Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jan Švejnar, Václav Klaus nebo Karel Gott, či Tereza Maxová For Prezident?

New YorkProč si myslím, že Karel Gott nebo Tereza Maxová by byli lepšími reprezentanty v roli prezidenta?

Druhý kandidát na funkci prezidenta ČR přijel před časem dělat reklamní kampaň mezi lidmi v ČR, kteří ho stejně nevolí, a jelikož jsem narazil na několik kritik na Webu, tak napíšu také něco k zamyšlení. Nevadilo by mi totiž vůbec, kdybychom byli třeba i 51. státem USA a za prezidenta měli Američana (ne tedy určitě Bushe, ale takový Al Gore by nebyl špatný).

Mohli bychom to ještě spojit s bezcelní zónou v celé zemi a stát se centrem exportu-importu mezi USA a Evropou :-)

Moc pěkně se o nastávající volbě prezidenta píše na Webu v článku - Po kocovině druhá: volíme prezidenta, charakterizované jako "volby, ve kterých budou levicoví poslanci hlasovat pro pravicového kandidáta a pravicoví pro levicového".


Vrchol v kariéře Václava Klause?

Dost mě "pobavilo", že nyní před volbou prezidenta čelí druhý kandidát Jan Švejnar trestnímu oznámení za ČSOB. Co takhle nějaké trestní oznámení na Klause?

Že by se náš milený prezident Václav Klaus obával porážky a proto se "najednou" začínají objevovat taková "oznámení"? Tomu nevěřím! Přece jeden z nechytřejších a největších mozků v naší zemi, či na této planetě, ať se to týká jakéhokoliv tématu, se nemůže obávat nějakého profesora z USA?

Co to je proti "profesorovi" z ČR, který tady žil pod komunistickým bičem jako "obyčejný" bankovní úředník? Jak se může vůbec nějaký emigrant postavit jako rovný soupeř někomu, kdo získal titul profesora na základě habilitační práce složené ze "socialistických" článků?

Viz - O habilitační práci "profesora" Klause, což je zatím vrchol koncertu v jeho kariéře, jestli se to tedy zakládá na pravdě? Opravdu nemám čas navštěvovat knihovny a hledat něčí pamflety:

"V práci se věnuje pozornost vyrovnanému socialistickému státnímu rozpočtu... práce kromě krátkého úvodu obsahuje jenom xeroxové kopie osmi vybraných článků resp. pamfletů publikovaných i nepublikovaných od roku 1987 do roku 1989."!

Jak by mohl vůbec u nás v Kocourkově zvítězit někdo jiný, jak Václav Klaus, jehož kamarádi z KSČ (Dlouhý, Dyba, Kočárník,...) to po revoluci pěkně v naší zemi roztočili s tichou tolerancí "profesora" Klause? Že se vůbec divím, že Klaus se tak líbí komunistům!

"Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci."
- Václav Klaus, prezident ČR (Hospodářské noviny)


Koho volíš? Losnu nebo Mažňáka?

Aha, já zapomněl, Velkého Vonta volí parlament, jak si to vymyslel někdo chytrý v té naší vynikající ústavě ČR, kdy vcelku mi tohle téma může být jedno, neboť tuhle volbu nemůže nikdo z nás ovlivnit. Poslanci a senátoři se budou rozhodovat dle toho, co jim jeden nebo druhý kandidát na prezidenta přinese, naslibuje a kolik medu namaže (komunistům) kolem pusy.

Co je ale zarážející, že většinu lidí tohle téma nazajímá, že nepožadují třeba přímou volbu prezidenta, ale nechávají se stále balamutit těmi zákulisními čachry a divadlem, co předvádějí poslanci, senátoři, stávající, či budoucí prezidenti.

Zajímavé, že když se trochu změní vysílání zatuchlého Radiožurnálu, po příchodu nové šéfky Barbory Tachecí, tak se hned bije na poplach a podepisují petice, když přitom stačí naladit na jinou stanici ;-)

Každopádně, Losna nevyhraje, jestli mu Rychlé šípy neprozradí jak dostat ježka z klece ven, a Klaus to s komunisty umí zcela určitě trochu lépe, jak našich poměrů a zákulisních taškařic neznalý Švejnar ;-)


K čemu je nám vlastně prezident?

Vážně, k čemu slouží prezident ČR? A teď nemyslím definici z ústavy ČR a seznam jeho zodpovědností, že je třeba nejvyšší velitel (ne)ozbrojených sil apod. Většina lidí chápe prezidenty (alespoň ty polistopadové) jako hlavního reprezentanta státu, který nás jako "nejvyšší", nejchytřejší a nejlépe oblékaná osoba s nejvíce tituly a s největším egem zastupuje při různých mezistátních jednáních, které ovšem nejsou v kompetenci předsedy vlády, či jednotlivých ministrů.

Proč si myslím, že Karel Gott nebo Tereza Maxová by byli lepšími reprezentanty v roli prezidenta?

Dle mého, prezident je v dnešní globální společnosti přežitek a jako reprezentant státu, který přijímá nějaké státní návštěvy a dává medaile, by jistě mnohem lépe posloužil takový Karel Gott, ten má ale nyní milejší povinnosti. Takže, co takhle Tereza Maxová For Prezident?

Představte si tuhle milou, chytrou a zodpovědnou osobu třeba na známkách nebo její asistentky z řad modelek, co procestovaly svět? To by byla alespoň reprezentace! Navíc by holky vyjednaly mnohem více mezi všemi těmi politiky ve světě, jak nějací tatíci, byť profesoři, či nositelé čestných doktorátů z prestižních univerzit.

A kdyby se podobně přidaly i další státy, tak by to byla docela pěkná zasedání, třeba takový Summit G4, kde by se sešly jen modelky, či zpěvačky? Společné foto v plavkách, či společný koncert za závěr, kdy vstupné by šlo na charitu. Plakáty "politiků" by si každý věšel na zeď a žáci by jistě znali jménem všechny hlavy států po celém světě.

Co takhle zasedání Světové banky, kdy by většina účastníků byli umělci, rockeři, s velkou párty na závěr "koncertu", kde by se společně opíjel třeba Bono Vox, jako šéf Světové banky s Kabátama z ČR. Ta představa nemá chybu :-)


Asi vyhraje Klaus, to je skoro jistě, už vzhledem k tomu, jak pěkně si rozumí s KSČ(M)!

Musíme si ale všichni uvědomit, že diskuze mezi lidmi "u piva" nebo na Webu je úplně k ničemu, neboť o prezidentovi rozhodují poslanci a senátoři. Občanská společnost v ČR ještě není na takové úrovni jako ve vyspělých demokraciích, kde lidé jen nebrblají po hospodách, v MHD, na pavlačích, u TV,... ale kde je normální psát, či telefonovat zastupitelům, osobně navštěvovat své zvolené zástupce a vyžadovat, ať hlasují, jak si občané přejí. (Má to jistě i stinné stránky, když procento hlouposti ve společnosti převáží inteligenci, ale to je na jiné téma.)

Viz také - Řídící jednotka vozu je chytřejší než všichni poslanci a senátoři České Republiky dohromady.

Jan Švejnar vypadá na slušného a inteligentního člověka a klidně bych si ho dokázal představit jako prezidenta ČR. Bohužel, proti protřelému Klausovi nemá šanci, takže ho už předem lituji, neboť porážka je skoro jistá. Budu ale rád, kdybych se mýlil, neboť lepší Američan prezidentem, jak senilní a narcistický "Děd vševěd", kterému bych už doporučoval jít do důchodu a psát paměti třeba o tom, jak se mu žilo za socialismu, jak ke štěstí i titulu profesora přišel za kapitalismu, a možná i o tom, jak neexistují špinavé peníze.

A to píšu jako volič ODS, tj. volič toho nejmenšího zla z té bandy prospěchářů ve všech politických stranách, co si chtějí hrát na politiky a zatím si z nás dělají jen legraci.


Viz také - Pomník pro Klause (z diskuze):

To, že KSČM, ústy svého bosse, Grebeníčka národu sdělila, že Klaus - údajný liberál, někdy prý i thatcherita, tedy "ideologický protipól" komunistů - je "pro KSČM nejlépe vyhovujícím kandidátem a proto jej poslanecký klub KSČM svými hlasy podpoří", tedy defakto dosadí na Hrad, je věc zásadního významu, kterou by si každý, kdo hodnotí Klause a situaci v Česku měl uvědomovat.


Viz také - Co jste možná opravdu, ale opravdu nevěděli:

"Klaus, Dyba a Zieleniec získali docenturu za ekonomii na Fakultě sociálních věd UK v Praze, přešli to mnozí s úsměvem. Vždyť docent, co to je? Avšak to, že docent je především pedagogická hodnost, která se uděluje po minimálně 1000 hodinách přednášek, jaksi všem uniklo."

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ten 51. stát USA a bezcelní zóna nejsou vůbec špatné nápady :-))

Anonymní řekl(a)...

Vávlav Klaus se do KSČ nikdy nehlásil. Naopak vždy odmítl a i proto byl vyhozen z Ekonomického ústavu a musel pracovat jako řadový úředník. Nejsme příznivcem ani jednoho z kandidátů, ale podobné nesmysly o člověku, který 30 let pořádně nemohl dělat svoji práci a žil dvěma životy kvůli komunistům a tomu že "nevstoupil" a byl proti, to už je trošku moc.

Cayman řekl(a)...

Ten příspěvek nebyl o Klausovi, ale spíše zamyšlení nad tím, k čemu nám je prezident a jestli hlasy komunistů stojí za takové čachrování.

Souhlasím, že nejsou důkazy, že by se Klaus do KSČ někdy hlásil. Ty odkazy na jeho přihlášku jsem v rámci objektivity vyhodil.

Na druhou stranu to, že Klaus "30 let pořádně nemohl dělat svoji práci" u mě jako argument neobstojí.

Klaus se pachtuje s komunisty od počátku, ať už tím, že si do vlády natáhl všechny své kamarády - komunisty, tak i tím, že byl a je proti zrušení KSČ. Navíc to doplňuje svým úchvatným "nejsou špinavé peníze" a že "globální oteplování není způsobeno člověkem".

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle opravdu neřeším. Je to něco, co vůbec nijak nemůžu ovlivnit a tak nemá cenu tím ztrácet drahocenný čas, protože mi ho nikdo nevrátí. Pokud by byla přímá volba prezidenta, pak by to bylo něco jiného.

I když reakcí na tvůj článek to vlastně řeším :))

Anonymní řekl(a)...

Mně by se líbil Jarda Jágr jako prezident. Maturu si už udělal, ve světě ho zná plno lidí a možná by mohlo být na Hradě bruslení zdarma nebo hokejovej stadion.

No a s jeho figurou by se taky dobře prosazovaly zájmy ČR :-)

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné shrnutí obou kandidátů bylo publikováno v Literárních novinách. Všem doporučuji přečíst - Proč potřebujeme na Hradě Švejnara, a ne Klause?

"Jako oprávněnému českému voliči je mně ale velmi trapné to, že jako nejvyšší reprezentant ČR v zahraničí Václav Klaus například arogantně uráží studenty na Harvardu, když se zeptají pár otázek 'šitých na tělo', nebo že způsobí ostudu na Chicagské univerzitě, když s jedním z nejznámějších amerických politologů a ústavních právníků vede neprofesionální a trapnou diskusi o tom, že právní stát není klíčovým prvkem pro transformující se ekonomiky..."

Anonymní řekl(a)...

Trestní oznámení na Václava Klause bylo podáno:
http://sinagl.bigbloger.lidovky.cz/c/23673/Trestni-oznameni-na-Vaclava-Klause-a-40-dalsich-osob.html

Anonymní řekl(a)...

Nový prezident už úřaduje :-)
http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//2.853.jpg

Okomentovat