Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Foto 24 hodin "Le Mans" a jak opět doménoví spekulanti "nezklamali"

Be the First and Win a fortressKdysi dávno jsem viděl nějaký film ve Filmovém klubu, kdy jeden student filmové školy (už si moc nepamatuji) chodil celý den se zapnutou kamerou a natáčel svých 24 hodin.

Od probuzení, ranních rituálů (WC, koupelna, snídaně), cesta někam do školy, přednášky, diskuze s kamarády, oběd, pivko s kamarády, hádka s přítelkyní, happeningová akce, hudební akce, nějaká pařba, pivko a paňáci, sex, spánek... To vše s kamerou u hlavy, tj. očima aktéra, který vše prožíval a zaznamenával. Syrový dokument, bez nahrávání, jak šel čas.

Ten film byl pak sestříhán a distribuován jako doplněk k nějakému slavnějšímu "nezávislému" filmu a v době totality, kdy ještě neexistoval Internet, digitální video ani video blogování, to bylo milé zpestření nabídky Filmových klubů.


Jak vypadalo, vypadá a bude vypadat mých 24 hodin?

Na obědě s kamarádem jsme se bavili, že v dnešní hektické době, kdy nikdo nestíhá, je vlastně škoda, že nikdo nemá čas na nějakou pořádnou reflexi svého času. Není z čeho se poučit, není za čím se ohlédnout, není čas analyzovat, čím vším jsme ztratili čas.

Napadlo nás, že by nebylo špatné zkusit zaznamenat celý náš den, tj. celých 24 hodin "Le Mans", ale nějakým jednodušším způsobem jak chodit celý den s videokamerou u hlavy, či psaním zápisků na Twitter. Takže jsme navrhli následující "soutěž" pro všechny, co mají mobil s foťákem.


Foto 24 hodin "Le Mans" - "Le Monde" - "La Vie":

1. Na mobilu si nastavíme alarm na každou celou hodinu po dobu 24 hodin, tj. od 00:00 do 24:00 daného dne, kdy chceme sledovat náš čas a to, co děláme. (Komu nejde nastavit více alarmů, tak může využít kalendář a nastavit si 24 schůzek na 00:00, 01:00, 02:00,... 23:59, se zapnutým alarmem.)

2. Každou hodinu daného dne, když zazvoní nastavený alarm a my se probudíme nebo budeme mít čas, tak uděláme fotku, kde jsme, co děláme, která tak bude nejlépe charakterizovat, co zrovna v tu hodinu děláme a čím "ztrácíme" čas.

3. Na závěr dne tak budeme mít 24 fotek, kdo se v noci nevzbudí, tak méně, které nejlépe charakterizují celý prožitý den. Fotky stačí nahrát do blogu nebo na Web stránky a doplnit krátkým komentářem.


Kdo se přidá a zdokumentuje svých 24 hodin?

Tak co, kdo se přidá a zkusí si udělat foto záznam svých 24 hodin? Jestli někdo nemá blog nebo Web stránky, kde by svůj "záznam dne" mohl publikovat, tak mi to klidně pošlete (fotky + doprovodný text a vaše stručné představení) a já to zde publikuji u sebe jako extra příspěvek.

Jestli bude dostatečná reakce, tak slibuji, jako bývalá "jiskra jasná", že udělám databází všech účinkujících, kdy bude možno prohlížet fotky v čase, tj. co se stalo každou hodinu v životě všech aktérů. Myslím, že by to mohlo být prezentováno i formou animace fotek v čase... Ty jo! Hned udělám rychlou analýzu řešení :-)


Doménoví spekulanti opět "nezklamali"

Jen tak cvične pro zasmání (předem jsem znal výsledek) jsem zkusil, jak vypadá stav na trhu domén, kdybychom náhodou někdy chtěli registrovat doménu pro takový pěkný projekt 24hours ve světě. Co myslíte :-))

Správně, jen samé MFA stránky plné reklam a nic jiného.

Náhledy 24hours .com, .net, .org, .info, .us, .de:

24hours.com24hours.net
 
24hours.org24hours.info
 
24hours.us24hours.de


Poznámka: Pro ty, co si myslí, že MFA sites a spekulace s doménami jsou podnikání hodné následování, tak já osobně mám jiný názor. Kdyby tak každý zanechal tvorby všech těch Made for Adsense stránek, které jen parazitují na návštěvách náhodných uživatelů a věnoval se něčemu důležitějšímu pro život!

Děkuji všem, co to nedělají, děkuji za sebe, za mé děti, za vaše (budoucí) děti a za všechny slušné uživatele Internetu.

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Tleskam, super napad! Jeste tento tyden se pokusim vyzkouset, davam do zalozek tento clanek :-).

Mimochodem, klidne potencionalni napad na projektik.

Vim, ze existuje toto na streamovani ihned z mobilu http://qik.com ci jeste nedavno byl na http://justin.tv ten clovek, co streamoval svuj zivot 24 hodin denne. Nyni uz je tam nejaky obsahlejsi portal.

Anonymní řekl(a)...

Co takhle nastavit webkameru, ať dělá automaticky každou hodinu statické foto? Je to něco jiného, ale také by to bylo hezké, kdyby tedy někdo seděl 24 hodin doma u té kamery :-)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Ahoj, skvělý nápad, možná to zkusím s foťákem, zítra ;o)

Chtěl bych ale k tomu MFA - prosím Vás, kde podle Vás je hranice mezi MFA a něcím použitelným?

Narážím na to že provozuji www.paparazzi.cz a sam ho denne pouzivam - stejne jeko 4,5tisice jiných lidi (cca 85 procent je tam opakovane) a neprijde mi jako MFA - proste ho používám...

Kde je ta hranice?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý nápad! Taky se mi to líbí. Takže se o něco takové taky pokusím, akorát nevím, jestli se chci fotit v posteli jak píšu nějaké texty :).

A jak psal nosi (a tebe to určitě taky napadlo), dobrý potenciál na nějakou pěkný portál na netu.

Anonymní řekl(a)...

Napad fakt zajimavej a pomerne jednoduchej na realizaci, uvidime zda se nekdo chytne. Jinak take by me zajimala hranice co je spekulace a co uz klasicky projekt.

Anonymní řekl(a)...

Supr nápad! Hned bych do toho šel,
ale jsem zrovna jeden z těch pravěkých lidí, kteří ještě nemají mobil s foťákem. Dokonce nemám ani barevný displej :) Ale do teď mi to nevadilo.
No asi to budu muset nějak zařídit a sehnat si obyčejný foťák.
Pak se kdyžtak ozvu, kdyby něco bylo.

Cayman řekl(a)...

Tak jsem to včera vyzkoušel. Měl jsem nastavený alarm vždy 15 min. před každou celou hodinou, takže jsem při práci (podvědomě) přemýšlel, jaká fotka by nejlépe charakterizovala činnost, která v dané hodině převažovala.

Musím říci, že to není vůbec jednoduché z těchto důvodů:

- V noci jsem se sice probudil, ale co fotit, když je tma?
- Když většinu dne zrovna sedíte u PC, tak co fotit?
- Jedna fotka je málo, aby vystihla někdy hektickou činnost.
(dělal jsem vždy 2-3 s tím, že pak vyberu jednu)

Zkusím to tedy průběžně zpracovat, zatím asi jen ve formě tabulky (čas, malé foto, komentář) a publikovat zde na blogu pro inspiraci. Hlavně ale chci vymyslet, jak by to šlo šikovně prezentovat na Webu, kdy mě napadá, že by to chtělo spíše srovnání více dnů vedle sebe a jak se činnosti lišily ve stejnou dobu ale v různých dnech.

Cayman řekl(a)...

Díky všem za tipy a pochvaly. Asi všichni víte, že nápad může být, jaký chce, záleží na realizaci. Každopádně pro poučení je to docela zajímavé, jak jsem to zkoušel. Nutí to k zamyšlení, co to vlastně teď dělám, jestli to stojí vůbec za fotku a jestli jsem neměl dělat něco úplně jiného.

2fondil: To že nemáš mobil s foťákem, tak neznamená, že jsi nějaký "pravěký člověk". Já to myslel tak, že normální mobil snad už ani nejde koupit a i když nechceš, tak skoro nic jiného na trhu není. Zaznamenat svých 24 hodin ale jde čimkoliv, ať už foťákem nebo kdo umí kreslit, tak může udělat i kresbičku.

Ať se všem vydaří den :-)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Tak já to taky skusil (v noci ne) a problem je ze nevim CO fotit - jestli to co vidim, nebo svuj xicht ::D

fotky poslu - zkusim si to strhnout až do neděle, pak něco proberu...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý nápad s tím focením vlastní osoby :-) Mě napadly 3 přístupy k tématu, kdy je možné si vybrat jen jednu, příp. to spojit a mít tak 3 fotky v každé hodině:

1. Detail foto, na čem zrovna dělám, kde jsem, co třeba jím,...

2. Pohled z okna nebo na okolí, kde zrovna jsem a čeho zajímavého si všimnu.

3. Můj xicht, což je asi nejtěžší a hodí se pro ty, co během dne mění "podobu" ;-)

(Určitě je zajímavé udělat více dnů a pak fotky vedle sebe.)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Tak od toho ustupuji, z několika duvodu:

1/ fotky se opakují, kromě ranních a večerních, je tam pořád kancelář, notebook, maximálně kolegyně (kterým bych musel vyčernit obličej)

2/ na fotkách jsou lidé, jejichž souhlas nemám (manželka, kolegyně) a také lidé, které na fotkách nechci (moje děti) zveřejnit (kvuli pedofilům třeba)

3/ fotka můžou sloužit jako pozvánka zlodějům k nám do bytu, dozví se denní rituály, a taky co kde je (kde je elektronika, mapa RD atd...)

takže ne, díky za nápad, ale po zralé úvaze - není pro mě. Určitě ale vytrvej, spousta teanegerů to ocení...

Okomentovat