděte si agenta v cizině, který vás bude zastupovat!

Pošlete do nějaké odborné Google News Group příspěvek, že hledáte agenta na práci s provizní platbou z ceny zakázky, kterou dojedná u zákazníka ve své zemi. Já osobně působím v několika odborných comp.lang.*** skupinách v oborech, kterými se zabývám, ale kdokoliv si může najít svou dle oblíbené technologie nebo v jakémkoliv oboru.

Uvidíte, jestli to bude mít nějakou odezvu, každopádně tím nikdo nic nepokazí. Záleží jen na specializaci, portfoliu služeb a hotových zakázek, zkušenostech, znalostech a ceně, kterou dokážete nabídnout případnému zprostředkovateli zakázek, tj. vašemu novému agentovi.

Tenhle business přístup není z mé hlavy, ale kdysi dávno jsem někde četl podobnou radu (opravdu už nevím kde, jen jsem to našel ve starých poznámkách):

What advice might you give to other high tech talent in approaching foreign markets?

"Hire someone who has worked in the real global market who understands the language and tactics of marketing and competition in the world arena. Don't try to do distribution or make development deals without someone from 'the other side' on your team."

Takže další z rad, kterou jsem kdysi dostal, je najít si osobního agenta "from the other side", který bude aktivně hledat projekty, nabízet firmám specialistu mé odbornosti, příp. tým profesionálů na nějakou technologii, který můžu rychle sestavit dle potřeb.

Takový agent může být zpočátku placen jen na provizní bázi z ceny zakázky, kdy v případě většího obratu může i dostávat nějaký paušál na provozní náklady. Vězte, že to funguje.


Update 29-07-2008:

IT tým profesionálů hledá obchodního zástupceJak vidno z úryvku jedné kontextové reklamy, tak plno IT firem už tímto způsobem hledá zakázky. Já bych jen doporučil orientovat se spíše na zahraniční trh a neztrácet čas a energii s hledáním zástupců pro ČR. U nás totiž rozhoduje úplně něco jiného a kdo je bez přímých kontaktů na zadavatele, tak nemá moc šanci.

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zaujimave ze este existuju ludia co pouzivaju newsy. Som myslel ze tato sluzba je uz len minulost podobne ako irc.

Cayman řekl(a)...

Možná by ses divil, ale Google News Groups jsou jedny z nejpoužívanějších zdrojů na Webu. Také znám pár lidí, co používají Yahoo Groups a do jedné konkrétní prý chodí několik tisíc lidí jen z ČR.

Stačí si jen uvědomit, co lidem na Webu chybí a co tam hledají. Puberťákům stačí chat na lide.cz, ale normální lidé také potřebuji nějak komunikovat. No a odborné groups se hodí pro každou profesi a pro každý obor.

Okomentovat