Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápady na podnikání si nech projít palicí a nevracej se s vopicí

Follow your dreams!"Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."
(Albert Einstein)

Koncem roku jsem se zamýšlel, proč lidi hledají na Webu fráze typu nápady na podnikání a doporučoval jsem, že základ je najít, co nás baví, co opravdu chceme dělat celý den a přeměnit to třeba na podnikání.

Jeden nápad na podnikání pro programátory jsem tady již uváděl v příspěvku Ukázkový Excel sheet, kdy převodem Excel tabulek do pořádných databází se živí mnoho vývojářů na celém světě a stále je prostor pro další inovátory.

Chtěl bych se zmínit ještě o jednom principu, jak si vymyslet nějaké podnikání, kdy je úplně jedno, o co konkrétně by se jednalo. Nemusí se jednat o technologie ani o programování, je to určeno každému, koho baví něco nového vymýšlet, či neví přesně na co se vrhnout.

Jednou mi jeden chytrý americký chalan poradil, jak vymýšlet nové software aplikace, což jsem mnohokrát úspěšně použil:


"First - Last - Always, what do you need?"

Podívej se okolo a zamysli se, co tě osobně trápí a co bys potřeboval zlepšit? Na co si stěžují známí, přátelé, či někdo z rodiny, kdy jim chceš s něčím pomoci, neboť cítíš, že by to bylo přínosné?

Takhle vznikají nové nápady, jak zlepšit svůj život, jak zabezpečit své potřeby, či potřeby a přání lidí v okolí. Každý problém okolo je výzva, kdy se stačí jen trochu zamyslet a budeš mít tolik nápadů na realizaci a na podnikání, že ani nebudeš vědět, kdy to všechno zrealizovat.

Na každý takový nápad se podívej z různé perspektivity, z různých úhlů, či nezaujatým pohledem, zda by případná realizace přinesla nějaké unikátní řešení, či z marketingového hlediska oslovila nějaký segment lidí, tj. zákazníků, kterým by s něčím pomohla.

K realizaci pak vyber nápad, který splňuje co nejvíce z následujícího:

- nápad by měl být pro tebe zajímavý, být výzvou a práce na něm by měla být zábavou a radostí;

- měl by být dostatečný prostor pro neustálé zlepšování a rozšiřování v budoucnu;

- měla by být jasná forma finančního přínosu, buď prodejem zboží nebo nějakou formou placení za služby;

- daný projekt by měl něco zlepšovat, ať už ve společnosti, v nějaké skupině, či ve vybraném oboru;

- nepodstatný není ani vzdělávací, či informační přínos.


Tohle byla jedna z prvních velkých rad v podnikání, kterou jsem dostal a myslím, že docela ovlivnila můj život. Nejde ani tak o to, že se vždy snažím zamýšlet nad tím, jaký bude přínos nějaké aplikace pro koncového zákazníka, ale jde hlavně o to, že se snažím přijít na smysl veškeré činnosti, kterou dělám. Někdy ovšem i marně ;-)

"Nech si to projít palicí a nevracej se s vopicí
Snaž se mě, hochu, trochu pochopit...
"

Musím také říci, že moc o všem uvažovat se někdy nevyplácí a několikrát jsem už "narazil" na hloupého šéfa, kdy jsem moc přemýšlel, a následně diskutoval, nad nesmyslnými úkoly, které dle mého neměly smysl, a snižoval tak autoritu "neomylného" vedení.

Všechno ale souvisí se vším a jak se chováme v zaměstnání, tak takové způsoby si přenášíme do života i do vlastního podnikání. To je také důvod, proč ne každý se hodí na podnikání a někomu spíše vyhovuje zaměstnání pod něčím vedením, kdy je mnohem jednodušší jen plnit příkazy a nepřebírat odpovědnost za něčí rozhodnutí.


Viz také - Related Links:

- Nápady, podnikání v USA a kapitán Nemo
- Ukázkový Excel sheet aneb nápad na podnikání pro vývojáře

0 comments :

Okomentovat