Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Microsoft nekoupí Seznam.cz, ale Steve Ballmer přiletěl zakoupit MyEgo.cz

Volovina jako krávaTak už je to tady. Hospodářské noviny přišly se senzační zprávou, že šéf firmy Microsoft přilétá do Prahy, aby jednal u snídaně s Ivo Lukačovičem, tč. na mateřské, o prodeji Seznamu firmě Microsoft.

Je teď úplně jedno podle jakých informací noviny usuzují, že "americký gigant se zahleděl i do tuzemské portálové jedničky Seznam.cz, která by podle spekulací měla být na prodej za 16 miliard korun", či jestli majoritní akcionář prodá Seznam.cz na WC nebo "ve stoje u mušle" nebo kdekoliv jinde.


Microsoft koupí MyEgo.cz?

Všichni analytici se totiž pletou, neboť dle ještě mnohem lépe informovaných zdrojů se předpokládá, že Microsoft koupí stránky MyEgo.cz, buď pro začlenění do stávající firemní nabídky produktů, pro posílení marketingového portfolia MS, příp. to "nejčtenější ego v ČR" koupí přímo Steve Ballmer.

MyEgo + YourEgo = Our "Big" Ego.

Tohle je ale neověřená informace, neboť jak Ivo Lukačovič, tak i všichni ostatní připadný prodej - nákup popírají, dle pravidla "zatloukat, zatloukat, zatloukat". Je jasné, že Seznam.cz se v blízké době někomu prodá, zatím bych ale nedoporučoval kupovat ani akcie Seznam.cz ani MyEgo.cz, což stejně nejde, neboť ani jedna "firma" není uvedena na burze ;-)


Dosti legrácek, proč o tom vůbec začínám?

Je mi úplně jedno, kdo a co prodává, je mi to jedno stejně, jako veškerý ten nesmyslný prodej domén na trhu obecně. Když už ale ke mně dolétne nějaká zpráva, buď z Hospodářských novin, které často čtu, popř. z Webtrhu, který nečtu, ale sem tam mrknu na "Referrer URLs", odkud chodí návštěvníci, tak si vždy dávám následující otázky:

Je pro mě tato informace nějak významná? Týká se to nějak mé osoby, lidí kolem, mé firmy nebo společnosti, kde žiju? Co z toho pro mě osobně vyplývá?

To jsou asi základní otázky "života, vesmíru a vůbec", které každý (podvědomě) posuzuje, když zpracovává to množství informací kolem nás, neboť je potřeba vyhodnocovat, zda je nutná nějaké reakce. Obvykle ne a stačí takový druh informací pustit ven, neboť nemá žádný vliv na náš život, týká se a ovlivňuje jen životy druhých lidí.

Kdysi jsem psal, že s informacemi je to stejné jak s časem a to množství informací je potřeba omezovat, tj. pouštět si "k tělu" jen to, co nás zajímá, co nás baví, co se nás týká, neboť to všechno ostatní je jen takový informační "šum" kolem a když si ho budeme moc připouštět k tělu, tam nám jen "zaplevelí" hlavu hloupostmi.


Co pro mě vyplývá z prodeje MyEgo.cz?

Nic, nejsem na tom se svým egem tak špatně, abych někomu něco záviděl, prodej - neprodej za jakoukoliv částku nijak neovlivní žádný život kolem mne.

Stránky MyEgo.cz jsem navštívil asi 2x a vždy jen náhodou odkazem z nějakých jiných stránek, kde někdo upozorňoval na tu sebestřednou hloupost. Myslím, že prolétnutí příspěvků na Webtrhu, kde se diskutovalo o aukci MyEgo.cz, úplně stačí.

Mně osobně stačilo pár názorů "jeho veličenstva ega" na vlastníky notebooků, či uživatele Apple, a jak všichni jsou buď komunisti, pubescenti, či závistivci.

Kdo se honosí vysokým IQ, vlastnictvím nějakého HTC, či 30" LCD, tak to své ego musí mít asi hodně nízké. Navíc svou "inteligenci" popírá i chaotickým, nepromyšleným a nelogickým přístupem k aukci domény, svůj podnikatelský "rozhled" degraduje "úrovní" a "chováním" dítěte, což může jen všem čtenářům pomáhat ve zvednutí jejich vlastního ega.

Každopádně, autorovi přeji, ať svůj web dobře zpeněží, neboť za ty roky, co dělá, ať už vědomě nebo nevědomě, komika na českém Internetu, si nějaký pěkný balíček zaslouží. To je bez diskuze. Pochybuji, že by se snad našel nějaký závistivec, který by to množství autorských článků neoceňoval, ať už mají hodnotu, jakou chtějí.


Co bych doporučil, kdybych měl "vysoké IQ a nebyl závistivý pubescent":

- Kupce na MyEgo.cz je potřeba hledat někde jinde, jak na nějaké "aukci", kterou nikdo, kdo má peníze "na vyhazování" nesleduje, neboť ti co mají peníze, nesedí u webu a nečtou zprávičky ani na Zive ani na Lupě;

- Oslovil bych osobně s prioritní nabídkou na prodej všechny stávající inzerenty, třeba MS, příp. ty, co kritizuji (Apple) s příslibem, že v ceně je sada 50ti oslavných článků na závěr :-)

- Prodej bych cíleně nabídnul těm, co mají peníze na marketing a propagaci (Nova, O2, Vodafone,...), či těm, kteří by využili daný název domény k nějakému cyklu, ať už vzdělávacímu, či bulvárnímu;

- Co finanční instituce, které si přesměrovávají domény typu Tanga.cz? Takové zákazníky je třeba oslovit, ať už osobně nebo přes nějakého aukčního zprostředkovatele;

- Proč nezkusit daný web prodat v cizině? Stačí pár reklamních článků v AJ o návštěvnosti, statistikách, trocha propagace a kdo by chtěl expandovat, tak má jednodušší start. Přeci jen, 30-50 tisíc USD zní lépe, jak 500 tis. CZK pro český trh;

MyEgo, MyOpera, MySkype, MyEbay,...

Jelikož ale nejsme na anglickém trhu, tak jde jen o cenu domény a zpětné odkazy, neboť ani staré články ani dB nějakých komentujících nemá žádnou cenu. Proto jsem také doporučoval na Webtrhu, ať autor vybrané články vydá knižně, neboť to by byl zcela určitě unikátní bestseller na našem trhu ;-)

Jo, kdyby byl na prodej nějaký takový portál v angličtině, třeba na doméně MyEgo.com, tak to by byla jiná! Tam by ale asi to české "ego" nebylo tak velké, neboť na anglicky mluvícím trhu rozhoduje o ceně kvalita, rozhled a hlavně, konkurence se pohybuje v trochu jiných řádech návštěvnosti, počtu článků a počtu uživatelů.

Nejsem žádný marketingový guru, ehm, alespoň se za něj nepovažuji, ale mít "velké ego", tak co takhle zkusit nabídnout uspořádání aukce MyEgo.cz přímo na TN.cz, což by mohl být 5. května pěkný marketingový start pro Novu s dobrou návštěvností ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Dobrý marketingový nápad s tou Novou, třeba by mu nabídli i uvádění vlastního TV pořadu "My Techno Ego" :D

Cayman řekl(a)...

No s pořadem v TV nevím, nevím :-)

Napadlo mě ale, že na trhu chybí správná internetová Video aukce. Všude samý video blog nebo videa pro pobavení, ale co takhle zprovoznit normální regulérní business ve formě Video aukce přes internet?

U nás snad ještě nikdo neprovozuje, či ano?

Okomentovat