Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Používáte Free Web Templates nebo prodáváte šablony pro design Web stránek?

Keep Right Go LeftDocela se bavím, když někdy narazím na inzeráty, kde se někdo snaží prodávat Web design ve formě nějakých Web šablon za 1000 - 2000 Kč.

Obvykle se totiž jedná jen o nějakou nic moc kostru Webu s hlavičkou ve formě obrázku, nějakým rádoby menu a základním CSS souborem s definicí typů písma.

Vždy si u toho říkám, komu je taková nabídka určena? Pro koho? Snad né pro Web designery? Ti si snad udělají sami vlastní design nebo něco vyberou na Webu mezi všemi těmi Web templates nabízenými zdarma a pak upraví dle svých potřeb, příp. si navrhnou originální kousek?

Možná, že by takový Web template mohl koupit nějaký laik, který neví, jak se tvoří Web stránky a myslí si, že když koupí nějakou takovou "kostru", že pak bude moci jednoduše pokračovat a vytvořit si vlastní Web stránky? Tomu snad nikdo nemůže věřit ani ve snu.


Záleží na tom, v čem tvoříte Web stránky?

Řekl bych, že tohle je asi základ, neboť kdo nezná žádné profesionální nástroje na tvorbu statických nebo dynamických Web stránek, Web aplikací v PHP, ASP, .NET, či nezná nástroje na rychlé generování dynamických databázových aplikací pro různé aplikační servery, ten ani netuší, kolik šablon, tj. Web templates, mají takové nástroje již zabudovaných.

Kdo nikdy nevyzkoušel nástroje se stovkami zabudovaných Web templates, jako jsou např. CodeCharge, ColdFusion, NetObjects Fusion, Oracle APEX, příp. kdo netuší, co všechno lze vyvinout v nástrojích typu JDeveloper, či NetBeans, tak pak se nedivím, že je na trhu tolik nabídek na prodej nějakých Web templates ;-)


Chcete opravdu koupit nějaké Web templates?

Nejste-li schopni nebo nemáte-li čas si najít na Webu nějaké free templates pro své Web stránky nebo nemáte-li nápady ani zkušenosti si vlastní design vytvořit, tak vám asi nic jiného nezbývá, jak si nějaký připravený design stránek zakoupit. Teď je ale otázka, zda si koupit jednu Web šablonu nebo zda není lepší si za stejnou cenu, tj. cenu jedné Web šablony, nezakoupit raději přístup k neomezenému množství Web templates?

Na stránkách DreamTemplate nabízejí právě takový neomezený přístup k stovkám Web templates, které si po registraci můžete neomezeně stahovat za lidovou cenu:

DreamTemplate - Offers 1000's of Web Templates. Pay once, Unlimited downloads! - "Unlimited Access to High Quality Premium Website templates, Web Design Templates, Flash templates, Logo templates and more!"

Web Templates

"We offer a unique service to download all our dazzling website templates for a small one-time fee. Stop paying $35.00 to $70.00 per website template and instead download all the website templates by signing up for one simple unlimited access membership."

Po zaplacení předplatného má každý uživatel k dispozici přes 1800 profesionálně připravených Website Templates, Flash Templates, Office Templates, Word Templates, Powerpoint Templates, Joomla Templates, oScommere Templates, Corporate Identity packages & logo designs.


Kde je možno najít "Free Templates" pro Web stránky?

Na Webu ale existují stovky, ne-li tisíce různých stránek nabízejících download free templates k použití zdarma, od různých základních šablon, až po profesionální řešení. Záleží jen na tom, jaký má kdo vkus, jak umí hledat v Google, kolik má času na testování a příp. úpravu designu dle vlastních potřeb.

Zde je tedy ještě pár linků, kde se dá něco najít:

  • Free CSS & XHTML Website Templates, Webdesign & CSS Resources (Styleshout.com)
    "Offers a collection of free quality CSS templates, Website Templates, Web design resources, CSS resources."

  • Free CSS Templates & Wordpress Themes, CSS Design Templates
    "Download free CSS templates, Website templates, Wordpress themes, Joomla templates and Blogger Templates."

  • Free CSS Templates, Open Source CSS Templates & CC CSS Templates (Free-CSS.com)
    "Free CSS has over 900 free CSS templates, all templates are free CSS templates, open source or creative commons templates."

  • Free CSS Templates (Freecsstemplates.org)
    "Download free standards compliant CSS templates."

  • Free Templates for Blogger (eBlog Templates)
    "Free high quality Blogger templates from top-notch designers. Gathered by our staff from all over the web."

  • Free Web Templates, Page layouts, Flash templates & Business templates (Freewebtemplates.com)
    "Free Web Templates is the biggest free website template community online."

  • Free Web Layouts (Free-Web-Layouts.com)
    "Free Web Layouts offers free solutions for building successfully web businesses. High quality website templates."

Schválně, jaké nástroje používáte na tvorbu Web stránek? Stačí vám Notepad nebo máte alespoň Dreamweaver? Nebo v dnešní době na trhu tvorby Web stránek vládnou jen free blogovací portály typu Blogger, TypePad, Wordpress, příp. řešení postavená na Content Management systémech (CMS) typu Drupal nebo Joomla?


10 comments :

Anonymní řekl(a)...

OT: Nevíte někdo o profi templátech pro Drupal? Našel jsem zatím jenom na template monster.

Anonymní řekl(a)...

ja mam na to lidi :-)

vetsina firem ma stejne svoje specificke pozadavky, do toho templatu jim stejne nekdo pak musi nahazet data etc...

pak cena 70-100$ znamena, ze muze mit stejny web dalsich x lidi, unique price byva vetsi (a 2000$ je jiz dost, i kdyz pro americana je to mozna stale dobra cena, u nas mas za to pomalu 3 staticky weby, kdyz to das studentum), je to podle mne specificky business pro velkou masu lidi jaka je v americe, tam se prodavaj i vetsi blbosti s uspechem...u nas bych to moc ruzove nevidel, kdyz kamaraduv syn nakoduje "unikatni" stranku kompletka (SEO included) za 5-6 tis. Kc

Anonymní řekl(a)...

Já používám Joomlu, na editaci zdrojáku pak starý dobrý 1stPage nebo Ultraedit.

Taky si myslím, že prodej templates je spíše pro USA, kde každý je schopen prodávat i blbosti a kde je ta masa lidí, jak už někdo psal.

Cayman řekl(a)...

2libor: Nevím o templates pro Drupal, neboť jsem kdysi před časem objevil Joomla, takže dál jsem nepátral.

2anonym: Hezké, mít na to lidi, ale jedna věc je návrh a druhá údržba a další vývoj. Na to máš také lidi nebo to pak děláš sám?

2JT: Pošli mi, prosím, link na nějaké tvé Joomla stránky. Dělám dB uživatelů tohoto skvělého systému a každý odkaz se hodí. Díky.

Anonymní řekl(a)...

caymane, mluvime tady o statickych webech a templatech, co je v podstate low cost.

udrzba a dalsi vyvoj jiz low cost neni...protoze jsou k tomu i dalsi sluzby...je jasny, ze se na to hodi nejaky easy admin (kde se povoli maximalne editaci textu a upload obrazku) a hotovo...pak uz na to nikdo nesaha, az se klient za 5 let rozhodne o dalsi low costovy web, tak zaplati zase jednorazovku...takhle ten business chapu ja

hlavni je, ze HTML (templates) neni zadne programovani, tudiz co tady znamena slovo "udrzba"...a jednoduche html dnes dokaze udelat kazdy stredoskolak...a na tomhle jsou templates postaveny...nemyslel jsem to nejako spatne...proste podobny web se dnes oplati nechat nakodovat nejakemu studentovi a vyjde to prakticky na stejno (a pro nekoho (ne)zanedbatelna vyhoda je, ze ma relativne unikatni design)

pepperos řekl(a)...

Zdravim.
Hledam nejaky free designy, ktery by sli stahnout v psd.
Takhle si stahnu CSS sablonu, ale ty anglicky texty kdyz chci predelat na cesky editovat moc dobre nejdou.
Nebo jak to delate vy?
Diky

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem se v nabidce templates hrabal, ale vetsina je udelana na vizualni efekt. Jakmile je naplnite obsahem, uvedomite si ze si vlastne prejete aby design obsah podporoval a nepotlacoval. Nepovedlo se mi najit nic rozumne tak jsem to vzdal.

Anonymní řekl(a)...

Používání grafických template vůbec nedoporučuji, není nad to, když je stránka ušitá na míru.

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co máš na mysli tím "používání grafických template vůbec nedoporučuji", neboť templates (šablony) můžou být grafické i textové a každou z nich můžeš plně upravit "na míru" zákazníkovi. Upravit jde jak grafiku, tak i text, kdy zůstane jen holá šablona a výsledek je třeba úplně jiný.

Jde přece o to, aby vývoj byl co nejrychlejší a více času se pak mohlo věnovat těm úpravám na míru, rozšiřování a doplňování.

Anonymní řekl(a)...

Templatemonster.com semtam rozdávají jinak placené templaty, když se přihlásíte k odběru jejich novinek.

Okomentovat