Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

OSA devastuje morálku a dodržování autorských práv více jak komunisté

Volovina jako krávaCo tak sleduji kolem, tak je velmi málo těch, co si váží duševní práce druhých. U nás v ČR je to tím horší, že povědomí o nějakých autorských právech vzniklo teprve nedávno, příp. se díky komunisty zdevastované morálce o nějakém dodržování autorských práv nedá vůbec mluvit.

Jak se má ale zlepšit morálka, když každý normálně uvažující člověk jen žasne, ťuká si na čelo, když vidí jakou taškařici si z většiny lidí dělá partička sdružená v OSA? Kolik již bylo napsáno příspěvků na téma, proč je nutné odvádět autorský poplatek vybraným umělcům za to, že si koupím nový disk do počítače, CD na zálohování svých programů, či USB flash disk na svá data?

Copak USB flash disk slouží na něco jiného, jak na zálohování dat? Chápal bych asi poplatek u MP3 přehrávačů, ale u disků?

Proč máme platit té bandě mimozemšťanů v OSA za to, že si jdu okopírovat vlastní text, třeba rodný list, případně proč mám odvádět autorský poplatek i když si okopíruji úplně čistý papír? Ano, když si zkusíte okopírovat někde na kopírce čistou A4 bez textu, tak také platíte poplatek umělcům v OSA. Schválně to někdo zkuste a požadujte paragon :-)

Opravdu by mě zajímalo, čí autorská práva porušuji, když CD a DVD používám jen pro vlastní potřeby, tj. zálohování dat, nechávám si kopírovat jen vlastní tvorbu. Proč mám platit za ukládání vlastních fotografií a vlastních textů na prázdné medium někomu autorský poplatek? Já jsem snad autor mých fotek i textů, kdy Janda z Olympicu ani "kmotr" František Janeček mi nijak nepomáhali, ale poplateček dostanou ;-)

Viz OSA - Proč mám platit za ukládání vlastních fotografií?

"Protože autorský zákon umožňuje všem, aby si pro osobní potřebu pořídili – tedy vytvořili rozmnoženinu děl, např. vypalováním CD, stažením z internetu atd. Samotný princip náhradních odměn vychází ze skutečnosti, že autorská díla nebo jejich záznamy jsou ve stále větší míře rozmnožovány pro osobní potřebu prostřednictvím nových typů přístrojů a nosičů."

Neskutečné... OSA je v tomhle snad horší, jak komunisté a vyloženě tím podporuje a nabádá k porušování autorských práv!


Kdy se budou u nás dodržovat autorská práva?

Až budou všichni panáčkové z OSA na dlažbě, až se chytnou za nos všichni jejich "sponzoři", co jim schválili v parlamentu a v senátu poplatky. Nebo kdo jiný to způsobil? Myslím, že jde najít ty odpovědné osoby, které to zařídili a teď se jen někde za rohem smějí, jak s celým stádem obyvatel v ČR pěkně vydrbali a jak se jim povedlo nastavit model odrbávání na pěkně dlouhou dobu.

Každopádně, přístup k opravdovým autorských právům se změní, až odejde ta stará zatuchlá banda, co to vymyslela, až společnost budou řídit všichni ti mladí a nadějní muži a ženy. Bojím se jen, že to nebude ta generace dnešních mladých, neboť komunisty zdevastovaná morálka se odrazila i v jejich výchově.

Trochu si slibuji od té malé skupinky mladých, co vzala život do svých rukou a vydala se do světa. Ať už dočasně na zkušenou, za studiem, či za prací. To by snad mohla být naděje, až se tito světem protřelí mladí vrátí (jestli se vůbec vrátí), že s něčím pohnou a něco změní.

To je taky jeden z důvodů, proč si myslím, že Švejnar by byl lepším prezidentem, když už to nemůže být Karel Gott, jak komunisty postižený Klaus, ale co na mém hlasu záleží, že ;-)


Dobrý tip (možná) na Web stránky?

Who Is Responsible? (WIR) - dB lidí, co za něco můžou, kde by byl seznam témat dle nějakých skupin (politika, kultura,...), k tomu seznam odpovědných osob, které to "zajistili", ať už v dobrém, tak i v záporném slova smyslu, kdy návštěvníci by mohli chválit / protestovat / psát petice / navrhovat další "odpovědné" osoby. Není už něco takového?

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane, uplne ta chapem.

Kup si pamatove media v Nemecku, alebo inej europskej krajine. Tam taketo nezmyselne zakony neexistuju. Umelci sa zrejme zivia umenim a nie lobizmom :-)

Mne taketo zakony pripadaju ako nepriame dane na umenie. No neviem, kam to dopracujeme. Asi tak ze umelci si budu ziadat od statu na dotacie aby mohli robit umenie a nasledne to umenia zadara rozsirovat. Vstupne na koncert bude iba forma umeleckej fušky popri stalemu prijmu z predaja medii.

Este sa dockame viacerych srandovnych veci...

Anonymní řekl(a)...

Netěším se až bude prodejní cena flash disků tvořit jen zanetbatelnou položku oproti autorským poplatkům.

Anonymní řekl(a)...

Zlodějské poplatky za média, tiskárny, disky, kopírky... pro soukromé sdružení OSA je pěkně popsané, včetně cen, na http://www.cdr.cz/a/19160

Ti tupci z OSA navíc zapomněli na poplatky z mobilů, Blue-ray a HD DVD médií, fotoaparátů nebo videokamer, kde jsou také HDD :-)

Z diskuze ke článku: "Možná by bylo přínosné, zveřejnit u tohoto článku konkrétní jména těch, kteří tohle do legislativy pronesli. Pak můžeme ještě dumat nad jejich motivací. Mimochodem, je zajímavé i to, že částky nejsou dány procentuelně z ceny výrobku ale fixní částkou."

Škoda, že nejsou nějaké petice, které by protestovaly proti tomuhle hajzlovství!

Okomentovat