Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete prodávat "Beach Cruisers" v USA a dostat +10.000 dollars za první místo v Google?

Be the First and Win a fortressJeden česko-americký podnikatel udělal nabídku všem vývojářům, kteří mají dostatek času, jestli by nechtěli zkusit "udělat Web v angličtině na prodej kol", tj. udělat na své náklady Web, kompletní Web design a pohrát si se SEO, což je základ pro dobré umístění v jednom vyhledávači.

(Jsem churav, pracovat se mi nechce, ale Internet je jako droga, takže mi to nedá a ležíc s notebookem v posteli pod vlivem ultra-lehkých drog typu acylpyrin, vitamín C a tein, si dovolím poslat pár komentářů k několika zajímavým článkům na Webu.)

Výše uvedená podnikatelská nabídka je totiž zajímavá proto, že pan podnikatel nabízí ověřené know-how, produkty od různých dodavatelů (fotky kol s popisem), které by se mohly na Webu prodávat, vlastní sklad v Kalifornii, služby rozesílání odběratelům po USA,... a základní provizi od $20 do $70 na kolo.

V budoucnu pak, kdyby se takový Web dostal na první pozici v Google by možná i Web odkoupil za +10.000 dolarů, což vypadá na velmi rozumnou první nabídku.

Kdo má zájem, tak mrkněte na příspěvek: Nápad na StartUp - Zkuste si vytvořit Web v angličtině na prodej kol, kde najdete základní info a velmi inspirativní diskuzi k tématu.

Názory z diskuze jsou totiž typickou ukázkou přístupu české části publika, neboť první reakce byly, že by to někdo bral, kdyby "jako dostal objednávku" za 10.000 USD na udělání Webu a SEO, neboť kompletní vývoj zdarma "do šuplíku" se všem zdá hodně práce a běh na dlouhou trať (3-6 měsíců) s nejistým výdělkem.


Proč přichází taková nabídka na prodej bikes, či beach cruisers v USA?

Jak jsem již kdysi psal, tak Google vyřadil stránky z indexu a za několik dní "po návratu" se originální stránky na prodej kol propadly v Google na +50. pozici, což bezesporu znamená úbytek zákazníků, kteří hledají, kde koupit nějaké kolo, když na prvních pozicích vládne konkurence, která ovládá trh.

Jediná šance je asi vytvořit nový Web a začít úplně znovu, což je docela katastrofa, když si uvědomím, kolik úsilí, placených reviews, placených zpětných odkazů, stálo vybudování toho originálního Webu. Je vidět a ověřuje se již kolikrát napsané, že není nějak moc rozumné zakládat podnikání jen na pozici v Google.


Proč já "zůstanu" a nezúčastním se "soutěže"?

Můj názor je, že se jedná o docela dobrou nabídku hlavně pro ty, kteří mají dostatek času nebo neví, v jakém oboru by podnikali, případně které baví cyklistika a mají nebo chtěli by vytvořit Web o kolech a doplnit to o e-shop na prodej kol v USA.

Kdyby se jednalo o opravdovou "soutěž", např. jak dostat nový Web na první místo v Google, jak získat +5000 unikátních návštěvníků denně, tak bych se asi zapojil, neboť by bylo hezké si vyzkoušet znalosti a zkušenosti v "souboji titánů", kteří to umí a na Webu se i jako odborníci takhle prezentují :-)

Když ale zkusím, jaká je konkurence v tomto oboru na trhu v USA pro klíčová spojení třeba beach cruisers nebo beach cruiser, příp. bikes, tak v takové konkurenci něco nově začít je z mého pohledu naprosto nereálné. Žádná smysluplná doména není volná, existují stovky a tisíce profesionálních e-shopů, blogů, fandovských stránek věnovaných kolům, či přímo prodeji kol.

Možná by nějaká cesta byla konkurovat cenou, neboť stále se najde pár lidí (v USA tím tuplem), kteří koukají na cenu a raději koupí o pár dolarů levnější kolo z Číny, jak by investovali do profesionálního výrobku se značkovými komponentami, se zárukou a profesionálním servisem.

Stojí ale takové podnikání za to, když člověk založí podnikání na prodeji levných výrobků z Číny jen z toho důvodu, aby vydělal pár dolarů? Ne, práce a každý projekt tohoto typu musí člověka bavit, musí být hrdý na to, co dělá, musí do toho dávat celého člověka a pak se úspěch dostaví i třeba v podobě tučného konta za profesionální služby.


Co bych doporučil pro úspěch takového projektu?

Myslím, že úplně nejlepší by bylo, kdyby pan podnikatel v USA nabídnul nějaký affiliate program na beach cruisers, jako nabízí například Letuska.cz, kdy by odpadly všechny starosti s vyřizováním objednávek, provozem vlastní databáze produktů (kol), servisem a reklamacemi, neboť veškeré objednávky ze všech partnerských Web stránek by se vyřizovaly přímo v USA v "centrálním skladě" a jednou za čas by se vyplácely provize všem prodejcům.

Pak by bylo velmi jednoduché oslovit všechny fandy, co již dnes píšou o cyklistice v angličtině, jestli by nechtěli doplnit své stránky o další volbu "Bike Shop", kde by se, po vložení pár řádků HTML kódu, zobrazila nabídka výrobků na prodej za provizi z oboru (kola všech typů, doplňky, oblečení, zdravá výživa, literatura). Jistě se pár stránek v USA najde, které jsou na dobrých pozicích ve vyhledávači, mají tisíce návštěvníků a ještě žádný e-shop neprovozují.

"Řekněte mi, co chcete koupit a já vám to prodám."

Je teď otázka, jestli by pak nebyl dobrý nápad udělat nějaký takový affiliate program pro jakékoliv výrobky, které by se mohly prodávat v USA, když je k dispozici sklad a pan podnikatel má ověřené know-how na rozesílání zboží zákazníkům po USA? Ale kolik takových programů po světě už existuje...

Nejsme náhodou zase u jádra veškerého podnikání, kdy není důležité něco prodávat, ale hlavně najít nějakého zákazníka, který chce něco koupit?


Viz také - Related Links:

- Jedině znalosti a poskytování odborných služeb má cenu
- Proč je zákazník důležitý více, jak nějaký produkt?

Otázky za domácí úkol:

- Kde najít zákazníky na nové beach cruisers?
- Jak hromadně prodat více kol a jakým firmám?
- Kdo podporuje dopravu na kolech a podporoval by i prodej?
- Po čem Američané touží a ještě o tom neví?
- Nebyla by lepší provize za prodej jiného zboží?

7 comments :

Pierre řekl(a)...

kde najit zakazniky? :) pretahnout je od jinud

podle me jadro je v tom prodavat neco co zakaznik chce, ne neco co lide nechteji a podbizet se jim. doba prodat co jsme vyrobili snad uz je nahrazena dobou vyrobit co prodame.
Lide pak prijdou sami a nemusime hledat ne?

Problem je ze kola nejsou treba sesivacky a moc firem je nekoupi, daji se prodat do pujcoven (necekane) nebo najit firmy ktere maji rozsahle arealy a lide v nich pendluji z mista na misto. Mozna i nejaka rychla kuryrni sluzba by jich par vzala.

Jinak souhlasim s tvym nazorem na affiliate. pan podnikatel by mel vylepsi svuj stavajici affil kdy nabizi 5% z ceny kola a oslovit tematicke stranky - dobry affil se uda sam :) Protoze treba zacnu budovat novy eshop pro nej, budu tomu venovat cas, objednavky se rozjedou vse bude fungovat. Pak mi John rekne ze web odkoupi, budem spekulovat na cene a nakonec prijde na to (zalezi kdo driv) ze kdyz pouzivam jeho knowhow tak mi muze okamzite stopnout veskerou podporu. objednavky zustanou nevyrizene a web spadne v zapomneni. Takze mi pohrozi, nabidne cenu kterou on je ochoten dat a je to bez debaty.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, taky se mi nechce do projektu, kde nejsou stanovené podmínky a budovat nějaký Web, který je založen na Johnovi jako hlavním dodavateli nevidím jako příliš smysluplné.

To je moc práce za moc nejistou budoucnost, takže mně by se taky více líbil nějaký takový affil, kdy bych si hodil na web přímo nabídku zboží a o objednávky bych se nestaral, jen bych rozvíjel daný web a budoval jeho pozici v Google.

Snad ale budou nějaké lepší podmínky, takže Johnovi napíšu nějaké nápady.

Michal
PS: Ať se brzo uzdravíš!

Anonymní řekl(a)...

Mne ty Johnovy podminky naopak prijdou velmi jasne stanovene a myslim ze ta jeho predstava je uplne koser. Na rovinu rikam, pokud bych nemel rozpracovane dalsi 3 duleizte projekty, asi bych do toho bez vahani sel.

Cayman řekl(a)...

Ty podmínky jsou košer, s tím, Rushide, souhlasím, jen nejsou přesně definované. Základní problém ale je, že když někdo bude plně provozovat takový obchod, tj. bude přímo prodávat zákazníkům, tak nastávají následující nejasnosti, když to bude někdo z ČR a nebude mít sídlo v USA:

1. Kdo zodpovídá za záruku 1-2 roky? Prodávající a to včetně všech náhrad, sporů s tím souvisejících, třeba když se někomu na tom kole něco stane (zlomí se součástka) a cyklista bude mít zranění. Vemeš na sebe náklady na soudní spor v USA, když mám ověřeno, že to nejde ani pojistit v ČR?

2. Jako správný prodejce musíš uvést kontaktní adresu provozovatele shopu, což v případě sídla provozovatele bude ČR. Myslíš si, že si nějaký amík koupí kolo za pár šupů, když uvidí adresu někde v daleké Evropě? Ne, půjde vedle ke konkurenci, které je všude plno. Johnova výhoda je v tom, že má sídlo v US a může nabídnou osobní odběr, což naláká nějaké další kupce.

Proto si myslím, že by měl John větší odezvu, kdy nabídl provizní prodej, jak má třeba letuska.cz, kdy návštěvník Webu kupuje přímo od hlavního dodavatele a odpadnou tak všechny problémy tohoto rázu.

Jestli opravdu chceš něco prodávat "bez práce", tak zkus http://www.zlio.com/, kde si zdarma uděláš obchod, vybereš zboží, jaké chceš prodávat a o nic se nestaráš :-)

Anonymní řekl(a)...

Ja nemam v umyslu cokoliv prodavat, je mi to proti srsti a neumim to. Ale libi se mi pokusy s pretavenim kamenneho byznysu do online prostredi, tech neprobadanych zakouti je jeste tolik.. Dokonce mam prave ted rozdelany jeden koncept, sam jsem zvedavy jak dopadne, ale pokud to pujde, melo by to byt velice zajimave.

Cayman řekl(a)...

Taky se mi líbí to "pretaveni kamenneho byznysu do online prostredi", ale jak vidno u Johna není to zas tak jednoduché, čemuž odpovídá to pořízení vlastního skladu a osobní prodej zákazníkům. No a nyní po odpadnutí ve výsledcích Google se naplňuje to, co jsem tvrdil od počátku - nezakládat business jen na pozici ve vyhledávači a tisíci placených lincích / reviews.

Každopádně, až pak budeš mít ten nový koncept hotový, tak dej vědět.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že si trafil tie dva najvýraznejšie postoje:
1. Super je tá hláška "beh na dlhú trať (3-6 mesiacov)".
2. Dajte mi objednávku, ja niečo dodám a keď to nebude fungovať, tak mám svoje "za robotu" isté. Ja osm predsa odrobil 158 hodín (s nulovým výsledkom).

Žiadna výdrž a nevedomosti. Vražedná kombinácia na spoluprácu. Ak by jedno aj druhé mali, tak veria vo svoj úspech.

OT: sedem dní v posteli alebo týždeň s liekmi, radí jediný blogujúci lekárnik ;-) Má smysl kupovat nové léky?

Okomentovat