Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vzdělání vs. vzdělávání aneb co se ve škole neučí

Follow your dreams!Navázal bych tímto na předchozí příspěvek na téma Oracle certifikace, aby náhodou nebyl pochopen jako nějaká kritika vzdělání, či vzdělávání obecně. Rád se učím nové věci, libí se mi všechno nové a rád si rozšiřuji obzory. Myslím si také, že jedině chuť učit se nové věci a chápat dosud nepoznané, radost ze života a touha po poznání, pomůže k osobnímu úspěchu a zaručí zdravý pohled na svět a přístup k životu.


Proč je nutné se neustále vzdělávat?

Dobré vzdělání je důležité, to je nám vštěpováno již od dětství všemi staršími autoritami, které musíme poslouchat, které nás živí a snaží se vychovávat k obrazu svému. Po čase možná někteří pochopíme, co nám to vlastně všichni ti dospělí chtěli říci, když nám tvrdili:

"Uč se, ať z tebe něco bude!", příp. později, když jsme byli vzpurnější, "Dokud strkáš nohy pod náš stůl, tak budeš dělat, co ti říkáme!" ;-)

Znalosti jsou důležité, možná asi to nejdůležitější na celém světě, co máme a co kdy bude mít nějakou hodnotu. Naše znalosti a související zkušenosti nám nevezmou ani komunisté ani nás o ně nepřipraví Čína svým dovozem všeho levného do Evropy.

Znalosti mají cenu, NE ale ve formě, kterou do nás všichni kolem vtloukají od malička:

"Musíš mít dobré známky, aby ses dostal na SŠ. Musíš se učit, abys udělal maturitu. Musíš mít dobré známky, aby tě vzali na VŠ..."

A co pak?

Všichni ti "chytří" dospělí se pletou, když se všechny snaží vychovávat starým způsobem, který se naučili snad za Rakouska-Uherska. Nevěřil jsem ani rodičům ani učitelům. Rodičové milení to sice mysleli dobře, ale nechápali dobu a mysleli si jen, že když "my jsme tu školu přežili", tak i děti ji musí stejně tak "přežít" a ještě třeba dokázat více. A učitelé se jen řídili stupidními osnovami, aby náhodou nevybočili (čest všem výjimkám).

Co mi pomůže škola a tituly ze všech možných škol, když jsem se ve škole učil zbytečné hlouposti, které "zaručují", že mě skoro nikdo nezaměstná? Tedy, možná zaměstná, ale všechno začíná naprosto od začátku. Jediné znalosti, které použijeme skoro v každé profesi, jsou obecný rozhled, schopnost rychle se učit nové věci a nyní třeba hlavně znalost jazyků.

Tituly ze všech možných univerzit a certifikace si každý může strčit za klobouk, snad jen jeden pan profesor na Hradě si se všemi těmi tituly ze zahraničních univerzit může hýčkat ego. Skoro každé zahraniční firmě je úplně jedno, jestli jste Ing., Mgr., PhDr. nebo JUDr.

Jde o to, co umíme, jakou máme praxi, jak rychle se něco nového dokážeme naučit, jaké máme sebevědomí, fantazii, snahu a nadšení.

Líbí se mi příklady z praxe, které to názorně předvádějí - kamarád se vyučil řezníkem a po několika peripetiích se stal díky svým schopnostem ředitelem pobočky zahraniční firmy s miliónovým obratem (maturitu si udělal později při zaměstnání). Další známý, který provozuje jednu úspěšnou zahraniční exportní firmu začal až nyní po letech (ze zájmu) studovat VŠ, protože ho daný obor baví a chce si zlepšit znalosti.


Jak závidím všem školákům!

Musím říci, že závidím všem školákům a studentům, jejichž "čas ještě neznamená peníze", jaké se před nimi otvírají cesty díky svobodě ve společnosti, volnosti ve volbě života bez omezování ostnatými dráty na hranicích. Závidím jim tu svobodu a hlavně čas na čerpání informací a doporučuji všem, co mají čas a příležitost:

Studujte, učte se, čerpejte informace všude, kde můžete!

Není ale důležitá znalost typu "jak daleko skáče amazonská žába", ale mnohem přínosnější je vědět, kde je Amazonka, jak se tam mluví a jestli jsem tam třeba byl na měsíční objevitelské cestě. Takže, cestujte po světě, seznamujte se s lidmi, diskutujte o problémech, hledejte řešení, buďte aktivní.

Při studiu vyžadujte kvalitní informace, trvejte na kvalitní výuce, požadujte informace, které chcete a ne, které vám někdo prezentuje, protože mu to někdo napsal do osnov a nikdo ani neví proč ;-)

0 comments :

Okomentovat