Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vzdělávání ve volných chvílích s notebookem v posteli

My IdeasKdyž mám trochu času nebo když ležím nemohoucně doma s chřipkou a nemůžu nic náročného dělat, tak s notebookem v posteli navštěvuji vzdělávací stránky, které nabízejí něco zdarma a kde si můžu trochu rozšířit obzory.

Jednou z institucí, která nabízí volné lekce ve formě podcasts a webcasts, je University of California, Berkeley, která nabízí archív plný zajímavých přednášek a prezentací přímo na svém mateřském webu, případně něco je nahráno i na YouTube.

Kompletní výběr všech přednášek je dostupný na UC Berkeley Video and Podcasts for Courses & Events, kde pro zajímavost vybírám jen jedno video, kde je názorně vidět kvalita jednoho cyklu seminářů na SIMS.

Overview of How Search Engines Work
- Presented by Dr. Marti Hearst, an associate professor in the School of Information Management & Systems (SIMS) at UC Berkeley

"Search Engines: Technology, Society, and Business. The World Wide Web brings much of the world's knowledge into the reach of nearly everyone with a computer and an internet connection."



Moc pěkné, jaké mají semináře na Berkeley, včetně té pozvané plejády lektorů, kteří tam přednášejí, což? Nebyla by radost chodit na takovou školu? Škoda, že u nás se školství pojímá stále nějak úplně jinak a jakékoliv zlepšení vzdělávání v ČR je opravdu během na dlouhou trať, takže jediná možnost pro mé děti, aby ve světě a v životě uspěly, je studovat někde v zahraničí.

U nás se sice také někdy výjimečně vyskytnou "vlaštovky" v podobě profesionálních přednášek, ale jedná se většinou o výjimky, jako byla např. přednáška Search 101 - Secrets of Search, jež proběhla loňského roku v Praze.

"Google VP of Engineering and CIO Douglas Merrill speaks about the basics of search at Technical University in Prague."


Jaká je úroveň vzdělávání v zahraničí?

Možná někdo kritizuje úroveň vzdělávaní v zahraničí a raději propaguje staré dobré metody z dob Komenského, kterými jsme všichni také prošli jakoby "bez úhony", já si ale myslím, že to je špatně. Proč se máme učit to množství statických informací, většinou už zastaralých, které nikdy nepoužijeme? Natlačit do hlavy, napsat písemku, zapomenout ;-)

Nejde o to, že naše školství je v nějakém zásadně hrozném stavu. Jde o to, že se vždy snažíme něco špatného zlepšit, tj. děti v Africe potřebuji zlepšit něco jiného, jak děti v Evropě, které až vyrostou, tak můžou třeba vyjet do zemí třetího světa pomáhat, či přímo učit. Když ovšem budou umět jazyky, když budou mít rozhled po světě, když nebudou myslet jen na sebe a na peníze, když budou mít dobré vzory v rodině, ve škole a ve společnosti.

Proboha, na co si vlastně stěžuji? Děti mají školu se střechou, nesedí někde v buši pod palmou na holé zemi...

Jasně, i špatný fotbalový trenér vychová "nějak" své svěřence a kdo je opravdu dobrý fotbalista, tak se prosadí díky své vlastní snaze, talentu a píli i bez ohledu na nějaký špatný přístup trenéra. Kolik nadějných talentů ale takový trenér zkazí, kteří pak "obor" opouštějí, o tom se už nemluví.

Jinými slovy, každý tu školu nějak přežije, napíše nějak všechny ty tupé písemky a zvládne nějak zkoušení ve všech předmětech, ale pak je jen na každém jednotlivci (zpočátku i na podpoře rodičů), co se naučí mimo školu, čemu se bude věnovat ve volném čase s takovým zápalem a nadšením, že se to pak stane jeho profesí, které se bude naplno věnovat.


Kdo dostane práci v americkém Google?

Jeden příklad pro názornost, ať nemluvím stále jen o stupidní výuce lichoběžníků, či o rýsování úhlů jen kružítkem:

Kdo dostane práci v americkém Google? Není třeba jedním ze základních kritérií perfektní znalost angličtiny (kromě dalších odborných věcí)? A teď, ať někdo zkusí zhodnotit výuku AJ na školách všech stupňů dnes, skoro 20 let po revoluci!

Neříkám, že není potřeba vůbec znát lichoběžníky nebo jiné věci, ale stále tvrdím, že informací je takové množství a denně skoro exponenciálně narůstají, že je nutno stanovit priority a vybírat nejdůležitější z důležitého. Potom počet hodin věnovaných výuce třeba lichoběžníků, složení jádra země, učení se zpaměti všem periodickým prvkům,... je opravdu ztrátou času ve srovnání s množstvím hodin věnovaných AJ, či jiným jazykům, když porovnám důležitost pro život a rozhled obecně.

Vzdělávání a výchova chce úplně jiný přístup, tj. nastavit jiné priority ve společnosti, ale přinutit tu naši partičku politiků, aby mysleli na něco jiného jak na svůj prospěch, či zákulisní taškařice, co tam předvádějí, je u nás neřešitelné.

Vůbec se nedivím, že hodně rodičů dává své děti do soukromých zahraničních škol u nás, případně posílá své ratolesti studovat do světa. Jeden takový rok na nějaké dobré škole v cizině totiž vydá za více jak 5 let "studia" v ČR. O celkovém rozhledu, získané samostatnosti a jazykových znalostech ani nemluvě.

Viz také - Related Links:

- UC Berkeley Video and Podcasts for Courses & Events
- UC Berkeley Playlists on YouTube

A jeden zajímavý blog, na který jsem náhodně narazil:
- The Other End of Sunset (Douglas Merrill's Blog)

Věřím také, že uvedením linku na jednoho z velkých šéfů Google (viz ten jeho blog výše), nebude žádná ze stran nějak moc penalizovaná ;-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

S dulezitosti vyuky anglictiny a s potrebou reformy vyuky anglictiny v ceskych zemi naprosto souhlasim, protoze v Cechach si clovek neuvedomi, co bude potrebovat v pozdejsim zivote. Abych se spravne vyjadril, navazuji na to, ze 1 rok v zahranici odpovida opravdu velmi dlouhe dobe stravene v CR, nekdy zadna doba nedokaze nahradit zkusenosti ziskane pobytem v zahranici. Urcite bych se ale pozastavil nad vyukou anglictiny v jine zemi, ktera je mi blizka- Francie. Pisu blizka, protoze zde chodim 2. rokem do skoly, na lyceum (pristi rok maturita). Uroven anglictiny v poslednich letech "gymnazia" je priserna. Spoluzaci nejenze neumi anglicky, ale 99proc. jeste ani nepochopilo, ze je v zivote tak dulezita. Samozrejme, existuji vyjimky (tzv. evropske tridy, ktere maji urcite predmety v angl., ale kolik jich je? 1 v rocniku! (z 10).
No, uz to ukoncim, abych moc neodbocil od tematu. Kazdopadne moc diky za odkazy. B.

Anonymní řekl(a)...

Rad bych jeste doplnil, ze chodim na relativne tradicni lyceum, takze uroven vyuky anglictiny je spise vice nez mene zpusobena profesory. Presne jak rikas ""staré dobré" metody z dob Komenského" nejsou vzdy nejlepsi. B.

Anonymní řekl(a)...

Kdo se v dnešní době chce něco naučit, tak se to naučí. To, že škola k tomu mnohdy nepřispěje takovým dílem, jakým by mohla je jasný, nejsou peníze, nejsou lidi. To se pak ministr na ministerstvu může postavit na hlavu se svoji reformou. A podívejte se zpátky 10 let na práci ministerstva školství, kolik že se tam vystřídalo ministrů? Mrtě. A čím se zabývali? Kravinama. Státní maturity už řeší 10 let, zakazují děckám víc přihlášek, degradují úroveň vysokých škol (musíme mít více vysokoškoláků!) atd.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím a jak píše štěpec, je to tím, jaké kraviny vymýšlejí na Ministerstvu školství, kdy každý nový ministr přijde s něčím jiným a všichni na to jen doplácejí.

Jak píše Cayman, záleží na poslancích, jestli budou schvalovat peníze na grippeny a dálnice nebo raději na školství, aby tam mohli pracovat schopní učitelé a aby školy byly vybavené a nabízely zajímavou výuku.

Jsem před maturitou a potýkám se s neskutečnou demencí profesorů už několik let, ale brzo bude konec!!! Pak plánuju odjezd do USA a když to nevyjde, tak alespoň do Španělska na kurz španělštiny.

Okomentovat