Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jaký čtu Developer's Journal a jak všechno souvisí s časem a jeho hodnotou

Be the First and Win a fortressPříspěvek Poturčenec lepší Turka, kde jsem mírně rýpnul do čutálistů a jejich fanatických příznivců, mě přivedl k následujícímu doplnění, které volně navazuje i na ty předchozí dumky-žalky, Jak najít opravdový sen, či Co, jak a proč děláme, kde jsem trochu hodnotil, že je důležité přemýšlet o tom, co to vlastně děláme celý den.

Na úvod musím zmínit (kdo mě zná, tak dobře ví), že se dokážu pěkně flákat, jsem lenivý a pohodlný, že třeba nefandím fotbalu, ale dokážu "ztrácet čas" na koncertech, s kamarády v klubech a na kulečníku, že jsem schopen jezdit na výstavy, či konference po celém světě, "ztrácet čas" bloumáním krajinou i městem a čekat při focení na dobré světlo.

Nejsem žádný výjimečný hospodář s časem, jen mám v některých věcech trochu jasněji ;-)


Všechno souvisí s časem a jeho hodnotou!

Když jsem kritizoval to zbožňování fotbalistů, kteří ve své podstatě nic neumí (ve srovnání třeba s mozkovým chirurgem), jen běhají rychle nebo pomalu za mičudou, přitom ale stojí mnoha fanatikům za to, vzít si dovolenou a jet někam do ciziny vyřvávat na tribuně, tak jsem to nemyslel jako odsuzování, ale právě v souvislosti s hodnotou času.

Je mi ukradené, jak někdo tráví čas a čím ho ztrácí. Ať si, proboha, každý dělá, co ho baví. To ale neznamená, že na to nemůžu mít svůj názor. Když to totiž porovnám s tím, co se dá jiného udělat, tak musím dojít k závěru, že plno lidí ještě nepochopilo hodnotu času.

Život je proto, aby se žil a jak říká jeden chytrý kamarád (milionář, tč. lovec perel na Cayman Islands): "Člověk, dokud žije, tak by se měl snažit svého života plně využít a né ho prosrat!"


Každý druhý si stěžuje, že něco nestíhá...

Znovu opakuji, nemám nic proti chození na fotbal, či výletům do ciziny na podporu národního týmu. Ať si pak ale takový fanoušek nestěžuje, že něco nestíhá nebo na něco nemá čas, když takhle plýtvá časem. Pak bude vše v pořádku a jakoby v rovnováze. Podobně, nemám nic proti čtení bulvárních výmyslů, jak jsem kriticky zmiňoval v příspěvku na téma Kupujete Blesk nebo Hospodářské noviny.

Je mi ve své podstatě úplně ukradené, čím někdo ztrácí čas, když mu vyhovuje takový způsob odpočinku nebo zábavy.

Je nutné si ale uvědomit, že všechno, tj. veškerá naše činnost, je vždy na úkor nějaké jiné činnosti, jiné zábavy, či jiného způsobu relaxace, na kterou nám pak nezbývá čas. Přitom stačí jednoduše porovnat přínos každé naší aktivity pro nás osobně, zda nám něco pomohlo na cestě k plnění našich snů, či jestli to pomohlo někomu v okolí.


Dělej, co tě baví!

Stále dokola tady opakuji, že já osobně zastávám názor, dělej, co tě baví, proto ani takové fotbalové fandovství není v žádném rozporu, když to někoho baví. Otázkou je ale přínos dané činnosti, na což může mít každý úplně odlišný názor.

Někdo mi závidí, že dělám, co mě baví, že dobře vydělávám, že si pracuji kdy chci a odkud chci. Čím to asi je, že někdo toho není schopen, příp. není schopen pro nějaký svůj sen něco udělat?

Jsem schopnější nebo chytřejší? ALE vůbec ne! Každý druhý by mě mohl strčit svými znalostmi do kapsy.

Rozdíl je v tom, že já pochopil hodnotu svého času a i když nestihám všechno, tak stíhám alespoň podstatné a důležité věci, které mi tu svobodu dopřávají.

Já osobně např. nepovažuji za nějakou zábavu čtení Blesku ani jiných vymyšlených bulvárních ptákovin, baví mě číst Business Week, Hospodářské noviny, či nějaký Developer's Journal - schválně, který z nich čtu?? Chtěl bych ale číst desítky a stovky dalších věcí, na které mi už nezbývá čas. (Blesk se mi tam nevleze ani náhodou!)

Když se podívám na seznam svých rozdělaných projektů, seznam nových nápadů, čekajících na realizaci, seznam aktivit, které dělám, chtěl bych dělat - sám, s dětmi, s rodinou, s kamarády, tak je toho tolik, co chci dělat a co mě láká, že mezi nimi musím vybírat a na mnoho dalších mi už nezbývá čas. (Chození na fotbal se mi do programu nevleze ani náhodou!)

Je to podobné jako s cestováním. Chtěl bych navštívit plno zemí a podívat se na hodně míst, někde chci i delší dobu žít a pracovat, ale v tom pomyslném seznamu zemí musím vybírat, neboť vím, že všechny nemůžu stihnout navštívit, že na některé mi už nezbývá čas. (Do Švýcarska pojedu, ale ne kvůli fotbalovému mistrovství!)

"Too many people go to their grave without ever realizing their true potential or living the kind of life they were intended to live."

Nechci nikoho měnit, chci jen pár lidem otevřít oči, neboť každého svobodná volba, jak naloží se svým časem, se svým životem, kolik toho stihne, co všechno prožije, dokáže, komu pomůže, co podpoří, příp. co nestihne, propásne, co mu uteče, co ani nepozná, nenaučí se, nikdy nepochopí ;-)

19 comments :

Anonymní řekl(a)...

Už jsem ti to říkal několikrát, že na Hanspaulce bys takhle o fotbale mluvit nemohl :-)

Máš ale pravdu s tím, že umět rozlišovat "podstatné a důležité věci" je to, čím se liší úspěšní a neúspěšní lidi. Zdar večer!

Unknown řekl(a)...

Doplnil bych ten citát: ...tak by se měl snažit svého života SMYSLUplně využít...

Jsou lidi, kteří se opravdu nenudí a užívají si PLNĚ celý život, a naopak jsou tací, kteří celý život hromadí majetek. Je to smysluplné?

Ať si každý odpoví sám, co je opravdu smysluplné... (Není to ani jedno z toho ;)

Anonymní řekl(a)...

Pekné, pekné, tesať do skaly tieto slová.

Anonymní řekl(a)...

Tuším to byl L.A.Seneca, kdo řekl: "Jediné, co nám patří, je čas."

Anonymní řekl(a)...

Ono je vesměs jedno jak nakládáš se svým časem, pokuď jsi šťastný.

Já ti třeba můžu říci, že jsem dělal programátora a byl jsem z toho nešťastnej, za půl roku psychicky vyčerpán a na dně, jsem si řekl, než tohle to radši budu trhat ovoce ze stromů.

A teď dělám systémáka a jsem maximálně šťastnej. Občas si naskriptuji pár řádek, nainstaluji server, kecám s dodavateleme a tak, a baví mě to 10x víc.

Ve volném čase čtu knížky o řeči těla, psychologii, balení holek atd :) Nějak jsem si udělal hobby ze studování lidí, jak uvažují, jak se zachovají +- a jak je zorganizovat tak, aby i když nic o ničem nevím za mě všechno dělali a ještě rádi. Vlastně spojuji jenom lidi a říkám jim co mají udělat, aby se všichni měli líp.

Anonymní řekl(a)...

Tak Dushanovi jsem to včera vysvětlil osobně, Nebojte, jen jsme šermovali slovy pro pobavení spolustolovníků :-)

Petře, co je SMYSLUplné, na to si každý musí přijít sám a je to tak individuální, že se nedá ani hodnotit ani radit. Jak se říká, tak "každý svého štěstí strůjce".

Laďo, o tom čase máš naprostou pravdu. problém ale je, že pro mnoho lidí je to stále Terra incognita :-)

Marko, správný systémák se taky pozná dle toho, že nemá nic na práci, neboť všechno správně funguje, když je dobře vyladěné :-)

Máš pravdu, že je to větší pohoda jak programování, ale to jsi asi nepoužíval správné nástroje, když jsi byl "psychicky vyčerpán a na dně"? Jinak si to totiž nedokážu představit, neboť vývoj je přece naprostá pohodička, když teda nemusíš po někom něco opravovat, to je pak hrůza, to souhlasím.

Anonymní řekl(a)...

No takové sdělení je sice pěkné, ale podle mě na úrodnou půdu nepadne. Lidi mají prostě různý životní filozofie a to, že si občas někdo postěžuje, že támhle něco nestihne, nebo že by potřeboval prachy na opravu XY, je naprosto normální. Co si pamatuju, tak je to popisováno teorií užitku/mezního užitku v základech ekonomie a lidi se tím skutečně řídí. Takže článek je v podstatě jen o tom, že Pepa má rád holky a Franta vdolky, nebo Pepa jede na fotbal a Franta jede pracovně do USA nasazovat aplikaci. Každý svého štěstí strůjcem...

Jinak programování může skutečně být na palici a to i s TOP nástrojema, tvorba SW je něco víc, než jen nabušit/naklikat nějakej kód. Takže když někdo odflákne analýzu/návrh a ještě bude mít nerealistický požadavky, tak vás dokonalé nástroje rozhodně nespasí. Navíc blb s dokonalým nástrojem se jen zřídka rovná dobrý výsledek...

Anonymní řekl(a)...

2Programmer: Možná by ses divil, ale jsou i lidé, kteří si ani někdy ani NIKDY nestěžují, že něco nestíhají ani že potřebují prachy. Chce to ale obklopovat se pozitivními lidmi, kteří ví, co dělají, proč to dělají a mají v životě trochu jasno :-)

To, že si někdo stěžuje, Ty můžeš považovat za normální, já to za normální nepovažuji. Podobně, všechny možné ekonomické teorie si můžou říkat, co chtějí, ale to neznamená, že je něco normální.

Souhlasím ale plně s tím, že blbá analýza, či nereálné požadavky zákazníka, jsou na palici a sebelepší programátor ani n8stroj s tím nic nezmůže. PROTO si ovšem dělám analýzu sám nebo ji svěřuji schopným lidem, vybírám si zákazníky, kteří mají reálné požadavky, příp. je umím přesvědčit o svém plánu a řešení.

Každý svého štěstí strůjcem... :-)

Anonymní řekl(a)...

Asi si trochu nerozumíme s tím stěžováním si. Já netvrdím, že neexistují lidé co se nestěžují, já jen tvrdím, že naprosto drtivá většina lidí si občas sem tam na něco postěžuje, protože kolikrát sebelepší "time management" optimální výsledky nepřinese a to hlavně díky tomu, že člověk je závislý na ostatních lidech a dále na tom, že tu existuje spousta náhodných jevů, které plány mohou zhatit. Takže postěžovat si vhodnou formou, JE NAPROSTO NORMÁLNÍ. Nemůžu si pomoct ale podle mě si v tom článku odporuješ. Naprosto zjevně zkritizuješ volbu občana X, že zajede na fotbal. Pak dodáš, že ti to ale je úplně šumák (tak proč o tom píšeš?), co si kdo dělá ve volném čase. A pak píšeš ať si takový fanda ale nestěžuje, že nestihl něco (posekat trávník před barákem, nebo co myslíš?), když PLÝTVÁ časem na fotbale - jakýpak plýtvání proboha? Ty se taky flákáš, sám to přiznáváš, pracuješ a pak třeba jdeš se válet na pláž, nebo jedeš někam. No a nějaký anonymní člověk, kterýho sis vzal na paškál, dře celej rok a pak má nějaký peníze, nějakej volnej čas a část toho věnuje cestě na EURO, protože má rád fotbal. Vidím to spíš jako nedostatek určité tolerance, ikdyž v článku se snažíš to popřít. Měl bys psát bud naférovku konkrétně, ale ne si brát za cíl lidi o kterých vůbec nic nevíš, ale soudíš je ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ale jasně, že stěžování je normální. Já to myslel tak, že jsou lidi, kteří s tím něco dokážou dělat a pak druzí, kteří si stěžují (na peníze, na čas), ale nic s tím neudělají.

Proč o tom píšu, když je mi to "úplně šumák"?

Psal jsem o tom proto, že mám dobrý pocit z toho, že to někomu pomůže otevřít oči a zamyslet se nad svým časem. Kdyby to byl jen jeden z tisíců čtenářů, co sem chodí, tak jsem spokojen :-)

"...ať si takový fanda ale nestěžuje, že nestihl něco (posekat trávník před barákem, nebo co myslíš?)"
-- Tím myslím třeba učení se s dětmi, pěkný večer s ženou u vínka, návštěva rodičů, návštěva přátel, které také fotbal nezajímá, dodělání projektů, příprava nové firmy, kterou zakládáme, studium jazyka,...

Mám takové pravidlo, které mi dost pomáhá být trochu rychlejší jak ostatní. Vždy, když většina tlemí na fotbal, tak já to nedělám. Ze zásady. Raději něco posunu a jsem před veškerou tou masou lidí. Stačí být totiž o krok rychlejší jak druzí a o úspěch ve všech podobách je postaráno.

Nevzal jsem si na paškál nikoho anonymního, i když se jich plno chová stejně. Reagoval jsem na své dva kamarády, kteří mě lákali do hospody na fotbal. Tak jsem je poslal někam a domluvil jsem se s nimi raději na příští týden, že zajdeme na kulečník, abychom mohli v klidu pohovořit. Oba chápou mé argumenty a nedělají si nic z mých narážek, že ztrácí čas.

Jeden ale nemá děti a na ženu kašle, druhý je rozvedený, což jistě není kvůli fotbalu, ale minimálně kvůli tomu, že preferují fotbal před třeba večerem se svou ženou.

Takže opravdu vím o kom a o čem píšu. Mimochodem, jako mládežník jsem hrál fotbal vrcholově. Po úraze na kole jsem ale asi pochopil, že jsou i jiné hodnoty :-)

Anonymní řekl(a)...

Mám rád fotbal, rád se na něj dívám a rád ho hraju, takže se mi nelíbí tvé odsuzování fotbalu jako takového. Musím s tebou ale souhlasit, že plno lidí neví, že jsou i jiné hodnoty. Já jsem trochu změnil názor na hodně věcí, až se nám narodil kluk (teď má 5 měsíců), tak si teď trochu víc vážím času, protože někdy fakt nestíhám. Ale zahrát si fotbal chodím stejně 1-2x týdně :-)

Zkus se na to podívat i z druhé strany člověka, co ho fotbal baví, tak jak tebe baví něco jiného, co mně zase může připadat divné. Každého věc si myslím.

Anonymní řekl(a)...

dejv: Dobre povedane, taky radeji hraju fotbal, nez bych cekal nekde na "dobre slnko". Jsem na cerstvem vzduchu, s kamarady. Kasli na to, kazdy mame sve nazory a ja nikomu jeho "pravdy" nevyvracim.

Unknown řekl(a)...

Tenhle blog mam rad, libi se mi autorovi postoje, jen jedna vec.. podle poslednich prispevku to vypada, za pan Cayman totalne zavrhuje sport, resp. ten vrcholovy, s cimz nemuzu vubec souhlasit. Pise, ze clovek musi jit za svym cilem, at uz je jakykoliv, nema si do toho nechat kecat a je to vzdycky fajn, jak onen jedinec bojuje za svuj sen... ale kdyz je snem but vrcholovy cutalista, uz je to spatne? Rozhodne nemuzu souhlasit s tim, ze chirurg venuje sve kariere mene nez vrcholovy sportovec. Nekdy mi to prijde i naopak, staci si jen precist nejaky biografie sportovnich hvezd a casto clovek uvidi, ze tihle borci makali kazdy den klidne 8 hodin.. na prvni pohled zcela absurdni, ale ja jim verim. Treba Tiger Woods (no, osobne golf za sport nepovazuju, ale Tiger mi tedka zrovna prisel na mysl), pro nej to byl zivot, o vejsku chodili s kamosema ven a strileli micky do popelnic, protoze se nedostali na hriste.. to je odhodlani, to je to "jit za svym snem". Ja vrcholovy sportovec taky nejsem, ale tomu svemu (primarne lyzovani, k tomu lacrosse, lezeni a bikovani) se venuju jak to jde a clovek se potom citi skvele. Uz jen proto, ze pohyb vseho druhu je proste super a ja naopak zastavama ideologii, ze je dobry kazdy neco delat, aspon 20 minut, jit se treba rano nebo vecer probehnout kdyz uz nic jinyho. A jak moc to pomaha!

Kurna, jsem to trosku kombinoval a motal se v tom. Ale jen rikam, ze sport je rozhodne smysluplny zpusob vyuziti volneho casu. Je to paradni pocit, kdyz vylezete / vyslapete na ctyrtisicovku a kochate se tim pohledem, vseho je pod vama a vy mate ten super pocit, ze jste se nekam dostali.

Cayman řekl(a)...

Miloši, plně souhlasím a mluvíš mi přesně z duše! TAK jsem to myslel, jen jsem se asi nepřesně vyjádřil.

Vůbec nezavrhuji sport jako takový, ale jen ten vrcholový, kde se točí jen peníze, kdy někdy mi připadá, že už nejde o radost ze hry, ale business v první řadě. (Nakupování hráčů nebo podplácení rozhodčích, příp. trenérů, aby dítě hrálo a nesedělo na lavičce, nemá se sportem moc společného nebo jo?)

Mé rýpnutí se HLAVNĚ týkalo fanoušků, kteří nemají žádný sen být vrcholových sportovcem. Jejich sen je se na sport "jen" dívat (ztrácet čas) a své hvězdy zbožňují a obdivují NE proto, že by se jim chtěli podobat, že by se od nich chtěli něco naučit.

Když je něčí sen stát se fotbalovou nebo jakoukoliv sportovní hvězdou a pro svůj sen něco dělá, tak je to skvělé, obdivuhodné, chválím to, fandím a podporuji. Pak má samozřejmě logický smysl chození na fotbal i cesty na turnaje. Podobně, mám rád sport ve všech podobách, když se dělá pro radost a ne pro peníze. Taky jsem četl biografie několika sportovců, kteří pro mě byli kdysi vzorem a které dodnes uznávám.

Kdo ale z těch pomalovaných fanoušků, kteří chlastají pivo v hospodě a koukají na fotbal, či vyřvávají na stadionech "Sparta, bu... parta?" se chce sportu věnovat a něco v něm dokázat?

O tom ta má kritika byla a asi jsem to blbě napsal, proti sportu vůbec nic nemám ;-)

Unknown řekl(a)...

Jo tak tohle už dává smysl, to jsme si tedy jen nerozumněli a s tou místy se vyskytující korupcí ve vrcholovém sportu se nedá než souhlasit. Proto je to lyžování tak super, tam je prakticky nemožné něco švindlovat a de facto v 99% vyhraje vážně jen ten nejlepší.

Jinak jak se zmiňuješ o těch fanoušcích.. to je jiná, to máš pravdu. Paradoxem je to, že tihleti zatvrzelí fanoušci nikdy fotbalovou hvězdou (když už jsme teda jako příklad měli fotbal) nestanou, protože kdo chce být super, nemá čas jezdit po všech těch zápasech ;)

Anonymní řekl(a)...

Musím si trochu rýpnout, že i přes několik korekcí ty názory autora pořád vyznívá stejně. Prostě v tom je takový rozpor a pořád se točí jen kolem toho, že KRITIZUJE volbu trávení volného času některých jedinců, konkrétně fotbal. To je na tom to špatný a autor to asi vůbec nevnímá. Jeho článek prostě vyznívá tak, že člověk co si zajde na fotbal najednou plýtvá časem, zatímco Cayman svými "koníčky" časem neplýtvá. Zatímco lidé sledují po sportbarech reprezentaci, Cayman se lopotí s nějakou aplikací a získává tak náskok... haha, to mě docela pobavilo :-)Doporučil bych autorovi, aby se přestal "navážet" do fotbalu (proč zrovna fotbal?) a napsal obecný článek o tom, jestli lidé optimálně rozdělují svůj čas (rodina, práce, hobby, plnění snů) a popsal třeba svoje časové harmonogramy, sny, ambice atd. Pak může klidně napsat příklad z okolí: kdy Franta kašle na rodinu, příp. na práci, ale fotbalu nikdy neodolá. Pak to bude OK. Protože každej vidí, že na vině není fotbal, ale prostě Franta. Programátorská analogie by byla taková, že ta AKTIVITA, které člověk věnuje nadměrné množství času, je prostě proměnná X a u někoho to bude třeba ten fotbal, u někoho chlast, u někoho ženský a všem to brání podle reklamního sloganu Nike "dostat se na vyšší úroveň" :-) Článek však budí dojem, že X není proměnná, ale konstanta X = Fotbal. Ta kritika fotbalu je také taková ne zrovna nejlépe napsaná a hlavně je nefér. Třeba na obchodu s hráči není nic špatného, špatná je korupce. Co se týká velkých peněz, zrovna tak by autor mohl zkritizovat hokejisty, baseballisty, basketbalisty, golfisty, herce, zpěváky, modelky a zaobírat se úvahama, jestli je to etické atd. Jen ne se jednostranně navážet do fotbalu :-)

Cayman řekl(a)...

2Programmer: Kdo chce, tak pochopí, o čem jsem psal, příp. co jsem doplnil v komentářích, i když se mnou nemusí souhlasit. Jsou ale lidi, co nikdy nepochopí, ať si do svého přemýšlení dosazují proměnné X nebo Y. Někteří prostě nechtějí, někteří na to nemají svým rozhledem, někteří to jen neumí.

Rozuměj, chápat názor je něco jiného jak souhlasit s názorem, abys zase nezačal rýpat, že někoho nutím do nějakého názoru ;-)

Nikde jsem nepsal, že na vině je nějaký "fotbal", vždy a všechno je o chování lidí, tak mi nepodsouvej své zkreslené představy a nepochopení, že jsem kritizoval fotbal jako takový.

Cayman řekl(a)...

...zrovna tak by autor mohl zkritizovat hokejisty, baseballisty, basketbalisty, golfisty,...

Ano, mohl jsem ti udělat radost a zamyslet se nad dalšími oblastmi, ale fotbal byl v posledních dnech právě aktuální, zrovna na fotbal mě lákali pomalovaní kamarádi, tak se logicky nabízel jako první. Také proto, že fotbalový fanoušek je něco jiného jak třeba fanoušek golfu, či ne?

A znovu opakuji, už naposledy: Nešlo o fotbal a jestli to nechápeš, tak tě opravdu lituji.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, já tě chápu a nesouhlasím s tebou :-))

Se ti jen divím, že ti stojí za to argumentovat s někým, kdo evidentně fotbal zbožňuje. Tak ho nech, třeba ho ten fotbal fakt něčím obohacuje a jak tady píšeš: "možná si tím plní nějaké sny".

Já uznávám jediné, ať se každý baví, čím chce, a že nic se nemá přehánět. A to se týká práce, koníčků, zábavy i koukání na fotbal, co je hra a ten míč kulatý...

Okomentovat