Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vydělat peníze a jak se stát třeba milionářem?

V úvodu do tématu Jak vydělat prvních 500 tisíc jsem začal tím, že je důležité "vědět, co s nimi", tj. mít nějaký konkrétní cíl, představu nebo sen, na co ty peníze vlastně chci. Týká se to jakéhokoliv cíle, neboť cíl a jeho reálná představa (zatím) jen ve fantazii mi dodá potřebnou motivaci toho cíle dosáhnout.


Je cílem a dobrou motivací vydělání balíku peněz?

Když se každý zamyslí nad cílem, na co ty peníze chce, tak začne více myslet na ten svůj cíl a přestane se zabývat "jen" těmi penězi. To je právě ten princip, jak přijít k opravdu velkým penězům.

NE pro ty peníze, ale pro to, že chci třeba domeček za Prahou, že budu studovat na Stanfordu, pracovat v Google, dělat instruktora potápění na Cayman Islands nebo učit africké děti počítačům, či cestovat po světě, fotit a vydávat úspěšné cestopisy.

Kolik projektů stihneme v životě, jak realizovat své nápady a nutnost následovat své sny jsem zde již několikrát zmiňoval.


Malé nebo velké sny, cíle a nápady?

Vězte, že není malých ani velkých cílů, neboť záleží, jaký máme úhel pohledu, který nás, mimochodem, bude provázet celý život a ovlivňovat veškeré naše konání. Když má někdo cíl udělat maturitu a dostat se na VŠ, neboť to je první krok k dalším cílům a úspěchům, tak si toho vážím více, jak nějakého milionáře, který má za cíl koupit a pronajmout nějakou nemovitost.

Podobně, více si vážím začínajícího podnikatele, který sám rozbíhá nějaký eShop, jak nějakého spekulanta s doménami. Stejně tak, více si cením babičky, která dá z důchodu třeba 20,- Kč na charitu, jak firmy s miliardovým obratem, která pošle někam směšných 20 tisíc.

Nezáleží tedy na na druhu podnikání, ale jak budu něco dělat a s jakým nadšením se do něčeho pustím.


Vydělat se dá na všem, když to děláme lépe!

Minule jsem se zmiňoval, že prací se dnes velké peníze nevydělají a jak někdo správně podotknul v komentářích, "prachy se dnes vydělávají jedině přemýšlením", tj. chytrým prodejem výrobků nebo služeb. Nehledejte ale, že vám někdo prozradí nějaký kouzelný výrobek, který je výhodné prodávat nebo nějakou kouzelnou službu, na které je možno dobře vydělat.

Nic takového neexistuje, neboť nezáleží, CO prodáváte za zboží ani JAKÉ služby poskytujete. Vydělat se dá na všem, když to budu dělat trochu lépe a když budu mít lepší služby, jak nějaká má konkurence.


Není důležité CO, ale JAK a KDE!

Nejen v podnikání ale i v klasickém zaměstnání platí, že není důležité, CO děláte, ale JAK, KDE, příp. pro koho. Žádnou prací někde v zaměstnání se ale nedá vydělat na všechny naše sny a přání. Záleží ale na našich snech, úhlu pohledu a hodnotách.

Jsou sice profese, kde se nedá očekávat nějaký extra příjem, ale stále rozhoduje pro koho, jak, kde. Rozdíl ve stálém měsíčním výdělku a prací na ŽL formou kontraktu asi každý chápe, podobně jako rozdíl v "jistotě" pracovat pro státní instituci nebo pro soukromou firmu.

Sestřička v české nemocnici asi bude mít měsíčně podstatně méně, jak kdyby pracovala třeba v Irsku nebo Německu (+60.000 Kč); praktický doktor ve státní nemocnici asi také nebude vydělávat měsíčně jako soukromý neurolog, zubař, gynekolog (250-600.000,- Kč); správce sítě na ministerstvu (25-35.000,- Kč) se také nemůže srovnávat se správcem sítě u americké firmy (40-80.000,- Kč).

A tak by šlo pokračovat ve všech možných profesích, kdy rozhoduje lokalita, druh firmy, úroveň specializace a profesionalita (v IT oboru zvlášť), znalost jazyků, umění se dobře prodat a nebát se ani změny bydliště.


Jak vydělávat peníze podnikáním a přemýšlením?

Výhodou podnikání nebo obecně vymýšlení nápadů je to, že se dá dělat i při zaměstnání nebo při studiu a záleží jen na znalostech a schopnostech každého, zda chce "jen" něco prodávat nebo poskytovat služby, jestli to chce dělat ve velkém nebo v malém. A opět můžu zopakovat:

Nezáleží, CO děláte, ale JAK a KDE!

Kdo chce něco prodávat, tak má na výběr, zda prodávat levné výrobky s nízkým rabatem a ziskem, příp. drahé výrobky a komodity s velkým rabatem. Co je lepší? Záleží na každého osobních preferencích.

Na druhu zboží vůbec nezáleží, jen je dobré si uvědomit, že za prodej jednoho bytu nebo jedné jachty může zisk z prodeje odpovídat zisku z prodeje třeba 3.000 hraček nebo knih nebo čeho chcete menšího.

Chci-li prodávat např. hračky nebo knihy, tak si můžu otevřít kamennou prodejnu nebo "jen" udělal eShop. Chci-li prodávat např. nemovitosti, tak si můžu založit realitní kancelář a pronajmout kanceláře v centru města, či na to můžu jít úplně jinak a chytře "jen" spojovat kupující s prodávajícím i bez nějakého Webu nebo realitní firmy.

Můžu se soustředit "jen" na prodej v ČR nebo se neomezovat, Web lokalizovat do cizích jazyků a prodávat hračky nebo nemovitosti po celém světě.

Vidíte, jak se to točí dokola kolem toho jediného? Stále platí, nezáleží CO děláte, ale JAK a KDE, jen se ještě přidávají znalosti (nejen jazyků), zkušenosti (ze světa) a obecný rozhled (co nám nedala škola).

Záleží také na osobních prioritách a kdo má sen, že bude dělat průvodce cestovky na Madeiře, tak se bude jistě (rozumně) raději učit portugalsky, než ztrácet čas např. následujícím "dohazováním" profesionálů nějaké firmě. Nebo se pletu?


JobLink nabízí provize za dohození kandidátů na práci!

Kdo chce vydělat "bez práce" pěkné peníze a má dostatek času, který nechce využít na něco jiného, tak stačí doporučit někoho na nějaké volné pracovní místo a získat provizi 25 - 50.000,- Kč za jednoho kandidáta.

JobLink.cz - Jobs nabídky, volná pracovní místa, dobrá provize

Dnes tam mají 32 nabídek a "1 005 000,00 Kč je připraveno na odměny pro Vás". Takže, kdo chce, může vydělat i milión korun. Zůstaňme ale na zemi a kdo zná Web Designera, Java Programátora, PL/SQL Developera a .NET Software Engineera, tak má 150 tisíc provizi "jen" za přeposlání nabídky, když chalani pracovní nabídku přijmou :-)

JobLink.cz - Jobs nabídky, volná pracovní místa, dobrá provize

Stačí otevřít detail nějaké volné pracovní nabídky a stisknout tlačítko "Chci přeposlat tuto pracovní nabídku". Joblink vygeneruje vzor emailu, který stačí upravit a poslat známým. Jednoduché, lehké, nenáročné. Jen znát ty správné lidi a poslat jim nějakou Job nabídku z portálu JobLink.

Je to takový "affiliate" program, ale místo pár stovek jako např. z prodeje letenky, můžete zde dostat 25-50 tisíc za jeden "prodej" :-)

(Nejedná se jen o počítačové specialisty, ale provize 50 tis. je i za "dohození" chemika, 20 tisíc za cyklo - servisního technika nebo asistentky - sekretářky.)

Vidíte, jak ty peníze úplně leží na zemi a že je stačí jen zvednout?

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hezký nápad na výdělek, ale co dělat, když neznám žádného "specialistu"? Myslíš, že stačí projet Web nebo inzeráty v novinách a kdo hledá takovou práci, tak mu něco poslat z těch job stránek? Mně se zdá, že to by asi nestačilo. Chybí jim tam totiž platy a i kdybych našel někoho, tak ho těžko budu přesvědčovat, ať změní místo.

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší je soustředit se jen na své známé, neboť obesílání někoho cizího by mohlo být považováno za spam.

Ale oni tam nehledají jen IT specialisty - viz ta asistentka nebo cyklo-technik :-)

fandor řekl(a)...

Tak jsem čekal, že se dozvím nějaké konrektní rady, jak vydělat 500tisíc a ne bezcenný bullshit jak z get-rich-quick knížek. Tak snad příště.

Cayman řekl(a)...

2Petr: Konkrétní rady zazněly, včetně naprosto konkrétního příkladu s JobLink. Najdi a doporuč deset kandidátů a máš 500 tisíc ani nevíš jak.

Schválně jsem v úvodu psal obecně, aby to bylo platné pro všechny a hlavně, aby někdo nehledal nějaký "zlatý návod" na něco, co neexistuje.

Jestli bys potřeboval ale lepší "nakopnutí", tak NAPIŠ, co jsi za profesi, co umíš, co bys chtěl dělat a třeba budu mít pro Tebe konkrétnější rady :-)

(Knížky typu "get-rich-quick" nečtu, psal jsem z praxe.)

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem nejprve čekal konkrétní radu, ale při čtení jsem si uvědomil, že je to fakt jedno. Nejlepší peníze se vydělávají prodejem zboží , bo to není žádná moc práce a souhlasím s Caymanem, že "nezáleží co, ale jak".

Rada pro Petra: Něco nakup a prodej se ziskem. Je to jedno co, jestli koupíš a prodáš byt, tak vyděláš více, jak když koupíš flašku whisky ve velkoobchodu a prodáš někde v hospodě.

Nečekej, že ti někdo dá zadarmo nějaký nápad, jak se "bez práce" stát milionářem.

Anonymní řekl(a)...

tak na to musi prijit kazdy sam....akorat me uz to trva nejak dlouho, ale cestu porad hledam, napady by byly jen porad neni odhodlani vyrazit...

Anonymní řekl(a)...

Rady jsou dobrý ..je to spíš jaká si vnucená myšlenka ,žádný zlatý návod,co byste lidi chtěli.Myslim že,tady nejsou špatné nápady na uskutečnění ,některých nabídek ,je tady Cayman...?

Anonymní řekl(a)...

potkal jsem na internetu cloveka, ktery tvrdi, ze ho zavreli na pul roku do cely, cosi jako reality show, dali mu tam pocitac a az vyleze, tak dostane 500,000 za sve trapeni. Je to celkem zajimava myslenka a me by se zrovna neco takoveho hodilo. Spise jako vysvobozeni ze soucasne 'reality'. Nevite o necem podobnem? Diks

Anonymní řekl(a)...

mno koho to nelaka mit miliony,ale malo komu se chce neco objetovat a nebo riskovat!Tet mam 90tisic tak vam pak napisu jak to dopadlo :-)

Anonymní řekl(a)...

dal jste si hezkou práci s tím článkem, ale každný přece ví, že je to není nic jiného, aby jste nalákal další zákazníky a vy dostal provizi,tyhle články začínají téměř vždy JAK SE STÁT MILIONÁŘEM SNADNO A RYCHLE,,TAKŽE ŽVÁSTY

Cayman řekl(a)...

Zdá se mi, že jste evidentně vůbec nepochopil, o čem jsem psal a že vydělávání peněz je o něčem úplně jiném, jak se stát milionářem snadno a rychle, což si zřejmě myslíte ;-)

Provizi z ničeho nemám, ba naopak, Vy osobně můžete dostat provizi, když dohodíte nějakého zaměstnance přes portál JobLink. Já s nimi žádné spojení nemám. Přeji více chytrosti a důvtipu.

Okomentovat